تخمک انسان بهوسيله يک پوشش شفاف غيرسلولي و ژل مانند بهنام زوناپلوسيدا (zp) پوشيده شده است. هيچگونه تغييري اساسي در زوناپلوسيدا در طول مدت آزاد شدن تخمک، باروري تخمک و مراحل اوليه رشد رویان (جنين) حاصل نميشود، لذا زوناپلوسيدا بهعنوان يک پوشش و محافظي براي تخمک آزاد شده از تخمدان و همچنين پس از باروري و تشکيل رویان (جنين)، تا مرحله جايگزيني داخل رحم بهشمار ميآيد.
لازمه باروري تخمک، تماس و نفوذ اسپرم بهداخل پوشش زوناپلوسيدا ميباشد.
اسپرم طبيعي حاوي مواد آنزيمي است که قادر است غشاء زوناپلوسيدا را هضم و بدينوسيله اسپرم بهداخل اين پوشش نفوذ نموده و به داخل تخمک دسترسي پيدا کند. بهمحض نفوذ اسپرم در تخمک، مسير زوناپلوسيدا براي عبور اسپرمهاي ديگر مسدود ميشود و در مقابل، همزمان با بارور شدن تخمک بهوسيله اسپرم و شروع تقسيمات، زوناپلوسيدا شروع به نازک شدن مينمايد.
کشيده و نازک شدن زوناپلوسيدا فقط بهواسطه افزايش تقسيمات و رشد رویان (جنين) نيست، بلکه احتمالاً بهواسطه آنزيمهاي داخل رویان (جنيني) براي هضم نمودن مقداري از زوناپلوسيدا است.
لانهگزيني رویان (جنين) رشديافته در ديواره رحم معمولاً پس از چند روز از انتقال رویان (جنين) ۳-۲ روزه به رحم صورت ميپذيرد. (رویان (جنين) ۵-۴ روزه) و قبل از اينکه رویان (جنين) بهداخل لايه رحمي نفوذ نمايد، بايد از داخل لايه زوناپلوسيدا خارج شود.
مطالعات نشان داده است که عدم لانهگزيني رویان (جنين) در برخي موارد، بهواسطه تأخير و يا عدم امکان خارج شدن رویان (جنين) از داخل زوناپلوسيدا است. در اينگونه موارد، لانهگزيني رویان (جنين) به وسيله ايجاد يک شکاف و يا سوراخ کوچک بر روي زوناپلوسيدا با استفاده از محلول اسيدي ضعيف يا ليزر محقق ميشود.
روندي که به وسيله آن يک سوراخ روي زوناپلوسيداي يک رویان (جنين) رشديافته ايجاد ميشود، هچينگ آزمايشگاهي رویان (جنين) و يا زوناهچينگ نامگذاري شده است. با افزايش سن، زوناپلوسيدا مقاومتر و غير قابل نفوذتر ميگردد و شانس لانهگزيني و حاملگي را کاهش ميدهد. لذا هچينگ آزمايشگاهي در خانمهاي بالاي ۳۷ سال انجام ميگيرد.
لازم به ذکر است که هچينگ آزمايشگاهي نبايد در روي هر رویان (جنين) انجام شود، وقتي هچينگ روي رویان های (جنينهاي) سالم و خانمهاي جوان انجام شود شانس جايگزين شدن رویان (جنين) را در داخل لايه رحمي کاهش ميدهد. بنابراين هچينگ بايد در موارد مشخص و تعيينشده توسط متخصص جنينشناسي صورت پذيرد.
خانمها با مشخصات ذيل کانديداي مناسبي براي اين روش ميباشند:
۱- سن زن ۳۸ سال و يا بيشتر باشد.
۲- سابقه انتقال رویان (جنين) و عدم حاملگي داشته باشد.
۳- ميزان FSH روز سوم قاعدگي زن بيشتر از ۱۵ باشد.
بايد توجه شود که هچينگ نبايد بر روي هر رویانی (جنيني) انجام پذيرد. تنها رویان هایی (جنينهايي) با ضخامت غير طبيعي زوناپلوسيدا و با تعداد کم سلولهاي رشديافته رویانی (جنيني)، جهت هچينگ انتخاب و مورد استفاده قرار ميگيرند.
برای دیدن پربازدیدترین های نی نی نما لطفاً کلیک کنید…