لکه بینی در هفته آخر بارداری/ آیا نشانه زایمان است؟!

در هفته های آخر بارداری، ترشح غلیظ و چسبنده واژن که همراه با خون باشد، نشانه طبیعی نزدیک بودن زمان زایمان است…

خونریزی واژینال در اواخر زایمان

غیر از خونریزی هایی که می توانند سبب ناراحتی شوند، بعضی از خونریزی های واژن در اواخر بارداری طبیعی است.

با نازک شدن دیواره رحم و آمادگی آن برای زایمان، موکوسی که دهانه رحم را مسدود کرده است خارج می شود.

در این زمان شما متوجه ترشح چسبناکی خواهید شد که می تواند همراه کمی خون باشد.

این خونریزی نشانه طبیعی زایمان است که می تواند یک یا دو هفته بعد رخ دهد.

آیا خونریزی می تواند نشانه ای از شروع زایمان باشد؟

در اواخر بارداری ، خونریزی می تواند نشانه ای از شروع زایمان باشد. مقداری کمی از ترشحات خونی ممکن است درست قبل یا در آغاز زایمان از دهانه رحم خارج شود که به آن شوی خونی می گویند و بسیار شایع است و اگر طی ۳ هفته آخر زمان زایمان باشد یک مشکل نیست. اما اگر زودتر اتفاق بیافتد ممکن است منجر به زایمان زودرس شود. 

علایم دیگر زایمان زودرس شامل :

ترشحات واژینال
– تغییر در نوع ترشحات واژن ( آبکی – ترشحات موکوسی – یا خونی )
– افزایش در ترشحات واژن
– احساس فشار درلگن یا زیر شکم
– درد تحتانی شکم
– کرامپ شکم با یا بدون اسهال
– انقباضات منظم یا سفت شدن رحم
– اگر هر یک از نشانها یا علایم مذکور را داشتید فوری به بیمارستان بروید.

چه زمانی نگران لکه‌بینی‌و خونریزی باشیم؟

اگرچه لکه‌ بینی برای بعضی از خانم‌های باردار اتفاق می‌افتد، اما این اتفاق اغلب سلامت مادر و کودک را تهدید نمی‌کند و معمولا برای درصد کمی از خانم‌های باردار، لکه‌بینی بعد از عمل نزدیکی رایج است. بقیه هم ممکن است به دلایلی خونریزی داشته باشند که هیچ ربطی به حاملگی ندارد.

دلایلی مانند عفونت یا پارگی دیواره آلت تناسلی. بسیاری از لکه‌بینی‌ها بی‌خطر هستند. اما خونریزی، هرچقدر هم که اندک، ممکن است نمایانگر مشکلاتی مانند سقط‌ جنین، حاملگی خارج از رحم یا بسته شدن دهانه رحم توسط جفت جنین باشد.

علل خونریزی اواخر بارداری

جفت سرراهی
دهانه رحم یا سرویکس در اواخر بارداری نازک و گشاد می‌شود تا آماده زایمان شود، در این بین ممکن است رگ‌های خونی جفت کشیده و پاره شود. جفت سرراهی علت بیست درصد از خونریزی‌های سه ماهه سوم بارداری است و از هر دویست بارداری در یک مورد مشاهده می‌شود. از عامل‌های خطر جفت سرراهی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

بارداری چندقلویی
سابقه جفت سرراهی در بارداری‌های قبلی
پیش از این سزارین انجام دادن

سقط جفت
این عارضه زمانی رخ می‌دهد که جفت زودتر از موعد از دیواره رحم جدا شود و خون بین جفت و رحم جمع شود. عامل‌های خطر سقط جفت عبارت است از:

فشار خون بالا (۱۴۰/۹۰ یا بالاتر)
تروما و ضربه دیدن (معمولاً تصادف خودرو یا مورد ضرب و شتم قرار گرفتن مادر)
مصرف کوکائین
مصرف توتون
سابقه سقط در بارداری‌های قبلی

پارگی رحم
در این حالت رحم شکاف برمی‌دارد و باز می‌شود و نوزاد به طور کامل یا جزیی وارد شکم می‌شود. پارگی رحم نادر است، اما اگر رخ دهد هم برای مادر و هم برای نوزاد بسیار خطرناک است. پارگی رحم ممکن است قبل از زایمان، در طول آن یا در زمان به دنیا آمدن نوزاد اتفاق بیفتد.

پارگی رگ جنین
عروق خونی جدا شده از بند ناف گاهی در عوض آن که به جفت متصل شود به غشاها اتصال می‌یابد و وارد کانال زایمان می‌شود.

تشخیص خونریزی در بارداری

معاینه
پیش از هر چیز باید مشخص شود که خونریزی تا چه اندازه مادر را ضعیف کرده است، برای این کار علائم حیاتی (نبض و فشار خون) اندازه گرفته می‌شود و حجم خون از دست رفته با توجه به رنگ پریدگی مادر و درد و حساسیت شکمی ارزیابی می‌شود. اگر خون زیادی از دست رفته باشد، سرم تزریق می‌شود و در صورت لزوم جراحی انجام می‌شود.

شکم معاینه می‌شود تا درد و حساسیت مشخص شود و اندازه رحم بررسی شود.
خونریزی بخش‌های دیگر مانند بینی یا مقعد نیز بررسی می‌شود.
ممکن است بتوان با توجه به نتایج معاینه لگن حاملگی خارج از رحم را از تهدید به سقط تشخیص داد.
شدت و نوع درد شکم و خونریزی واژینال برای متخصص زنان و زایمان مهم است.
در اواخر بارداری سونوگرافی شکم قبل از معاینه واژن انجام می‌شود تا مشکل جفت سرراهی مشخص شود. اگر جفت سرراهی در سونوگرافی دیده نشود، معاینه واژینال با استفاده از اسپکولوم استریل انجام می‌شود تا آسیب دیدن بخش پایینی ناحیه تناسلی بررسی شود. اگر مشکلی در معاینه واژینال مشاهده نشود، معاینه انگشتی برای بررسی اتساع دهانه رحم انجام می‌شود. برای بررسی انقباض‌ها و اندازه‌گیری ضربان قلب نوزاد نمایشگرهایی به شکم مادر متصل می‌شود.

تست‌های آزمایشگاهی: آزمایش‌های مختلفی به طور منظم و دوره‌ای انجام می‌شود که از آن جمله می‌توان به آزمایش ادرار بارداری، آنالیز کامل ادرار، آزمایش تعیین گروه خونی و Rh و شمارش کامل سلول‌های خون (CBC) اشاره کرد. مقدار bhCG ، شاخص خونی هورمونی بارداری، نیز در سرم مادر اندازه‌گیری می‌شود.

سونوگرافی: سونوگرافی غالباً برای اطمینان از سالم بودن جنین و رشد داخل رحمی آن انجام می‌شود. سونوگرافی نوعی روش تصویربرداری است که در آن از امواج صوتی و نه اشعه ایکس استفاده می‌شود. این آزمایش غالباً برای تعیین جنسیت و تخمین سن جنین و بارداری مفید است. البته ممکن است در ابتدای بارداری چیزی در سونوگرافی مشخص نشود.

خونریزی اواخر بارداری/ چه کنم؟

چنانچه خونریزی در اواخر بارداری رخ دهد، حجم خونریزی و وجود نشانه‌های شوک تحت نظر گرفته می‌شود. سرم و احتمالاً خون به مادر تزریق می‌شود. وجود نشانه‌های اضطرار در نوزاد تحت نظر گرفته می‌شود. درمان با توجه به علت خونریزی، عارضه و سن نوزاد (هفته بارداری) انجام می‌شود.

جفت سرراهی
چنانچه انقباض وجود داشته باشد، مادر از راه سرم دارو دریافت می‌کند تا انقباض آهسته یا متوقف شود.
اگر کمتز از ۳۶ هفته از بارداری گذشته باشد و خونریزی شدید نباشد، مادر برای اطمینان بستری می‌شود، ضربان قلب نوزاد تحت نظر گرفته می‌شود و شمارش کامل سلول‌های خون به طور مرتب انجام می‌شود تا اطمینان حاصل شود که مادر دچار کم‌خونی نیست. مادر برای رشد و بلوغ ریه‌های نوزاد دارو دریافت می‌کند. چنانچه ۳۶ هفته از بارداری گذشته باشد، متخصص زنان و زایمان ریه‌های جنین را بررسی می‌کند و اگر ریه‌ها بالغ باشد، سزارین انجام می‌شود.

سقط جفت
اگر خونریزی شدید باشد و مادر یا نوزاد در خطر باشند، سزارین اورژانسی انجام می‌شود.
اگر نوزاد بیشتر از ۳۶ هفته داشته باشد، زایمان طبیعی سریع اما کنترل شده توصیه می‌شود. داروی داخل وریدی برای موثرتر شدن انقباض‌ها تزریق می‌شود.

پارگی رحم
چنانچه احتمال پارگی رحم بالا باشد، سزارین اورژانسی عوض می‌شود.
رحم باید درآورده شود.
چنانچه وضعیت مادر پایدار باشد و تمایل به داشتن فرزندان بیشتر داشته باشد، جراح می‌تواند رحم را ترمیم کند.
احتمالاً لازم است چند واحد خون تزریق شود.
خونریزی جنین با انجام زایمان سزارین اورژانسی درمان می‌شود.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *