پتشی (Petechiae) لکه های ریز، برجسته، قرمز رنگ با سطوح صاف و قطر کمتر از ۲ میلی متر روی پوست و غشاهای مخاطی کودک هستند. لکه ها به خودی خود یک بیماری نیستند اما می توانند نشانه ای از بیماری های مختلف باشند، از شرایط محدود کننده خفیف تا بیماری های شدید را در بر می گیرند که به مراقبت های فوری پزشکی نیاز دارند. برای آگاهی از دلایل، علائم تشخیص، درمان و پیشگیری از بروز پتشی در کودکان این مطلب را مطالعه کنید.
مطالب پیشنهادی: لکه های قرمز روی پوست با خارش در کودک/ علتش چیه؟!
علت بروز پتشی در کودکان
نوزادان تازه متولد شده ممکن است به دلیل ضربه هنگام تولد ناشی از زایمان واژینال دچار پتشی شوند. این لکه ها معمولا طی یک یا دو هفته بعد از تولد بدون هیچ دارویی محو می شوند. پتشی زمانی ظاهر می شود که رگ های خونی کوچک (مویرگ ها) در زیر پوست دچار خونریزی می شوند. خونریزی مویرگی در نوزادان می تواند بنا به دلایل زیادی رخ دهد، از جمله:
- سرفه های دوره ای
- استفراغ های متعدد
- فشار تورنیکه مانند نحوه پوشک کردن کودک یا آغوش های که کودک را در آن می گذارند
- عفونت های باکتریایی مانند مننژوکوکمی، اندوکاردیت و تب اسکارلت(مخملک) و غیره
- عفونت های ویروسی مانند تب های هموراژیک ویروسی، مونونوکلئوز عفونی، عفونت سیتومگالو ویروس (CMV) و غیره
- سپسیس(عفونت خونی)
- عفونت های قارچی
- سرطان خون (لوسمی)
- پرکاری طحال (هیپراسپلنیزیم)
- ترومبوسیتوپنی (کاهش تعداد پلاکت هایدر گردش خون)
- اختلال عملکرد پلاکت و انعقاد خون (یا کوآگولوپاتی)
- اسکوروی (بیماری که بر اثر کمبود ویتامین ث رخ می دهد)
- کمبود ویتامین کا (k)
- Dysproteinemia (اختلال میزان پروتئین خون)
- داروهای خاصی مانند پنی سیلین، کوآیناین(کینین) و فنی توئین((Cerebyx
- آفتاب سوختگی
- واسکولیت (التهاب رگ ها)
- کودک آزاری به صورت خفه کردن،گاز گرفتن و زدن
- تروما(جراحت بدن)
- آلرژی های پوستی مانند درماتیت آتوپیک
علائم پتشی در کودکان
علائم اولیه پتشی در کودکان بروز لکه های قرمز به اندازه خراش های سرسوزن در زیر پوست آنها است. این لکه ها همچنین می توانند به رنگ های بنفش یا قهوه ای هم باشند و اغلب بصورت دسته ای که شبیه به بثورات پوستی هستند ظاهر می شوند. لکه ها صاف هستند و وقتی آنها را فشار می دهید خارش نمی دهند یا بی رنگ نمی شوند. پتشی اغلب در نواحی صورت، بازوها، شکم، قفسه سینه، باسن و پاهای کودکان ظاهر می شود. بسته به علت اصلی بروز مشکل، ممکن است به همراه پتشی متوجه نشانه ها و علائم دیگری هم بشوید. تب شایع ترین علامت مشاهده شده مرتبط با بسیاری از دلایل اصلی بروز بیماری های عفونی و غیر عفونی است.
زمان مراجعه به پزشک
توصیه می شود اگر کودک شما بثورات پتشی دارد، بلافاصله به مراقبت های پزشکی مراجعه کنید، زیرا این حالت می تواند نشانه ای از بیماری شدید یا نوع دیگری از بثورات باشد. به عنوان مثال ، بثورات پورپورا در آزمایشات فشار بی رنگ نمی شوند مانند لکه های پتشیا که براثر فشار کم رنگ نمی شوند، اما به علت سپسیس مننگوکوک است که نیاز به مراقبت های اورژانسی دارد. به دنبال بروز علائم زیر فورا به مراکز اورژاسی مراجعه کنید، حتی اگر کودک تان به دلیل بیماری پتشی تحت درمان باشد.
- تب بالا(دمای بیشتر از ۴/۱۰۰فارنهایت)
- کبودی غیر قابل توضیح
- بی حالی
- ضربان قلب غیرعادی
- افزایش اندازه لکه ها
تشخیص پتشی در کودکان
لکه های پتشی معمولا به دلیل مشخص بودن اندازه و رنگ آنها قابل تشخیص هستند. پزشک ممکن است برای تایید تشخیص آزمایش glass یا فشار را انجام دهد. لکه های پتشی زمانی که فشار داده می شوند هم کم رنگ (بی رنگ) نمی شوند. پزشک ممکن است آزمایشات خون، ادرار، سواب گلو، عکس برداری مانند اشعه ایکس یا پونکسیون کمری راهم تجویز کنند. بیشتر این آزمایشات معمولا براساس نتایج آزمایشات اولیه خون و علائم و نشانه های بیمار درخواست داده می شوند.
درمان پتشی در کودکان
درمان پتشی ممکن است بسته به علت اصلی بروز آن متفاوت باشد. پتشی ناشی از عفونت های باکتریایی نیاز به درمان آنتی بیوتیکی خواهد داشت، درحالیکه پتشی ناشی از اختلالات انعقادی به داروهای ضد انعقاد و داروهای دیگری نیاز دارد. اگر علائم یا علل دیگری وجود نداشته باشد، نیازی به درمان هم نمی باشد. با این حال، مداخله پزشکی برای بیماری پتشی برای تعیین دلیل اصلی بروز آن ضروری است. هر گونه تاخیر در تشخیص بیماری علتی شدید، ممکن است منجر به نتایج کشنده ای شود. بعد از مشاوره اولیه برای درمان بیماری پتشی، هر برنامه ای درمانی که پزشک توصیه می کند را پیگیری کنید. پتشی معمولا بدون بر جا گذاشتن هیچ جای زخمی محو می شود. برای اگاهی از تغییر تعداد یا رنگ لکه ها آنها را کنترل کنید. اگر متوجه هر نوع تغییری در لکه های پتشی شدید دکتر را از این موضوع مطلع کنید.
پیشگیری از بروز پتشی در کودکان
هیچ واکسنی برای بیماری پتشی برای کودکان تازه متولد شده وجود ندارد. چون علت بروز پتشی می تواند هر نوع بیماری باشد، ممکن است فقط کودک را برای یک مشکل مشخصی واکسینه کنید. به عنوان مثال، شما می توانید واکسن هیب (Hib) برای انواع مننژیت ها برای فرزند خود دریافت کنید. همچنین می توانید مراقب برنامه رژیم غذایی آنها هم باشید تا از بروز پتشی ناشی از بیماری های مانند اسکوروی جلوگیری کنید. اسکوروی به دلیل کمبود ویتامین ث رخ می دهد، بنابراین قبل از اینکه کودک شما برای مصرف غذاهای جامد به حد کافی بزرگ شود (چهار تا شش ماه) از پزشک خود برای برنامه رژیم غذایی پیشنهاداتی دریافت کنید.
اگر کودک شما زمانی را در مهدکودک می گذراند یا برای مراقبت از او پرستار استخدام کرده اید زمانی که مجبور هستید دور از خانه باشید مطمئن شوید که در غیاب شما احتمال سواستفاده های فیزیکی وجود نداشته باشد، چون این موضوع می تواند یکی از دلایل ایجاد پتشی در بدن کودک تان باشد. لکه های پتشی جای برای نگرانی ندارد چون بدون بر جا گذاشتن جای زخم محو می شوند. اما علت اصلی بروز این بیماری چیزی است که والدین باید برای درمان صحیح کودک آن را بدانند. اگر این مشکل نادیده گرفته شود علت اصلی بروز پتشی در کودکتان می تواند منجر به عوارض پزشکی جدی شود.