زمان تشکیل اندام تناسلی جنین، چند هفتگی است؟!

در هفته های دهم تا دوازدهم با تشخیص اندام های تناسلی خارجی می توان دختر را از پسر تشخیص داد اما زمان تشکیل اندام تناسلی جنین هشت هفتگی است…

اندام های تناسلی جنین از هشت هفتگی تشکیل می شوند؛ اما خیلی کوچک هستند و با سونوگرافی دیده نمی شوند.

شش هفته اول دوران رویانی را دوران بی تفاوتی (از نظر جنسیت) می نامند، چرا که تشخیص رویان دختر و پسر میسر نیست.

جنسیت جنین تا ماه سوم بارداری مشخص نمی شود زیرا هر دو شبیه به هم می باشند. اندام تناسلی هر انسان از غده جنسی و جفت ارگان های جنسی تشکیل شده است. خواص غدد جنسی شکل اندام جنس خارجی را تعیین می کند.
آنها سلول جنسی بالغ قابل تکثیر را تولید می کنند که حاوی آنچه فرزندانشان به ارث می برند (DNA) می باشد. به طور کلی، تمام جنین ها در ابتدا به صورت جنسیت زن شروع به رشد می کنند.
غدد همچنین هورمون های جنسی اولیه را تولید می کنند. اندام های خارجی کیسه بیضه، آلت تناسلی، ولو و مهبل (واژن) هستند. در حالیکه هر دو جنسیت ارگان های خارجی مشابهی دارند، غدد و دیگر ساختارهای داخلی هم اکنون شروع به رشد کرده اند.
در حدود هفته ۷-۹، هنگامی که اندام های تناسلی خارجی شروع به شکل گیری مرد یا زن می کنند، این فرایند تحت تأثیر خواص غدد قرار می گیرد.

در طی مرحله بی تفاوتی دو نوع مجاری تناسلی وجود دارد که یکی تحت تاثیر هورمون تستوسترون تبدیل به دستگاه تناسلی مردانه می شود و دیگری به وسیله هورمونی که اثر مهاری دارد از بین می رود.

پس اگر تستوسترون وجود نداشته باشد اندام تناسلی هر دو جنس تبدیل به اندام تناسلی مونث می شود یعنی وجود یا عدم وجود تستوسترون نقش تعیین کننده جنسیت را دارا می باشد.

در هفته های دهم تا دوازدهم با تشخیص اندام های تناسلی خارجی می توان دختر را از پسر افتراق داد (از طریق دستگاه سونوگرافی).

دستگاه تناسلی دختر اندکی دیرتر از دستگاه تناسلی پسر متکامل می شود. رحم جنین در هفته هجدهم حاملگی تشکیل شده است.

در هفته چندم جنسیت جنین با سونوگرافی تعیین می شود؟
در چهاردهمین هفته بارداری امکان تشخیص جنسیت با سونوگرافی وجود دارد. لازم به ذکر است تشخیص جنسیت جنین بستگی به موقعیت قرارگیری جنین دارد. توصیه می شود برای تشخیص بهتر پس از هفته شانزدهم بارداری به سونوگراف مراجعه کنید.
البته دست و پا، تعداد انگشتان، وضع لب ها، چشم، گوش، دیافراگم، ستون فقرات، مثانه، معده پر از مایع، چهار حفره ای بودن قلب و جنسیت جنین در سونوگرافی و آزمایش غربالگری اول نیز برای سونوگراف های ماهر قابل تشخیص می باشد.

مراحل تکامل جنسی جنین
بافت اندام جنسی جنین در ابتدا قابلیت تبدیل شدن به اندام جنسی مردانه و زنانه را دارد؛ بدین معنی که جنین در ابتدا دختر یا پسر نیست و جنسیت جنین به اتفاقات دوران جنینی وابسته است. کروموزوم Y حاوی دستور تبدیل شدن جنین به جنس مذکر می باشد؛ پس در صورتی که جنین دارای کروموزوم Y باشد جنسیت جنین مذکر خواهد شد. حال اگر جنین کروموزوم Y نداشته باشد، مجراهای موجود به رحم و واژن و گنادهای تمایز نیافته به تخمدان تبدیل خواهد شد.

مراحل تکامل جنین عبارتند از:

تشکیل گنادها یا غدد جنسی تمایز نیافته
تبدیل به بیضه در جنین پسر و تخمدان در جنین دختر
تشکیل رحم، تخمدان ها و واژن در جنین دختر و نیز پروستات و کیسه منی در جنین پسر
تشکیل اندام تناسلی

امکان وجود اشتباه در جواب سونوگرافی وجود دارد یا خیر؟
عوامل مؤثر در جواب سونوگرافی تعیین جنسیت جنین عبارتند از :

زمان مراجعه
بهترین زمان برای انجام سونوگرافی تعیین جنسیت جنین در بازه هفته ۱۸ تا ۲۰ بارداری می باشد. قبل از این بازه به علت کوچکی جنین و بعد از این بازه به علت کاهش فضای داخل رحم احتمال بروز خطا در تعیین جنسیت جنین افزایش می یابد.
تجهیزات
کیفیت و تکنولوژی دستگاه سونوگرافی روی نتیجه سونوگرافی بسیار تأثیرگذار است.
وضعیت جنین در رحم
نحوه قرار گرفتن جنین در رحم می تواند در نتیجه تعیین جنسیت مؤثر باشد.
وزن مادر
بالا بودن وزن مادر باعث کاهش وضوح تصویر سونوگرافی و بروز اشکال در تعیین جنسیت جنین خواهد شد.
مهارت
تجربه و مهارت سونولوژیست در تشخیص جنسیت جنین بسیار مؤثر خواهد بود.

رایج ترین روش تشخیص جنسیت جنین
سونوگرافی
رایج ترین روش تشخیص جنسیت جنین استفاده از سونوگرافی است. بهترین زمان برای انجام سونوگرافی تشخیص جنسیت جنین ، هفته ۱۶ تا ۲۰ بارداری می باشد.
تست های ژنتیکی
استفاده از تست های ژنتیکی از دیگر روش های تشخیص جنسیت جنین می باشد. این تست اغلب در سه ماهه اول بارداری انجام می شود. یکی از روش های تشخیص جنسیت جنین ، تست NIPT می باشد که در هفته ۱۰ بارداری انجام می گیرد. از این تست برای تشخیص سندروم داون و سایر اختلالات کروموزومی استفاده می شود. CVS یا آمنیوسنتز، تست زنتیکی دیگری مشابه NIPT است که در هقته ۱۰ و ۱۳ بارداری انجام می شود.
میکروسافت
در حال حاضر این روش در میان افراد رایج نمی باشد. در طی این روش با کمک رنگ، اسپرمها را رنگی کرده و سپس با دستگاهی به نام Cytometer عمل مرتب سازی اسپرم ها توسط کروموزوم X یا Y را مورد بررسی قرار می دهند. در نهایت اسپرم ها با توجه به وجود کروموزوم X یا Y جنسیت جنین را تعیین می کنند.
روش IVF
در این روش می توان جنسیت جنین و سایر مشکلات ژنتیکی را تشخیص داد.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *