بیشتر خانمها بعد از هفته ۲۰ حاملگی متوجه حرکات جنین میشوند. حرکات در هفتههای ۳۱-۳۲ به حداکثر میرسد. جنین هر ۲ تا ۳ ساعت یکبار باید حرکت کند.
گاهی مادران مدتی احساس میکنند جنین حرکت ندارد؛ این حالت طبیعی است و همان اپیزودهای خواب جنین است که بیش از ۷۵ دقیقه طول نمیکشد. حرکات جنین متناوب است و مادران بویژه در سهماهه سوم حرکات جنین را بخوبی حس میکنند. در بعضی مواقع حرکات جنین کاهش مییابد؛ مثلا جنینی که مایع اطرافش کم است حرکاتش هم کم میشود یا جنینهایی که به هر دلیلی دارای مشکل هستند، ممکن است کاهش حرکت هم داشته باشند.
حرکات جنینی معمولا بعد از ۴۰ هفتگی کاهش مییابد. پس باید مادر و پزشک، با دقت بیشتری وضع جنین را دنبال کنند. حرکت مناسب جنین حرکتی است که در دو ساعت حداقل ده حرکت وجود داشته باشد یا در یک ساعت حداقل ۴ حرکت. البته حرکات جنین متفاوت است در بعضی از جنینها کمتر و در بعضی بیشتر است. اغلب مادران با حرکات جنینشان آشنایی دارند و حرکات غیرطبیعی را تشخیص میدهند. در حاملگیهای پرخطر و در هفتههای آخر به مادران توصیه میکنیم که به حرکات جنین توجه کافی بکنند. البته این موضوع نباید بیش از حد حساسیت و اضطراب ایجاد کند. اگر جنینی بیشتر از چند ساعت حرکت نکرد حتما به پزشکشان اطلاع دهند. وقتی مادری با این شکایت مراجعه میکند، توصیه میکنیم حرکات جنین را در بعضی از ساعات روز کنترل کند.
قبل از این کار بهتر است غذا یا مایعی شیرین نیز مصرف کند و بعد از صرف غذا یک ساعت حرکات جنین را کنترل کند. بهتر است روی کاغذی هم ثبت شود. اگر در یک ساعت ۴ حرکت یا بیشتر احساس شد طبیعی است؛ ولی اگر کمتر از ۴ تا باشد، باید یک ساعت دیگر کنترل ادامه یابد. در صورتی که باز هم نتیجه کمتر از ۴ بود، حتما باید به پزشک مراجعه کند تا ضربان قلب جنین شنیده شود. برای اطمینان از سلامت جنین روشی به نام اناستی یا نوار قلب جنین وجود دارد که در آن تعداد حرکات کاملا مشخص میشود.
در صورت لزوم با سونوگرافی دقیقی به نام بیوفیزیکالتست میتوان وضع جنین را دقیقتر بررسی کرد. این سونوگرافی حدود ۲۰ دقیقه طول میکشد که علاوه بر حرکات جنین، تنفس، باز و بسته کردن اندامها و میزان مایع بررسی میشود و براساس نمرهای که داده میشود، پزشک تصمیمگیری میکند.
برای دیدن پربازدیدترین های نی نی نما لطفاً کلیک کنید…
بسیاری از خانم ها در حدود هفته های ۱۶ تا ۲۰ بارداری حسی از حرکات لرزشی دارند. در حدود هفته های ۲۰ تا ۲۲ بارداری حرکات جنین راحت تر قابل تشخیص است ولی هنوز مداوم نیست. حرکات جنین در چهار هفته بعد الگوی منظم بیشتری پیدا می کند. اگر فرزند دوم یا سوم یا … خود را باردارید شاید چند هفته زودتر حرکات او را احساس کنید. اگر تا هفته ۲۲ بارداری هیچ حرکتی از فرزند خود احساس نکردید به پزشک اطلاع دهید، او ممکن است برای کنترل وضع جنین انجام یک سونوگرافی را توصیه کند:::::::::::::
نکات فنی:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
یک توضیح رایج در مورد عدم احساس حرکات جنین، قرار گرفتن جفت در جداره قدامی رحم، بین جنین و پوست شما است. جفت مانند یک بالش عمل می کند و زمان احساس حرکت را به تاخیر می اندازد.
پس از ۲۶ تا ۲۸ هفته از بارداری در صورتی که مانند همیشه حرکات جنین را احساس نکردید با پزشک خود تماس بگیرید. تا ۲۸ هفتگی باید حرکات را حداقل شش بار در یک ساعت پس از صرف شام احساس کنید. اگر از حرکت عادی فرزندتان مطمئن نیستید به سمت چپ خود دراز بکشید و هر حرکتی را هر چند خفیف بشمارید، حداقل شش حرکت در یک ساعت نشانه خوب بودن حال فرزند شما است. اگر احساس می کنید حرکات جنین کمتر از مقدار لازم است با پزشک خود تماس بگیرند.