حالت تهوع، تورم پاها، افزایش وزن، کمردرد. اینها برخی از علائم آزار دهنده اما چیزهای مورد انتظار در بارداری است. از این گذشته، حاملگی روی کل بدن شما و گاهی اوقات به روش های بسیار ناراحت کننده تأثیر می گذارد. آنچه ممکن است برای آن آماده نباشید این است که چگونه بارداری ممکن است روی بینایی شما تأثیر بگذارد. با این حال، بسیاری از زنان باردار در حالی که انتظار دارند، دچار تغییراتی در بینایی و سایر عوارض مربوط به چشم میشوند.
بررسی اجمالی
معمولاً در دوران بارداری دوره هایی از تاری دید مشاهده می شود. همچنین ممکن است متوجه شوید که در دوران بارداری چشمان شما خشک و دچار خارش می شود، و حتی این که تجویز عینک یا لنز شما به طور موقت تغییر می کند. خبر خوب این است که در اکثر موارد، این تغییرات کاملاً طبیعی است و روش های مختلفی برای کاهش این علائم وجود دارد. در بیشتر موارد، این تغییرات به خودی خود برطرف خواهد شد. تاری دید در دوران بارداری در ابتدا به طور قابل ملاحظه ای نگران کننده است، اما این اتفاق مکرر در بین زنان باردار است و معمولاً چیزی برای نگرانی از آن وجود ندارد. با این وجود، از آنجا که تاری دید ممکن است نشانه ای از عارضه جدی بارداری مانند پره اکلامپسی (یک وضعیت در دوران بارداری که با فشار خون بالا مشخص می شود؛ گاهی اوقات با احتباس مایعات و پروتئینوری) یا دیابت بارداری باشد، بحث در مورد هرگونه علائم جدید بینایی که با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود تجربه می کنید، مهم است.
فرکانس تاری دید در بارداری
مطابق تحقیقات منتشر شده در Deutsches zrzteblatt International (یک مجله هفتگی پزشکی به زبان آلمانی است که در آلمان منتشر می شود)، تغییرات بینایی در حدود ۱۵٪ از حاملگی ها رخ می دهد و برای بیشتر آنها بی ضرر است. این تغییرات می تواند در هر مرحله در دوران بارداری شما اتفاق بیفتد. تاری دید می تواند به عنوان یک علامت مستقل یا به عنوان بخشی از علائم دیگر مانند بیماری صبحگاهی یا میگرن ایجاد شود. سایر علائم اصلی تغییرات سلامت چشم مرتبط با بارداری عبارتند از:
- تغییرات بینایی مانند تاری دید به طور مکرر در اوایل بارداری اتفاق می افتد؛ زیرا بدن شما از هورمون ها پر می شود، سطح مایعات افزایش می یابد و بدن با تغییرات بارداری سازگار می شود.
- تاری دید ممکن است با علائم بیماری صبحگاهی، مانند تهوع، سرگیجه و استفراغ همراه باشد.
- تاری دید ممکن است در اثر سردرد یا میگرن اتفاق بیفتد که در بعضی از خانمها در دوران بارداری افزایش می یابد.
- سایر دوره های تاری دید ممکن است در اواسط یا پایان بارداری رخ دهد، که معمولاً در اثر جابجایی هورمونی و احتباس مایعات ایجاد می شود.
- تا ۱۴٪ از خانمهای باردار که عینک یا لنزهای تماسی تجویز شده میزنند، شاهد تغییراتی در نسخه هایشان خواهند بود. پس از تولد نوزاد، احتمالاً نسخه (شماره چشم) شما به حالت عادی برمی گردد.
تقریباً تمام تغییرات بینایی ناشی از بارداری به زودی پس از تولد کودک برطرف می شود. اگر بعد از تولد همچنان تاری دید دارید، باید سریعاً با ارائه دهنده خدمات درمانی خود صحبت کنید.
علل تغییر دید در بارداری
مانند بیشتر علائم ناراحت کننده مربوط به بارداری، می توانید تغییرات بصری را بر روی آن هورمونهای مزاحم و سایر تغییرات بدنی مانند تورم بارداری مقصر بدانید.
ورم ماکولار (ایجاد مایعات در ماکولا، ناحیه ای در مرکز شبکیه است)
درست همانطور که در طول بارداری ورم دست و پا را تجربه کرده اید، ممکن است بافت اطراف چشم شما در اثر احتباس آب یا ورم متورم شود. طبق آکادمی چشم پزشکی آمریکا، “تغییرات مایع با پروژسترون” در دوران بارداری ممکن است باعث ایجاد تغییرات بینایی، از جمله تاری دید شود.
ضخیم شدن قرنیه
طبق یک مطالعه سال ۲۰۱۵ که در مجله چشم پزشکی ترکیه منتشر شده است، اِدما قرنیه (تورم قرنیه) ممکن است باعث ضخیم شدن قرنیه در اواخر بارداری شود، که می تواند باعث احساس چشم شما شود و باعث ایجاد اختلالات بینایی مانند تاری دید شود. این تغییرات همچنین بعضی اوقات باعث می شود استفاده از لنزهای تماسی تحمل کمتری داشته باشد.
افزایش خشکی چشم
تولید اشک شما در دوران بارداری کند می شود، که ممکن است برای شما خشکی چشم، خارش و سوزش را به جا بگذارد. این افزایش خشکی همچنین ممکن است باعث شود لنزهای تماسی راحت نباشند و باعث ایجاد احساس کلی ای از ناراحتی در چشم شود.
سرگیجه
دوره های موقتی تاری دید ممکن است یک محصول جانبی از سرگیجه باشد که از حرکات سریع و تغییر در موقعیت ها ایجاد می شود؛ مانند برخاستن از حالت نشسته یا در حالت خم شدن یا بر پشت خم شدن یا خوابیدن.
تغییرات در زمینه چشم انداز شما
غده هیپوفیز شما در دوران بارداری رشد می کند، که می تواند منجر به تغییر در دید بینایی شما شود. بسیاری از خانمها در دوران بارداری کاهش دید محیطی یا کاهش دید بینایی خود را تجربه می کنند.
گزینه های درمان برای تاری دید در دوران بارداری
به احتمال زیاد، بینایی، خشکی چشم یا سایر نگرانی های مربوط به سلامتی چشم به محض تولد به وضعیت قبل از بارداری آنها باز می گردد. در این میان، به احتمال زیاد بهترین گزینه شما منتظر ماندن برای خارج شدن از این تغییرات است؛ ضمن اینکه از مراقبت تسکینی برای رفع هرگونه ناراحتی استفاده می کنید. بیشتر موارد بی ضرر تاری دید در دوران بارداری در دوران پس از زایمان کاهش می یابد، اگرچه ممکن است چند هفته طول بکشد تا چشمان شما تنظیم شود. با این حال، اگر تغییرات بینایی شما در توانایی شما در زندگی روزمره مانند تأثیر در رانندگی یا خواندن تأثیر می گذارد، با پزشک خود یا چشم پزشک یا بینایی سنج مشورت کنید تا به شما کمک کند که بار دیگر به صورت واضح ببینید. گزینه های درمانی که ممکن است برخی از علائم رایج سلامت چشم در دوران بارداری را بهبود بخشد، شامل موارد زیر است:
قطره های چشم را امتحان کنید
مرطوب نگه داشتن چشمان می تواند به خارش و اختلالات بینایی کمک کند. از ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود بپرسید چه قطره های چشمی برای استفاده در دوران بارداری بی خطر است.
به چشمها استراحت دهید
چشمان شما و همچنین تمام بدن شما در دوران بارداری نیاز به استراحت اضافی (کافی) دارد. اگر وقت کافی برای چرت زدن های اضافی ندارید، و اگر متوجه شدید بینایی شما خسته شده است یا چشمان شما حساس شده است (شما را آزار میدهد)، سعی کنید مدتی وقت بگذارید تا به سادگی چشم خود را ببندید یا در یک اتاق تاریک استراحت کنید. خواب کافی در شب نیز می تواند کمک کند.
لنز های خود را خارج کنید (در آورید)
لنزهای تماسی می تواند چشم شما را اذیت کنند؛ به خصوص اگر در دوران بارداری دچار خشکی چشم هستید. اگر لنزهای تماسی میزنید، می توانید آنها را در بیاورید و از عینک برای تمام یا بخشی از روز استفاده کنید. این کار می تواند کمی تسکین ببخشد.
از تغییر نسخه (شماره چشم) خودداری کنید
حتی اگر نسخه (شماره چشم) شما در دوران بارداری تغییر کند، احتمالاً دائمی نخواهد بود و احتمالاً تغییر آن اندک خواهد بود. کارشناسان می گویند حداقل چند ماه پس از زایمان باید منتظر بمانید تا تجویز شماره عینک خود را تغییر دهید، زیرا در بسیاری از موارد بعد از زایمان دوباره برمی گردد. درمورد هرگونه نگرانی که در مورد نسخه خود دارید، با پزشک چشم خود صحبت کنید.
عوارض احتمالی تاری دید در دوران بارداری
در برخی موارد، تاری دید به ویژه هنگامی که با علائم دیگری مانند فشار خون بالا همراه باشد، ممکن است عارضه جدی بارداری را نشان دهد. به همین دلیل لازم است در مورد هرگونه علائم جدید بارداری با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود صحبت کنید. دو عارضه شایع در بارداری که ممکن است شامل تاری دید به عنوان یک علامت باشد، پره اکلامپسی و دیابت حاملگی هستند.
پره اکلامپسی
پره اکلامپسی معمولاً بعد از هفته ۳۲ رخ می دهد؛ اما ممکن است به محض شروع هفته ۲۰ بروز کند. تخمین زده می شود که حدود ۲٪ تا ۸٪ از بارداری ها تحت تأثیر این بیماری قرار بگیرند. درمان ممکن است منجر به استراحت در رختخواب، داروی فشار خون یا القای زایمان شود. پره اکلامپسی یک وضعیت جدی است که باعث افزایش فشار خون و پروتئین در ادرار می شود. در صورت عدم درمان، پره اکلامپسی هم برای مادر و هم برای کودک می تواند تهدید کننده زندگی باشد. علائم بصری شامل تغییر در بینایی، تاری دید، کاهش بینایی و حساسیت به نور است. سایر علائم مرتبط با آن شامل سردردهای لرزان (متلاطم)، حالت تهوع، استفراغ، تنگی نفس، تورم ناگهانی صورت، دست و یا پا و افزایش وزن است. HELLP نوعی از پره اکلامپسی است که می تواند علائم تاری دید را ایجاد کند.
دیابت حاملگی
حدود ۱۴٪ از زنان باردار ممکن است دچار دیابت حاملگی شوند. با میزان چاقی زیاد همراه است. عوامل خطر شامل وزن بالاتر از متوسط و عوامل ژنتیکی است. زنانی که یک بار این بیماری را گرفته اند، در بارداری های بعدی مواظب هستند که دوباره آن را دریافت نکنند. دیابت حاملگی عارضه حاملگی است که منجر به قند خون بالا می شود و معمولاً در اواسط تا اواخر بارداری بروز می کند. وقتی قندهای خون از تعادل خارج شده باشند، ممکن است علائم بینایی مانند تاری دید را تجربه کنید. تاری دید شما همچنین ممکن است با سرگیجه، ضعف، افت تمرکز یا سردرد همراه باشد. اگر به دیابت حاملگی مبتلا هستید، تاری دید ممکن است نشانه عدم کنترل صحیح قند خون باشد. اگر چنین است، این مورد را با ارائه دهنده خدمات درمانی خود در میان بگذارید تا مشکل برطرف شود.
سایر تغییرات بینایی در دوران بارداری
تاری دید تنها تغییر دید نیست که در دوران بارداری ممکن است رخ دهد. سایر علائم طبیعی، اما نگران کننده بینایی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- افزایش شناورها یا نقاط تاریک (اسکاتوماتا) در بینایی شما
- افزایش رنگدانه در پوست اطراف چشم (ماسک حاملگی یا ملاسما)
- خشکی چشم، سوزش، خارش یا ناراحتی چشم
- پاپیلما یا تورم دیسک چشمی
- اعصاب محیطی (التهاب عصب بینایی) که می تواند باعث از بین رفتن موقت بینایی شود، ممکن است به دلیل کاهش ظرفیت ایمنی در دوران بارداری رخ دهد.
با رخ دادن هر یک از این تغییرات باید با ارائه دهنده خدمات درمانی خود صحبت کنید، که ممکن است شما را برای بررسی بیشتر به پزشک بینایی سنج یا چشم پزشک ارجاع دهد.
تجربه دید تاری در دوران بارداری می تواند ترسناک و ناامید کننده باشد. ممکن است دانستن اینکه تنها نیستید، دلگرم کننده باشد. خوشبختانه، تغییرات بینایی مربوط به بارداری معمولاً به تنهایی از بین می رود. همه آنچه گفته شد، بسیار ضروری است که هر گونه علائم سلامت چشم را با ارائه دهنده پزشکی خود مطرح کنید، زیرا احتمال اینکه آنها ممکن است یک مشکل جدی را نشان دهد، وجود دارد. با این حال، به همان اندازه که ممکن است تجربه شما ترسناک باشد، بیشتر موارد تغییر دید طبیعی است و به زودی پس از تولد کودک شما برطرف می شود.