یارداری همراه با تغییرات فراوانی در بدن یک مادر است، شاید بهتر است بگوییم شرط بارداری به ایجاد تغییر در بدن یک مادر است. یکی از این تغییرات احساس گرگرفتکی و یا داغی دست و پا در بارداری است. گرفتگی از اوایل بارداری می تواند آغاز شود و تا زمانی که زایمان انجام میشود همراه یک خانم باردار است. برخی عقیده دارند که بین گرگرفتگی در بارداری و جنسیت جنین رابطه ایی وجود دارد و داغی دست و پا در بارداری می تواند دلیلی بر نوع خاصی از جنسیت جنین باشد. در این مقاله سعی می کنیم به بررسی کامل گرگرفتگی در بارداری بپردازیم و از دلایل داغ بودن دست و پا در بارداری بگوییم و راهکارهایی را برای مقابله با این موضوع مطرح کنیم.
رابطه گرگرفتگی در بارداری و جنسیت جنین!
شایعاتی در میان عوام رایج دارد که گرگرفتگی در بارداری را نشانهای از جنسیت جنین (دختر) میداند. اما این مطلب هیچ گونه پایه و اساس علمی ندارد. داغی دست و پا یا گرگرفتگی در بارداری در میان مادرانی که جنین دختر و پسر دارند مشاهده شده و دلیل آن افزایش حجم خون، تغییرات بدن و بالا رفتن سطح برخی هورمون هاست.
مطلب پیشنهادی: احساس گرگرفتگی در بارداری، ۱۲ پیشنهاد برای درمان!
دلایل گرگرفتگی در بارداری
داغی دست و پا به دلیل گردش خون در بارداری
افزایش حجم خون در گردش در بدن زنان باردار، به ویژه در سه ماهه سوم بارداری موجب میشود تا بدن برای پمپاژ خون در سراسر اندامها انرژی بیشتری مصرف کند و فشار زیادی روی رگهای خونی اعمال میشود. همچنین در این دوران رگهای خونی به سطح پوست نزدیکتر میشوند. مجموع این شرایط موجب گرمتر شدن بدن به ویژه دستها و پاها میشود.
پژوهشها نشان داده اند که مقدار خون در جریان در رحم در زنان ۱۰۰ میلی لیتر در دقیقه است که در زنان باردار (در سه ماهه آخر بارداری) به ۳۵۰ میلی لیتر در دقیقه افزایش مییابد. افزایش حجم خون در بدن موجب افزایش متابولیسم تا ۲۰% می شود که به نوبه خود افزایش دمای بدن در بارداری را در پی دارد. از سویی دیگر افزایش وزن در دوران بارداری موجب احتباس آب (تورم دست و پا) میشود.
گر گرفتگی در بارداری به دلیل تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی دوران بارداری نیز دلیل دیگر افزایش دمای پایه بدن و گرگرفتگی در بارداری است. دمای پایه بدن زنان باردار، ۳۷.۸ درجه سانتیگراد است که بالاتر از دمای طبیعی بدن است. خوب است بدانید که داغی دست و پا در بارداری مساله رایجی است و به کار بستن نکات زیر به خنک نگه داشتن شما در دوران بارداری کمک زیادی میکند.
راهکارهای مقابله با گرگرفتگی در بارداری
- لباسهای نخی، گشاد و خنک بپوشید. انتخاب مناسب لباس بارداری بیشترین اهمیت را دارد.
- ساعات خنک روز را برای بیرون رفتن انتخاب کنید.
- آب و مایعات فراوان بنوشید و همیشه بطری آب به همراه داشته باشید تا از خطر کم آبی بدن در امان بمانید.
- برای جلوگیری از احتباس آب (تورم) در دستها و پاها، روزانه ۳۰ دقیقه پاهای خود را بالا بگیرید.
- پردههای خانه را بسته نگه دارید.
- پنجرهها و درهای خانه را در فصل گرما ببندید. مگر زمانی که نسیم خنکی در حال وزیدن است.
- یک پارچه تمیز و مرطوب را در فریزر بگذارید و هنگام گرمی هوا آن را روی دستها و پاهای خود قرار دهید.
- با یک اسپری کوچک آب همواره بدنتان را خنک نگه دارید.
- هر زمان که میتوانید با آب ولرم دوش بگیرید. از دوش گرفتن با آب خیلی سرد اجتناب کنید زیرا به بدنتان شوک وارد میکند. دوش گرفتن شبانه موجب داشتن خوابی راحت میشود.
- شبها روی یک ملحفه نخی (پنبه ای) بخوابید و یک حوله مرطوب روی پاهای تان قرار دهید.
- با خوردن غذاهای سبک پیش از خواب، معده تان را پر نگه دارید. غذاهای حجیم و گرم را با غذاهای سالم و سرد شده در یخچال جایگزین کنید.
- با آب میوههای طبیعی، بستنی یخی درست کنید و هر زمان احساس گرما کردید، آنها را بخورید.