قرص دوفاستون چیست؟/ مقدار و روش مصرف دوفاستون

قرص دوفاستون که شامل دیدروژسترون یک نوع پروژسترون مصنوعی می باشد در صورت نبود پروژسترون در بدن مورد استفاده قرار می گیرد. در این مطلب ما قصد داریم تا شما عزیزان را با کاربردها و عوارض این قرص آشنا کنیم.

دوفاستون در چه مواردی مورد استفاده قرار می‌گیرد‌؟
قرص‌ 10 میلی‌گرمی
دوفاستون (Duphaston) برای درمان موارد بسیاری که در نتیجه‌ی فقدان پروژسترون ایجاد می‌شوند مورد استفاده قرار می‌گیرد، این موارد شامل اختلالات قاعدگی مانند آمنوره ثانویه (سیکل قاعدگی که متوقف شده است، نامنظم است یا اصلا اتفاق نیفتاده است)، دیسمنوره یا قاعدگی دردناک، سندرم پیش از قاعدگی و خونریزی رحمی غیرطبیعی است که به جای آن‌که در پایان دوره قاعدگی رخ دهد در طول قاعدگی رخ می‌دهد. قرص‌های دوفاستون ۱۰ میلی‌گرمی برای درمان اندومتریوز (رشد بافت آندومتر در خارج از رحم که باعث درد و خونریزی می‌شود)، ناباروری و سقط جنین ناخواسته نیز تجویز می‌شوند.

این قرص‌ها اثر محرک استروژن بر اندومتر را نیز رفع می‌کنند و بنابراین، احتمال سرطان اندومتر را در زنان کاهش می‌دهند (سرطان ممکن است در پاسخ به استروژن در زنانی که به‌دلیل علائم منوپوز از طریق هورمون جایگزین درمان می‌شوند ایجاد شود).

قرص دوفاستون برای درمان بسیاری در اثر نبود پروژسترون در بدن مورد استفاده قرار می گیرد. ساختار شیمیایی این قرص به پروژسترون طبیعی شباهت بسیاری دارد و لذا کاربرد آن مشابه کاربرد پروژسترون می باشد. 

پروژسترون بر اثر فاز دوم سیکل قاعدگی به وسیله تخمدان ها تولید می گردد. این هورمون بر دیواره های رحم تاثیر گذاشته و تکثیر را به فاز ترشحی تبدیل می کند. اندومتر که در اولین فاز سیکل قاعدگی نازک می شود و رشد نمی کند و شروع به ترشح هورمون دیگری می کند. 

اطلاعات دارویی قرص دوفاستون و عوارض جانبی آن

در صورتی که پروژسترون طبیعی در بدن وجود نداشته باشد و نظم دوران قاعدگی را مختل کند و یا مشکلات خون ریزی رحم را ایجاد کند عملکرد دیروژسترون در قرص های دوفاستون موجب منظم شدن سیکل قاعدگی می شود. این قرص بر اندومتر تاثیر گذاشته و از رشد بیش از حد سلول های آن جلوگیری می کند.

موارد مصرف داروی دوفاستون
این داروی بیشتر برای کاربردهای زیر توسط پزشک تجویز می گردد:
سقط عادتی
فقدان قاعدگی
قاعدگی دردناک
سندرم پیش از قاعدگی
درمان آندومتریوز
برخی از انواع خونریزی های غیر فونکسیونل رحم

مکانیسم اثر دوفاستون
دیدروژسترون از طریق دستگاه گوارش جذب شده و متابولیسم آن کبدی می باشد که از طریق کلیه ها دفع می گردد.

مقدار و نحوه مصرف
با توجه به علت بیماری نحوه مصرف می تواند متفاوت باشد اما رایج ترین شکل مصرف آن به این صورت است که از روز ۱۶ قاعدگی هر شب یک عدد به مدت ده روز مورد استفاده قرار گیرد و پس از قطع شدن آن بین ۳ تا ۱۰ روز بعد، خونریزی قاعدگی رخ می دهد. در فواصل بین دو پریودی می توانید به قصد بارداری نزدیکی داشته باشید.

موارد منع مصرف
در صورت ابتلا به هر یک از بیماری های زیر باید از مصرف قرص های دوفاستون جلوگیری کنید و پزشک خود را در جریان قرار دهید.
اختلالات ترومبوتیک
سقط فراموش شده
بیماری کبد
کارسینوم پستان یا اعضای تناسلی

عوارض جانبی
در صورت مصرف قرص دوفاستون ممکن است با عوارض جانبی زیر رو به رو شوید:
آمبولی ریوی
لکه بینی
خونریزی های نابجا
تغییر در اشتها
ورم نمودن قوزک پا
ترومبوز شبکیه
ترومبوفلبیت

تداخل دارویی
اگر دیدروژسترون و بروموکریپتین به طور همزمان مصرف شود باعث ترشح خود به خودی و بیش از حد شیر می شود. داروهای القا کننده فعالیت آنزیم های کبدی مانند ریفامپین و فنی توئین و کاربامازپین باعث کاهش کارایی و اثر دارو می شود.

هشدارها
در حین استفاده از دارو امکان دارد که خونریزی های دوران قاعدگی نامنظم شوند که در این صورت بهتر است که میزان مصرف آن را افزایش دهید.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *