ترس اول: درد
به هر حال زایمان روندی دردناک است و نمیتوان منکر این موضوع شد. البته ابتدا فاصله دردها زیاد است و مادر به اندازه کافی فرصت استراحت بین آنها را پیدا میکند. از زمانی که فاصله بروز دردها کمتر میشود تا زمان تولد نوزاد، چند ساعت بیشتر طول نمیکشد و درد زایمان هم غیرقابل تحمل نیست.
توصیه پزشک: اگر مادر در مورد زایمان و روند آن اطلاعات کافی داشته باشد، تحمل درد برایش بسیار راحتتر خواهد شد. یکی از کارهایی که بیشتر خانمها هنگام فارغ شدن انجام میدهند، فریادزدن است درحالی که این کار فقط باعث تلف شدن انرژیشان میشود. بهترین کار، تنفس عمیق و زورزدن با آغاز دردهای زایمان است. حتی امروزه خانمها میتوانند با مشاوره با پزشکشان زایمان طبیعی بدون درد را انتخاب کنند. کاملا واضح است که زایمان طبیعی با درد همراه است پس نباید این موضوع را کتمان کرد. نکته مهم اینجاست که مادر بداند این درد لحظهای است و با تولد فرزندش هیچ نشانهای از آن باقی نخواهد ماند.
ترس دوم: مسؤولیت
خیلی از خانمها میگویند قدرت کافی ندارم، ضعیف هستم و فکر نمیکنم بتوانم زایمان طبیعی راحتی داشته باشم به همین دلیل ترجیح میدهم سزارین کنم.
توصیه پزشک: این ترس کاملا طبیعی است و در بیشتر زنان دیده میشود ولی با تولد فرزند، اعتمادبهنفس مادر بالا میرود و این مشکل را فراموش خواهد کرد. پای صحبتها و درددلهای مادر یا اطرافیانی که زایمان طبیعی داشتهاند، بنشینید و در مورد سختی این کار از آنها سوال کنید. بعد سری به خانمهایی بزنید که به تازگی سزارین کردهاند و ببینید کدامیک از زایمان خود راضیترند.
ترس سوم: اگر نتوانم…
اگر نتوانم به اندازه کافی تلاش کنم، اگر فرزندم نچرخد، اگر مشکل لگنی داشته باشم و…
توصیه پزشک: دلیل اینکه خیلی از خانمها به انجام سزارین تمایل دارند، این است که فکر میکنند زایمان طبیعی خطرناک است. متخصص زنان حین زایمان وضعیت جنین را لحظهبهلحظه کاملا بررسی میکند و در صورتی که کوچکترین مشکلی مشاهده کند، برای نجات جان مادر و جنین عمل سزارین را پیشنهاد میدهد. دلیل سختی زایمان طبیعی بهخصوص در دوران ما، ورزش نکردن کافی خانمها و ضعیف بودن عضلاتشان است. این ترس بهخصوص برای کسانی که تا به حال زایمان نداشتهاند، طبیعی است اما در خانمهایی که برای دومین بار زایمان میکنند، این ترس فقط زمانی به وجود میآید که زایمان اولشان زایمان سختی بوده باشد. باید به متخصص زنان اطمینان کافی داشت و پذیرفت اگر عدم پیشرفت روند زایمان دلیل پاتولوژیک داشته باشد، پزشک تصمیم درستی خواهد گرفت.
ترس چهارم: آسیب به جنین
برخی خانمها فکر میکنند فشار ناشی از زایمان طبیعی و عبور جنین از کانال زایمان ممکن است به او آسیب برساند.
توصیه پزشک: زایمان روندی کاملا طبیعی است و عبور از کانال زایمان به هیچوجه برای جنین خطرناک نیست. هنگام زایمان ماما وضعیت جنین را مدام بررسی میکند و با مشاهده هرگونه احتمال خطر موضوع را به متخصص زنان اطلاع میدهد تا اقدامهای لازم انجام شود. مادر باید مطمئن باشد که زایمان طبیعی برای جنین بسیار سالمتر و کمخطرتر از سزارین است. قبل از زایمان میتوان به کمک سونوگرافی از سلامت جنین مطمئن شد اما نکته مهم این است که خانم باردار به پزشک اطمینان کامل داشته باشد و در جریان زایمان خود را به او بسپارد. اگر خانمی به شدت از مرگ جنین یا مرگ خود حین زایمان هراس دارد، باید با یک روانشناس یا روانپزشک مشاوره کند و علت ترس خود را بیابد و آن را از بین ببرد.
ترس پنجم: زایمان زودرس
بعضی خانمها از دردهای کاذب زایمان میترسند و گمان میکنند ممکن است زمان زایمان زودتر از موعد فرارسد و کسی نباشد که به آنها کمک کند.
توصیه پزشک: اگر خانم در مورد دردهای زایمانی اطلاعات کافی داشته باشد، میتواند آن را از دردهای کاذب تشخیص دهد. احتمال زایمان زودرس جز در موارد خاص بسیار پایین است ولی آمار نشان میدهد دوسوم زنان قبل از زمان موعد زایمان به بیمارستان مراجعه میکنند تا بستری شوند. روند زایمان طولانی است و با آغاز دردها فورا اتفاق نمیافتد. خونسردی خود را حفظ کنید و با آغاز درد با اورژانس تماس بگیرید تا شما را به بیمارستان برساند.
شما هم از تجربه ها و خاطره های خود بگویید …
اگر مادری هستید که علاقمند به انجام زایمان طبیعی هستید، سعی کنید پزشک متخصص زنانی را انتخاب کنید که آمار انجام زایمان های طبیعی او بیشتر از زایمان سزارین او باشد. متاسفانه برخی از متخصصین زنان و زایمان بدون علت، مادر را به انجام سزارین تشویق می کنند.
در کلاس های آمادگی برای زایمان شرکت کنید. توجه داشته باشید که مادران باید برای شرکت در این کلاس ها زودتر اقدام کنند، زیرا در برخی موارد نوزاد زودتر از موعد پیش بینی شده به دنیا می آید و اگر مادر این کلاس ها را نرفته باشد، ممکن است آمادگی زایمان طبیعی را نداشته باشد.
هنوز خیلی از پزشكان ما روشهای صحیح هدایت به سوی زایمان طبیعی را هم پیدا نكرده اند. به هر حال درد زایمان طبیعی است. كسی كه می خواهد زایمان را انجام دهد باید فرد مجربی باشد و اگر واقعاً لازم بود سزارین انجام شود، نه اینكه از اول به دلیل اینكه ۲۰ تا ۳۰ درصد از زایمانها ممكن است به دلایل گوناگون به طرف سزارین بروند، زایمان به روش سزارین را از همان ابتدا به فرد پیشنهاد دهند.
غریب بودن محیط و افراد ، بر درد و ترس مادر از زایمان می افزاید . به همین دلیل در کشورهای پیشرفته ، اتاقهای زایمان را با بیشترین شباهت به “منزل” طراحی کرده اند تا مادر احساس غریبی نکند . ضمن اینکه یکی از افراد نزدیک مادر (معمولا همسر) او را همراهی میکنند . به شما توصیه میکنم ، در طی بارداری ، ۱-۲ بار از بیمارستان خود دیدن کنید و با ماماهایی که طی درد همراهی تان میکندد ، آشنا شوید .
بدن ما در بارداری تغییرات حیرت انگیزی میکند ! قلب ها،کلیه ها، سیستم گردش خون ،سیستم گوارش ، پوست و …پس آیا دستگاه تناسلی ما با بارداری و زایمان تطابق نمی یابد ؟!! چرا !! در کل ۹ ماه بارداری ، هورمونهای مختلف بر روی دهانه رحم و خود واژن تاثیر گذاشته و قابلیت کشسانی آنها را به طور شگفت انگیزی افزایش میدهند . ضمن اینکه واژن چین هایی دارد که مثل آکاردئون قابلیت باز و بسته شدن دارد .
درد زایمان
دردی است که بیشتر زنان از آن وحشت دارند. درد زایمان ناشی از انقباضات رحم است و باعث تسهیل زایمان می شود.
افزایش شدت انقباضات باعث می شود که جنین به طرف دهانه رحم حرکت کند.
اگر درد از بین برود، سیستم انقباض رحم عمل نمی کند و زایمان با سرعت کمتری انجام می شود.
اگر درد زایمان زیاد شود، اندورفین به مقدار زیاد در بدن ترشح می شود و به صورت طبیعی باعث کاهش درد می شود
خانوما چند توصیه برای مراقبت از بخیه زایمان طبیعی دارم: بخيههاي ناحيه اپيزيوتومي بسيار حساس هستند و چون در ناحيهاي قرار دارند كه محل نشستن است با كوچكترين بياحتياطي احتمال بازشدن و بروز عفونت وجود دارد. خانمها بايد به آرامي بنشينند و تا خوب شدن بخيهها از توالتفرنگي استفاده كنند. اینکه چه مدت طول می کشد تا بخیه ها بیافتد در افراد مختلف متفاوت است اما معمولا بین ۲ تا ۳ هفته زخم بسته میشود و بخیهها خود به خود میافتد. برای تسریع این روند خانمها بايد روزي يك تا چند بار در ظرف تميزي كه درون آن آب جوشيده ولرمشده و محلول ضدعفونيكننده مثل بتادين ريخته شده بنشينند تا بخيهها ضدعفوني شده و از التهاب ناحيه جلوگيري شود. استفاده از سشوار يا تاباندن نور چراغ مطالعه به بخيهها روزي يك يا دو بار نیز ميتواند به تسريع بهبود زخم كمك كند. توصیه میکنم خانمها بعد از زایمان از سبزيها، زيتون و روغن زيتون و مايعات و موادغذايي ملين بيشتر استفاده كنند تا حداقل روزي يك مرتبه اجابت مزاج داشته باشند و فشار کمتری به بخیه ها وارد شود. در صورتي كه پزشك آنتيبيوتيك، مسكن و داروهاي ضدالتهاب تجويز كرده است بهطور كامل و دقيق مصرف کنند و درصورت بروز هر نوع درد غيرطبيعي، خونريزي، ترشحات چركي يا تورم و تب يا بازشدن بخيهها و نمايان شدن مخاط زيرين سريعا به پزشك مراجعه كند.
برای زایمان طبیعی راحت از هفته ۳۸ به بعد پیاده روی را فراموش نکنید چون قبل از آن امکان زایمان زودرس وجود دارد.
«روش زايمان در آب، زايمان هيپنوز و ساير روشهاي زايمان بدون درد، سختي زايمان طبيعي و دردهاي ناشي از آن را كاهش ميدهد. اگر مردم و بهويژه مادران باردار از عوارض زايمان به روش سزارين و فوايد زايمان طبيعي آگاه باشند و نيز اگر شرايط و تسهيلاتي براي زايمانهاي بدون درد فراهم شود و فرهنگسازي لازم صورت گيرد، قطعاً مادران به زايمان طبيعي متمايل خواهند شد. لذا مادران باردار، در دوران مراقبتهاي بارداري كه عمدتاً از نظام خدمات بهداشتي دريافت ميشود، بايد آگاه شوند تا به مرور زمان به زايمان طبيعي تمايل پيدا كنند.» متأسفانه اين باور غلط در بين مادران جوان باردار وجود دارد كه زايمان به روش سزارين بدون درد است. درحاليكه به گفتة بسياري از مادران، در ۲۴ ساعت اول پس از عمل سزارين، مادر دردهاي فراواني دارد كه براي تسكين آنها نيازمند مسكنهای قوی است و حداقل تا ۱۰ روز باید دیگران به طور کامل از سزارینیها مراقبت کنند. درحاليكه درد ناشي از زايمان طبيعي چند ساعت قبل از زايمان است و با تولد نوزاد و در آغوش كشيدن او تسكين مييابد. سزارين از نظر پزشكي يك عمل جراحي بزرگ محسوب ميشود و مانند ساير اعمال جراحي نياز به بيهوشي دارد. خطر خونريزي، عفونت و نيز عوارض ناشي از بيهوشي در مادران سزارينشده بيش از مادراني است كه به روش طبيعي زايمان ميكنند.
متاسفانه متخصصان زنان ابتدا تمایل به زایمان طبیعی نشان می دهند اما زمان زایمان که می رسد به بهانه هایی مادران را در عمل انجام شده قرار می دهند و روانه سزارین می کنند.