علت درد زانو در ماه اخر بارداری چیست؟!

ماه آخر بارداری هستم و دچار زانو درد شدید شدم البته از دو ماه قبل بطور گهگاه درد می کرد اما الان وقتی طولانی می ایستم درد زانوهام شدید میشه و مجبورم کارهام را نشسته انجام بدم.. ممکنه علتش کمبود کلسیم باشه؟

علت درد زانو در ماه اخر بارداری

علت درد زانو در اواخر بارداری

 به یاد داشته باشید که بروز درد زانو در بدن همه زنان، در ۹ ماه دوران بارداری رایج است. با این حال، درد زانوی زنان در این دوران دلایل مختلفی داشته و بر همین اساس، میزان درد نیز متفاوت می­باشد. دلایل مهم بروز درد زانو در دوران بارداری زنان عبارتند از:

۱- بروز تغییرات هورمونی در بدن مادران باردار:
 در سه ماهه سوم بارداری، ترشح هورمون آرام­بخش در بدن زنان باعث کاهش کشش موجود در رباط­ها و تاندون­های لگنی این افراد شده و بدن آن­ها را برای انجام روند زایمان طبیعی آماده می­کند. این هورمون، نه تنها بر رباط­های ناحیه لگن مادران باردار تأثیر گذاشته، بلکه کشش موجود در رباط­ها و تاندون­های ناحیه زانوی این افراد را نیز از بین می­برد.

۲- افزایش وزن مادران در بارداری:
 افزایش تدریجی وزن زنان در ۹ ماه دوران بارداری موجب وارد شدن فشار بیشتر بر روی زانوهای آن­ها شده و منجر به بروز درد زانو در بدن این افراد می­شود. اگر زنی اولین دوره بارداری خود را تجربه کند، این درد، شدید خواهد بود؛ زیرا بدن او قادر به تحمل وزن اضافی ناشی از حاملگی نیست.

۳- انجام حرکات ورزشی سنگین در بارداری:
 لازم است بدانید که انجام تمرینات ورزشی سنگین و بیش از حد زانو در دوران بارداری، سبب تضعیف عضلات این قسمت از بدن مادران می­شود؛ بنابراین، به عنوان یک زن حامله با انجام حرکات ورزشی سبک، استراحت دادن به بدن خود به ویژه ناحیه زانو را در این دوران حساس فراموش نکنید.

۴- سقوط کردن مادر باردار و صدمه دیدن زانوهای او:
سقوط ناگهانی زنان باردار و آسیب دیدن ناحیه زانو بر اثر تغییرات ایجاد شده در بدن این افراد، امری کاملاً طبیعی است که در موارد شدید، درد زانو را در بدن آن­ها به دنبال خواهد داشت.

۵- پیاده­ روی کردن یا ایستادن مادران باردار، به مدت طولانی:
علاوه بر موارد ذکر شده، درد زانوی زنان باردار به علت راه رفتن یا ایستادن برای مدت طولانی نیز ایجاد می­شود، زیرا در چنین شرایطی، زانوی فرد مجبور است وزن اضافی بدن خود مادر و جنین درون رحم او را برای مدت طولانی تحمل کند.

۶- کمبود کلسیم در بدن مادران باردار:
در نهایت، به خاطر بسپارید که نیاز بدن زنان به کلسیم، با آغاز دوران بارداری افزایش می­یابد. بر این اساس، اگر بدن مادری این ماده مغذی را به مقدار مناسب دریافت نکند، ممکن است با فرایند کمبود کلسیم مواجه شده و درد زانو را تجربه کند.

آیا درد زانوها در بارداری باعث بروز عوارض جانبی بعد از زایمان نیز خواهد شد؟
 اگر درد زانوهای زنان در دوران بارداری، به موقع درمان نشود، ممکن است در آینده منجر به بروز عوارض خاصی در ناحیه زانوهای این افراد شود که رایج­ترین این عوارض عبارتند از:

استئوآرتریت، یک نوع بیماری مفصلی دژنراتیو است که در مراحل بعد از زایمان، در بدن مادران زائو رشد نموده و منجر به سفتی، درد و قفل شدن مفصل زانوهای این افراد می­شود.
آسیب دیدن غضروف محافظ و رباط اطراف مفصل زانو که منجر به ایجاد مشکلاتی در روند راه رفتن، انجام فعالیت­های روزمره و خم شدن زنان در دوران بعد از زایمان می­شود.
به همین دلیل، بسیاری از پزشکان متخصص زنان و زایمان ادعا می­کنند که مدیریت درد زانوهای زنان در دوران بارداری امری ضروری است.

چگونه می­توان درد زانوها را در بارداری مدیریت کرد؟

۱- انجام تمرینات ورزشی سبک در بارداری:
یادتان باشد که انجام تمرینات ورزشی سبک مانند پیاده­روی ​​و شنا باعث تقویت چهارچوب بدن شما در ۹ ماه دوران بارداری شده و به سلامت مفاصل زانوهای شما کمک شایانی خواهد کرد.

۲- استراحت دادن به پاهای خود در فواصل زمانی منظم:
به عنوان یک زن حامله پاهای خود را بیش از حد خسته نکنید. با پیشرفت دوران بارداری، وزن بدن شما بیش از اندازه افزایش یافته؛ انجام این حرکات، به طور مداوم، کمک خواهد کرد تا درد زانوی شما کاهش یابد.

۳- پوشیدن کفش مناسب در بارداری:
در دوران بارداری خود از کفش­هایی استفاده کنید که پشتیبانی مناسبی از قوس زیر پای شما در هنگام راه رفتن داشته باشد. البته، لازم است بدانید که قرار دادن بالشتک­ها و کفی­های طبی در داخل کفش زنان در دوران حاملگی نیز برای جلوگیری از بروز درد زانو در بدن این افراد در هفته­های اولیه از دوران بارداری بسیار مؤثر است

۴- روند افزایش وزن بدن خود را در بارداری مدیریت کنید:
به عنوان یک زن حامله سعی کنید روند افزایش وزن بدن خود را در اندازه متعادل نگه دارید، زیرا بالا رفتن بیش از حد وزن بدن، با سرعت زیاد، باعث ایجاد فشار بر روی مفاصل شما شده و درد زانو را به همراه خواهد داشت. لازم است بدانید که به طور طبیعی، هر مادر می­تواند در ۹ ماه دوران بارداری حدود ۱۵ تا ۲۵ پوند وزن خود را بالا ببرد.

۵- استفاده از زانوبند در بارداری:
از یک زانوبند که دارای سوراخ­هایی در مرکز خود است، برای پیاده­روی کردن یا انجام سایر فعالیت­های فیزیکی در دوران بارداری استفاده کنید. استفاده از این نوع زانوبندها، از رباط­ها و تاندون­های شل اطراف زانوی مادران باردار حمایت کرده و میزان درد را در این ناحیه از بدن به میزان قابل توجهی کنترل می­کند.

۶- استفاده از کیسه آب داغ یا سرد، در بارداری:
به خاطر بسپارید که استفاده از حمام آب گرم یا قرار دادن پد گرم بر روی ناحیه زانوها، برای کاهش میزان درد این ناحیه در دوران بارداری زنان بسیار مؤثر است. علاوه بر این موارد، قرار دادن یک بسته یخ نیز بر روی زانوهای زنان باردار، تأثیر مثبتی بر روی مفاصل این ناحیه خواهد گذاشت. در واقع، این روش درمانی درد و میزان تورم اطراف مفصل زانوها را به شدت کاهش می­دهد.

۷- ماساژ درمانی در بارداری:
استفاده از ماساژ درمانی در دوران بارداری، جهت از بین بردن درد و گرفتگی مفصلی مادران بسیار کمک­کننده است. همچنین، این روش درمانی در بهبود دامنه حرکت زانوهای زنان باردار بسیار مؤثر بوده و میزان درد این ناحیه از بدن را به میزان قابل توجهی کاهش می­دهد.

۸- نوع رژیم غذایی خود را در بارداری بهبود دهید:
لازم است بدانید که رژیم غذایی متعادل دوران حاملگی باید سرشار از تمام مواد مغذی ضروری برای بدن مادران باردار و جنین درون رحم این افراد باشد. بر همین اساس، می­توان ادعا کرد که افزایش میزان مصرف اسیدهای چرب امگا ۳، کلسیم و ویتامین D در ۹ ماه دوران بارداری جهت تسکین درد مفاصل و از بین بردن سفتی آن­ها بسیار مفید است.

۹- از شلوار حاملگی مناسب استفاده کنید:
هنگام مواجه شدن با درد زانو در دوران بارداری، پوشاندن ناحیه زانو با شلوارهای حاملگی مناسب امری ضروری است، زیرا کمک می­کند تا گرفتگی مفصل زانوی زنان حامله کاهش یابد.

یادتان باشد که اگر رعایت اقدامات ذکر شده در مقاله بالا، برای درمان درد زانوهای شما مؤثر نشد و درد بدن شما را تشدید گردید، باید از پزشک معالج خود برای درمان مناسب کمک بگیرید.

درمان­های پزشکی برای کاهش درد زانوهای در بارداری:
داروی بی­خطری که پزشک متخصص زنان و زایمان برای درمان درد زانوهای زنان در دوران بارداری تجویز می­کند، استامینوفن (تیلنول) است که به کاهش درد مفاصل این افراد کمک زیادی خواهد کرد. فقط لازم است این دارو در دوزهای کوچک یا طبق تجویز پزشک مصرف شود، زیرا مصرف بیش از حد آن آسیب جدی به ناحیه کبدی مادر باردار و جنین درون رحم او وارد می­کند. همچنین، به عنوان یک زن باردار از مصرف کرم­ها و پمادهای تسکین­دهنده که حاوی متیل سالیسیلات هستند، اجتناب کنید، زیرا ممکن است موجب ایجاد سوزش یا حساسیت در پوست ناحیه زانوهای شما شوند.

آیا زنان می­توانند از بروز درد زانو در بارداری خود پیشگیری کنند؟
شما به عنوان یک زن حامله نمی­توانید به طور کامل از بروز درد زانو در بدن خود جلوگیری کنید، مگر اینکه این درد ناشی از سقوط کردن یا صدمه دیدن زانوی شما باشد. با این حال، می­توان با مدیریت میزان افزایش وزن خود در دوران بارداری، میزان درد زانو را کنترل نمود. همچنین، مادر باردار برای جلوگیری از بروز درد مفصلی در بدن خود، باید مواد غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ و کلسیم مصرف کند که این کار هم باید بعد از انجام مشورت با پزشک متخصص زنان و زایمان انجام گیرد.

 این نکته مهم را به خاطر بسپارید که درد زانو یکی از ناراحتی­های فیزیکی رایج در دوران بارداری است؛ اکثر زنان حامله با این مشکل مواجه می­شوند؛ اما نکات ذکر شده در مقاله بالا به شما کمک خواهد کرد تا از بروز عوارض جانبی این مشکل، در بدن خود، در دوران پس از انجام عمل زایمان جلوگیری نمایید. اگر هم رعایت این نکات به شما کمکی نکرد، حتماً در اسرع وقت با دکتر معالج خود در مورد درد زانو مشورت کنید. 

منبع خبر : mamanam،nininama

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *