درمان ترش كردن معده در بارداري در طب سنتی؟!

ماه دوم بارداری هستم و به شدت بعد از خوردن غذا ترش می کنم؛ به حدی که حتی گوشهام هم می سوزه و اسید معده تا گلوم میاد بالا. چکار باید بکنم؟ آیا در طب سنتی درمانی برای ترش کردن معده در بارداری هست؟ چون دلم نمی خواد رانیتیدین بخورم.

پاسخ مشاور نی نی نما:

در طب سنتی برخی پرهیزات برای پیشگیری از ترش کردن معده بیان شده است. هنگام بارداری اگر دچار ترشی و سوزش معده و گلو شده اید، باید از خوردن چربی جات زیادی ادویه جات، ترشی جات، چای، نوشابه و غذاهای سرخ کرده و مصرف زیاد مرکبات و کیک و کلوچه بپرهیزید.

البته حل کردن نصف قاشق چایخوری جوش شیرین در یک استکان آب و خوردن آن نیز می تواند حال شما را خوب کند اما به دلیل عوارضی که جوش شیرین دارد توصیه نمی شود.

شربت عسل نیز سوزش معده را تسکین می بخشد.

غذا را با حجم کم و در وعده های بیشتر میل کنید. بعد از صرف غذا نخوابید و فاصله ۲ ساعتی را رعایت کنید.

یک چهارم فنجان عرق نعنا را با آب مخلوط کنید و بنوشید و در صورتی که دچار فشار خون نشده اید، می توانید نصف قاشق چای خوری پودر عصاره ی شیرین بیان را با آب آن مخلوط و میل کنید. مصرف زیاد عرق نعنا باعث تشدید ریفلاکس می شود.

چاقی و بارداری، ریفلاکس را تشدید می‌کنند
ریفلاکس، عارضه‌ای جدی است که باید هرچه زودتر برای درمان آن اقدام کرد. اگر این ناراحتی برای مدتی طولانی ادامه پیدا کند، ممکن است به ناراحتی‌هایی مثل اختلال در بلع از قبیل بلع دردناک و خون‌ریزی‌های گوارشی ناشی از ناحیه زخم شده مری منجر شود.

کسانی که دچار ریفلاکس معده هستند، باید از خوردن غذای پرچرب پرهیز کنند. چربی‌ها دیرتر از مواد کربوهیدرات‌دار و قندی از معده تخلیه می‌شوند و به همین دلیل، احتمال بازگشت محتویات معده به مری را بیشتر می‌کنند.

اما چه عواملی این مشکل را به وجود می‌آورند؟
به گفته دکتر حسینی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی «ریفلاکس یک سری علل اولیه و ثانویه دارد. علل اولیه به وجود آورنده این عارضه عبارتند از سیگار کشیدن، مصرف داروهای شل‌کننده عضلانی مثل داروهای گشاد کننده عروق قلب، داروهایی که برای درمان آسم داده می‌شود (مثلاً آمینوفیلین و تئوفیلین) و علل ثانویه هم عواملی هستند که باعث افزایش فشارهای شکمی می‌شوند (مثلاً چاقی یا بارداری).

افزایش پروژسترون به هر دلیلی از جمله بارداری یا مصرف داروهای ضد بارداری یا عادت ماهانه هم از عوامل ثانویه این مشکل هستند. ورزش‌های شدید همراه با خم و راست شدن بعد از غذا، پرخوری و بلافاصله خوابیدن بعد از غذا، روی شکم خوابیدن، پوشیدن لباس‌های تنگ که روی شکم و ناحیه کمر فشار وارد می‌کنند هم از عوامل تشدید کننده این عارضه به حساب می‌آیند که برای فرو نشاندن آن، لازم است علل یاد شده را برطرف کرد.»

از غذاهای چرب و تند پرهیز کنید
شاید بعضی از نکاتی را که دکتر حسینی به عنوان درمان تغذیه‌ای ریفلاکس توصیه می‌کند، قبلاً خودتان به صورت تجربی پیدا کرده باشید، ولی بعضی از آن‌ها را به طور حتم نمی‌دانید: «کسانی که دچار ریفلاکس معده هستند، باید از خوردن غذای پرچرب پرهیز کنند. چربی‌ها دیرتر از مواد کربوهیدرات‌دار و قندی از معده تخلیه می‌شوند و به همین دلیل، احتمال بازگشت محتویات معده به مری را بیشتر می‌کنند.

غذاهایی هم هستند که انتهای تحتانی مری را شل می‌کنند و باید از مصرف زیادشان خودداری کرد؛ مثل شکلات، نوشابه‌های کافئین‌دار، چای، قهوه، پیاز، سیر و نعناع.»

درد معده
بله، درست است؛ نعناع! چیزی که همه فکر می‌کنند برای ریفلاکس معده خوب است، ولی دکتر حسینی معتقد است نعناع به دلیل خاصیت شل‌کنندگی انتهای مری می‌تواند این عارضه را تشدید کند. در ضمن، باید از خوردن سرکه به همراه سالاد نیز اجتناب کرد و غذاهایی که اضافه اسید معده را جذب می‌کنند (مثل شیر، تخم مرغ و غذاهای نشاسته‌ای) بیشتر مصرف کرد. غذاهای پر سس به خصوص سس‌های چرب و غذاهای پر ادویه هم این مشکل را بیشتر می‌کند. مواد نگه‌دارنده و افزودنی‌ها، چیپس و انواع اسنک هم می‌توانند سوزش انتهای مری را تشدید کنند.

دکتر حسینی به افراد مبتلا به این عارضه توصیه می‌کند که وعده‌های غذایی‌شان را بیشتر و حجم غذایشان را کمتر کنند؛ از نوشیدن مایعات همراه غذا پرهیز کنند؛ بعد از غذا دراز نکشند و هنگام خواب، به پشت نخوابند.

او درباره جویدن آدامس بعد از غذا نیز می‌گوید: «آدامس تأثیر دوگانه‌ای روی ریفلاکس معده دارد. از طرفی با افزایش ترشح بزاق، اسید معده را کاهش می‌دهد و سوزش را کمتر می‌کند و از طرف دیگر به دلیل باز و بسته شدن مکرر دهان موقع جویدن، هوای زیادی وارد معده می‌کند که به نفخ می‌انجامد و نفخ، فشار زیادی به معده وارد می‌کند و ریفلاکس را تشدید می‌کند.» درباره میوه‌ها نیز باید گفت خوردن آن‌ها معمولاً مشکلی ایجاد نمی‌کند، به جز میوه‌هایی که اسیدیته بالایی دارند (مثل مرکبات که دارای ویتامین c یا اصطلاحاً اسید اسکوربیک هستند) و ممکن است باعث تشدید این عارضه شوند.

دکتر حسینی در انتها به افراد چاق و کسانی که دارای اضافه وزن هستند، توصیه می‌کند برای کاهش وزن خودشان اقدام کنند؛ چرا که چاقی شکمی یکی از علت‌های اصلی این عارضه به حساب می‌آید.

نمونه‌ای از یک رژیم ضد ریفلاکس
صبحانه:

شیر یک لیوان، تخم مرغ آب پز ۱ عدد، گوجه فرنگی ۱ عدد، نان سنگک برشته ۴ برش.

میان وعده ساعت ۱۰:

سیب ۱ عدد.

ناهار:

سینه مرغ آب‌پز ۱۰۰ گرم، هویج، کدوسبز و سیب‌زمینی آب‌پز ۱ لیوان، برنج کته شده ۶ قاشق غذا خوری.

عصرانه:

گلابی ۱ عدد، خرمالو ۲ عدد.

شام:

ماهی کباب شده ۶۰ گرم، قارچ، فلفل دلمه‌ای، نخودفرنگی و ذرت بخارپز شده ۱ لیوان، نان سنگک برشته ۳ برش.

منبع خبر : tebyan،nininama

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *