از آنجایی که آبغوره محتوی ویتامین C است، میتواند التهاب مخاط دهان و خونریزی لثهها که ناشی از کمبود این ویتامین باشد را کاهش دهد. به علاوه به دلیل ترکیبات ضد عفونیکننده، پاککننده معده و روده است و در دفع کرم روده نیز موثراست. علاوه براینها خوردن آبغوره خواص دیگری نیز دارد، از این رو مادران ایرانی سعی می کنند تا همیشه در خانه آبغوره داشته باشند. نکاتی در رابطه با نگهداری آبغوره در خانه وجود دارد که باید از آنها اطلاع باشیم و همچنین باید بدانیم که با آبغوره کپک زده چیکار کنیم؟، آیا کپک آبغوره با جوشاندن از بین میرود؟
با آبغوره کپک زده چه کنیم؟
در قدیم کپک آبغوره را می گرفتند و سپس آن را مصرف می کردند اما امروزه استفاده از آبغوره کپک زده را صحیح نمی دانند زیرا برخی از کپک ها، سموم سرطان زایی مانند مایکوتوکسین ها را تولید می کنند که موجب ابتلا به سرطان، خصوصا سرطان کبد می شود بنابراین بهتر است آبغوره کپک زده را دور بریزید و از مصرف آن اجتناب کنید. آبغوره کپک زده سرطان زاست!
جوشاندن آبغوره کپک زده
از آنجایی که بعضی از غورهها ترشتر از برخی دیگر هستند، اگر میزان ترشی آبغوره به میزان دلخواه نباشد میتوانید آن را به مدت چند دقیقه بجوشانید تا کمی غلیظتر و ترشتر شود. این عمل به نگهداری طولانیتر آن نیزکمک میکند.
راه پیشگیری از کپک زدن آبغوره
توصیه میشود زمانی که آبغوره داخل شیشه ریخته میشود، ظرف تا نزدیکی لبه آن پرشود. همچنین میتوانید به مقدار خیلی کم لبه شیشه را خالی بگذارید و سپس درپوشی روی آن قرار دهید که با ایجاد خلا، هوا داخل محصول راه نمییابد و جایی برای رشد کپکها وجود نخواهد داشت. روش دیگر این است که از ترکیب آب و آرد، خمیری تهیه کنید و دور در ظرف را با خمیر بپوشانید تا از ورود هوا به داخل ظرف جلوگیری شود. بستن در بطری با نوارچسبهای بسیارمحکم نیزمیتواند در ظرف را به طور کامل پلمپ کند.
نگهداری طولانی مدت آبغوره
برای نگهداری طولانیمدت آبغوره میتوانید آن را در شیشههای کوچک نگه دارید تا بتوانید پس از بازکردن هر شیشه را در مدت کوتاهی مصرف کنید. همچنین در صورتی که مایل به استفاده از غوره در فصلهایی که غوره وجود ندارد هستید میتوانید مقداری غوره را در آبغوره بریزید و بعدا ازآن استفاده کنید.
قرار دادن آبغوره در معرض آفتاب باعث ایجاد تغییرات شیمیایی در آن میشود، بنابراین لازم است از انجام این کار اجتناب شود. همچنین نگهداری آبغوره در ظروف پلاستیکی باعث تجزیه تدریجی این ظروف و ورود مواد شیمیایی به داخل آبغوره و ظاهر رگه رگه آن میشود که برای سلامتی بسیارخطرناک است.
کدام غوره برای آبگیری مناسبتر است؟
برای تهیه آبغوره نوع غوره مورد استفاده زیاد مهم نیست اما بهتر است از غوره عسگری استفاده شود زیرا غورههایی که دارای هستههای بزرگ هستند می توانند مزه آبغوره را تلخ و گس کنند.
مطلب پیشنهادی: آبغوره باعث سقط جنین میشود؟!
کپک روی آبغوره
همانطور که گفته شد هرگز نباید لایه کپک با آبغوره داخل بطری مخلوط و مصرف شود. از آن جایی که مصرف دراز مدت آبغوره کپک زده میتواند در بروز سرطان نقش داشته باشد، لذا توصیه میشود که از مصرف باقیمانده آبغوره کپک زده نیز پرهیز شود.
از آبغورههای صنعتی استفاده کنیم یا یا خانگی؟
به نظر میرسد آبغورههایی که در کارخانههای معروف و معتبر تولید میشوند، از نظر بهداشت و سلامتی مشکلی نداشته باشند. درخصوص تهیه خانگی آبغوره و نگهداری آن رعایت نکات ذیل ضروری به نظر میرسد که در ادامه به آنها اشاره می کنیم:
نکاتی در رابطه با تهیه و نگهداری آبغوره
۱- بعد ازپاک کردن غورهها و گرفتن دم و شستن آنها میتوانید از آبمیوه گیری استفاده کنید و پس از آن درصورت وجود هستههای غوره در آبغوره، آن را در توری ریخته و هستهها را جدا کنید تا مزه آن تلخ نشود.
۲- هم چنین بهتر است از مخلوطکن برای آبگیری غوره استفاده نکنید زیرا هسته غوره هم خردشده و داخل آبغوره میشود و آن را تلخ میکند. سپس درکوتاهترین فرصت آبغوره را در شیشه ریخته و تا مرحله نزدیک جوش حرارت داده شود تا آنزیمها و باکتریها از بین بروند. البته این کارباعث تغییررنگ آبغوره میشود اما با انجام این کار، کپکها امکان رشد را از دست میدهند.
۳- در صورتی که علیرغم موارد توصیه شده نگران کپکزدن آبغوره خانگی هستید میتوانید از محصولات صنعتی استفاده کنید و آن را بهمدت طولانی نگهداری کنید. زیرا در صنعت برای جلوگیری از کپکزدن این محصول، مواد نگهدارنده به آن اضافه میشود و هم چنین آبغوره تحت فرایند پاستوریزه شدن قرار می گیرد.