“مامان بابا”! آیا این ها کلماتی هستند که مشتاقانه منتظر شنیدن آن از کودک کوچک خود هستید؟ نوزادان قبل از شروع به صحبت کردن و گفتن اولین کلمات خود ، معمولاً در حول و هوش یک سالگی صداها را یاد می گیرند. مهارت های زبانی به تدریج با رشد سن از نوزادی تا کودکی رشد و نمو (پیشرفت) می کنند.فعالیت های بسیاری وجود دارد که می توانید سعی کنید به نوزاد یا کودک نوپای خود کمک کنید تا مهارت گفتاری را توسعه دهد. در این پست ، ما با رشد و پیشرفت زبان در نوزادان آشنا می شویم و چند روش آزمایش شده را برای کمک کردن به روان صحبت کردن کودک امتحان می کنیم.
مطالب پیشنهادی : چگونه با کودکان صحبت کنیم؟/ رفتار با کودکان از تولد تا ۱۱ سالگی!
۱۵ فعالیت برای تشویق کردن و یاد دادن صحبت کردن به کودک نوپای خود
نقاط عطف و مرحله مهم توسعه زبان
پیشرفت زبان و دستیابی به صحبت کردن در مراحل مختلفی که در سنین مختلف رخ میدهد، اتفاق می افتد.
مرحله ۰ تا ۶ ماه:
نوزادان در این گروه سنی متوجه صحبت های شما و تصدیق صدای شمامیشوند.آنها به نام های خود پاسخ و واکنش نشان می دهند ، صداهای تک هجایی مانندو غبغب، همراه با گریه برای برقراری ارتباط با بزرگسالان از خود در می اورند.
مرحله ۷ تا ۱۲ ماه:
نوزادان در این سن کلمات ساده ای مانند “بله” و “نه” را درک می کنند.آنها ممکن است چیزی شبیه کلمات را بیان کنند اما تا یک سالگی قادر به صحبت نیستند.کودک ممکن است اغلب برای برقراری ارتباط از حرکات (حرکات ظاهری) استفاده کند.
مرحله ۱۳ تا ۱۸ ماه:
در حول و هوش این سن ، واژگان کودک نوپا شامل ۱۰ تا ۲۰ کلمه است. این زمانی است که آنها شروع به تکرار گفته های شما می کنند.آنها عبارات و دستورات ساده ای مانند “توپ را بردار/بلند کن ” را درک می کنند.
مرحله ۱۹ تا ۲۴ ماه:
ممکن است واژگان کودک نوپای شما تا این سن به بیش از ۵۰ کلمه گسترش و بسط یافته باشند. آنها معمولاً می توانند نام اشیا و اعضای بدن را نام ببرند ، رنگ ها را از هم متمایز کنند و عبارات یا جملات کوتاه را تشکیل دهند.
مرحله ۲۵ تا ۳۶ ماه:
تا زمانی که کودک نوپای شما بین دو تا سه سال سن داشته باشد ، ممکن است آنها دارای واژگانی بیش از ۲۵۰ کلمه باشند. اکنون آنها می توانند در مکالمات با شما ، پرسیدن سوال ، درخواست اشیاء و درک صحیح دستورالعمل های شما مشارکت کنند.
فعالیت هایی برای کمک کردن به کودکان نوپا برای صحبت کردن
والدین می توانند فعالیت های مختلف لذت بخشی را جهت بکارگیری و تمرین مهارت های گفتاری کودک نوپا امتحان کنند. هرچه بیشتر در معرض کلمات جدید قرار بگیرید ، شانس انتخاب آن کلمات بیشتر خواهد شد.به فعالیتهایی بپردازید که کودک نوپا از آنها لذت می برد. تکرار و سازگاری کلیدهای حداکثر اثربخشی هستند . در زیر برخی از فعالیت های پر از سرگرمی (سرگرم کننده) آورده شده است که می توانید آنها را در نظر بگیرید تا با نوزادان و کودکان نوپا خود امتحان کنید.
۱٫ برای کمک کردن به روان صحبت کردن کودک برای آنها آواز بخوانید
سعی کنید آهنگ مورد علاقه کودک خود را پیدا کنید. وقتی کودک در تختخواب خود در حال بازی است یا هنگامی که او را در آغوش خود گرفته اید ، برای او آهنگ بخوانید. آهنگ هایی با کلمات آسان و لحنی جذاب را انتخاب کنید.
۲٫ قافیه هایی کودکانه بخوانید (یک آهنگ یا شعر سنتی ساده برای کودکان بخوانید)
این نوع از آهنگ ها برای جلب توجه یک کودک نوپا در نظر گرفته شده است. آنها دارای درک معانی آسان با داستان های کوتاه ، جالب و جملات قافیه ای با آهنگ های دلنشین برای درک سریع هستند.
۳٫ برای کمک کردن به روان صحبت کردن کودک قصه بگویید
این یکی از موثرترین راه های ارتباط با نوزاد و یا کودک نوپاست.همانطور که قصه می گویید ، نوزادان به سرعت با زبان و فرهنگ شما آشنا میشوند. داستان گویی همچنین تخیل کودک نوپا را تقویت می کند.
۴٫ برای کمک کردن به روان صحبت کردن کودک برای آنها بخوانید
جملات کوچک را به طور مرتب برای کودک خود بخوانید تا بتواند آنها را بدون زحمت درک کنند و تکرار کنند. عبارات باید معنایی داشته باشند و گفتن کلمات باید آسان باشند.
۵٫ برخی از برنامه های تلویزیونی خوب و مفید کودک را تماشا کنید
بسیاری از نمایش های تلویزیونی کودک وجود دارد که می تواند به کودک کوچک شما کمک کند تا کلمات ، اعداد و عبارات کوچک را بیاموزد. بچه ها به سرعت با صداهای زیبای آن همانطور که برای آنها جذاب است با کارتون ها ارتباط برقرار می کنند. این فعالیت باید به یک ساعت در روز محدود شود.
۶٫ برای کمک کردن به روان صحبت کردن کودک با کودک خود صحبت کنید
با به اشتراک گذاشتن روز خود (توصیف و تعریف آن) یا توصیف کارهای روزمره خود شروع کنید. با نوزاد یا کودک نوپا در خانه بنشینید یا آنها را به باغچه (باغ) ببرید و از همه اتفاقات افتاده در اطراف برای او تعریف کنید. این به آنها کمک می کند تا کلمات جدید را به همراه معانی آن کلمات سریعتر به کار بگیرند.
۷٫ به واکنش های کودک پاسخ و واکنش نشان دهید
نوزادان و کودکان نوپا عاشق وانمودبازی هستند. اگر متوجه شدید که آنها تظاهر به رانندگی می کنند ، از آنها بپرسید که کجا می روند و در آنجا چه خواهند کرد یا اینکه شما را هم با خود میبرند؟ اگر کودک نوپای شما شیئی را به شما تحویل داد ، از آنها بخواهید که شی را به قول خودشان/با کلمات خودشان توصیف کنند.
۸٫ برای کمک کردن به روان صحبت کردن کودک تلاشهای فرزندتان را در کلمات کپی کنید
این یک مکالمه دو طرفه بین شما و کودک ایجاد می کند و کودک احساس می کند که برای صحبت بیشتر تشویق میشود. این ممکن است به آنها احساس این را بدهد که شما می توانید آنها را درک کنید و بنابراین ، آنها سعی می کنند بیشتر با شما صحبت کنند. سعی کنید آنها را زیاد اصلاح نکنید(درست کلمه رو نگین) ، زیرا این دوره یادگیری آنها است.
۹٫ ساخت کلمات را امتحان کنید
اگر کودک نوپا می گوید “سیب” ، می توانید بگویید “بله ، این یک سیب قرمز آبدار است” ، یا اگر آنها سعی می کنند بگویند“فیل” ، می توانید بگویید “یک فیل بزرگ”.این به آنها کمک می کند تا کلمات تازه آموخته شده را در عبارات معنی دار بگنجانند.
۱۰٫ برای کمک کردن به روان صحبت کردن کودک اشاره کنید و بپرسید
به بینی اشاره کنید و بپرسید این چیه؟لحظه ای صبر کنید تا به کودک نوپا خود فرصت پاسخ دهید.اگر پاسخ ندادند ، به آنها سریع پاسخ رابگویید. اگر آنها به درستی به آن پاسخ دادند، آنها را با گفتن “بله ، این بینی است” تشویق کنید. این به آنها کمک می کند تا نام های خاص اشیا را درک کنند.
۱۱٫ برای کمک کردن به روان صحبت کردن کودک موقعیت هایی برای گفتگو ایجاد کنید
این کار را می توان در صورت وجود فرصت ها انجام داد ، مثلاً وقتی کودک می خواهد شما به او اسباب بازی اش را بدهید. کودک سعی می کند برای به دست آوردن اسباب بازی از شما کمک بگیرد.اگر کودک نوپا به جای صحبت کردن شروع به اشاره کرد ، از آنها با گفتن “آیا ماشین زرد را می خواهی؟”بپرسید که آن را می خواهند. در حالی که آن را به آنها تحویل می دهید ، بگویید ، “این هم ماشین زردت .”
۱۲٫ برای کمک کردن به روان صحبت کردن کودک سعی کنید نقش والدین فراموشکار را بازی کنید
این بازی کودک را تشویق می کند تا چیزهایی را که وانمود می کنید فراموش کرده اید را به شما یادآوری کنند. به عنوان مثال ، اگر زمان بیرون رفتن است ، وانمود کنید که کفش کودک نوپا را فراموش کرده اید تا پایش کنید. کودک نوپا کاملاً متوجه آن می شود و آن را به شما نشان می دهد. وقتی این کار را کردند ، از آنها بپرسید ، “آیا چیزی را فراموش کردم؟” این کار آنها را به بیان کلمات تا عمل (نشان دادن )انها تشویق می کند .
۱۳٫ موارد روزمره را به طور مکرر نام ببرید
نام هر موردی را که کودک در یک روز استفاده می کند بگویید. به عنوان مثال ، هنگام دادن شیشه شیر به کودک نوپا خود، بگویید ، “اینم از شیشه شیر شما.”غذاهایی را که می خورند یا اسباب بازی های آنها را نام ببرید و به زودی آنها نیز شروع به گفتن این نام ها می کنند.
۱۴٫ برای کمک کردن به روان صحبت کردن کودک با هیجان صحبت کنید
کودکان نوپا وقتی والدین را هیجان زده می کنند ، هیجان زده می شوند.این عمل انها را وادار می کند که وقتی متوجه کلمات و اصطلاحاتی میشوند که شما را خوشحال میکند از شما تقلید کنند.سعی کنید از حالت های اغراق آمیز صورت ، اصوات و حرکات استفاده کنید تا کودک کوچک را ترغیب به تکرار گفته های خود کنید.
۱۵٫ اجازه دهید کودکان نوپا معاشرت کنند
به کودک نوپای خود فرصتی بدهید تا دوست پیدا کنند و با دیگر کودکان نوپا تعامل کنند.وقتی دیگر کودکان نوپا را در سن مشابه می بینند ، می توانند برای صحبت کردن دلگرم شوند.چند مکان عالی برای معاشرت کودک نوپا ، پارک های محلی ، دورهمی های خانوادگی ، گروه های بازی و مهد کودک است. وقتی کودک نوپا یاد می گیرد که صحبت کند از چه چیزهایی باید خودداری کرد؟ برای تقویت تلفظ صحیح کلمات و بهبود واژگان کودک نوپا ، از عادت های زیر خودداری کنید.
صحبت های کودک
اگر کلمات نامربوط و بی معنی را از کودک خود شنیدید ، به جای استفاده از صحبت کودک خود ، کلمه درست و واقعی آنرا تکرار کنید. این باعث می شود تلفظ صحیح را درک کنندو بفهمند.به عنوان مثال ، اگر کودک هنگام درخواست بطری گفت “baa” ، بگویید “بطری” و سپس آن را به او بده.
سریع صحبت کردن
به کودک یا کودک نوپا خود فرصت دهید تا کلمات شما را بفهمند. برای کمک به کودک در تلفظ صحیح ، به آرامی صحبت کنید و به کلمات استرس دهید(استرس را رعایت کنید). گفتگوهای سریع ممکن است کودک نوپا را گیج کند زیرا آنها هنوز در مرحله درک و فهمیدن زبان هستند.
استفاده بیش از حد از پستانک
استفاده مداوم از پستانک یا عادت مکیدن شست ممکن است مانع پیشرفت گفتار شود. به طور کلی پیشنهاد می شود که کودکان نوپا از دو سالگی دیگر از پستانک استفاده نکنند. اگر عادت کودک نوپای شما برای استفاده از پستانک یا مکیدن شست پایدار است ، با یک متخصص اطفال صحبت کنید.
فقط به اشاره ها بدنی پاسخ دهید
کودک نوپای خود را تشویق کنید تا به جای پاسخ فوری با حرکاتش ، برای انتقال پیام خود صحبت کند.از ایجاد انگیزه در کودک نوپا برای استفاده تنها فقط از طریق حرکات اشاره برای برقراری ارتباط خودداری کنید. اگر کودک نوپای شما برای برقراری ارتباط تلاش می کند ، با پرسیدن سوالاتی که می توانند به آنها پاسخ دهد و با آنها ارتباط برقرار کند، به آنها کمک کنید.
فعالیت های بیش از حد استفاده از صفحه نمایش
مدت زمان استفاده از صفحه نمایش را به یک ساعت محتوا با کیفیت بالا محدود کنید ، که می تواند به بهبود مهارت های زبان کودک نوپا شما کمک کند. کودک نوپای خود را هروقت که از دستگاهی با صفحه نمایش مانند تلویزیون ، تلفن هوشمند یا تبلت استفاده می کند ، همراهی کنید. هر کودک و کودک نوپا با سرعت خود رشد می کند. بنابراین اگر می بینید که کودکان نوپای دیگر در حالی که کودک نوپا شما هنوز چند کلمه را یاد گرفته است صحبت میکنند، وحشت نکنید.اگر کوچولوی شما به نقاط عطف پیشرفت قبلی خود رسیده باشد ، سرانجام به نقاط عطف مربوط به گفتار خود دست خواهد یافت. با این وجود ، ممکن است سناریوهای خاصی وجود داشته باشد، که مراجعه به پزشک خوب است.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر کودک نوپا: تا سن ۱۲ ماهگی حتی تک کلمه ساده ای هم صحبت نمی کند. در سن ۱۸ ماهگی حداقل شش کلمه صحبت می کند. از دستورالعمل های ساده پیروی نمی کند یا از عبارات ساده استفاده نمی کند ، یا از نام اقلام رایج مانند بطری و برس تا ۲۴ ماهگی اطلاعی ندارد با پزشک مشورت کنید. هر کودک نوپایی متفاوت است و با سرعت خودش رشد می کند. صبور باشید و به آنها فرصتی عادلانه بدهید تا خودشان زبان را کشف کنند. برای تشویقهر دستاورد کوچک کودک نوپا خود برای آنها جشن بگیرید. تمرین مداوم از طریق فعالیت ها و تقویت مثبت از طریق تشویق می تواند به پایه ریزی محکم مهارت های گفتاری و گفتاری کودک / نوپا کمک کند.