چه عواملی باعث سقط جنین می شود؟/ عفونت در ۳ ماه اول بارداری و خطر سقط جنین!

در بسیاری، حتی قبل از اینكه متوجه باردار بودن شوند، جنین سقط می‌شود یعنی عادت‌ماهانه چند روزی عقب می‌افتد سپس خونریزی كه از عادت ماهانه معمولی شدیدتر است، رخ می‌دهد كه به این ترتیب، جنین به‌طور كامل دفع شده و حتی نیازی به استفاده از كورتاژ نیز نیست. سالم بودن پدر و مادر، دلیلی بر این نیست كه جنین دچار مشكلات كروموزومی و ژنتیك نشود. گاهی نیز از همان ابتدا، تخم تشكیل شده، پوچ بوده و این تخم، سرانجامی به جز سقط شدن نخواهد داشت.

نقص در لانه گزینی

اگر در كاشت جنین در رحم مشكلی ایجاد شود یعنی به‌طور مناسب درون بافت مخاط رحم جایگزین نشده یا رحم فرم غیرطبیعی داشته باشد هم جنین سقط می‌شود. در این شرایط ساختار رحم پس از نخستین سقط مورد بررسی و معاینه قرار می‌گیرد تا اگر دچار مشكلاتی بود با اقداماتی مانند جراحی بتوان مشكل را حل كرد و پس از پایان درمان‌ها، بارداری مجدد با خطر كمتری امكان‌پذیر می‌شود. شاید تا پیش از چنین اتفاقی نتوان احتمال سقط شدن جنین را چندان پیش‌بینی کرد.

۴۰ سالگی دردسرساز است

بررسی‌ها نشان داده در زنان جوان (۲۵-۲۴ساله) احتمال سقط جنین ۱۲درصد است درحالی كه این رقم در زنان بالای ۳۵ سال افزایش چشمگیری دارد و بعد از ۴۵سالگی نیز احتمال سقط جنین به ۵۰درصد می‌رسد. ازدواج در سن مناسب۲۵-۲۴سالگی و پیشگیری نكردن طولانی بهترین راه برای مقابله با سقط جنین است. در مادرانی با سن بالای ۳۵ و ۴۰ سال همچنین زیر ۱۷ سال نه‌تنها خطر سقط جنین بالا می‌رود بلكه خطر زایمان زودرس و سایر عوارض مامایی نیز وجود دارد.

عفونت‌ها را جدی بگیرید

برخی عفونت‌ها و بیماری‌های عفونی مادر بر جنین تاثیر دارد و اگر این عفونت‌ها در ۳ماهه اول بارداری باشد سبب ناهنجاری جنین و مرگ آن در داخل رحم می‌شود.

درد و سوزش ادرار در ۳ماهه اول بارداری نیز علامتی از عفونت دستگاه ادراری یا مثانه است و اگر بدون درمان رها شود، می‌تواند منجر به بیماری‌های جدی عفونت، زایمان زودرس و تولد نوزاد نارس شود. البته همه عفونت‌های دوران بارداری خطرساز نیستند و گاهی به دلیل نوسان هورمون‌ها ایجاد می‌شوند.

این دو مشكل را جدی بگیرید!

نوسان‌های خطرساز فشار خون و بالا رفتن قند خون از شایع‌ترین مشكلاتی هستند كه برای مادران باردار دردسرساز می‌شوند.

نگذارید مزمن شود

اگر زن باردار بعد از هفته بیستم بارداری دچار افزایش فشار خون شدید ولی بدون دفع پروتئین در ادرار باشد، افزایش فشار خون به علت بارداری خوانده می‌شود. ۳۰درصد فشار خون‌ها به‌دلیل فشار خون مزمن است و باید به آن توجه كرد به همین دلیل باید فشار خون زن باردار حداقل دوبار به فاصله ۶ساعت اندازه‌گیری شود، اگر ۱۴ روی ۹ یا بالاتر بود یعنی فشار خون دارد و بارداری پرخطر برای مادر و جنین محسوب می‌شود. بر اثر فشار خون بالا، خون‌رسانی به جنین مناسب نیست و سبب عقب افتادن رشد داخل رحم و تولد نوزاد كم‌وزن، جداشدگی جفت و مرده‌زایی و زایمان زودرس می‌شود.

مادران مسموم در خطرند

افزایش فشار خون بالا همراه با دفع پروتئین از طریق ادرار مسمومیت بارداری محسوب می‌شود و بیماری سیستیك تمام بدن مادر را درگیر می‌كند. چنین اتفاقی بسیار خطرناك است و سبب خطر جانی و حتی مرگ برای مادر، زایمان زودرس، مرگ جنین داخل رحم و وزن‌گیری نامناسب جنین می‌شود. این مورد معمولا در سه ماهه سوم بارداری روی می‌دهد و روی كلیه، قلب، كبد و عروق تاثیر می‌گذارد و مشكل مغز و تشنج برای مادر ایجاد می‌كند. حدود ۵۰درصد موارد پزشك برای كمك به مادر، جنین نارس را خارج می‌كند چون این بیماری تا وقتی كه جنین و جفت وجود دارد، ادامه می‌یابد. بیمار باید بستری شود و در هر ویزیت فشار خونش كنترل شود و به علائم مسمومیت بارداری توجه شود. ورم، سردرد، تاری دید و دردهای شكمی می‌تواند مشكلی جدی ایجاد كند. دفع پروتئین معمولا در ماه‌های آخر بارداری رخ می‌دهد ولی ممكن است در ماه‌های اولیه‌ بارداری (پنجمین ماه بارداری) نیز اتفاق بیفتد كه اگر این بیماری در ماه‌های اول این دوران بروز كند، به‌طور معمول شدیدتر است و بیمار سریع‌تر به مرحله‌ تشنج می‌رسد. پس به زنان باردار توصیه می‌شود برای كاهش فشارخون، مصرف نمك را كاهش دهند.

قند خون‌تان را كنترل كنید

بیماری دیابت که پیش از بارداری ایجاد شده باشد،در صورتی‌که كنترل نشده باشد، درست مثل سم عمل می‌كند و سبب سقط جنین می‌شود. این افراد حتما مشاوره قبل از بارداری را باید انجام دهند و پس از كنترل قند خون تنها با اجازه پزشك اقدام به بارداری كنند. این زنان در طول بارداری هم اجازه مصرف انسولین را دارند ولی به هرحال همه چیز باید زیرنظر پزشك باشد. بیماری‌های خودایمنی مادر، ابتلا به برخی عفونت‌ها، كم‌كاری تیروئید و داشتن چندقلو هم می‌تواند زمینه‌ساز سقط جنین در سه ماهه اول بارداری شود.

شما هم در خطرید؟

بارداری‌های معمولی

خانم‌ها باید غربالگری دیابت انجام دهند اگر بارداری در ۲۵-۲۴ سالگی اتفاق افتاده و سابقه دیابت در خود یا فامیل نزدیك وجود ندارد همچنین زن باردار سابقه زایمان نوزاد بیش از ۴كیلویی را ندارد باید در هفته ۲۴ بارداری، آزمایش غربالگری و تست تحمل گلوكز را انجام دهد، یعنی به آزمایشگاه مراجعه كند. در آنجا ۵۰گرم گلوكز را در آب حل كرده و می‌خورد بعد از یك ساعت قند خون وی اندازه‌گیری می‌شود، اگر از ۱۴۰ پایین‌تر باشد كه طبیعی است ولی بالاتر احتمال ابتلا به دیابت وجود دارد و باید آزمایش‌های تكمیلی را انجام دهد.

بارداری پرخطر

 اگر كسی جزو گروه‌های پرخطر است یعنی سابقه مایع دور جنین داشته است، سن مادر بالای۳۰-۲۵ سال است، اضافه وزن دارد، سابقه زایمان نوزاد بالای ۴كیلویی دارد یا یكی از خویشاوندان درجه یك وی دارای دیابت بزرگسالی است باید در نخستین فرصت وقتی فهمید باردار است این تست را انجام دهد یعنی همان ماه اول. حتی اگر هم میزان قند خون طبیعی بود دوباره باید در هفته ۲۴ این تست را انجام دهد كه اگر غیرطبیعی بود حالا باید سراغ تست‌های تكمیلی‌تر برود.

پارگی كیسه آب و زایمان زودرس؟

یكی از دلایل پارگی كیسه آب عفونت‌هاست، یعنی عفونت وارد خون می‌شود و افزایش درجه حرارت مادر ممكن است به پارگی كیسه آب منجر شود. عفونت‌های موضعی نیز می‌تواند سبب پارگی زودرس شود. مادرانی كه عفونت رحمی دارند و درمان نمی‌شوند یا در طول بارداری به‌طور مكرر دچار عفونت می‌شوند، عفونت كلیه و مثانه طی بارداری یا قبل از آن، تب و لرز و عفونت ادراری بسیار خطرناك است و حتما باید تحت درمان آنتی‌بیوتیك قرار بگیرند. اگر درمان ناكافی باشد دچار زایمان زودرس می‌شوند و احتمال پارگی كیسه ‌آب وجود دارد. بارداری همراه با ‌ای‌یودی، ضربه ناشی از حوادث، تصادفات و زمین خوردن شدید نیز سبب پارگی كیسه آب می‌شود.

چندقلوها زودتر می‌آیند

حدود ۵۰درصد خانم‌هایی كه دوقلو دارند دچار زایمان زودرس می‌شوند و نوزاد قبل از هفته ۳۵ و ۳۷ متولد می‌شود. هرقدر هم تعداد جنین بیشتر باشد مثلا ۳قلو و ۴قلو، این احتمال بالاتر می‌رود.

با ترازو آشتی كنید

گاهی مادر كم وزن است و به‌دلیل تهوع زیاد و تغذیه نامناسب در این دوران وزن هم نمی‌گیرد پس احتمال زایمان زودرس با تولد نوزاد كم‌وزن وجود دارد. به‌طور طبیعی مادر باید در ۹ ماه بارداری، تا ۱۱كیلوگرم وزن اضافه كند كه در چنین زنانی این اتفاق نمی‌افتد. در كمبودهای تغذیه‌ای، مراقبت ناكافی، ویزیت كم دوران بارداری و وزن خیلی پایین نیز احتمال زایمان زودرس بیشتر است.

خسته نباشید!

اگر مادر كار سنگین داشته باشد، ساعات كار طولانی، ایستادن زیاد و كار پراسترس طی بارداری همه سبب زایمان زودرس می‌شوند. سیگار، تریاك و مواد مخدر نیز سبب زایمان زودرس، مرگ داخل رحمی نوزاد و تولد نوزاد كم وزن می‌شود.

اگر سابقه سقط مكرر دارید…

كم خونی مادر قبل و طی بارداری هم یكی از مواردی است كه می‌تواند سبب افزایش زایمان زودرس شود. برای كسانی كه سابقه چندبار سقط دارند یا سابقه زایمان زودرس در فامیل درجه یك مثل مادر، خواهر یا خاله دارند نیز احتمال زایمان زودرس می‌رود. كسانی كه سابقه دوبار سقط ۴تا ۵ ماهه یا زایمان زودرس داشته‌اند حتما با گرفتن عكس رنگی باید این مشكل آنها مورد توجه قرار بگیرد. همچنین باید سونوگرافی انجام شود كه نشان می‌دهد دهانه رحم كوتاه است.

این تاریخ‌ها را به‌خاطر بسپارید!

در تمام ماه‌های بارداری، مراقبت‌هایی که توسط مادران انجام می‌شود باید مرتب باشد و زن باردار در بارداری‌های معمولی تا هفته ۲۸ هر ماه یك‌بار به پزشك مراجعه كند كه این ویزیت‌ها از هفته ۲۸ تا ۳۶ فاصله به هر ۲ هفته یك‌بار می‌رسد و از هفته ۳۶ تا آخر هم هفته‌‌ای یك‌بار می‌شود. ولی اگر بارداری پرخطر تشخیص داده شده یا بارداری ۲قلو و بیشتر دارند فاصله مراقبت‌ها كمتر می‌شود همچنین آزمایش‌های غربالگری انجام می‌شود تا درصورت تشخیص، درمان‌هایی مناسب پیشنهاد شود. پس سهل‌انگاری را کنار بگذارید و در این فواصل به متخصص مراجعه کنید.

هر ترشح مایع را یك علامت تلقی كنید

از آنجا كه جنین می‌تواند از هفته ۲۶ تا ۲۸ هفتگی زنده بماند و قبل از آن معمولا قادر به زنده ماندن نیست، اگر پارگی قبل از هفته ۲۶ باشد، متاسفانه نمی‌توان جنین را زنده نگه داشت و مادر باید بستری شود و تحت نظر قرار بگیرد، اما در ماه‌های بالاتر، یعنی حدود ۳۴ تا ۳۶ هفتگی ترجیح داده می‌شود كه جنین داخل رحم بماند. اگر این اتفاق در ماه آخر بارداری و زیر ۳۴ هفتگی اتفاق بیفتد، مادر باید تحت مراقبت و كنترل شدید در مراكز درمانی قرار بگیرد چراكه ریه و دستگاه تنفسی جنین تا ۳۴ هفتگی تكامل پیدا می‌كند. حتی در مواردی كه پارگی اندك است، گاهی حتی دیده شده كه استراحت مادر می‌تواند سبب تشكیل مجدد مایع آمنیوتیك شود. اما مادر طی بارداری باید هرگونه ترشح مایع از خود را به عنوان یك علامت قابل پیگیری تلقی كند. بسیاری از خانم‌های بارداری که اولین تجربه بارداری‌شان را پشت سر می‌گذارند، به دلیل نگرانی بیش از حد،‌هر علائم بی‌خطری را به عنوان نشانه سقط تلقی می‌کنند؛ اما باید گفت که حتی لکه بینی در زمان بارداری هم نمی‌تواند به عنوان نشانه قطعی سقط شناخته شود و برای پیدا کردن دلیل آن و کنترل کردنش، نیاز به بررسی دقیق‌تری وجود دارد. پس اگر باردارید،‌بیهوده خودتان را نگران نکنید.

اشتراک‌گذاری
7 نظر
  1. خانوما من توصیه می کنم بعد از ۳ ماه خبر بارداری را اعلام کنید چون قبل آن احتمال سقط وجود دارد. ما جشن گرفتیم ولی بچه ۲ ماهگی سقط شد.

  2. نی نی من قلب نداشت… خیلی زود رفت…سقط جنین خیلی زیاد شده….علتش غذای هورمونی و شیمیایی و آب و هوا و پارازیت و استرس و … هست …

  3. من دیابت نوع یک دارم انسولین میزنم میخوام تا چندماه دیگه باردارشم خیلی نگرانم چکارکنم ؟ یعنی میتونم بچه دارشم یانه شوهرم همش بچه میخوادازم ….

    1. شما با داشتن رژیم غذایی مناسب زیر نظر متخصص تغذیه و مصرف دارو زیر نظر پزشک زنان می توانید برای بارداری اقدام کنید مانعی ندارد.

  4. سلام،من چند روز لکه بینی داشتم،هفته هفتم بارداری بودم،با توجه به اینکه روز جمعه بود و هیچ مطبی باز نبود،به زایشگاه بیمارستان مراجعه کردم ماما معاینه م کرد ،گفت مشکل خاصی نیست باید استراحت کنی و شیاف پروژسترون استفاده کنی،برگشتم خونه ولی متاسفانه ۲ ساعت بعد خونریزیم شدید شد و جنین سقط شد،حالا خیلی نگرانم چون قبلش هم خارج رحمی داشتم و یکی از لوله هام را برداشتم،برای حاملگی های بعدی خیییلی نگرانم ،تو رو خدا راهنمایم کنید

    1. سلام بهتر است به کلینیک تخصصی ناباروری مراجعه نمایید تا زیر نطر پزشک مجدد در ۳ ماه آینده برای بارداری اقدام کنید .

  5. سلام،با توجه به اطلاعاتی که شما دارید به کجا مراجعه کنم که زودتر نتیجه بده چون سنم هم ۳۷ ساله،ممنون میشم راهنمایی بفرماید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *