شما تازه به بی خوابی های شبانه، ریزه خواری و مراجعه مداوم به دستشویی برای تخلیه مثانه عادت کرده اید که با درد قفسه قفسه سینه روبرو شده و نگران هستید که آیا این امر جزو علائم طبیعی بارداری محسوب می شود یا مشکل خاصی وجود دارد؟ درد قفسه قفسه سینه در دوران بارداری می تواند نگران کننده باشد اما الزاماً غیرمعمول نیست. دلایل مختلفی برای این مساله وجود داشته و اکثر مواقع، این درد ارتباطی با قلب شما ندارد.
مطالب پیشنهادی: درد سينه در خانمها نشانه چيست؟/ ۱۰ دلیل مهم!
اما در موارد نادر، درد قفسه سینه در دوران بارداری ممکن است با مشکلات جدی سلامتی در ارتباط باشد. در اینجا آنچه باید درباره درد قفسه سینه در دوران بارداری بدانید و زمان لزوم مراجعه به پزشک را بیان خواهیم کرد. علائمی که ممکن است همراه با درد قفسه سینه در دوران بارداری بروز نمایند.با پیشرفت روند بارداری، تمامی تغییرات و جابجایی ها در بدن شما می توانند باعث افزایش ضربان قلب شما به بالاتر از حد نرمال شوند. جنین درحال رشد نیز می تواند به معده و ریه های شما فشار وارد نماید.
دلایل درد قفسه سینه در دوران بارداری:
به این دلایل کاملاً عادی شما ممکن است دچار درد قفسه سینه و علائم زیر شوید:
- تنگی نفس
- مشکلات تنفسی در هنگام خواب یا دراز کشیدن (برای راحتی بیشتر بهتر است از بالشت های مخصوص بارداری استفاده کنید)
- تپش قلب
- ضربان قلب بالا
- فشار خون پایین
- خستگی
- دلایل بروز درد قفسه سینه در اوایل بارداری
- اضطراب
هیجان مربوط به بارداری تازه در صورتی که شما شروع به تجربه کردن تغییرات جسمی حاصل از آن نموده یا اگر این اولین بارداری شما پس از یک بار تجربه ناموفق سقط جنین باشد، می تواند به سرعت به اضطراب و استرس تبدیل شود. شما ممکن است احساس استرس یا اضطراب داشته یا حتی دچار حملات هراس شوید. این امر ممکن است در هر مرحله از روند بارداری روی دهد اما احتمال وقوع آن در مراحل اولیه بارداری که شما در حال کنار آمدن با ایده لذت های جدیدی در زندگی تان بوده یا نگران سلامت نوزادتان هستید، بیشتر است. تمامی این احساسات می تواند باعث بروز یک سری علائم جسمی مانند درد قفسه سینه شود. شما همچنین ممکن است دچار علائم زیر شوید:
- گرفتگی قفسه سینه
- سرگیجه
- احساس دلهره و وحشت
- تندی تنفس
- نداشتن تمرکز کافی
- احساس ناخوشی در هنگام صبح
گاهی اوقات اولین علائمی که شما باردار هستید، حالت تهوع و استفراغ می باشد. احساس ناخوشی در هنگام صبح ممکن است در هر زمانی از روز (و حتی شب) روی دهد. این امر بخاطر افزایش ناگهانی سطح هورمون ها در بدن در شروع دوران بارداری بوقوع می پیوندد. این احساس حالت تهوع و استفراغ ممکن است گاهی اوقات باعث کاهش موقت وزن و حتی کم آبی بدن شود. احساس ناخوشی حاد در هنگام صبح ممکن است منجر به بروز درد قفسه سینه شود. شما ممکن است وقتی استفراغ اسیدی به دفعات گلوی شما را تحریک کند، دچار درد قفسه سینه شوید. احساس تهوع مداوم می تواند معده و ماهیچه های قفسه سینه را خسته کرده و باعث ایجاد درد شود.
مشکلات ریوی در درد قفسه سینه در دوران بارداری
اگر به آسم مبتلا هستید، این وضعیت ممکن است در دوران بارداری تشدید شود. این امر ممکن است علائم آسم شما را نسبت به قبل شدیدتر کرده و منجر به گرفتگی قفسه سینه، تنگی نفس و درد قفسه سینه در دوران بارداری شود. عفونت های ریوی، سرماخوردگی قفسه سینه، حساسیت های شدید یا ذات الریه در دوران بارداری نیز می تواند باعث بروز درد قفسه سینه شوند. آنفولانزای معمولی یا سرماخوردگی نیز می توانند باعث شوند شما در دوران بارداری بیشتر احساس ناخوشی داشته باشید. درد قفسه سینه به دلیل مشکلات ریوی ممکن است در هر زمانی بویژه سه ماهه اول بارداری روی دهد.
یادآوری برای درد قفسه سینه
اگر دچار هر گونه بیماری جدید یا علائم مشابه آنفولانزا در دوران بارداری شدید که منجر به بروز تب گردید، پزشک تان را در جریان قرار دهید. بازگشت اسید معده می تواند باعث بروز درد قفسه سینه شود که مانند درد قلبی به نظر برسد. این یکی از دلایل رایج بروز درد قفسه سینه در دوران بارداری بوده و هیچ ارتباطی با قلب ندارد. درد قلبی معمولاً در نزدیکی میانه قفسه سینه روی داده و ممکن است به سمت بالا و گلو امتداد کشیده شود. درد قفسه سینه به دلیل سوزش معده بخاطر ورود اسید معده به مری، لوله ای که از دهان به معده امتداد دارد، روی می دهد.
سطوح بالاتر هورمون پروژسترون در دوران بارداری نیز ممکن است عامل بروز مشکل باشد. این هورمون ماهیچه های اسفنکتری دایره ای شکلی که به طور معمول دهانه ورودی بالای معده را مسدود می کند، شل می نماید. این امکان نشتی همراه با فشار بیشتر بر روی معده بدلیل رشد جنین در شکم مادر، منجر به سوزش معده و درد قفسه سینه در دوران بارداری خواهد شد. در حالی که سوزش معده ممکن است در سه ماهه دوم و سوم بارداری مرسوم تر باشد، بعضی زنان در سه ماهه اول بارداری نیز به آن مبتلا می شوند.
پرگازی درد قفسه سینه در دوران بارداری
پرگازی ممکن است باعث نفخ، بو و اصواتی که شما امیدوارید دیگران متوجه آن ها نشوند، گردد. گاز همچنین می تواند باعث بروز درد قفسه سینه در دوران بارداری شود. این امر گاهی سوء هاضمه نامیده می شود. سوء هاضمه وقتی روی می دهد که گاز در قسمت بالای معده گیر کند. اگر شما فرد پرگازی هستید، ممکن است در ناحیه پایینی یا بالایی قفسه سینه و در نزدیکی قلب دچار درد شده و نگران شوید.
درد قفسه سینه بدلیل پرگازی در سه ماهه دوم و سوم بارداری همزمان با فشار بیشتر از جانب جنین بر روی معده، احتمال وقوع بیشتری دارد. اما این وضعیت ممکن است در سه ماهه اول بارداری نیز روی دهد. تغییرات هورمونی در دوران بارداری ممکن است بر روال هاضمه معمول شما تاثیر گذاشته و باعث ایجاد گاز بیشتر نسبت به قبل بارداری شود.
دلایل درد قفسه سینه در مراحل بعدی بارداری
۱٫ درد پستان در بارداری
بارداری در بدن تغییراتی ایجاد می کند تا آماده تغذیه کردن نوزاد شوید. تغییرات هورمونی در دوران بارداری ممکن است باعث شود شما حتی در اندازه سوتین تغییر داشته باشید! این افزایش اندازه پستان ها به معنی افزایش فشار بر روی سینه شماست. این امر می تواند منجر به ایجاد درد قفسه سینه در دوران بارداری شود. اگر اندازه پستان های شما کوچک است، درد بیشتری با بزرگتر شدن آنها حس خواهید کرد. درد قفسه سینه به دلیل رشد پستان ها بویژه در سه ماهه سوم بارداری تشدید می شود اما ممکن است بعضی زنان آن را حتی در اوایل سه ماهه اول بارداری نیز تجربه کنیم.
۲٫ درد استخوانهای قفسه سینه در بارداری
شما می دانید که بدن تان در دوران بارداری با تغییرات شگفت انگیزی مواجه می شود اما آیا می دانید که حتی استخوانهای بدن نیز جابجا می شوند؟ همراه با افزایش اندازه شکم، قفسه سینه شما نیز در دوران بارداری گسترده می شود. این وضعیت بویژه در سه ماهه سوم تشدید می شود اما ممکن است در سه ماهه دوم نیز بروز نماید. این امر باعث می شود غضروف های نرمی که استخوانهای قفسه سینه را به یکدیگر متصل می کنند، دچار کشیدگی شده و این امر باعث ایجاد درد و حساسیت در این ناحیه خواهد شد. درد استخوانهای قفسه سینه یا کاستوکندریت می تواند باعث درد شدید در ناحیه قفسه سینه در دوران بارداری شود. این امر می تواند حتی باعث دردناک شدن کشیدن نفس عمیق در دوران بارداری شود.
۳٫ لخته ریوی در بارداری
لخته خونی در ریه ها یا آمبولی ریه (PE) یکی از دلایل نادر بروز درد قفسه سینه شده اما حاد و جدی محسوب می شود. این وضعیت بسیار خطرناک وقتی روی می دهد که یک لخته خوبی باعث بروز انسداد در ریه ها می شود. اگر در دوران بارداری اضافه وزن داشته یا چاق باشید یا سایقه تشکیل لخته خونی یا اختلال های ژنتیکی مانند عامل V لیدن داشته باشید که شما بیشتر در معرض تشکیل لخته های خونی قرار می دهد، ریسک بیشتری برای بروز این مشکل خواهید داشت. زنان باردار ممکن است در هنگام یا پس از زایمان دچار آمبولی ریوی شوند. در موارد نادر، این وضعیت ممکن است در اواخر دوران بارداری (سه ماهه سوم) نیز روی دهد.
آمبولی ریوی ممکن است علائم زیر را ایجاد نماید:
- درد قفسه سینه در هنگام کشیدن نفس عمیق
- درد در هنگام سرفه
- افزایش ضربان قلب
- تورم پاها
- اگر به بروز این وضعیت مشکوک هستید، بلافاصله پزشک تان را در جریان قرار دهید.
- مشکلات قلبی حاد
یک سری مشکلات خطرناک و حاد نیز وجود دارند که ممکن است باعث بروز درد قفسه سینه در دوران بارداری شوند. این ها عبارتند از کاردیومیوپاتی پس از زایمان و انفارکتوس میوکارد (حمله قلبی). در حالی که این مشکلات نادر هستند، اما مهم است همواره احتمال وجود آنها از سوی پزشک بررسی و رد شود.
درمانهای خانگی برای عوامل محتمل ایجاد درد قفسه سینه در دوران بارداری
بسیاری از عوامل ایجاد درد قفسه سینه در دوران بارداری عادی بوده و نیاز به درمان پزشکی ندارند. بسته به عامل ایجاد کننده، گاهی اوقات می توانید با استفاده از درمانهای خانگی، درد را تشکین بخشید.
توصیه هایی در خصوص درد قفسه سینه در دوران بارداری عبارتند از:
- از تن آرامی، گوش دادن به موسیقی های آرامش بخش و تجسم اینکه نوزاد خود را در آغوش گرفته اید برای رفع اضطراب استفاده کنید.
- در صورت عدم توفیق در خود مدیریتی این وضعیت، می توانید به یک درمانگر یا پزشک سلامت روان برای مشاوره درباره اضطراب تان مراجعه نمایید.
- وعده های غذایی خود را افزایش اما حجم آتها را کاهش دهید تا کمتر دچار حالت تهوع و استفراغ شوید.
- از مصرف غذاهای تند و تیز بپرهیزید.
- از مصرف خوراکی هایی که ممکن است سوزش معده را تشدید کنند نیز پرهیز کنید. بعضی از این خوراکی ها عبارتند از گوجه فرنگی، لبنیات، شکلات، نعنا و مرکبات.
- از خوردن غذاهای گازدار مانند غذاهای فراوری شده یا قندی پرهیز نمایید.
- برای تسکین حالت تهوع از چای زنجبیل استفاده کنید.
- از کمپرس سرد یا گرم برای تسکین تورم و درد ماهیچه ای یا درد قفسه سینه بهره بگیرید.
- از سوتینی استفاده کنید که به خوبی وزن سینه های شما را تحمل کرده اما بیش از حد تنگ نبوده و میله نگهدارنده زیرین نداشته باشد.
- برای کاهش فشار بر روی قفسه سینه یا ریه ها، بهتر است به پهلو بخوابید.
- بهتر است در هنگام دراز کشیدن یا خوابیدن از یک بالشت بدنی برای کمک به نگه داشتن وزن اضافی بدن تان استفاده نمایید.
چه موقع برای درد قفسه سینه در دوران بارداری باید به پزشک مراجعه نمایید
اگر به درد قفسه سینه مبتلا شدید که برطرف نگردیده، شدید است و یا علائم دیگری داشتید که حتی در هنگام استراحت یا دراز کشیدن نیز برطرف نمی شوند، بلافاصله به پزشک مراجعه نمایید. بعضی زنان باردار ممکن است دچار فشار خون بالا یا مشکلات دیگری شوند که می توانند بر قلب تاثیر گذارند.
اگر علائم زیر را دارید، بلافاصله به اورژانس اطلاع دهید:
- تنگی نفس شدید یا مشکل در تنفس
- قطع ناگهانی روال تنفس
- درد قفسه سینه که با سرفه کردن تشدید می شود
- حالت تهوع یا استفراغ بیش از حد
- تپش قلب
- ضربان قلب بالا
- سردرد
- تاری دید
- سرگیجه
- غش
- ادرار تیره یا دفع ادرار کمتر از حد معمول
- تورم ساق و قوزک پاها
- توزم ساق و قوزک تنها در یک طرف
- تورم صورت یا هر ناحیه دیگر در بدن
- درد ماهیچه های کف یا ساق پاها
اگر در دوران بارداری دچار درد قفسه سینه شدید و سابقه واریس یا تشکیل لخته خون دارید، به پزشک اطلاع دهید. همچنین اگر مادر یا هر کدام از افراد نزدیک خانواده شما سابقه بیماری قلبی، سکته، لخته خون یا واریس دارند نیز پزشک تان را در جریان قرار دهید. اگر سابقه بروز آمبولی ریوی در خانواده شما وجود دارد، احتمال بروز این وضعیت در شما نیز بیشتر خواهد شد.
درمان پزشکی برای درد قفسه سینه در دوران بارداری
اکثر زنان باردار نیازی به درمان پزشکی برای درد قفسه سینه ندارند. اما در صورتی که درد شما شدید بوده و یا عامل زمینه ای ایجاد آن برطرف نشده یا جدی باشد، پزشک ممکن است برای شما درمان دارویی در نظر بگیرد. درمان دارویی می تواند به جلوگیری از بروز عامل زمینه ای ایجاد درد قفسه سینه کمک کند. به عنوان مثال، پزشک ممکن است داروهای درمان آسم شما را در دوران بارداری تغییر دهد تا مانع از بروز درد قفسه سینه شما در این دوران شود. اگر احساس ناخوشی صبحگاهی شما شدید باشد، پزشک ممکن است مصرف دارو یا مایعات درون وریدی را برای کمک به کنترل حالت تهوع و استفراغ شما تجویز نماید.
استفاده از جوراب های مخصوص و پیاده روی روزانه می تواند به جلوگیری از تشکیل لخته خونی در پاها یا هر ناحیه دیگر بدن کمک نماید. پزشک همچنین ممکن است مصرف یک داروی رقیق کننده خون به نام هپارین را پس از زایمان برای جلوگیری از تشکیل لخته های خونی توصیه نماید. اگر شما مبتلا به فشار خون هستید، ممکن است لازم باشد از داروهای مناسب یا تنظیم داروهای مصرفی زیر نظر پزشک استفاده نمایید.
سخن پایانی
درد قفسه سینه در دوران بارداری معمولاً نگران کننده نیست. اکثر عوامل بروز این گونه دردها ارتباطی با قلب ندارند. استرس، سرما خوردگی، آسم یا سایر مشکلات مرسوم می توانند در دوران بارداری باعث ایجاد درد قفسه سینه شوند. وزن اضافی مربوط به جنین، تغییرات بدنی و جابجایی ارگانها نیز می توانند باعث بروز درد قفسه سینه شوند. در موارد نادر، درد قفسه سینه و سایر علائم ممکن است نشان دهنده وجود یک مشکل حاد سلامتی باشند. اگر علائم شما حاد هستند یا احساس ناخوشی شدید دارید، پزشکتان را مطلع نمایید.