عوارض بارداری پشت سر هم برای مادر و جنین؟!

زایمان بچه‌های پشت سر هم نتایجی ورای خستگی مفرط دارد: طبق پژوهش‌ها باردار شدن پشت سر هم، طی هجده ماه پس از زایمان قبلی، شما و فرزند آینده‌تان را با خطرات جدی سلامتی روبه‌رو خواهد کرد و عوارض زیادی برای مادر و جنین دارد.

مادری که با فاصله‌ی کم دوباره باردار شود، به احتمال زیاد در دوران بارداری دچار کم‌خونی و پره‌اکلامپسی خواهد شد و فرزندش با وزن کم هنگام تولد به دنیا می‌آید. به گفته‌ی دکتر کیت ادلمان، متخصص زنان و زایمان، عموماً هجده ماه طول می‌کشد تا بدن هر آنچه را که برای بارداری بعدی نیاز دارد، بازسازی کند.

برای بانوانی که سزارین داشته‌اند، توصیه می‌شود هجده ماهه برای بارداری بعدی فاصله ایجاد کنند. به گفته‌ی دکتر استفانی تیل، متخصص زنان و زایمان، پیش از اینکه رحم دوباره برای پرورش بچه‌ای دیگر بزرگ شود، باید بریدگی آن التیام یابد. البته پاره شدن رحم در کمتر از یک درصد تمام بارداری‌ها رخ می‌دهد، و این آسیب زندگی بچه را به خطر می‌اندازد.

علت بارداری ناخواسته پس از زایمان اولی چیست؟
پس چگونه است که بسیاری از بانوان، به‌ویژه آنانی که با دقت تولد فرزند اول خود را برنامه‌‌ریزی می‌کنند، دوباره به شکل غیرمنتظره‌ای خود را حامله می‌بینند؟ یکی از علل اصلی این است که اکثر نومادران از نظر جنسی فعال هستند. بر اساس مطالعه‌ای از سال ۲۰۱۳، ۴۱% مادران در شش هفته‌ و ۷۸% در دوازده هفته‌ی پس از تولد فرزندشان آمیزش جنسی داشته‌اند. بسیاری از آنان هیچ جلوگیری نکرده‌اند؛ چون فکر نمی‌کنند به این سرعت باردار ‌شوند. آنها با پزشک نیز مشورتی نداشته‌‌اند.

برخی دیگر از ضدبارداری استفاده می‌کنند، اما نه به درستی. قرص‌های فقط پروژسترون اغلب برای مادرانی تجویز می‌شود که شیردهی پستانی می‌کنند، برای موثر بودن باید هر روز طی دوره‌ی زمانی سه ساعته مصرف شود – کاری که با وجود نوزادی درخانه، انجام دادن آن غیرممکن است.

 به گفته‌ی دکتر تیل، اولین دو سال پس از زایمان برای مادران سرگردان‌کننده است. زیرا وظایف جدید مادر بودن تمام وقت آنها را مشغول می‌سازد. البته فقط مادران نیستند که مصرف ضدبارداری را از یاد می‌برند. حتی گاهی وقتی این قرص‌ها به درستی استفاده شوند، آنچنان موثر نیستند.

بانوانی که در گذشته برای لقاح جنین مشکل داشتند، بیشتر در خطر بارداری بدون نقشه قرار دارند. بر اساس مطالعه‌ی در سال ۲۰۱۳، ۶۱% از بارداری‌های بعدی افرادی که قبلاً از باروری یاری شده استفاده کرده بودند، بدون نقشه بوده است.

چون این زوج‌ها در گذشته برای باردارشدن تلاش بسیاری کرده‌اند، اکنون فکر نمی‌کنند که ممکن است به راحتی باردار شوند. وقتی این زوج‌ها باردار می‌شوند، مثل این است که آنها سیستم بدن خود را بازسازی (بهینه‌سازی) می‌کنند و این بار لقاح جنین با سهولت بیشتری اتفاق می‌افتد.

از نظر علمی، شیردهی پستانی در جلوگیری از بارداری موثر نیست.

بسیاری معتقدند که شیردهی به نوزاد از بارداری جلوگیری می‌کند. ولی این عقیده چندان واقعیت ندارد. وقتی ماراتن زایمان و تولد فرزندتان را سپری کردید، بدنتان باید دوباره به بازسازی بپردازد. اگر شیردهی نکنید، بدنتان به سرعت متوجه می‌شود که از تغذیه‌ی بچه رهایی یافته است و برای آفرینش انسانی دیگر شروع به استفاده از منابع خود می‌کند. به شکل تعجب‌برانگیزی، مادری که شیردهی نمی‌کند، طی چهار هفته پس از زایمان قبلی می‌تواند باردار شود.   

بیشتر بخوانید: بارداری ناخواسته چگونه اتفاق می افتد؟!/ روشهای پیشگیری اورژانسی

بهترین فاصله بین دو بارداری از نظر علمی

هنوز هم بحث و اخلاف بر روی بهترین فاصله بین دو بارداری وجود دارد. اما این به اثبات رسیده است که فاصله کمتر از ۱۸ ماه و یا بیشتر از ۵ سال هر دو مشکلاتی را برای کودکان و والدین به وجود می آورند. متخصصین زنان و زایمان بهترین زمان فاصله بین دو فرزند را سه سال معرفی کرده اند.

چه زمانی خیلی زود است؟

این منطقی و حتی لازم است تا به بدنتان فرصت دهید تا از تنش های فیزیکی بارداری قبلی بهبود یابد و ذخایر مواد مغذی ضروری خود را که در طی بارداری کاهش یافته مثل آهن و فولات را جبران کند.باید بدانید که تحقیقات نشان داده است که خطر نارس بودن و وزن کم هنگام تولد در کودکانی که لقاح آنها ۶ ماه بعد از زایمان بوده بیشتر از کودکانی ست که فاصله بیشتری با بارداری قبلی داشته اند.

کوتاهترین فاصله برای بارداری مجدد ۱۸ الی ۱۲ ماه است (دقت کنید کوتاهترین نه بهترین) و اگر بارداری زیر این مدت اتفاق بیفتد خطراتی نظیر فشارخون بالا یا محدودیت رشد جنین و زایمان زودرس افزایش می یابد.

آماده شوید

درست مانند بارداری اول باید شرایطی برای آمادگی بدن برای بارداری دوم فراهم کنید.مثل تغذیه درست و دوری از مصرف دخانیات.سه ماه پیش از متوقف کردن روش جلوگیری باید از مکمل اسیدفولیک استفاده کنید تا احتمال اختلالات جنینی کاهش پیدا کند.در ضمن از نظر ایمن سازی بدن با واکسیناسیون خصوصا سرخچه باید با پزشکتان مشورت کنید.

بیشتر بخوانید: دو ماه بعد از سزارین حامله شدم!

از نظر روانشناسی و اقتصادی نیز مهم است تا پیش از متوقف کردن روش جلوگیری از بارداری،به عنوان یک خانواده برای چالش جدید فرزند دوم آماده شوید.تصور نکنید که این روند درست مانند تولد فرزند اول شما خواهد بود زیرا چنین نیست.فرزند دوم پویایی خانواده را به کلی تغییر خواهد داد .مثلا اینکه فرزند اول به تقسیم کردن عشق،زمان و توجه والدین به بچه جدید چه واکنشی نشان خواهد داد.فاصله بیشتر بین فرزند بعدی به بچه اول زمان بیشتری میدهد تا توجه کامل شما را دریافت کند و شما نیز از آنها به عنوان افراد متمایز لذت ببرید.

درباره مخارج فکر کنید

گر چه فاصله کمتر سنی بین بچه ها میتوتند فکر خوبی به نظر برسد زیرا کار سخت مراقبت از بچه ها را باهم سپری میکنید، ولی هزینه های این کار را هم در نظر بگیرید.

اگر فرزند اول شما هنوز از وسایل نوزادی استفاده میکند باید هزینه چیزهایی مثل گهواره یا کالسکه و چیزهای دیگر را دوباره بپردازید.اگر فرزند اول هنوز آموزش رفتن به دسشویی را سپری نکرده، هزینه پوشک دوبرابر خواهد شد.فقط هزینه های کوتاه مدت نیست که باید در نظر داشته باشید بلکه برنامه ریزی برای مخارج تحصیل هم هست.

اگر تحصیل در مدرسه غیردولتی برایتان مهم است، آیا هزینه پرداخت شهریه دو مدرسه را دارید؟ به علاوه،اگر قصد برگشت به محل کار را دارید آیا میتوانید به کارتان به صورت تمام وقت برگردید یا باید به صورت پاره وقت باشد و یا شاید مجبور شوید کاملا آن را رها کنید.باید بدانید کنار آمدن با کار تمام وقت با وجود دو یا سه بچه بسیار سخت است و باید در نظر بگیرید این مسایل چگونه بر شرایط مالی خانواده اثر خواهد گذاشت.

همه چیز را در نظر بگیرید

مسئله دیگری که باید به آن توجه کنید این است که آیا میتوانید برنامه منظمی برای مراقبت از فرزندان داشته باشید.

آیا برای نگهداری و مراقبت از فرزند جدید کسی است که کمک حال شما باشد؟ اگر یکی از اعضای خانواده مثل مادربزرگ مسئول نگهداری از فرزند شما در ساعات خاصی بوده، آیا او برای مراقبت از فرزندد بعدی هم آمادگی دارد؟مهم است قبل از تصمیم برای فرزند بعدی با آنها در این مورد گفتگو کنید.

منبع خبر : برگرفته از mamasite،niniplus

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *