عوارض رادیوگرافی در دوران بارداری/ بیشترین خطر در چند هفتگی؟!

خطر عقب‌ماندگی ذهنی یا ناهنجاری‌های جنینی بین هفته هشتم تا پانزدهم بارداری از عوارض رادیوگرافی در این دوران حساس است…

روش‌های رایج تصویربرداری تشخیصی شامل رادیوگرافی، سونوگرافی، ام آر آی و سی تی اسکن است که در صورت لزوم در دوران بارداری مورد استفاده قرار می‌گیرد، دکتر عاطفه گرگین کرجی درباره استفاده از این روش‌ها اظهار داشت: در صورتی که مقدار اشعه ایکس در رادیوگرافی بیشتر از سطح بدون عارضه باشد، احتمال آسیب به جنین وجود دارد.

وی به مطالعات انجام شده در مورد اثرات استفاده از رادیوگرافی بر جنین اشاره کرد و گفت: مطالعات صورت گرفته نشان می‌دهد که اگر اشعه ایکس در روش تصویربرداری تشخیصی رادیوگرافی در مقادیر بالا باشد، می‌تواند خطرات جدی برای جنین ایجاد کند.

گرگین، ناهنجاری‌های مادرزادی، محدودیت رشد جنین و عقب‌ماندگی‌های ذهنی یا سقط را از جمله عوارض مقادیر بالای رادیوگرافی اعلام کرد و گفت: این کار می‌تواند سبب بروز بیماری‌های ژنتیکی یا سرطان‌زایی شود.

وی تاکید کرد:

مطالعات انجام شده نشان داد که بیشترین خطر عقب‌ماندگی ذهنی یا ناهنجاری‌های جنینی بین هفته هشتم تا پانزدهم بارداری رخ می‌دهد و در این مدت جنین بیشترین حساسیت به اشعه ایکس یا رادیاسیون را دارد.

متخصص زنان و نازایی افزود: در هفته شانزدهم تا بیست و پنجم بارداری معمولاً خطر برای جنین کم است و همچنین در مطالعات گزارش شده که قبل از هفته هشتم بارداری و بعد از هفته بیست و پنجم، خطری برای جنین ندارد.

فلوشیپ لاپاراسکوپی پیشرفته و آندومتریوز بیان داشت: هنگام انجام رادیوگرافی تشخیصی قفسه سینه، مقدار اشعه‌ای که ممکن است جنین را در معرض خطر قرار دهد، کم است اما در رادیوگرافی‌های شکم یا در مواردی که چندین بار تصویربرداری برای اقدام تشخیصی انجام می‌شود، مقدار اشعه بیشتر بوده و ممکن است به جنین آسیب برسد.

وی با اشاره به اینکه روش تشخیصی سی تی اسکن در دوران بارداری به ندرت استفاده می‌شود، ادامه داد: در این روش تصویربرداری تشخیصی، به دلیل اینکه فاصله محل تصویربرداری با جنین زیاد است، احتمال قرار گرفتن جنین در معرض اشعه خیلی زیاد نیست و در این موارد هم می‌توان از صفحات محافظ استفاده کرد.

گرگین اظهار داشت: هرچه فاصله محل تصویربرداری با جنین بیشتر باشد، امکان تأثیر بر جنین کمتر خواهد بود.
وی افزود: یکی دیگر از روش‌های تصویربرداری تشخیصی که در دوران بارداری هم استفاده می‌شود، سونوگرافی است. در مطالعات صورت گرفته این مساله که سونوگرافی ضرری برای جنین داشته باشد، اثبات‌نشده است.

منبع خبر : irna

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *