مصرف ویتامین دی از یائسگی زودرس جلوگیری می کند!

کارشناسان در پژوهش‌های خود دریافتند مصرف ویتامین D سبب جلوگیری از پیرشدن تخمدان بانوان و پیشگیری از یائسگی زودرس در آن‌ها می‌شود.

ویتامین D در بسیاری از عملکردهای بدن و اندام ها نقشی اساسی دارد. اما کمبود آن در بخش های مختلف بدن می تواند عوارض مختلفی را به همراه داشته باشد که در چند دسته تقسیم می شوند

ویتامین D یک ویتامین محلول در چربی است. اگر افراد یک عارضه گوارشی داشته باشند که بر روی جذب چربی بدنشان اثر بگذارد، ممکن است در جذب ویتامین های محلول در چربی (نظیر ویتامین D) نیز اختلال داشته باشند. این شامل عوارض روده ای چون کرون، سلیاک و حساسیت به گلوتن غیرسلیاک، بیمار التهابی روده است.

تعریق سر یکی از علایم اولیه در کمبود ویتامین D است. درواقع، پزشکان سوالات متعددی را در این زمینه از مادرانی که نوزادشان تازه متولد شده اند، می پرسند. تعریق بیش از حد در نوزادان تازه متولدشده که به طور متداول ناشی از تحریک پذیری عصبی- عضلانی است، از علائم اولیه کمبود این ویتامین به شمار می رود.

یکی از مهم ترین نشانه های کمبود این ویتامین در سیستم اسکلتی بدن به شکل شکستی های تنشی استخوانی خود را نشان می دهد.

کلسیم و ویتامین D هر دو برای تقویت استخوان ضروری هستند. مکانیسم عمل آنها هم این گونه است که کلسیم نقش استخوان سازی دارد و ویتامین D به جذب کلسیم کمک می کند.

روزانه چقدر ویتامین دی باید دریافت کرد؟

پزشکان معتقدند در مجموع روزانه ۱۵ تا ۲۰ دقیقه حضور در آفتاب بدون کرم ضد آفتاب، ویتامین دی مورد نیاز ما را تأمین می کند. اما نیاز روزانه ی بدن به ویتامین دی به سن افراد بستگی دارد. این میزان برای خردسالان، کودکان و افراد بزرگسال تا سن ۷۰ سال، ۶۰۰ آی یو (International Unit) است. از آنجایی که با افزایش سن توانایی جذب ویتامین دی در بدن کاهش می یابد، افراد ۷۱ سال و بیشتر، روزانه باید ۸۰۰ آی یو ویتامین دی دریافت کنند. این مقادیر برای حفظ سلامت استخوان ها هستند و برای برخورداری از دیگر فواید ویتامین دی، مقدار بیشتری از آن را باید مصرف کرد.

افراد چاق هم احتمالا به ویتامین دی بیشتری نیاز دارند، چون سلول های چربی ویتامین دی دریافتی بدن را در خود حل می کنند و مقدار کمی از آن برای استفاده ی بدن باقی می ماند. بعضی محققان معتقدند در پاییز و زمستان هم به دلیل کم شدن نور خورشید می توان مقدار دریافت ویتامین دی را بیشتر کرد.

منابع غذایی ویتامین دی چه هستند؟

نور خورشید منبع اصلی ویتامین d است اما مواد غذایی ای هم وجود دارد که حاوی این ویتامین، هر چند اندک، هستند:

ماهی های چرب: ماهی های چرب مثل سالومون، قزل آلا، هالیبوت، ساردین، کاد و تونا، از بهترین منابع این ویتامین هستند. ویتامین دی یک نصفه فیله ی سالومون ۱۰۳۵ آی یو، یک فیله ی قزل آلا ۵۴۰ آی یو، یک کنسرو ساردین ۴۶ آی یو و ۱۷۰ گرم تونا ۴۵۸ آی یو است.
تخم مرغ: ویتامین دی تخم مرغ در زرده ی آن وجود دارد. ۸۵ گرم زرده، ۴۱ آی یو ویتامین دی دارد.
روغن جگر ماهی: یک قاشق غذاخوری روغن جگر ماهی حاوی ۱۳۰۰ آی یو ویتامین دی است. همچنین این روغن سرشار از امگا ۳ و ویتامین آ است. این روغن را به صورت مکمل دارویی هم می توان مصرف کرد.
قارچ: قارچ ها تنها زمانی منبع خوبی از این ویتامین هستند که در معرض نور خورشید رشد کرده باشند و قارچ های گلخانه ای ویتامین دی بسیار کمی دارند. ۲۲۵ گرم قارچ، ۹۷۷ آی یو ویتامین دی دارد.
شیر غنی شده: ۲۲۵ گرم شیر گاو دست کم ۱۰۰ آی یو ویتامین دی دارد، اما در شیرهای غنی شده میزان این ویتامین می تواند بیشتر باشد. علاوه بر شیر، مواد غذایی غنی شده ی دیگری هم مثل شیر سویا، ماست و انواع آب میوه ها وجود دارد که ویتامین دی به آن ها اضافه شده است.
گوشت مرغ: یک ران مرغ ۱۲ یو آی ویتامین دی دارد.
گوشت گاو: ۸۵ گرم گوشت گاو حاوی ۱۲ یو آی ویتامین دی است.
پنیر چدار: پنیر چدار این ویتامین را به طور طبیعی دارد که مقدار ۱۱ آی یو است.

کارشناسان در جدیدترین پژوهش‌های خود دریافتند زنانی که قبل از ۱۰ سالگی به بلوغ می‌رسند و اولین قاعدگی را پشت سر می‌گذارند یا قبل از رسیدن به ۴۵ سالگی دچار یائسگی می‌شوند بیشتر از سایر زنان در معرض خطر بروز حمله قلبی، سکته مغزی و پوکی استخوان قراردارند.

قاعدگی قبل از ۱۳ سالگی سبب چاقی دختران درسنین بالاتر می‌شود. در اثر یائسگی هورمون‌های محافظتی بدن بانوان از جمله استروژن کاهش پیدا می‌کند. وجود این هورمون برای جلوگیری از تجمع چربی‌های موجود در مسیر گردش خون و بروز لخته ضروری است و با کاهش آن خطر بروز لخته خونی افزایش می‌یابد.

یائسگی زودرس سبب می‌شود بانوان مدت زمان کمتری دارای هورمون مفید استروژن باشند و میزان ایجاد لخته خون دربدن آن‌ها بیشتر از زنانی می‌شود که در سنین بالاتر یائسه می‌شوند.

کارشناسان بیمارستان بریگهام به بانوانی که دچار یائسگی زودرس شده اند توصیه می‌کنند حتماً تحت نظارت پزشک قرار بگیرند و پس از یائسگی رژیم غذایی سالم شامل انواع میوه و سبزیجات و نیز ورزش منظم داشته باشند.

روش های به تاخیر انداختن یائسگی زودرس
روش‌های مختلفی برای به تاخیر انداختن یائسگی دربانوان وجود دارد از جمله مصرف ماهی‌های دارای اسید‌های چرب، لبنیات و مواد غذایی حاوی کلسیم، تخم مرغ، مصرف مکمل ویتامین D یا خوراکی‌های دارای این ویتامین مغذی سبب تعویق در بروز یائسگی بانوان تا ۱۷ درصد می‌شود.

کارشناسان درپژوهش‌های خود دریافتند ویتامین D سبب جلوگیری از پیرشدن تخمدان بانوان و بروز یائسگی در آن‌ها می‌شود.

کارشناسان این نتیجه‌ها را با بررسی بر روی ۱۱۶ هزار زن در طول ۲ دهه به دست آورده‌اند.

مصرف قرص‌های ضد بارداری که دارای ترکیب‌های استروژن هستند نیز می‌تواند خطر ابتلا به سکته مغزی را تا ۸۰ درصد دربانوان افزایش دهد. کارشناسان علت را عارضه‌های جانبی مصرف این دسته از دارو‌ها می‌دانند که سبب کندی جریان خون در مغز و بروز سکته می‌شود.

بارداری نیز می‌تواند سبب سکته مغزی در بانوان شود و زنان تا ۹ برابر احتمال دارد ۲ روز قبل از زایمان یا یک روز پس از آن دچار سکته مغزی شوند به همین دلیل تحت نظر پزشک بودن، داشتن رژیم غذایی سالم و پرهیز از استرس به بانوان در این زمان توصیه می‌شود.

یکی دیگر از دلایلی که احتمال بروز سکته مغزی دربانوان را افزایش می‌دهد مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی) است که می‌تواند سبب تشنج در زنان باردار که فشارخون بالا دارند شود، در نهایت احتمال دارد این زنان تا ۴۸ درصددچار سکته مغزی شوند.

کارشناسان به مادران دختران جوان توصیه می‌کنند از سنین نوجوانی آن‌ها را تحت نظارت پزشک متخصص زنان قراردهند تا دچار مشکلاتی، چون بلوغ زودرس، آکنه، تاخیر در شروع قاعدگی، نامنظم بودن قاعدگی، ریزش مو و چاقی نشوند و بیماری‌های احتمالی آن‌ها خیلی زود شناسایی و کنترل شود.

همچنین دختران باید از سنین نوجوانی رژیم غذایی سالم و ورزش منظم داشته باشند و درصورت ازدواج فرزند آوری را به سال‌های پایانی اوج قدرت باروری خود نسپارند. 

منبع خبر : برگرفته از yjc

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *