چرا با وجود سالم بودن باردار نمیشم؟!

يكي از دلايل ناباروری با وجود سالم بودن زن و مرد ممکن است آسیبی باشد که به DNA وارد شده است و یا وجود انحراف کوچکي در راه سیستم تناسلی باشد…

من و همسرم آزمایش دادیم و هر دو سالم هستیم و مشکل هورمونی نداریم، سونوگرافی هم نشون داد که تخمک گذاری دارم. ۲۵ سالمه. پریودم هم منظم هست ولی یکساله که دارم تلاش می کنم ولی حامله نمیشم. آخه دلیلش چیه؟ 

چرا با وجود سالم بودن باردار نمیشم؟

گاهی با وجود سالم بودن زن و شوهر بارداری اتفاق نمی افتد و علت آن ناشناخته است. در برخی موارد ممکن است هیچ دلیل واقعی برای بروز مشكل ناباروری در بدن فرد وجود نداشته باشد و فقط وجود انحراف کوچکي در راه سیستم تناسلی او باعث بروز اين بيماري گردد که حل اين مشكل هم نیاز به همکاری پزشک متخصص ناباروري و زوجین دارد.

يكي از دلايل ناباروری با علل ناشناخته ممکن است آسیبی باشد که به DNA وارد شده است.

به ازای هر یکسال که به طول دورۀ ناباروری افراد اضافه می شود، ۲۵ درصد از شانس باروری کم می شود و همین طور با افزایش سن، به ویژه در زنان بالای سی سال، به ازای هر یکسال که به عمر زن اضافه می شود، ۹ درصد شانس باروری این افراد کم می شود، به طور کلی گفته می شود که در جمعیت عادی، ۸۴ درصد از زوجین پس از یکسال خودشان به طور طبیعی بارور می شوند و ۹۲ درصد نیز می توانند پس از دو سال بارداری داشته باشند اما در مواردی که بیش از دو سال به طول انجامد و هیچ علتی نیز شناخته نشود، این افراد باید هر چه سریعتر جهت درمان مراجعه کرده تا تحت نظر مراکز درمان ناباروری، روش های تشخیصی و درمانی لازم برایشان به کار رود.

پس از مراجعۀ یک زوج جهت درمان ناباروری، باید تمام بررسی های لازم و تمام عللی که می توانند سبب ناباروری شوند، مورد بررسی قرار گیرند که در ابتدا این بررسی با یک شرح حال ساده و یک معاینۀ فیزیکی آغاز می شود که از آن جمله دریافت شرح حال قاعدگی در زنان است که از اهمیت بسیاری برخوردار است و چنانچه طبیعی باشد، می تواند نشان از یک تخمک گذاری خوب داشته باشد، معاینۀ فیزیکی، بررسی ذخیرۀ تخمدانی، انجام تستهای مختلف جهت اثبات تخمک گذاری، بررسی شکل ظاهری و آناتومی رحم و همینطور باز بودن لوله های رحمی و … نیز از دیگر بررسی های اولیه و مورد نیاز می باشند.

در واقع هماهنگی در درمان بسیار اهمیت دارد و درمانی که برای زن در نظر گرفته می شود باید متناسب و هماهنگ با درمانی باشد که ارولوژیست و پزشک متخصص ناباروری مردان، برای همسر ایشان، تعیین می کند.

چنانچه سن زن کمتر از ۳۵ سال و مدت ناباروری کمتر از دو سال باشد، به شرط آنکه همسر وی نیز به درمان های پیشرفته نیاز نداشته باشد، درمان انتظاری را برایشان پیشنهاد می دهیم که در بسیاری از مواقع این زوج خودشان به صورت طبیعی صاحب فرزند می شوند و در غیر اینصورت و بعد از گذشت دو سال از طول مدت ناباروری، به دنبال درمان های پیشرفته تر می رویم.

مشکل ناباروری با علل ناشناخته بدان معنی است که علت ناباروری فرد هنوز تعیین نشده، اما به این معنا نیست که پزشکان متخصص زنان و زايمان نمی توانند او را درمان کنند. در واقع، دکتر معالج در این مرحله، از زوایای مختلفي به علل بیماری نگاه کرده و سعی خواهد کرد علت ناباروری با علل ناشناخته را در بیمار خود پیدا کند.

درمان ناباروری با دلایل ناشناخته

پزشکان متخصص ناباروري معمولا برای درمان مشکل فرد، از روش های مختلفي کمک مي گيرند، که تعدادی از رايج ترين آن ها عبارتند از:

۱٫ تحریک تخمدان زنان مبتلا به مشکل ناباروری با علل ناشناخته:
همانطور که می دانید در طول چرخه عادی تخمک گذاری در بدن زنان، معمولا یکی از تخمک ها به بلوغ کامل رسیده و هر ماه آزاد می شود. تحریک تخمدان های فرد مبتلا به مشکل ناباروری با علل ناشناخته یکی از فرایندهای رايج برای کمک به این افراد بوده و سبب بالغ شدن یک تخمک در هر ماه، در بدن آن ها مي شود. در این روش، شانس حامله شدن زنان نابارور (در طول درمان دارویی) به میزان قابل توجهی افزایش می یابد.
پزشکان متخصص زنان و زايمان برای تحریک تخمدان زنان نابارور، از داروها برای حدود ۸ تا ۱۴ روز استفاده نموده و کمک مي كنند تا تخمدان های این افراد تحریک شده و در هر ماه تخمک بیشتری آزاد کنند. داروهای تحریک کننده تخمدان زنان نابارور معمولا شامل هورمون FSH و LH مي باشد، که نوعی هورمون طبیعی است و بخشی از فرآیند تخمک گذاری ماهانه را در بدن زنان نابارور فعال می کند. در نهايت، فراموش نکنید كه در برخی موارد، پزشک معالج فقط یکی از هورمون های ذکرشده را برای تحریک تخمدان های بیمار خود استفاده مي کند، در حالی که در برخی از روش های دیگر، پزشکان از ترکیب هر دو هورمون براي تخمدان زنان نابارور استفاده می کنند.

۲٫ تلقیح داخل رحمی اسپرم (IUI) در زنان نابارور:
تلقیح داخل رحمی اسپرم یا IUI نوعي از تلقیح مصنوعی است که برای کمک به درمان مشکل ناباروری در زنان مورد استفاده قرار می گیرد. در این روش، تمرکز پزشک متخصص زنان و زايمان بر روی اسپرم جداشده بوده و بعد از شستن توسط مواد مخصوص، آن را به طور مستقیم داخل رحم زن بيمار قرار مي دهد. البته این کار در زمان نزدیک به تخمک گذاری انجام می شود تا اگر یک یا تعداد بیشتري از تخمدان آزاد شود، بتواند با کمک اين اسپرم بارور گردد. در واقع، در تلقیح داخل رحمی، پزشکان متخصص زنان و زايمان سعی می کنند تا اسپرم را به گونه ای در داخل رحم فرد بيمار بگذارند که به لوله های فالوپ نزدیک باشد. در اين صورت، اسپرم ميتواند تخمک آزادشده از تخمدان را بلافاصله بارور کند. در نهايت، به ياد داشته باشيد كه موفقیت این روش می تواند به یک دوره حاملگی طبیعی در بدن زنان نابارور منجر شود!
معمولا دکتر متخصص ناباروري بعد از این که همه علل ناباروری را در بدن زنان مبتلا به ناباروری ناشناخته شناسایی کرد، می تواند دلیل ناباروری را به بهترین وجه مشخص نموده و با استفاده از تلقیح داخل رحمی در مورد باردار شدن بیمار خود تصمیم گیری کند. روش تلقیح داخل رحمی اسپرم معمولا برای باردار کردن زنانی كه دارای مشکل ناباروری با علل ناشناخته هستند، استفاده می شود که چرخه قاعدگی ماهانه آن ها منظم بوده و با کمک گرفتن از مصرف داروهای دیگر، باروری را در بدن آن ها به ارمغان مي آورد.

۳٫ استفاده از داروی کلومید برای درمان زنان مبتلا به ناباروری با علل ناشناخته:
کلومید دارویی است که مصرف آن به درمان مشکل ناباروری در مردان و زنان کمک زیادی می کند. این دارو از ۴۰ سال پيش در جهان پزشکی مورد استفاده قرار می گیرد و نتایج حاصل از مصرف آن تقریبا مثبت و دلگرم کننده است. کلومید در علم پزشکی با عنوان کلومیفن سیترات شناخته شده و برای کمک به زنانی که از قاعدگی نامنظم رنج می برند و یا کسانی که چرخه تخمک گذاری منظم ماهانه ندارد، مفيد است.

جالب است بدانيد كه این دارو نوعی آرام بخش بوده و دارای بلوک های هورمون استروژن می باشد. مصرف آن توسط افراد نابارور، سیگنال ها را به هیپوتالاموس و غده هیپوفیز که در داخل مغز واقع شده است، می فرستد. هنگامی که سیگنال ارسال شده، توسط این غدد دریافت شد، هورمون های مختلف شروع به تولید شدن در بدن فرد بیمار کرده و می توانند با تحریک تخمدان های او سبب تولید تخمک بالغ شده و حركت آن به داخل لوله فالوپ را به دنبال داشته باشند. هورمونی که در نتیجه مصرف این دارو در بدن افراد نابارور تولید می شوند، GnRH یا هورمون گونادوتروپین است که با انتشار خود باعث ترشح FSH و یا هورمون تحریک کننده فولیکول و LH یا هورمون جسم زرد خواهند شد.

داروی کلومید در اغلب موارد می تواند همراه با سایر روش های تولید مثل مصرف شده و یا همراه با روش تلقیح مصنوعی مورد استفاده قرار گیرد، زیرا پزشکان متخصص زنان و زايمان عقیده دارند که استفاده داروی کلومید به عنوان یک داروی ناباروری باید حداقل برای یک دوره سه تا شش ماهه مورد استفاده قرار گیرد، تا بتواند همزمان با استفاده از روش های دیگر، شانس باروری بیماران را تا دو برابر بالا ببرد. با این حال، اغلب پزشکان استفاده از داروي کلومید را به افرادی توصیه می کنند که بیش از ۳۵ سال سن داشته باشند. نکته مهمی که افراد نابارور باید در طول استفاده از داروی کلومید به یاد داشته باشند، انجام عمل نزدیکی در مواقع زمان بندی شده و منظم می باشد. در نهايت، يادتان باشد كه داروی کلومید یک مکمل بسیار مهم برای افزایش شانس باروری زنان است.

۴٫ تزریق هورمون گنادوتروپین به خانم هاي مبتلا به مشکل ناباروری با علل ناشناخته:
همانطور که می دانید هورمون گنادوتروپین از گروه هورمون هایی است که توسط غده هیپوفیز ترشح شده و برای کمک به تحریک اندام تناسلی در بدن انسان مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از روش های درمان ناباروری با علل ناشناخته در زوجین تزریق هورمون گنادوتروپین می باشد، زیرا هورمون گنادوتروپین ماده ای است که برای تحریک تخمدان هاي زنان ناباروري مفيد است که غده هیپوفیز آن ها ناکارآمد بوده و یا فاقد هورمون می باشد. امروزه تصور می شود كه این داروی تزریقی موثرترین دارو نسبت به داروهای ناباروری ديگر بوده و توانایی بدن افراد بيمار را برای تحریک تخمدان ها در حد تعادل بالا می برد. به همین دلیل، امروزه استفاده از داروی تزریقی گنادوتروپین بسیار رایج بوده و برای تحریک تخمدان زنانی که دارای چرخه تخمک گذاری منظم هستند، مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین، این روش درمانی به عنوان بخشی از فن آوری های پیشرفته تولیدمثل محسوب شده و در كنار روش های تلقیح داخل رحمی اسپرم (IUI) و لقاح آزمایشگاهی (IVF) به عنوان یک کمک کننده مورد استفاه قرار می گیرد.

منبع خبر : مطلب تکمیلی از mamanam

اشتراک‌گذاری
یک نظر
  1. هر چه سن خانم ها کمتر باشد بارداری سریعتر اتفاق می افتد زیرا تغییرات وابسته به سن در تخمدان باعث کاهش کمیت و کیفیت تخمک می گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *