متفورمین برای تنظیم قند خون در بارداری، آیا برای جنین ضرر دارد؟!

مصرف متفورمین در بارداری معمولا بی عارضه است و آسیبی برای جنین ندارد. البته مصرف زیاد این دارو می‌تواند مشکلاتی مانند هیپوگلیسمی یا افت شدید قند خون را در پی داشته باشد.

این دارو با وجود اینکه از جفت عبور می‌کند، اما خطری برای جنین در پی ندارد. حتی متفورمین احتمال ناقص شدن نوزاد را کاهش هم می‌دهد.

متفورمین دارویی است که برای کنترل قند خون بیماران دیابتی نوع ۲ تجویز می‌شود. این دارو مقاومت بدن به انسولین را کاهش می‌دهد و قند خون را روی حالت نرمال نگه می‌دارد.
البته متفورمین موارد استفاده دیگری هم دارد. کسانی که به سندروم تخمدان پلی کیستیک مبتلا هستند هم باید این دارو را مصرف کنند. سندروم تخمدان پلی کیستیک بیماری است که منجر به ایجاد کیست‌های ریز در تخمدان‌ها شده و تخمک‌گذاری را کاهش می‌دهد.

تاثیر قرص متفورمین بر روی جنین

همین موضوع باعث می‌شود که نظم عادت ماهیانه به هم بریزد و بارداری با مشکل مواجه شود. برای درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک از متفورمین استفاده می‌شود. این دارو احتمال بارداری را افزایش می‌دهد.
با این توصیفات، مصرف متفورمین برای کسانی که به دیابت بارداری مبتلا هستند یا سندروم تخمدان پلی کیستیک داشته‌اند ضروری است. چرا که این دارو قند خون را تنظیم می‌کند و مانع از تشکیل کیست‌های متعدد درون تخمدان‌ها می‌شود.

آیا مصرف متفورمین در دوران بارداری مجاز است؟
دلهره دارید که مصرف متفورمین در بارداری روی جنین تاثیر بگذارد؟ نگران نباشید. این دارو با وجود اینکه از جفت عبور می‌کند، اما خطری برای جنین در پی ندارد. حتی متفورمین احتمال ناقص شدن نوزاد را کاهش هم می‌دهد.
البته اغلب پزشکان ترجیح می‌دهند که به جای متفورمین از انسولین در دوران بارداری استفاده کنند؛ اما در صورتی که قند خون مادر بالا باشد، احتمال دارد که پزشک استفاده همزمان از متفورمین و انسولین را تجویز کند. با این کار پزشک می‌خواهد قند خون مادر را روی حالت نرمال حفظ کند.

عوارض مصرف متفورمین در بارداری چیست؟
مصرف متفورمین در بارداری معمولا بی عارضه است. البته مصرف زیاد این دارو می‌تواند مشکلاتی مانند هیپوگلیسمی یا افت شدید قند خون را در پی داشته باشد. همچنین بدن بعضی از افراد ممکن است نسبت به این دارو حساسیت‌های خاصی را نشان دهد. در اینجا برخی از عوارض احتمالی متفورمین در بارداری را آورده‌ایم.
نفخ معده
سوزش معده
اسهال
دل‌درد
حالت تهوع
سردرد
گیجی
خواب آلودگی
تحریک
تعریق بدن
تب و لرز
معده درد شدید
استفراغ
ضربان قلب نامنظم
سرگیجه
ضعف
خستگی شدید
مشکل تنفسی
درد عضلانی
کم خوابی

مصرف چه مقدار متفورمین در بارداری مجاز است؟
خانم‌های باردار می‌خواهند بدانند که چه مقدار متفورمین در بارداری مجاز است. آیا همه افراد باردار باید دوز یکسانی از این دارو مصرف کنند. پاسخ به این سوال منفی است. بدن هر فرد با دیگری متفاوت است؛ بنابراین نمی‌توان برای همه خانم‌های باردار نسخه یکسانی برای مصرف متفورمین پیچید.
هشدار: به هیچ عنوان نباید متفورمین را به صورت خودسرانه مصرف کنید. حتما با پزشک معالجتان درباره نحوه مصرف این دارو مشورت کنید و میزان متفورمین که پزشک تجویز می‌کند را استفاده کنید.

پیامد‌های عدم مصرف متفورمین در بارداری چیست؟
همان‌طور که گفتیم متفورمین قند را روی حالت نرمال نگه می‌دارد. اگر این دارو را به صورت خودسرانه قطع کنید، احتمال افزایش قند خون وجود دارد و صدمات جدی به جنین وارد خواهد شد. حتی ممکن است سلامت جنین در اثر افزایش قند خون به خطر بیفتد و جنین از بین برود.
موقع مصرف این دارو باید مدام قند خونتان را کنترل کنید تا بالا نرود. با این کار می‌توانید دوران بارداری را به سلامت طی کنید و فرزندتان را با خیال راحت به دنیا بیاورید.

سخن آخر
مهم‌ترین وظیفه مادر در دوران بارداری این است که سلامت جنین را تامین کند. دیابت بارداری یکی از مشکلاتی است که از هر ۱۰۰ زن باردار یک نفر به آن مبتلا می‌شود. افزایش قند خون هم برای مادر مضر است و هم برای جنین. برای کنترل قند خون باید دارو‌های کنترل قند خون مانند متفورمین را مصرف کنید. مصرف متفورمین در بارداری از نقص‌های مادرزادی پیشگیری کرده و سلامت جنین را تضمین می‌کند. البته برخی از پزشکان ترجیح می‌دهند که انسولین را جایگزین متفورمین کنند یا اینکه از متفورمین و انسولین به صورت همزمان برای تنظیم قند خون استفاده کنند.
البته این دارو برای درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک هم استفاده می‌شود. برخی از پزشکان به بیماران مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک توصیه می‌کنند که متفورمین را در دوران بارداری هم مصرف کنند.
قطع مصرف متفورمین در بارداری منجر به افزایش قند خون مادر شده و مرگ نوزاد را در پی خواهد داشت؛ بنابراین به هیچ عنوان خودسرانه مصرف این دارو را قطع نکنید. همچنین حتما تحت نظر پزشک این دارو را مصرف کنید تا دوز آن متناسب با شرایط بدنی‌تان باشد. 

منبع خبر : برگرفته از setare

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *