آیا فولیک اسید چاق کننده است

آیا فولیک اسید چاق کننده است یا لاغر کننده؟!

ویتامین B9 تحت عنوان اسید فولیک شناخته می‌شود. همچنین به ویتامین BC یا فولاسین اشاره دارد. شکل و فرم طبیعی اسید فولیک را فولات نامند. اسید فولیک، شکل ترکیبی یا مصنوعی فولات، به شکل مکمل در دسترس می‌باشد. وجود مقدار کافی اسید فولیک در بدن یک زن قبل و در طول دوران بارداری از نقص‌های مادرزادی در نوزادان، به خصوص نقص مغز و ستون فقرات جلوگیری می‌کند. و نقش مهمی در رشد و تقسیم سلولی دارد. حال این سوال برای خانم های بارداری که در حال استفاده از فولیک اسید هستند پیش می اید که آیا فولیک اسید چاق کننده است؟، آیا قرص آهن فولیک اسید چاق کننده است و باعث افزایش وزن در آنها میشود؟

مطلب پیشنهادی: راهنمای کامل مصرف اسید فولیک

آیا فولیک اسید چاق کننده است؟

ویتامین‌های گروه B به افزایش میزان سوخت و ساز کمک کرده، در نتیجه کاهش وزن حاصل می‌شود. اسید فولیک نقش مهمی را در شکستن لیپیدها و چربی‌ها ایفاء می‌کند. ویتامین B9 یک ویتامین محلول در آب بوده که نقش مهمی در عملکردهای مختلف متابولیکی بدن ایفاء می‌کند. اما آیا اسید فولیک به کاهش وزن شما کمک می‌کند؟، جهت یافتن جواب، اجازه دهید نگاهی به فوائد مهم سلامتی بخش آن بیاندازیم.

عملکردهای اسید فولیک

اسید فولیک به همراه ویتامین B12 و ویتامین C، به ساخت پروتئین‌های جدید در بدن کمک می‌کند.
• اسید فولیک تکامل سلول‌های قرمز خون را تسهیل ساخته و وجود آن جهت سنتز و ترمیم DNA مورد نیاز است.
• عملکرد سلولهای بدن را بالا برده و به رشد بافتها کمک می‌کند.
• نقش مهمی در تکامل لوله عصبی در دوران بارداری ایفاء می‌کند، و مانع از بوجود آمدن نقائص مادرزادی در نوزادان می‌شود.
• به ثبات فشار خون کمک کرده و در نتیجه از بروز سکته‌ی قلبی جلوگیری می‌کند.
اسید فولیک به کاهش سطح اسید آمینه، هموسیستئین، کمک می‌کند که به نوبه خود به جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی کمک می‌نماید.
• نرمی پوست و استحکام مو را بالا می‌برد.
• باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر می‌شود به این دلیل که به از دست ندادن حافظه و تیز هوشی کمک می‌کند.
• مانع از بروز انواع خاصی از سرطان و دژنراسیون ماکولا می‌شود.
• قدرت باروری را بالا برده و شیر مادر را افزایش می‌دهد.
• از نشانه‌های پیری کاسته و مانع از بروز اختلالات وابسته به سن مانند از دست دادن شنوایی، پوکی استخوان، درد عصبی، مشکلات خواب، و غیره می‌شود.
• به همراه سایر ویتامین‌های گروه B، جهت درمان افسردگی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
اکنون که از عملکردهای اسید فولیک اطلاع یافتید، حتماً مشتاق بوده که مواد غذایی سرشار از اسید فولیک را بشناسید. در این بخش فهرست کوچکی از این مواد غذایی را در اختیارتان قرار می‌دهیم.

مطلب پیشنهادی: از کجا بدونم “کمبود اسید فولیک” دارم؟!

 

مواد غذایی غنی از اسید فولیک

سبزیجات برگ‌دار مانند اسفناج، کلم بروکلی، برگ کلم کولارد، برگ شلغم، کاهو، مارچوبه، شنبلیله، ذرت، ارزن، خرما، بادام، کشمش، انجیر، کلم کِیل، بامیه، سیب زمینی، میوه‌هایی مانند موز، صیفی‌جات، لیمو، انگور ، لوبیا سبز تازه، نخود فرنگی، لوبیا چشم بلبلی، عدس، نخود، تخمه آفتابگردان، مخمر، قارچ، ماهی، مرغ، صدف، جگر و قلوه‎‌ی گاو، آب آناناس، آب پرتقال، آب گوجه فرنگی، ماکارونی گندم کامل، و غیره، نمونه‌هایی از مواد غذایی غنی از اسید فولیک می‌باشند. بسیاری از این مواد غذایی همچنین سرشار از آهن هستند. این روزها، غلات صبحانه، انواع مختلفی از آردها، نان‌ها، ماکارونی، شیرینی‌جات، بیسکویت و کلوچه سرشار از اسید فولیک بوده که در بازار موجود می‌باشند. اکنون اجازه دهید به پرسش اصلی خود برگردیم. آیا قرص فولیک اسید چاق کنندس؟

 اسید فولیک به تعادل وزن کمک می‌کند!

رسیدن به کاهش وزن مورد نظر با کمک یک رژیم غذایی متعادل کار آسانی برای افرادی که دارای اضافه وزن بوده و نیز افراد چاق نمی‌باشد. بدن انسان برای استفاده‌های آتی، چربی را در خود ذخیره می‌سازد. اینکه کجا، چگونه و به چه میزان چربی ذخیره خواهد شد معمولاً توسط عوامل ژنتیکی تعیین می‌شوند. همچنین به رژیم غذایی و شیوه‌ی زندگی فرد بستگی دارد. ما نمی‌توانیم چربی‌ها را از رژیم غذایی خود حذف کنیم، به این دلیل که برای انجام عملکردهای بدنی به آنها نیاز داریم. مصرف تمام انواع چربی به میزان درست و مناسب، وارد نمودن مقادیر متعادل از تمام مواد ضروری در رژیم غذایی، عادات سالم خوردن، و انجام حرکات ورزشی به طور منظم به شما در حفظ محدوده‌ی وزن طبیعی متناسب با قدتان کمک می‌کند.
اینکه بتوانید به راحتی از وزن خود کم کنید به استعداد ژنتیکی شما بستگی دارد. بعضی افراد به سرعت بر وزنشان افزوده می‌شود و علی‌رغم انواع تلاشهایی که صورت می‌دهند هرگز در کاهش وزن موفق عمل نمی‌کنند. ژن پلی مورفیسم مسئولیت این کار را برعهده دارد. چنانچه بدن قادر نباشد اسید فولیک را در کبد به اسید دی‌هیدروفولیک تبدیل سازد، فرد به احتمال زیاد دچار کمبود ویتامین‌های ب‌کمپلکس می‌شود. این امر می‌تواند به بروز مشکلاتی در سلامت و چاقی بیانجامد. کسانی که از این مشکل ژنتیکی رنج می‌برند، بایستی مکملهای ویتامین B9 و ویتامین B کمپلکس را مصرف نمایند. یک محصول مولتی ویتامین طبیعی از یک نشان قابل اعتماد می‌تواند به غلبه بر کمبود ویتامین کمک نماید.

ویتامین‌های گروه B به افزایش میزان سوخت و ساز کمک کرده، در نتیجه کاهش وزن حاصل می‌شود. اسید فولیک نقش مهمی را در شکستن لیپیدها و چربی‌ها ایفاء می‌کند. در صورتی که مصرف غذای خود را کاهش دهید، آنگاه بدن، گلوکز کافی جهت تولید انرژی در اختیار نخواهد داشت. در این شرایط، بدن از ذخایر و یا چربی‌های خود برای تولید انرژی استفاده می‌کند. چربی‌ها به راحتیِ کربوهیدراتها به انرژی تبدیل نمی‌شوند. در اینجا است که اسید فولیک نقش مهم خود را ایفاء می‌کند. مقدار کافی از این ویتامین در بدن به تبدیل چربی‌ها به اسیدهای چرب و گلیسرول کمک می‌کند.

با این وجود، تحقیقات بیشتری در خصوص کمک مکمل فولیک اسید به کاهش وزن لازم است انجام شود. بنابراین پیش از انتخاب مکمل‌های فولیک اسید برای کاهش وزن با پزشک خود مشورت نمایید. مکملهای فولیک اسید و آهن به افراد مبتلا به کم خونی یا ضعیف که دچار کمبود این دو ماده‌ی غذایی ضروری می‌باشند تجویز می‌شوند. این مکملها در حقیقت به طور قابل توجهی به بهبود سلامت کلی و تعادل وزن کمک می‌کنند. بر آنمی یا کم خونی مرتبط با کمبود ویتامین B12 می‌توان با کمک مکمل اسید فولیک غلبه نمود، اما آسیب وارد شده به سیستم عصبی ناشی از کمبود ویتامین B12 را نمی‌توان با کمک مکملهای فولیک اسید اصلاح نمود.

در افراد سالخورده‌ی خانواده (بالای ۵۰ سال) احتمال بیشتری می‌رود که دچار کمبود ویتامین B12 گردند. آنها نیاز دارند که این مکملها را که حاوی هم اسید فولیک و هم ویتامین B12 هستند مصرف نمایند. مصرف فولیک اسید توسط زنان باردار رشد سالم جنین را بالا برده و وزن هنگام تولد جنین را افزایش می‌دهد.

گرچه احتمال بروز مسمومیت از اسید فولیک ناشی از مصرف مکملهای آن و یا مواد غذایی غنی شده بسیار پایین است، اما نبایستی بدون مشورت با پزشک خود جهت کاهش وزن اسید فولیک مصرف نمایید. تنها تعداد معدودی از افراد و نه همه از فوائید مکملهای ویتامین B9 بهره‌مند می‌شوند. شما ابتدا بایستی سعی کرده علت اصلی اضافه وزن خود را پیدا کنید.

ایجاد برخی تغییرات در رژیم غذایی و شیوه‌ی زندگی‌تان می‌تواند به از بین بردن آن کیلوهای اضافی کمک کند. پزشک با توجه به مواردی که بایستی در زندگی خود تغییر دهید شما را راهنمایی می‌نماید. به خاطر داشته باشید که هیچ قرص جادویی در دنیا وجود ندارد که بتواند به شما در کاهش وزن بدون رعایت یک رژیم غذایی متعادل و انجام منظم حرکات ورزشی کمک کند.

منبع خبر : rasekhoon

اشتراک‌گذاری
یک نظر
  1. خیلی برام جالب بود.نمیدونستم که اسید فولیک اینقد خاصیت داره و مهمه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *