موم گوش ماده ای برای نرم نگه داشتن و محافظت از گوش است. معمولا افراد نیازی به تمیز کردن گوش ها ندارند، اما گاهی اوقات موم و آلودگی ها می توانند در گوش تجمع پیدا کنند. موم گوش یا سرومن خودش به آرامی از گوش خارج می شود. گاهی اوقات موم گوش به دنبال جویدن و حرکات فک از کانال گوش حرکت کرده و از گوش خارج می شود. زمانی که موم گوش و پوست های مرده در گوش جمع می شوند و به قسمت خارجی گوش می رسند، خشک و از گوش جدا می شوند. براساس گفته آکادمی گوش و حلق بینی و جراحی سرو گردن آمریکا (AAO–HNS)، موم گوش دارای خاصیت ضد باکتریایی طبیعی است که می تواند به محافظت از گوش در مقابل عفونت ها کمک کند.
تمیز کردن گوش در بیشتر موارد می تواند منجر به خشکی و خارش گوش شود. استفاده از وسایلی مانند گوش پاک کن برای تمیز کردن موم گوش در واقع موم ها را بیشتر به سمت لایه های داخل گوش می فرستد. تمیز کردن گوش باعث بروز هیچ علائمی نمی شود، اما معمولا انجام این کار لازم نیست یا توصیه نمی شود. اما گاهی اوقات مواردی هم وجود دارد که ممکن است فشرده شدن موم یا الودگی ها به حدی برسد که باعث بروز علائمی مانند مشکلات شنوایی شود که در این حالت فرد به پاک سازی گوش نیاز خواهد داشت.
روش تمیز کردن گوش در خانه
نحوه پاکسازی گوش:
امن ترین روش برای پاکسازی گوش ها مراجعه به پزشک یا سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی است. زیرا آنها می توانند از ابزارهای تخصصی برای پاکسازی هر گونه فشردگی بیش از حد موم گوش استفاده کنند.
ممکن است این ابزارها شامل:
- دستگاه ساکشن شستشوی گوش
- ابزاری مثل قاشق برای درآوردن اجرام گوش
- پنس ها (انبرک)
همچنین پزشک می تواند به تعیین اینکه آیا نیاز به بررسی مشکلات سلامتی مهم دیگری هم هست یا نه کمک کند. در صورتی که فردی بخواهد گوش ها را در خانه خود تمیز کند می تواند یکی از روش های زیر استفاده کند.
پاکسازی گوش در منزل با استفاده از پارچه نم دار
پارچه یا حوله کاغذی را با آب ولرم خیس کنید. بعد از پاک کردن موم های اضافی آنها می توانند با استفاده از پارچه نواحی خارجی گوش را تمیز کنند. اما هیچوقت وارد کردن وسایلی مانند گوش پاک کن برای تمیز کردن گوش ایده خوبی نیست.
ریختن روغن معدنی یا قطره های سنتی در گوش
افراد می توانند قطره گوش را برای استفاده در خانه بصورت دارو بدون نسخه یا آنلاین خریداری کنند. از طرف دیگر، چندین محلول وجود دارد که افراد می توانند از آنها به عنوان قطره گوش استفاده کنند تا موم گوش را نرم کند و خارج کردن آنها را آسان تر کند.
محلول حاوی:
- روغن بچه
- روغن معدنی
- گلیسیرین
- هیدروژن پر اکسید
- کاربامید پراکسید
مطلب پیشنهادی: گرفتگی گوش در بارداری نشانه چیست؟!
شستشو گوش
فرد می تواند یک کیت شستشو خریداری کند که حاوی آب ساده یا ترکیبی از محلول آب و نمک است، استفاده کند یا می تواند برای شستشو حرفه ای به پزشک مراجعه کند. ممکن است آنها بخواهند قبل از شستشو از قطره گوش استفاده کنند. انواع کیت شستشو برای خرید آنلاین موجود هستند. برای شروع کار فرد باید برای پیشگیری از بروز عوارض جانبی مانند سرگیجه، آب و قطره گوش را قبل از استفاده برای رسیدن به دمای بدن گرم کند. با این وجود، باید مراقب باشند که محلول خیلی داغ نشود چرا که ممکن است منجر به سوختگی شود. برای شستشو گوش فرد با استفاده از سرنگ آب یا محلول نمک را به داخل کانال گوش می ریزد. برای این کار فرد باید اجازه دهد قبل از ریختن هر قطره در گوش به مدت ۱۵تا ۳۰ دقیقه در آن بماند و این کار را با نگه داشتن سر خود به یک طرف انجام می دهد.
آکادمی گوش حلق بینی و جراحی سر و گردن آمریکا ( AAO–HNS) برای شستشو گوش در مورد افراد خاصی هشدار می دهد. افراد در صورت داشتن شرایط زیر نباید برای تمیز کردن گوش از روش شستشو استفاده کنند:
- سوراخ در پرده گوش
- دیابت ها
- اگزما یا سایر مشکلات پوستی در داخل یا نزدیک گوش
- سیستم ایمنی ضعیف
- وجود لوله در پرده گوش
خودداری از انجام این روش ها:
یکی از متداول ترین روش هایی که افراد برای تمیز کردن گوش خود در خانه از آن استفاده می کنند گوش پاکن است. خطرات استفاده از گوش پاکن ها عبارت اند از:
- جرم را عمیق تر به درون گوش وارد می کند و روند خروج طبیعی موم گوش را کندتر می سازد.
- آسیب رساندن به پرده گوش
- باعث جمع شدن موم و آلودگی ها در گوش می شود.
پاکسازی گوش با شمع
پزشکان و انجمن غذا و دارو ایالات متحده (FDA) درباره استفاده از شمع های پاکسازی موم گوش هشدار می دهند.
تمیز کردن گوش با شمع های موم گوش شامل قرار دادن پارچه ای مخروطی با روکش مومی در داخل کانال گوش است. بعد انتهای پارچه که بیرون از گوش است را روشن می کنند تا بسوزد. این روش می تواند منجر به بروز موارد زیر شود:
- سوختگی پوست
- انسداد موم در داخل گوش
- آتش سوزی خانه
- ایجاد سوراخ هایی در غشاهای بین کانال گوش و گوش میانی
- خونریزی
- پارگی پرده گوش
وارد کردن مستقیم هر چیزی به داخل گوش به هیچ وجه ایده خوبی نیست،زیرا انجام این کار می تواند باعث بروز صدمات و موم گوش را بیشتر به سمت داخل کانال گوش هدایت کند.تمیز کردن گوش ها در بیشتر موارد می تواند مومی که برای محافظت در برابر باکتری ها و سایر الودگی ها به کار می رود را از بین ببرد.
علائم انسداد موم گوش
زمانی که موم در گوش فشرده می شود ممکن است فرد بعضی از مشکلات خفیف شنوایی و خارش در گوش را تجربه کند. همچنین افراد می توانند احساس پر بودن گوش را هم داشته باشند. در برخی موارد، ممکن است این مشکل با درد گوش بروز پیدا کند.
زمان مراجعه به پزشک:
در صورتی که فرد هر یک از علائم عفونت گوش مانند موارد زیر را داشته باشد باید به پزشک مراجعه کند:
- درد در داخل یا اطراف گوش
- ترشح مایعی از گوش
- مشکلات شنوایی
علاوه بر عفونت های حاد فرد در صورت بروز انسداد مکرر باید به پزشک مراجعه کند. پزشکان می توانند روش هایی را برای جلوگیری از بروز این مشکلات انجام دهند. فرد می تواند با کمک پزشک برنامه پاکسازی منظم را تعیین کند تا گوش ها را تمیز و بدون هر گونه گرفتگی نگه دارد.
نتیجه:
موم گوش با تمیز نگه داشتن گوش از وجود آلودگی ها و باکتری ها عملکردهای اساسی را ارائه می دهد. در بیشتر موارد موم گوش بطور طبیعی و بدون هیچ مداخله ای از گوش خارج می شود. برای خروج موم اضافی گوش مراجعه به متخصص گوش یا پزشکان دیگر ایمن ترین و بهترین روش برای پاکسازی است. برای افرادی که به روش های خانگی علاقه دارند چندین روش بی خطر وجود دارد که خطر وارد کردن وسایل به داخل گوش شامل آن نمی شود.