هرچند وقت یک بار نوزاد را حمام کنیم؟
برخی از والدین کودک خود را هر روز حمام می کنند اما باید بدانید کودکی که مدام چهاردستوپا می کند و روی زمین و میان اسباب بازی هایش حرکت می کند را لازم نیست هر روز تمیز کنید. سه بار در هفته کافی است. اما دست و صورت او را به طور مرتب بشویید. قسمت های دیگر بدنش که کثیف می شوند را نیز با آب و صابون تمیز بشویید. پس از تعویض پوشک نیز بدنشان را حتما با آب بشویید و خشک کنید.
حمام کردن نوزادان و کودکان زیر یک سال کمی خطرناک است و ممکن است در نتیجه لیز بودن سطح حمام و بدنشان لیز بخورند و حفظ تعادل آنها برای مادر یا پدر آسان نیست. به ویژه اینکه کودک در این سن بسیار بازیگوش و دایم در حال تکان خوردن است.
نوزاد را کجا باید حمام کرد؟
سینک آشپزخانه یا وان های کوچک مخصوص کودکان و نوزادان بهترین گزینه برای شستوشوی کودکان کوچک است. به هیچ عنوان توصیه نمی شود نوزاد را در وان حمام کنید. تشت یا لگن های مخصوص کودکان که در فروشگاه های وسایل بچه فروخته می شوند، بهترین گزینه برای شستن فرزند دلبند شما است.
چطور باید کودک را حمام کرد؟
حمام کردن کودکان یکی از شادترین و لذتبخش ترین زمان ها برای پدرومادر و فرزند است. هر دو طرف در این ماجرا خوشحال هستند: کودک از اینکه آب بازی می کند و مادر از اینکه فرزندش را در حین بازی، تمیز می کند.
• برای حمام کردن کودک باید همه وسایل لازم را آماده کنید. حوله، پوشک تمیز و لباس هایش را آماده کنید. مطمئن شوید اتاق کودک به اندازه کافی گرم هست و خدایی نکرده موجب سرماخوردن کودک نمی شود.
• وان (تشت یا لگن) را از آب گرم پر کنید. مراقب باشید آب داغ نباشد تا پوست نازک و حساس کودک آسیب نبیند. دمای مناسب برای حمام کردن کودک، ۳۲ درجه است.
• کودک را داخل حمام بیاورید و آنجا لباس هایش را در بیاورید.
• خیلی آرام و با احتیاط، کودک را از پا داخل وان آب قرار دهید. با یکی از دستان خود سر و گردن کودک را بگیرید و از آنها مراقبت کنید. هر چند دقیقه یکبار، یک کاسه آب روی بدن او بریزید تا بدنش سرد نشود.
• با شامپوی مخصوص کودک، بدن او را با دست خود یا پارچه نرم بشویید. ابتدا سر او را بشوید. سپس پارچه یا لیف را آب بکشید و چشم ها و صورت کودک را بشویید. اطراف چشم ها و بینی او را تمیز بشویید.
• لیف را تمیز آبکشی کنید و سپس باقی بدن کودک را بشویید.
• او را داخل حوله بپیچید و خشک کنید. پس از حمام باید بدن او را با لوسیون مخصوص مرطوب نگه دارید و رطوبت گوش و بینی اش را با یک پارچه نرم بگیرید.
۱-شما بايد کودک خود را با ابر و اسفنج حمام کنيد تا بند ناف بيافتد(۱ تا ۴ هفته)؛ محل ختنه خوب شود(۱تا ۲هفته) و بهبود چين ها به طور کامل اتفاق بيفتد(۱ تا ۴هفته).
۲-دو يا سه بار حمام در هفته درسال اول زندگي نوزاد کافي است. بيشتر حمام کردن ممکن است به خشک شدن پوست او منجر شود.
۳-قبل از حمام کردن نوزاد به اين موارد نياز داريد: يک ليف نرم حمام؛ صابون و شامپو خفيف و مخصوص نوزاد که بدون عطر است؛ يک برس نرم براي پوست سرکه موجب تحريک پوست سر کودک مي شود؛ حوله و يا پتو؛ يک وان نوزاد با ۵ تا ۸ سانت ارتفاع ازآب گرم و نه داغ (به منظور تست درجه حرارت آب ، آب را با بخش داخلي آرنج و يا مچ دست لمس کنيد و ميزان حرارت آن را بسنجيد؛ ضمناً وان کودک، يک وان پلاستيکي است که مي تواند در وان حمام قرار گيرد و زمان حمام را مي توان به خوبي مديريت کرد)؛ يک پوشک تميز؛ لباس هاي تميز.
۴-براي حمام با اسنفج، يک اتاق گرم و يک سطح صاف، مانند ميز تعويض پوشک، طبقه، يا کانتر آشپزخانه را انتخاب کنيد. سپس لباس نوزادتان را در آوريد. چشمان نوزاد خود را با يک ليف حمام که با آب تنها مرطوب شده است پاک کنيد به اين صورت که از گوشه داخلي به گوشه خارجي را تميز کنيد. از گوشه ديگر پارچه که تميز است چشم ديگر را بشوييد. بيني نوزاد و گوش او را با ليف حمام ظريف خصوص نوزاد تميز کنيد. سپس پارچه را دوباره مرطوب کنيد و با استفاده از کمي صابون مخصوص بچه، صورت او را به حالت نوازش بشوييد. بعد، با استفاده از شامپوي نوزاد، يک حالت کف ايجاد کنيد وبه آرامي سر کودک را بشوييد و با آب پاک شستشو دهيد. با استفاده از يک پارچه خيس و صابون، به آرامي بقيه بدن کودک را شستشو دهيد و توجه خاص به شيارهاي زير بازوها، پشت گوش، اطراف گردن و ناحيه تناسلي داشته باشيد. هنگامي که اين مناطق شسته شدند، مطمئن شويد که خشک شده و سپس پوشک و لباس نوزاد را بپوشانيد.
۵-هنگامي که کودکتان براي حمام کردن در وان آماده شد، اولين جلسه حمام در وان بايد با مهرباني و کوتاه مدت باشد. اگر ديديد ناراحت مي شود، براي يک يا دو هفته به همان روش حمام با اسنفج باز گرديد، سپس دوباره سعي کنيد حمام در وان رابيازماييد.