معمولا پس از غذا به دلیل پر شدن معده، کودکان دچار سکسکه میشوند، اما گاهی ممکن است کودک با معده خالی هم سکسکه کند. دلیل آن هم بلعیدن مقدار زیادی هوا بهخاطر مکیدن شیشه یا پستانک است.
وقتی معده پر از هوا (در اثر گریه یا خنده) یا مایع (نوشیدن شیر) میشود، منبسط و باعث کشش عصبی میشود که به دیافراگم متصل است. این حالت باعث نافرمشدن این ماهیچه و عامل بهوجود آمدن حرکتهای غیرقابل کنترل آن است.
صدای ناشی از سکسکه نیز در واقع صدایی است که در اثر بسته شدن ناگهانی نای بعد از هر اسپاسم به وجود میآید.
سکسکه در نوزادن زیاد دیده می شود و احتمالا به خاطر این است که پرده دیافراگم، هنوز به طور کامل رشد نکرده است. اما خود به خود و عموما در دو ماهگی کاهش می یابد.
سکسکه انقباضات پی در پی دیافراگم هستند. سکسکه نوزاد پدیده ای عادی است و در اکثر مواقع حاکی از بیماری یا شرایط پزشکی خاصی نیست. اغلب سکسکه نوزادان به دلیل پرخوری و یا بلعیدن هوا رخ می دهند. به طور کلی سکسکه، نوزاد را اذیت نمی کند، اما اگر نگرانید که نوزاد اذیت می شود، می توانید از طریق تنظیم الگوهای تغذیه او و در نظر گرفتن علل احتمالی، سکسکه نوزاد را از بین ببرید.
توقف تغذیه نوزاد
۱- اگر نوزاد مداوم سکسکه می کند، طوری که این سکسکه مزاحم شیر خوردن او از شیشه شیر یا سینه مادر می شود، تغذیه را متوقف کنید
هر وقت نوزاد دیگر سکسکه نمی کرد، به شیر دادن به او ادامه دهید و اگر سکسکه او بعد از ده دقیقه متوقف نشد، باز به او شیر بدهید.
در صورت کلافگی نوزاد او را با مالیدن پشتش و یا به آرامی زدن بر پشتش آرام کنید. نوزادانی که گرسنه و کلافه هستند بیشتر احتمال دارد که هوا ببلعند، که این عمل موجب سکسکه می شود.
۲- قبل از ادامه دادن به شیردهی موقعیت کودک را بررسی کنید
در طی شیردهی نوزاد و تا ۳۰ دقیقه بعد از آن نوزاد را در حالت نیمه راست قرار دهید. این حالت فشار روی دیافراگم کودک را کاهش می دهد.
۳- هنگامی که صبر می کنید تا سکسکه کودک متوقف شود، او را آروغ گیری کنید
آروغ گیری کودک باعث می شود بعضی از گازهای معده او که باعث سکسکه می شوند، آزاد شوند. نوزاد را به صورت ایستاده به سینه خود بچسبانید تا سر نوزاد کمی بالاتر از شانه شما قرار بگیرد.
پشت نوزاد را بمالید یا به آرامی به آن بکوبید. این کار باعث می شود حباب های گاز به آسانی بیشتری حرکت کنند.
اگر نوزاد آروغ زد به شیردهی ادامه دهید و در غیر این صورت برای ادامه به شیردهی چند دقیقه صبر کنید.
کاهش بلعیدن هوا در نوزاد
۱- هنگام شیردهی به صداهایی که نوزاد می دهد گوش کنید
اگر صدای “قلپ قلپ” می شنوید، ممکن است نوزاد به دلیل سریع شیر خوردن در حال بلعیدن هوا باشد.
بلعیدن بیش از حد هوا باعث می شود که شکم نوزاد نفخ کند و منجر به سکسکه خواهد شد. برای آهسته کردن شیردهی هر چند وقت یکبار شیر دادن را متوقف کنید.
۲- در صورتی که از پستان شیردهی می کنید، اطمینان حاصل کنید که لب های کودک به درستی دور نوک پستان قرار گرفته باشند
لب های نوزاد، نه تنها نوک پستان، بلکه باید تمامی آرئول را پوشش دهند. اگر لبهای کودک به درستی به دور نوک پستان قفل نشده باشند این می تواند باعث بلعیدن هوا توسط نوزاد در هنگام شیردهی شود.
۳- اگر با استفاده از شیشه شیر به نوزاد شیر می دهید، شیشه شیر را در زاویه ۴۵ درجه بگیرید
این کار باعث می شود هوا در بطری به سمت ته بطری بالا برود و در نوک شیشه شیر، هوایی نماند. شما همچنین می توانید از کیسه های قابل انعطاف قابل اتصال به شیشه شیر استفاده کنید که برای کاهش بلعیدن هوا طراحی شده اند.
۴- هنگام پر کردن شیشه شیر، سوراخ نوک شیشه شیر را بررسی کنید
اگر سوراخ بیش از حد گشاد باشد، فرمول به سرعت از آن عبور می کند و اگر خیلی تنگ باشد، کودک شما نا امید خواهد شد و هوا می بلعد. اگر اندازه سوراخ مناسب باشد، هنگامی که بطری را سر و ته می کنید، چند قطره باید به بیرون چکه کند.
تنظیم برنامه تغذیه نوزاد
۱- برنامه تغذیه نوزاد را تنظیم کنید
پزشکان اغلب مواقع توصیه می کنند نوزاد زود به زود تغذیه شود، اما برای مدت های کوتاه تر و مقادیر کمتری در هر بار شیردهی.
هنگامی که یک نوزاد در یک بار شیردهی بیش از حد تغذیه می شود، معده او به سرعت باد می کند که این پدیده می تواند باعث اسپاسم دیافراگم شود.
۲- در میان شیردهی، شیردهی را متوقف کرده و آروغ گیری کنید
قبل از عوض کردن پستان ها آروغ گیری کنید. پس از هر ۲ تا ۳ اونس (۶۰ تا ۹۰ میلی لیتر) شیر خوردن نوزاد، آروغ گیری کنید. اگر نوزاد شیرخوردن را متوقف کند یا سرش را دور کند، شیردهی را متوقف کرده و آروغ گیری کنید.
اگر شما در حال شیردهی به یک نوزاد کم سن هستید، بیشتر آروغ گیری کنید، زیرا نوزادان تازه متولد شده در یک بار شیردهی، شیر کمتری می خورند. نوزادان معمولا هشت تا دوازده بار در روز تغذیه می کنند.
۳- نشانه های گرسنگی کودک را یاد بگیرید
هر موقع احساس کردید نوزادتان گرسنه است به او غذا دهید. یک کودک آرام، آهسته تر از یک کودک گرسنه کلافه شیر می خورد. یک کودک همچنین ممکن است هنگامی که گریه می کند و قشقرق به پا می کند هوا ببلعد.
علائم گرسنگی نوزاد شامل: گریه، حرکات مکش مانند دهان یا بی قراری می باشند.
۴- به زمان هایی که نوزاد سکسکه می کند توجه کنید
زمان و مدت هر دوره سکسکه را بنویسید. پیگیری زمان هایی که کودک سکسکه می کند می تواند به شما کمک کند تعیین کنید که آیا یک الگوی مشترک وجود دارد یا نه، تا به راحتی هر چه تمام تری سکسکه او را رفع کنید.
ببینید که آیا سکسکه در طول شیردهی اتفاق می افتد یا بلافاصله پس از آن. یادداشت های خود را مرور کرده و به دنبال دلایل سکسکه بگردید.
کمک های پزشکی برای درمان سکسکه نوزاد
۱- صبور باشید
اغلب سکسکه ها خود به خود از بین می روند. سکسکه ها اغلب برای نوزادان کمتر از بزرگسالان اذیت کننده هستند. اگر سکسکه نوزاد شما را اذیت می کند، به طور طبیعی تغذیه نمی کند یا به طور طبیعی رشد نمی کند، به پزشک مراجعه کنید.
۲- اگر نوزاد به طرز غیر عادی سکسکه می کند، با یک متخصص اطفال صحبت کنید
اگر یک نوزاد به طور مرتب بیش از ۲۰ دقیقه سکسکه می کند، این می تواند نشانه بیماری رفلاکس معده (GERD) باشد.
علائم دیگری از رفلاکس معده عبارتند از تف کردن و کلافگی.
متخصص اطفال ممکن است دارو تجویز کند و یا توصیه هایی در مورد این که چگونه می توانید به کودک کمک کنید با رفلاکس معده کنار بیاید، ارائه دهد.
۳- اگر به نظر می رسد که سکسکه مزاحم تنفس کودک می شود، با یک متخصص اطفال مشورت کنید
اگر صدای خس خس می شنوید یا به نظر می رسد تنفس کودک با سکسکه او نا منظم می شود، نوزاد را بلافاصله نزد یک پزشک ببرید.
یک راه ساده اینکه:
می تونید حواس نوزاد رو پرت کنید با یه بازی جدید. منظور سکسکه ای که به خاطر اسپاسم عضلاته و با ضربات عصبی آغاز میشه.
تغییر اعصاب نوزاد مثل ماساژ دادنش و بازی اثرگذاره!
من از تکنیک پرت کردن حواس تو جاهای بخصوصی هم استفاده میکنم یعنی وقتی بچه م گریه میکنه یه گربه ای که بالای دیواره نشونش میدم و یه حرفایی سر هم میکنم گریه ش یادش میره.
خانما این تکنیک رو حتی برای همسرمم استفاده میکنم با خلاقیت میشه فرکانس عصبش رو عوض کرد و زد به یه کانال دیگه…شمام امتحان کنید گاهی اونا هم کودک میشن خب ?
?هنگامی که یک نوزاد در یک بار شیردهی بیش از حد تغذیه می شود، معده او به سرعت باد می کند که این پدیده می تواند باعث اسپاسم دیافراگم شود.