از چند هفتگی نباید به پشت خوابید

چرا در بارداری نباید به پشت خوابید؟!

بهترين وضعیت خواب براي زتان باردار، خوابيدن به يكي از پهلوها و جمع كردن زانوها در شكم است كه در اين وضعيت كاركرد قلب مادر و جنين و تنفس مادر در شرايط راحت تري است چرا كه اين حالت مانع افتادن وزن جنين بر روي اعصاب و عروق اندام تحتاني مادر مي شود.

از چند هفتگی نباید به پشت خوابید؟

در سه ماهه اول بارداری لازم نیست خیلی نگران حالت خوابیدن خود باشید. اما با ورود به ماه چهارم بارداری (هفته چهاردهم بارداری به بعد) و بویژه ۳ ماه آخر بارداری، باید از خوابیدن به پشت جدا پرهیز کنید.

مطالب پیشنهادی: ۱۰ نکته کاربردی برای بهبود “خواب در دوران بارداری” به گفته متخصصان

عوارض به پشت خوابیدن در بارداری

مطالعه‌ای در باره هزار زن باردار به این نتیجه رسیده که احتمال مرده‌زایی در زنانی که در سه ماه آخر بارداری به پشت می‌خوابند دو برابر می‌شود. در بین این هزار نفر، ۲۹۱ نفر زنانی بودند که نوزادشان مرده به دنیا آمده بود. محققان می‌گویند آنچه بیشترین اهمیت را دارد وضعیت زن باردار در هنگامی است که به خواب می‌رود و اگر زنان باردار وقتی بیدار می‌شوند ببینند که به پشت خوابیده‌اند نباید نگران باشند. گاهی بیدار می شوید و می بینید به پشت خوابیده اید! وحشت نکنید، اتفاقی برای فرزندتان نمی افتد. این بیدار شدن هم واکنش بدنتان به این قضیه بوده است. اما تداوم این حالت در بارداری می تواند باعث کمردرد، مشکلات تنفسی، مشکلات گوارشی، هموروئید یا بواسیر، کاهش فشار خون و کاهش گردش خون بین شما و جنین شود.

این تحقیق که در نشریه بیماری‌های زنان و زایمان بریتانیا منتشر شده بزرگترین پژوهش در این زمینه است و نتیجه مطالعات محدودتر در نیوزیلند و استرالیا را تایید می‌کند.

پروفسور الکساندر هیزل، مدیر بالینی مرکز تحقیقات مرده‌زایی تامی در بیمارستان سنت مری منچستر که این تحقیق را سرپرستی کرده توصیه می‌کند زنان باردار در سه ماه آخر حاملگی حتی در چرت کوتاه روزانه، خواب خود را به پهلو شروع کنند: “چیزی که من نمی‌خواهم این است که خانم بارداری وقتی به پشت خوابیده بیدار شود و فکر کند ای وای چه کار وحشتناکی کرده‌ام.” “سوالی که ما پرسیدیم این بود که دقیقا در چه حالتی می‌خواهید به خواب بروید، این مهم است چون بیشتر زمان خواب را فرد در همین وضعیت سپری می‌کند.”

محققان نمی توانند دقیقا بگویند که چرا احتمال مرده زایی در حال خوابیدن به پشت بیشتر می شود اما یافته های زیادی وجود دارند که این احتمال را مطرح می کنند که وزن جنین و رحم بر روی رگ ها فشار می آورد و این گردش خون و رسیدن اکسیژن به جنین را محدود می کند. به گفته متخصصان این تحقیق اهمیت وضعیت خوابیدن در سه ماهه سوم را برای کاهش احتمال مرده‌زایی برجسته کرده و یک نهاد خیریه در بریتانیا از هم‌اکنون تلاش برای آگاهی رسانی در این باره را آغاز کرده است. همچنین تحقیقات ثابت کرده است که شيوه خوابيدن زنان باردار نه تنها بر طول زمان بارداري موثر است بلكه در كنار عواملي همچون اضافه وزن مادر، سن بالا و ناهنجاري‌هاي مادرزادي مي تواند يكي از دلايل زايمان زودرس و یا سقط باشد.

مطالب بارداری : چه عواملی باعث اختلال خواب در بارداری می شود؟

پوزیشن های خواب در دوران بارداری

عوارض به پشت خوابیدن در بارداری

خوابیدن روی شکم

در اوایل بارداری خوابیدن روی شکم مانعی ندارد. با گذشت زمان برای کودک شما خطرناک می شود و خودتان هم دراین حالت راحت نیستید. از ماه هشتم بارداری اگر بتوانید بدون هیچ مشکلی بر روی شکم تان بخوابید شاید پیشنهادهای زیادی برای اجرا در سیرک دریافت کنید.

خوابیدن به پشت در بارداری

در سه ماهه اول بارداری خودتان نیازی نیست تا در مورد خوابیدن به پشت نگران باشید. اما با پاگذاشتن به سه ماهه دوم، نباید به پشت بخوابید. وقتی به پشت دراز می کشید، رحم شما به رگی که خون را به قلب باز می گرداند فشار وارد می کند. قرار گرفتن به مدت طولانی در این حالت باعث می شود خون و مواد مغذی به جفت و کودک شما نرسد. همچنین ممکن است دچار سرگیجه و تهوع شوید.

خوابیدن به پهلوی راست

در ماه های بعدی خوابیدن به پهلوی راست بدن خیلی بهتر از خوابیدن به پشت یا جلوی بدن است اما به خوبی خوابیدن به پهلوی چپ نیست. زیرا خوابیدن به پهلوی راست به کبد فشار وارد می کند که اغلب پزشکان این حالت خوابیدن را توصیه نمی کنند.

خوابیدن به پهلوی چپ

پزشکان و ماماها توصیه می کنند که به پهلوی چپ بدن بخوابید. این حالت از فشار رحم بر کبد جلوگیری می کند و امکان انتقال آسان خون، مواد غذایی و اکسیژن به کودک را از طریق جفت فراهم می کند. در حقیقت، نه تنها در این حالت جریان خون محدود نمی شود بلکه به گردش خون کمک می کند به این معنی که بدن شما برای خون رسانی بهتر به شما و کودک تان به زحمت نمی افتد.

یک تحقیق بعمل آمده در آکلند (نیوزلند) نشان داد که خوابیدن به پهلوی چپ بدن در آخرین شب بارداری خطر تولد نوزاد مرده را تا نصف کاهش می دهد. از آنجایی که نمی دانید آخرین شب بارداری شما کدام شب است، توصیه می شود که در اواخر بارداری همواره به پهلوی چپ خود بخوابید.

ممکن است آنگونه که به شما توصیه شده است شما به طرف چپ بدن خود به خواب بروید اما هنگام بیدار شدن متوجه شوید که به پهلوی راست خود قرار گرفته اید. نگران نباشید، زیرا امکان ندارد که در خواب غلت نخورید و از این پهلو به آن پهلو نشوید (هرچند ممکن است بعضی افراد به خاطر شکم بزرگ خود تا هنگام بیداری در همان حالت باقی بمانند). تا زمانی که بیشترین ساعات خواب خود را به پهلوی چپ خود قرار داشته باشید، مشکلی نخواهید داشت. بنابراین هرگاه از خواب بیدار شدید و به پهلوی راست خود بودید خیلی راحت (یا به کمک همسر یا اطرافیان خود) دوباره به پهلوی چپ خود برگردید و بخوابید.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *