داروهای درمان ناباروری و عوارض آنها/ کلومیفن سیترات چیست؟/ متفورمین برای تخمک گذاری

هنگام مراجعه به مرکز درمان ناباروری، یکی از اولین راهکارها برای درمان، استفاده از داروی درمان ناباروری است. داروهای درمان ناباروری متنوع هستند و هر یک برای درمان علت خاصی از ناباروری تجویز می شوند؛ به این خاطر هرگز نباید خودسرانه اقدام به مصرف این قبیل داروها کرد. مطالعه این مطلب به شما کمک می کند با چرخه قاعدگی، داروهای درمان ناباروری و عوارض احتمالی آن ها آشنا شوید.

داروهای درمان ناباروری
کلومیفن سیترات (کلومید)

کلومیفن سیترات (کلومید) در روزهای دوم تا ششم قاعدگی تجویز می شود؛ کلومید به طور غیرمستقیم باعث تحریک تولید تخمک در تخمدان ها می شود. این دارو برای تحریک یا تنظیم تخمک گذاری (برای درمان بیماری هایی مانند سندروم تخمدان پلی کیستیک) تجویز می شود. کلومیفن سیترات احتمال وقوع بارداری های دوقلو را افزایش می دهد.

متفورمین
قرص متفورمین برای درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک مفید است و مصرف آن به صورت روزی دو الی سه عدد تجویز می شود. متفورمین نیز محرک تخمک گذاری است.

گنادوتروپین ها (LH و FSH)
این دارو برای تولید تخمک قبل از انجام IVF تجویز می شود. گنادوتروپین ها همچنین برای درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک (در صورتی که داروی کلومید مؤثر نبوده باشد)، پیشنهاد می شوند. گنادوتروپین در درمان ناباروری های ناشی از غده هیپوفیز و برخی ناباروری های آقایان مفید است. مصرف گنادوتروپین به صورت تزریق روزانه تجویز می شود. تزریق گنادوتروپین جفتی انسانی (HCC) به دنبال تزریق روزانه گنادوتروپین ها، مرحله نهایی بلوغ تخمک ها را تحریک می کند.

داروهای تنظیم کننده چرخه قاعدگی
گروه دیگری از داروها که برای درمان ناباروری تجویز می شوند، داروهای تنظیم کننده قاعدگی هستند:

نافارلین، بوسرلین و گوسرلین (آنالوگ های هورمون آزادکننده گنادوتروپین)
این داروها چندین بار در طول روز به صورت اسپری بینی یا تزریق ماهیانه زیرجلدی تجویز می شوند. نافارلین، بوسرلین و گوسرلین وقوع پریود را متوقف می کنند.

ستروتاید و اورگالوتران، آنتاگونیست های هورمون آزادکننده گنادوتروپین
ستروتاید و اورگالوتران به صورت روزانه در زیر پوست تزریق می شوند. این داروها از تخمک گذاری پیشگیری می کنند تا بتوان تخمک ها را برای انجام تکنیک IVF جمع آوری کرد.

پروژسترون
پروژسترون باعث افزایش ضخامت دیواره رحم می شود و تجویز آن بعد از انجام تکنیک IVF یا IUI، به حفظ بارداری کمک می کند. پروژسترون می تواند به صورت شیاف واژینال، قرص، ژل یا تزریق دریافت شود.

بروموکریپتین و کابرگولین
داروهای بروموکریپتین و کابرگولین، سطح هورمون پرولاکتین را کاهش می دهند؛ کاهش سطح هورمون پرولاکتین، عوارض سندروم تحریک شدید تخمدان را کاهش می دهند.

عوارض جانبی داروهای درمان ناباروری
داروهای ناباروری به طور معمول باعث ایجاد مشکل نمی شوند؛ اما مصرف آن ها در بعضی بیماران، علائم خاصی ایجاد می کند. در صورت مشاهده واکنش های غیرمنتظره، بهتر است بیمار با پزشک مشورت کند. علائم زیر، از جمله علائم مرتبط با مصرف داروهای درمان ناباروری هستند:

معده درد
گرگرفتگی
اختلالات خلق وخو
پریود شدید
حساسیت پستان ها
بی خوابی
افزایش ادرار
لکه ها پوستی
سردرد
افزایش وزن
سرگیجه
خشکی واژن

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *