کجی آلت تناسلی در مردان مشکلی جدی است. نباید در درمان آن تعللی به عمل بیاید؛ چون تاخیر در درمان ممکن است به ناتوانی جنسی بیمار منجر شود. دکتر محمدرضا صفری نژاد، متخصص بیماری های کلیوی و مجرای ادراری و استاد دانشگاه، در این نوشتار به بررسی بیشتر علل و انواع کجی آلت تناسلی پرداخته است.
چه عاملی باعث این عارضه می شود؟
نخست بهتر است کمی درباره ساختار این عضو توضیح دهیم. آلت تناسلی مردان عضوی عروقی است که از سه جزء تشکیل شده است: دو عدد جسم غاری و یک جسم اسفنجی. اجسام غاری به شکل استوانه هایی هستند که در طرفین آلت تناسلی قرار گرفته اند. این دو جسم پر از عروق اند . با تحریک جنسی مرد رگ ها منبسط می شود و خون به سوی این دو جسم سرازیر و حالتی به نام نعوظ ایجاد می کنند. جزء دیگر جسم اسفنجی نام دارد که در قسمت انتهایی آلت تناسلی و بین دو جسم غاری قرار گرفته است. از وسط جسم اسفنجی هم مجرای ادرار می گذرد، اما علت اصلی کجی آلت تناسلی هنگام نعوظ وجود بافتی فیبروزه یا پلاک در اجسام غاری است. همان طور که گفتیم هنگام نعوظ عروق جسم غاری دچار انبساط می شوند. وجود فیبروز در هر قسمتی از آلت تناسلی مانع از انبساط عروق شده و آلت تناسلی در آن قسمت بدون خون می ماند. عدم خون رسانی مناسب به تمام عضو باعث کجی آن می شود. کجی به سوی همان قسمتی متمایل است که بافت فیبروزه وجود دارد.
پلاک یا بافت فیبروزه از ابتدا وجود دارد یا بعدها پدید می آید؟
بیماری به دو دسته تقسیم می شود: اولیه یا مادرزادی، ثانویه یا اکتسابی. در نوع اولیه بیماری از بدو تولد وجود دارد. گاهی یک جسم غاری کوچک تر از جسم غاری دیگر است و باعث می شود آلت تناسلی به سمت جسم غاری کوچک تر منحرف شود. گاهی هم بافت فیبری یا پلاکی در آلت وجود دارد که بسته به مکان آن باعث کجی به سمت طرفین یا بالا یا پایین می شود. کجی آلت تناسلی مادرزادی بیماری تقریبا شایعی است. بیماری دیگر کجی آلت تناسلی ثانویه است و پیرونی نام دارد. این بیماری هم شیوع زیادی در بین مردان جامعه دارد.
علت اصلی بیماری پیرونی مشخص نیست، ولی احتمال می دهند ضربه ای حین نعوظ به آلت تناسلی باعث این بیماری شده باشد. ضربه احتمالی یا شکستگی آلت تناسلی هنگام نعوظ باعث پاره شدن مویرگ می شود و بعدها که مویرگ ها ترمیم می شوند بافت فیبروز ایجاد می کنند. البته عامل دیگری هم در ایجاد بیماری پیرونی نقش دارد.
متاسفانه شبکه های ماهواره ای و اینترنتی دستگاه هایی را تبلیغ می کنند که برای تغییر اندازه آلت تناسلی طراحی شده اند. این دستگاه ها بسیار خطرناکند. نه تنها باعث بزرگی آلت نمی شوند، بلکه ممکن است به پوشش آلت تناسلی یا اجسام غاری آسیب برسانند و باعث بروز بیماری پیرونی شوند.
در بیماری پیرونی چه اتفاقی در بافت رخ می دهد؟
پلاک ها یا بافت فیبروزه ایجادشده باعث بروز انحراف آلت تناسلی می شوند. بسیاری از نوزادان پسر با درجاتی از انحنا در آلت تناسلی متولد می شوند که مشکلی ایجاد نمی کند، اما در بیماری پیرونی علاوه بر انحراف، مشکلات جدی دیگری وجود دارد که اگر به موقع درمان نشوند ممکن است برای همیشه باعث ناتوانی جنسی در مرد شود.
بیماری پیرونی چه علائم دیگری دارد؟
مهم ترین علامت بیماری پیرونی درد در حین نعوظ است. با دیدن این حالت مرد باید به پزشک مراجعه کند. معمولا مردان در این موارد تمایلی ندارند که با پزشک در این باره مشورت کنند، اما پنهان کردن بیماری به ضررشان تمام خواهد شد. چون هر چقدر بیماری طولانی تر شود احتمال وجود بافت فیبری یا پلاک در اجسام غاری بیشتراست. ۶ تا ۱۲ ماه بعد از بروز بیماری زمان طلایی برای درمان است تا مانع از تشکیل پلاک شد. هر چقدر پلاک ها بزرگ تر باشند شدت بیماری نیز بیشتر خواهد بود. بیمار خودش می تواند پلاک یا پلاک ها را با لمس حس کند (گاهی اندازه پلاک به اندازه یک سکه می رسد). شش ماه بعد از تشکیل پلاک بتدریج کلسیم روی فیبرها رسوب می کند. این مرحله، مرحله شدت بیماری است و ممکن است اختلال نعوظ اتفاق بیفتد و حتی بیمار دیگر نتواند نزدیکی داشته باشد. بنابراین بیماران باید خیلی زود به پزشک مراجعه کنند تا مانع از تشکیل پلاک و به خصوص رسوب کلسیم شوند.
آیا بیماری پیرونی درمان دارد؟
اگر بیماری در مراحل اولیه باشد می توان با دارو از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد. گاهی پزشکان از درمان های تزریقی و… استفاده می کنند که بی فایده است. ممکن است بتوان در مراحل اولیه پلاک ها را با دارو از بین برد. قطعی ترین و موثرترین درمان پیرونی جراحی است. روش های جراحی نیز چند نوع است. در جراحی می توان منطقه سفت شده را برداشت، ولی این نوع از عمل بسیار حساس است؛ چون ممکن است به وریدها آسیب برسد ونعوظ از بین برود. در روش دیگر پلاک خارج نمی شود، بلکه فقط با چند بخیه کجی آلت تناسلی اصلاح می شود. و در آخر برای بیمارانی که انحنا بیش از حد است می توان از پروتز استفاده کرد.
چه توصیه ای برای مردان دارید؟
هر گاه فردی دچار ضربه به آلت تناسلی، بخصوص در هنگام نعوظ شد بلافاصله باید به پزشک مراجعه کند. بیماری پیشرونده است و باید روند آن متوقف شود. بیماری پیرونی معمولا در مردان بیشتر از ۵۰ سال دیده می شود، ولی در کشور ما بسیاری از مردان مبتلا کمتر از ۴۰ سال سن دارند. سونوگرافی وجود پلاک یا رسوب کلسیم را مشخص می کند. مردان توجه کنند این بیماری باعث کوتاهی و کجی آلت تناسلی می شود و کیفیت روابط زناشویی را نیز تنزل می دهد و حتی مشکلاتی در بچه دار شدن پدید می آورد. بنابراین مردان همیشه باید جوانب احتیاط را در نظر بگیرند و مانع از ضربه و آسیب به عضو شوند. کجی آلت تناسلی بیش از ۳۰ درجه نزدیکی را دشوار و گاه ناممکن می کند.
برای دیدن پربازدیدترین های نی نی نما لطفاً کلیک کنید…
سلام آقای دکتر من یه درد در سر الت داشتم رفتم دکتر گفت بیماری پیروانی البته من کجی الت از خیلی وقت دارم ولی الا که دکتر گفت دارم روی الت یه جیز سفتی کا دراز شکل است الا بهم قرص ویتامینE400 داده ولی خیلی نگران هستم آلتم از قبل به سمت راست کچ بود پشت بات هم یه جیزی سفت و دراز شکل حس میکنم آلتم خودشو سفت میکنه بنظر شما من جکار باید بکنم
سلام.من با کجی آلت به سمت چپ روبه رو هستم من از خیلی وقت پیش این را میدانم و اعصابم را به هم ریخته است.من نگران آینده ام هستم.من این موضوع را به پدرومادرم نمیتوانم بگویم چون ۱۶ساله ام و روم نمیشود .من از عمل میترسم آیا روش دیگری برای کجی آلتم هست؟؟