آیا روزه گرفتن در دوران بارداری ضرر دارد؟ نکاتی برای مدیریت بهتر روزه داری در زمان حاملگی

آیا روزه گرفتن در دوران بارداری ضرر دارد؟ نکاتی برای مدیریت بهتر روزه داری در زمان حاملگی

اگر شما خانوم مسلمانی هستید که باردار است یا قصد بارداری دارید، ممکن است ندانید که آیا هنوز می توانید روزه بگیرید یا نه. امیدواریم پاسخ به سوالات متوال شما در قسمت زیر، اطلاعاتی که نیاز دارید را برای شما فراهم کند.

آیا به عنوان خانوم باردار باید روزه بگیرم؟

قانون اسلام به خانوم های باردار و خانوم هایی که در مرحله شیردهی هستند اجازه داده است تا درصورتی که نگران بودند روزه گرفتن به سلامت او یا جنین ضرر می رساند، روزه نگیرند. روزه های غذا را می تواند در زمان های دیگری بگیرند یا اگر امکان این کار وجود ندارد “کفاره” روزه قضا برای هر روز را با غذا دادن به فرد نیازمند بدهند. با این حال، بعضی از خانوم های باردار مسلمان تصمیم دارند که در ماه رمضان روزه بگیرند.

این یک تصمیم خیلی شخصی است و به شرایط خود شما از جمله مرحله بارداری، احساسی که دارید و در صورتی که با هر نوع مشکل در بارداری تان مواجه شدید، بستگی دارد. اگر قصد روزه گرفتن دارید باید در این باره با ماما یا پزشک تان صحبت کنید، بنابراین می توانید معاینه سلامتی را انجام بدهید تا هر نوع مشکل بلقوه که ممکن است با روزه گرفتن دچار آن شوید را مشخص کنند و توصیه های آنها را دریافت کنید که آیا احتمال ضرر رساندن به جنین تان با روز گرفتن وجود دارد یا نه. همچنین قرار گرفتن ماه رمضان در ماهای سال (برای مثال در طی روزهای بلند و گرم تابستان) و الزامات کارها ممکن است تصمیم گیری شما را تحت تاثیر قرار دهد.

آیا به عنوان خانوم باردار باید روزه بگیرم؟

آیا روزه گرفتن در زمان بارداری بی خطر است؟

تحقیقات در رابطه با این موضوع همچنان دارد و اگرچه شواهد شفاف نیستند اما کارشناسان زیادی معتقدند که روزه گرفتن در زمان بارداری ایده خوبی نیست. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد زنان بارداری که در ماه رمضان روزه گرفته اند در مقایسه با زنانی که روزه نگرفتند جفت کوچک تر یا نوزاد آنها کم وزنی تولد داشته است.

همچنین روزه گرفتن خطر کم آب شدن بدن را افزایش می دهد، به ویژه اگر ماه رمضان در تابستان قرار گرفته باشد. این کم آبی می تواند بر نحوه عملکرد کلیه های شما و میزان مایع اطراف جنین اثر بگذارد. با این حال، مطالعات دیگری هیچ تفاوتی بین جنین هایی که از مادرانی که در ماه رمضان روزه گرفتند و مادرانی که روزه نگرفتند مشخص نکردند. روزه گرفتن در زمان بارداری به سلامت عمومی مادر، مرحله بارداری و زمانی از سال که ماه رمضان در آن قرار می گیرد بستگی دارد. به نظر می رسد تحقیقات بیشتری برای روشن شدن کامل این موضوع که روزه گرفتن چه تاثیری بر سلامت عمومی و رشد جنین یعنی سلامت کودک در سال های بعدی زندگی اش می گذارد، نیاز است.

آیا روزه گرفتن در زمان بارداری بی خطر است؟

اگر تصمیم به روزه داری گرفتم، آیا نکاتی وجود دارد که بتوانم بارداری در ماه رمضان را بهتر مدیریت کنم؟

بارداری دقیقا زمانی است که بدن شما به مواد مغذی و مایعات نیاز دارد. اگر قصد دارید که در دوران بارداری در ماه رمضان روزه بگیرید مطمئن شوید که به ماما یا پزشک تان اطلاع داده اید تا آنها بتوانند چند توصیه به شما ارائه دهند و هر نوع چکاپ سلامتی لازم را انجام دهند. اگر قصد دارید که در ماه رمضان روزه بگیرید احتمالا می خواهید چند روز را روزه بگیرید و نباید همه روزهای ماه رمضان را روزه بگیرید.

برای مثال روزه گرفتن را به چند روز یا آخر هفته محدود کنید تا بتوانید بارداری در ماه رمضان را بهتر مدیریت کنید. اگر روزه می گیرید کم آبی موردی است که باید مراقب آن باشید به ویژه اگر ماه رمضان در روزهای گرم و بلند تابستان قرار بگیرید. احساس تشنگی یا ادرار تیره می تواند از نشانه های اولیه کم آبی باشد. علائم دیگر شامل سرگیجه، سردرد، خستگی، خشکی دهان و دفع ادرار کم و گهگاه (کمتر از ۳ یا ۴ بار در روز) می باشد. اگر احساس سرگیجه، ضعف، گیجی یا خستگی را حتی بعد از استراحت کردن داشتید، پس باید روزه تان را با نوشیدنی شیرین بشکنید تا قند و مایعات از دست رفته را جبران کنید و برای جایگزینی نمک از دست رفته، خوراکی شور یا محلول مایع درمانی خوراکی مصرف کنید و با پزشک تان تماس بگیرید.

برای کاهش خطر کم آبی، در جای خنک و سایه بمانید و خیلی به خودتان فشار نیاورید و زمانی که روزه تان را باز کردید و در “سحر” سعی کنید مایعات زیادی بنوشید. به خاطر داشته باشید که در زمان بارداری مقدار مایعاتی که نیاز دارید با ۱ یا ۲ لیوان در روز افزایش پیدا می کند. در کنار نوشیدن مایعات زیاد مصرف غذاهایی که محتویات آب زیادی دارند مانند میوها، سبزیجات، سوپ ها، آش و فرنی برای وعده های سحر و افطار می توانند به پر آب نگه داشتن بدن شما کمک کنند. همچنین پرهیز از مصرف غذاهای خیلی شور به ویژه به عنوان اولین غذا در هنگام سحر ایده خوبی است چون این کار می تواند شما را تشنه تر کند.

مطمئن شوید که هنوز مکمل های خود (فولیک اسید و ویتامین د) را مصرف می کنید و در ماه رمضان رژیم غذایی متعادل سالمی می خورید تا بتوانید تمامی مواد مغذی که شما و جنین تان نیاز دارید را دریافت کنید. همچنین سعی کنید غذاهایی که به آهستگی انرژی آزاد می کنند (غذاهایی با شاخص گلیسمی پایین) مانند پاستای سبوس دار، نان سبوس دار، جو و حبوبات سبوس دار، لوبیاها و آجیل های بدون نمک به ویژه موقع سحر استفاده کنید. اگر تصمیم به روزه داری گرفتم، آیا نکاتی وجود دارد که بتوانم بارداری در ماه رمضان را بهتر مدیریت کنم؟

اگر باردار هستید و تصمیم گرفتید که در ماه رمضان روزه بگیرید ولی حال مساعدی نداشتید، فورا با ماما یا پزشک تان تماس بگیرید و روزه تان را بشکنید.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *