وضعیت بدنی برای شیردهی مناسب

۸ وضعیت بدنی برای شیردهی آسان به نوزادان

شیردهی می تواند برای همه افراد چالش برانگیز باشد اما این وضعیت بدنی برای شیردهی می توانند به شما در این راه کمک کنند. تنها به دلیل اینکه شیردهی امری طبیعی است آن را به امری ساده تبدیل نمی کند. گاهی اوقات این کار زمان بر بوده و نیاز به تمرین و آزمون و خطا دارد تا در آن به مهارت دست یابید. غریزه یک نوزاد سالم حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بعد از تولد فعال می شود بنابراین شما می توانید کودکتان را به کنارتان آورده و به وی آغوز بخورانید که شیر اولیه بسیار مغذی پس از زایمان می باشد. در زمانی که در بیمارستان هستید، از کمک های پرستاران و مشاورین شیردهی که می توانند به شما کمک کرده و بهترین وضعیت بدنی برای شیردهی را برای شما بیابند.

مطالب پیشنهادی: درد شانه، گردن و کمر به هنگام شیردهی؛ علل و راهای کاهش این درد

وضعیت بدنی برای شیردهی

ناتاشا ک. سریرمان پزشک و دانشیار متخخص اطفال در بیمارستان کودکان King’s Daughter در نورفولک ویرجینیا می گوید: “در آغوش گرفتن نوزاد بستگی به عوامل مختلفی مانند اندازه سینه های شما و میزان راحتی شما دارد. هدف این است که دهان نوزاد شما تا حد امکان باز شده، چانه وی رو به پایین و سینه شما را لمس کرده، زبان پایین و لبها باز بوده و به دور هاله سینه در هم کشیده نباشد.” خوشبختانه شما می توانید وضعیت در آغوش گرفتن ایده آل نوزاد را در وضعیت های بدنی مختلف شیردهی فراوانی بدست آورید بنابراین امتحان کرده و مواردی را بهترین گزینه برای شماست، بیابید. ادامه مطلب را برای یافتن بهترین وضعیت بدنی شیردهی، نحوه مهارت یافتن در آنها و اینکه کدامیک در شرایط مختلف مناسب تر می باشند، بخوانید.

وضعیت های بدنی شیردهی

ابتدا اینکه هیچ روش درست یا نادرستی درباره وضعیت بدنی برای شیردهی به نوزاد وجود ندارد. سریرمان می گوید: “تنها نوع وضعیت بدنی مناسب شیردهی، وضعیتی است که در آن مادر و نوزاد بیشتر راحت باشند.” بنابراین راحت باشید و تمامی این وضعیت های شیردهی را امتحان کنید و به خاطر داشته باشید که آنچه امروز برای شما ممکن است مناسب به نظر برسد ممکن است با رشد نوزاد شما و خو گرفتن به روند شیردهی، بتدریج در گذر زمان تغییر کند.

وضعیت های بدنی شیردهی

شیردهی در وضعیت تکیه دادن

استفانی نوین یک مشاور شیردهی تایید شده در اسکاتسدیل آریزونا می گوید: “بسیاری از مادران و نوزادان وضعیت تکیه دادن را برای شیردهی دوست دارند زیرا این وضعیت برای هر دو بسیار طبیعی و آرامش بخش است. برای انجام این کار، هرجایی که دوست دارید شیردهی کنید (روی کاناپه، تخت یا راحتی) تقریباً ۴۵ درجه عقب بروید و کودک را در وضعیت درازکش در حالی که دستانش در هر دو طرف سینه شما را بغل کرده است، بالای پستان خود قرار دهید.

شیردهی در وضعیت تکیه دادن

وضعیت بدنی برای شیردهی ، نگهداری فوتبالی

از موقعیت های شیردهی، این حالت – که گاهی اوقات محکم بغل کردن نیز نامیده می شود – اغلب اولین وضعیتی است که مادران یاد می گیرند. در نگهداری فوتبالی، کودک زیر بازو و  پهلو قرار گرفته و شما سینه خود را با دست دیگر می گیرید. اگر شما کودک را در سمت راست بدنتان نگه می دارید، کودک سینه راست شما را در حالی که وی را با دست چپ تان نگه داشته اید، خواهد گرفت.

 وضعیت بدنی برای شیردهی ، نگهداری فوتبالی

 وضعیت بدنی برای شیردهی ، خوابیدن به پهلو

در این وضعیت شیردهی در تختخواب؛ شما به پهلو به سمت کودکتان می خوابید (می توانید یک بالشت شیردهی یا یک پتوی لوله شده را در پشت کودکتان قرار دهید تا وی را نگهدارد. در این حالت کودک از سینه ای که بر روی تخت قرار دارد، شیر می خورد. ناین می گوید: “برای بعضی مادران بغل کردن کودک در وضعیت نشسته و سپس به آرامس دراز کشیدن تا رسیدن به این وضعیت خوابیده به پهلو می تواند ساده ترین حالت باشد.”

وضعیت بدنی برای شیردهی ، خوابیدن به پهلو

وضعیت بدنی برای شیردهی، نگهداری بغل ضربدری

ناین می گوید: “از بین وضعیت های شیردهی، اکثر مادران این وضعیت را می پسندند زیرا کودک توسط بدن شما پوشش داده شود و شما به آسانی می توانید ببینید که در هنگام در آغوش گرفتن چه کاری انجام می دهید.” این همچنین ساده ترین موقعیت شیردهی در مکان های عمومی محسوب می شود. برای استفاده از این وضعیت شیردهی، کودکتان را به سینه خود در وضعیت شکم به شکم نزدیک کنید بنابراین اگر کودک از سمت چپ شیردهی می شود، شما گردن و بدن نوزادتان را با دست راست و سینه خود را با دست چپ نگه می دارید. بسیاری از مادران از یک بالشت شیردهی در این وضعیت استفاده می کنند چون این کار، این وضعیت را ساده تر و راحت تر می کند. این وضعیت برای شیردهی با شیشه نیز بسیار مناسب است.

 وضعیت بدنی برای شیردهی، نگهداری بغل ضربدری

وضعیت بدنی برای شیردهی، نگهداشتن گهواره ای

این نوع نگهداشتن، بسیار شبیه بغل ضربدری می باشد اما در این روش شما کودکتان را با همان دستی که در سمت سینه ای که با آن کودک را شیر می دهید، قرار دارد، نگه می دارید. این یکی از وضعیت های شیردهی رایج در طول هفته ها اولیه شیردهی تا زمانی که به این کار عادت کنید، محسوب می شود. همانند بغل ضربدری، یک بالشت شیردهی می تواند به نگهداشتن نوزاد و کمک به آرنج های شما کمک کند.

وضعیت بدنی برای شیردهی، نگهداشتن گهواره ای

 وضعیت بدنی برای شیردهی، شیردهی عمودی

برای این وضعیت شیردهی که گاهی کوالا یا نگهداشتن فوتبالی ایستاده نیز نامیده می شود، شما کودکتان را در عمودی و در حالی که روبرو شماست، بر روی زانوی خود می نشانید. شما کودکتان را با دستی که در سمت سینه ای که وی از آن شیر می خورد، نگه داشته و سینه خود را در دست دیگر می گیرید (مانند آنچه در وضعیت نگهداشتن فوتبالی بیان شد).

وضعیت بدنی برای شیردهی، شیردهی عمودی

وضعیت هایی برای شیردهی دوقلوها

اگر کودکان شما دو قلو هستند، دستان شما بدون شک درگیر خواهند بود. سیرامان می گوید: “شیردهی همزمان می تواند دشوار و پراسترس باشد. وقتی شما تازه شروع به این کار کرده اید، سعی کنید ابتدا کودکان تان را تک به تک شیردهی نمایید.”وقتی با تمرین برای شیردهی همزمان آماده شدید، از این وضعیت ها برای شیردهی به دوقلوها استفاده کنید:

نگهداری گهواره دوتایی

این وضعیت شیردهی به مادران اجازه می دهد تا به صورت جفت معمولاً با استفاده از قرار دادن بالشت شیردهی در زیر کودکان، اقدام به شیردهی نمایند. هر نوزاد بر روی قسمت خم هر آرنج قرار گرفته و با یکدیگر بر روی ران پاهای شما تماس دارند.

نگهداری قوتبالی دوتایی

در این وضعیت، بدن کودکان شما بر روی بالشت ها در دو طرف پهلوهای شما و در زیر دستان تان قرار دارد. شما همچنین می توانید یک کودک را در وضعیت گهواره و دیگری را در حالت فوتبالی نگهدارید.

وضعیت هایی برای شیردهی دوقلوها

وضعیت شیردهی برای مشکلات مرسوم

مادران مختلف معمولاً وضعیت های شیردهی متفاوتی را مناسب می بینند. اما وقتی شما با یک مشکل معمول شیردهی روبرو می شوید (مانند داشتن سینه های بزرگ یا کودکی با مشکلات بازگشت اسید معده به مری) بعضی وضعیت های شیردهی بهتر از سایرین عمل می کنند. در اینجا، بعضی از چالش هایی که بسیاری از مادران شیرده با آنها روبرو می شوند و بهترین وضعیت های شیردهی برای این موارد را بیان می نماییم.

وضعیت شیردهی برای سینه های بزرگ

ساهیرا لانگ پزشک و مشاور شیردهی در مرکز سلامت کودکان در آناکاستیا، بخشی از سیستم سلامت ملی کودکان در واشنگتن می گوید: “مادرانی با سینه های بزرگ معمولاً در نگهداری سینه هایشان در حین شیردهی مشکل داشته و نگران هستند که سینه هایشان باعث خفگی فرزندشان در حین شیردهی شوند.” برای بسیاری از مادرانی که سینه های بزرگی دارند، شیردهی در وضعیت خوابیده به پهلو آسان تر است زیرا در این وضعیت می توانند از تشک تخت برای نگهداشتن وزن سینه هایشان همزمان با داشتن دید مناسب نسبت به نوزاد استفاده کنند. یک وضعیت شیردهی مناسب دیگر برای این مادران، وضعیت نگهداری فوتبالی است. این کار می تواند دید بهتری نسبت به نوزاد برای مادر فراهم کند اما توجه داشته باشید که باید در طول روال شیردهی سینه خود را با دستان تان نگهدارید تا وزن سینه ها بیش از حد بر روی چانه نوزاد فشار وارد نکند.

وضعیت بدنی برای شیردهی نوک سینه های دردناک

در اوایل شروع روال شیردهی داشتن احساس درد و ناراحتی تا زمان عادت کردن به این فرآیند، امری طبیعی است. لانگ می گوید: “در واقع هیچ وضعیت بهینه ای برای شیردهی با نوک سینه های دردناک وجود ندارد. در عوض، معمولاً توصیه می شود که مادران در زمان درد نوک سینه، در بین وضعیت های شیردهی چرخش داشته باشند تا از وارد آمدن فشار بیش از حد از جانب دهان نوزاد بر یک ناحیه از سینه جلوگیری شود.” در هنگام شیردهی، بسیاری از مادران نوعی احساس سوزش را احساس می کنند که تنها چند ثانیه به طول می انجامد اما اگر این احساس به سرعت برطرف نگردید یا نوک سینه های شما برای مدت بیش از سه هفته پس از تولد نوزادتان دردناک بود، ممکن است شما در بغل گرفتن نوزادتان مشکل داشته باشید. بهتر است به یک متخصص شیردهی مراجعه کرده و از نظرات وی بهره مند شوید.

وضعیت بدنی برای شیردهی پس از عمل سزارین

در هنگام بهبودی پس از عمل سزارین، مهم است از یک وضعیت شیردهی مناسب که فشار بیش از حدی بر ناحیه عمل وارد نکرده و درد آن را بیشتر نکند، استفاده کنید. دو مورد از بهترین وضعیت ها برای شیردهی در این شرایط عبارتند از نگهداری فوتبالی (تماس کمتری بر روی ناحیه عمل ایجاد خواهد شد) و خوابیده به پهلو (که می توانید به بدن خسته خود همزمان با شیردهی استراحت بدهید).

وضعیت بدنی برای شیردهی برای کودکان با بازگشت اسید معده

برای کودکان مبتلا به بازگشت اسید معده به مری، وضعیت های عمودی یا نیمه عمودی مانند نگهداری کوآلا یا تکیه دادن بهتری گزینه هستند زیرا جاذبه زمین به روال هاضمه کودک کمک می کند. سریرامان می گوید: “اگر کودک به دلیل بازگشت اسید معده تمایلی به تغذیه ندارد، سعی کنید شیردهی در حالت ایستاده یا در حین راه رفتن را امتحان کنید. حرکات آرام شما در این وضعیت به آرام شدن نوزاد کمک کرده و وی را به شیرخوردن تشویق می نماید.” همچنین مهم است که پس از شیردهی کودک را برای مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در وضعیت عمودی نگه دارید (مثلاً نگهداشتن وی بر روی شانه یا نشسته در کالسکه). ناین می گوید: “پس از شیردهی، بهتر است از صندلی ها را گهواره هایی که کودک را در زاویه ۴۵ درجه قرار می دهند، استفاده نکنید. این وضعیت بر اسفنکتر مری فشار وارد آورده و بازگشت اسید معده را تشدید می کند.

وضعیت شیردهی برای جلوگیری از انباشت گاز

کودکان به دلایل مختلفی می توانند دچار گاز معده شوند. یکی از دلایل آن می تواند رژیم غذایی مادر باشد: بعضی خوراکی ها می توانند سیستم هاضمه نوزاد را در صورت داشتن حساسیت غذایی تحریک کنند (در این وضعیت، تغییر دادن وضعیت های شیردهی کمکی نخواهد کرد). یک عامل دیگر وقتی است که کودک همراه با شیر حجم زیادی هوا می بلعد. لانگ می گوید: “این هوا بایستی به طریقی از بدن نوزاد خارج شود. اگر کودک بادگلو نزند، ممکن است دچار بادمعده شود.” خبر خوب: این مشکل را می توان با استفاده از وضعیت های مناسب شیردهی مانند عمودی یا نیمه عمودی یا تکیه دادن بهبود بخشید. ناین می گوید: “چون شیر در دهان نوزاد با کمک جاذبه رو به سمت پایین جریان نمی یابد، کنترل جریان شیر در این وضعیت ها برای نوزاد آسان تر بوده و مانع از انباشت گاز در بدن وی می شود.” اگر نوزاد شما با انباشت گاز مشکل دارد، وضعیت بغل کردن وی را بررسی کنید. اگر کودک در حین شیر خوردن در هر وضعیتی، بیش از حد هوا فرو ببرد، بدون شک دچار باد معده خواهد شد.

جابجایی بین سینه ها در هنگام شیردهی

اکنون که کمی با بهترین وضعیت های شیردهی آشنا شدید، وقت آن رسیده است که با نحوه انجام این کار با هر دو سینه آشنا شوید. در اینجا نکاتی را برای کمک به این موضوع، بیان می کنیم:

نحوه جابجایی سینه ها در هنگام شیردهی

اگر کودک به خودی خود روال شیردهی را متوقف نمی کند، می توانید به آرامی انگشت خود را در گوشه دهان وی (بین آرواره ها) وارد نمایید. با این کار کودک دهان خود را باز خواهد کرد و روند مکیدن سینه متوقف می شود. کاتیلن ف. مک کوی، یک مربی پرستاری و مشاور شیردهی در بتسدا، مریلند می گوید: “وقتی نوزاد به اندازه کافی از یکی از سینه ها شیر خورد، بهتر است با کمی تامل ابتدا به وی کمک کنید تا بادگلو بزند، سپس به سراغ تغذیه وی با سینه دیگر بروید.

زمان جابجایی بین سینه ها

هیچ زمان مشخصی برای یک دوره شیردهی با یک سینه وجود ندارد اما با مشاهده الگوی مکیدن و فرو دادن شیر توسط نوزاد، می توانید بفهمید که آیا وی کماکان در حال شیرخوردن است یا خیر. وقتی این الکوی فعال متوقف شد، می توانید به سراغ سینه دیگر بروید. بسیاری از نوزادان باید از هر دو سینه تغذیه گردند تا کاملاً سیر شوند. با این وجود، بعضی نوزادان تنها به شیر خوردن از یک سینه در هر بار تغذیه اکتفا می کنند. مک کوی می گوید: “تا زمانی که روند وزن گیری، دفع مناسب ادرار و مدفوع و رد نکردن بی دلیل تغذیه از سینه دوم وجود ندارد، هر دو حالت طبیعی محسوب می شود.”

اگر کودک تغذیه از یک سینه را ترجیح می داد، چه باید کرد؟

مک کوی می گوید: “در بسیاری از مادران، جریان شیر در یکی از سینه ها سریعتر از دیگری می باشد و این باعث می شود نوزاد شیر خوردن از آن سینه را ترجیح بدهد.” همچنین اگر شما راحت تر هستید تا مثلاً نوزادتان را در وضعیت بغل ضربدری و شیردهی از سینه سمت چپ، شیر بدهید، کودک نیز ممکن است به تدریج شیر خوردن از این سینه را بر دیگری ترجیح دهد. در بسیاری از موارد، لازم نیست کار خاصی در این خصوص انجام دهید. اما اگر کودک شما تمایلی به شیر خوردن از یک سینه خاص ندارد، شما باید با استفاده از دوشیدن دستی یا با کمک پمپ، جریان شیر در آن سینه را کماکان حفظ نمایید. شما همچنین باید از استراتژی های ملایمی برای بازگرداندن نوزاد به سمت تغذیه از آن سینه نیز استفاده کنید. یک راه این است که تغذیه از سینه ای که کودک تمایلی به آن ندارد را وقتی کودک کمی خواب آلود بوده، تازه از خواب بیدار شده یا در قنداق است، انجام دهید.

وضعیت شیردهی برای جلوگیری از انباشت گاز

دریافت راهنمایی بیشتر در زمینه وضعیت بدنی برای شیردهی

شیردهی یک فرآیند ساده و آسان نیست. ممکن است شما و نوزادتان برای عادت کردن به وضعیت های مختلف شیردهی به زمان نیاز داشته و همچنین با مشکلات مختلفی حتی از زمان شروع روبرو باشید. در اینجا چندین نکته مفید برای غلبه بر چالش های این روال را گوشزد می نماییم.

از یک سیستم حمایتی برای شیردهی استفاده کنید

اگر به راهنمایی بیشتر در خصوص بهترین وضعیت های شیردهی و راه حل هایی برای مشکلات آن می گردید، یافتن یک مشاور شیردهی یا متخصص اطفال ماهر در این زمینه می تواند نقطه مناسبی برای شروع باشد. مک کوی می گوید: “گروههای مادر به مادر مانند La Leche League می توانند حمایت بسیار خوبی از مادران تازه کار به عمل آورده و باعث شوند آنها احساس راحتی بیشتری با رفتارهای عادی شیردهی پیدا کنند.” به خاطر داشته باشید توصیه های شیردهی بسیار متفاوت هستند بنابراین اگر پاسخ دلخواهتان را نیافتید، ناامید نشوید. به راهتان ادامه داده و گزینه دیگری را امتحان کنید.

استفاده از بالشت شیردهی

ناین می گوید: “بالشت شیردهی می تواند در وضعیت های گهواره ضربدری یا نگهداری فوتبالی بسیار مفید باشد.” بهترین بالشت های شیردهی کودک را نگه داشته و به دستان شما زمان استراحت می دهند (در حالت شیردهی در وضعیت نگهداری فوتبالی، بهتر است که بالشت را به سمت پهلوهایتان بچرخانید). بعضی نام های تجاری در این محصول، قسمت بالایی محکم و یک کمربند برای بسته شدن بالشت به دور کمر شما نیز دارند. از بالشت های خواب یا مبلی خیلی نرم که ممکن است نوزاد را در معرض خفگی قرار دهند، استفاده ننمایید.

استفاده از کرم نوک سینه

مکیدن نادرست یکی از اصلی ترین عوامل بروز نوک سینه دردناک است بنابراین برای رفع این مشکل، بهتر است بر روی وضعیت شیردهی نوزادتان کار کنید. اما برای تسکین درد نوک سینه می توانید از کرم های مخصوص نیز استفاده کنید. کرم هایی را انتخاب کنید که در صورت تماس با دهان کودک مشکلی ایجاد نکرده و حاوی هیچ ماده افزودنی یا حساسیت زایی نباشند. همچنین استفاده از آنها باید برای پوشت شما نیز بی ضرر باشد.

استفاده از محافظ نوک سینه

این پوشش های نرم سیلیکونی بر روی نوک و هاله سینه قرار گرفته و می توانند در صورتی که کودک در گرفتن سینه مادر مشکل دارد، کمک کنند. برای استفاده کارآمد، این محافظ ها باید اندازه مناسبی بر اساس نوک سینه و دهان نوزاد داشته باشند و به نحوی به نوک سینه متصل شوند که به اندازه کافی سینه شما را پوشش دهند. اگر از این پوشش بدرستی استفاده نکنید، ممکن است کودک شیر کمتری دریافت نماید، بهتر است قبل از استفاده با یک مشاور شیردهی برای یادگیری شیوه مناسب بکارگیری صحیح از آن مشورت نمایید.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.