حجامت در افرادی که معدههای ضعیف دارند؛ در دوران قاعدگی، در افراد کم خون خیلی چاق و خیلی لاغر و خانم های باردار و همچنین در کودکان و افراد بالای ۶۰ سال به هیچ عنوان توصیه نمیشود…
دکتر سمیه ذاکری اظهار کرد: با آمدن فصل بهار معمولا اولین چیزی که عموم مردم برای سم زدایی و پاکسازی مزاج به ذهنشان میرسد انجام حجامت است. البته حجامت مگر در برخی موارد خاص و برخی مزاج ها و برخی فصول هیچگاه اولین قدم پاکسازی مزاج نیست.
وی یادآور شد: متاسفانه به علت عدم اطلاع رسانی دقیق علمی، این مطلب این گونه جا افتاده که حجامت باعث خارج کردن لخته و خونهای کثیف و غلیظ از بدن است.
در واقع خون به محض خروج از بدن اگر مدتی به حال خود رها شود لخته می شود و این گونه نیست که با حجامت لختهای از بدن خارج شود. تمام خونی که با حجامت از بدن خارج می شود خون کثیف نیست بلکه بخشی از آن نیز خون تمیز و مورد نیاز بدن است.
ذاکری تصریح کرد: از طرفی برخی به اشتباه تصور می کنند که اگر حین حجامت خون بیشتری از بدن آن ها بگیریم مفید تر است در صورتی که این تصور نیز کاملا اشتباه است.
وی افزود: این افراد معمولا توقع دارند که با حجامت کاسهای پر از خون از آن ها گرفته شود و در صورت کم بودن خون خروجی شاکی و ناراضیاند، البته میزان خون خروجی به غلظت و رقت به چاقی و لاغری فرد به فصل سال و رژیم غذایی فرد نیز بستگی دارد.
دستیار طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان کرد: یک تصور اشتباه دیگر در مورد حجامت نیز این است که صرفا با استناد به احادیثی که در خصوص خواص و فواید بیشمار حجامت آمده، برخی بدون مشورت با پزشک و خودسرانه اقدام به حجامت های دوره ای میکنند. در صورتی که احادیث طبی عموما مخاطب خاص داشتهاند و فواید ذکر شده در خصوص حجامت در این احادیث بیشتر مختص مزاجهای گرم و بدن های قوی و عضلانی ساکنین مناطق استوایی بوده است و نمیتوان آن را برای افراد کم بنیه ضعیف ساکن مناطق سردسیر نیز در نظر گرفت.
وی تصریح کرد: حجامت به عنوان یک ابزار کمکی در درمان برخی بیماری ها در طب ایرانی معرفی شده که به هیچ عنوان توصیه نمی شود حتی در فصل بهار بدون مشورت با پزشک متخصص طب ایرانی اقدام به حجامت کرد.
ذاکری یادآور شد:حجامت در افرادی که معدههای ضعیف دارند؛ در افراد کم خون خیلی چاق و خیلی لاغر و خانم های باردار در کودکان و افراد بالای ۶۰ سال به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
انجام حجامت در افرادی که اختلالات انعقادی دارند ممنوع است، همچنین باید بین جماع تا حجامت حداقل ۱۲ ساعت فاصله باشد.
باید توجه داشت که حجامت در حال گرسنگی نیز منع شده است.
بانوان از انجام حجامت در تمام روزهای عادت ماهیانه و نیز زمان بارداری بپرهیزنند.
دستیار طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی افزود: از طرفی این مطلب در بین مردم جا افتاده که افراد گرم و تر یا به اصطلاح دموی مزاج ها مناسب ترین افراد برای حجامتاند چون بدن عضلانی و قوی و پرخونی دارند. البته این تصور نیز اشتباه و غیر علمی است چون برخی از این افراد دیده شده که حین حجامت دچار افت ناگهانی فشار و غش می شوند.
ذاکری تصریح کرد: در واقع کاستن از حجم خون بدن به همان میزان موجب ایجاد خلاء در عروق و در نتیجه فشار آوردن بافت سنگین عضله به این عروق شده و به طور موفق خونرسانی و بازگشت خون به مغز متوقف شده و فرد دچار سنکوپ می شود.
دستیار طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان کرد:قبل از اقدام به حجامت حتما با پزشک متخصص طب ایرانی مشورت کنید تا از طریق گرفتن شرح حال دقیق و چک کردن نبض مشخص شود که حجامت مناسب مزاج شما هست یا نه. از طرفی برخی پرهیزات غذایی لازم است که قبل از انجام حجامت و بعد از آن رعایت شود که پزشک طب ایرانی بسته به مزاج برایتان توضیح خواهد داد.