20 درصد از موادغذایی مصرفی روزانه در صبحانه تأمین میشود. کارشناسان تغذیه معتقدند صبحانه از اهمیت ویژهای برخوردار است، زیرا در صبح بعد از یک ناشتایی طولانی بدن نیازمند دریافت موادی است که بتواند قند مازاد موجود مغز را از چرخه خارج کند و با توجه به برنامهریزی بدن و مغز در صبح برای فعالیت در یک روز کاری و انجام وظایف مربوط به اندیشه و توانایی جسمی، مصرف صبحانه و ترکیب آن بسیار مهم است.
بیشترین ترکیب در صبحانه مربوط به گروههای غلات و لبنیات بوده و بیشترین منابع دریافتی انسان در صبحانه عبارتند از: شیر، نان، پنیر، کره و …که برای تنوع بخشیدن به صبحانه، ترکیب آن با مواد دیگری از جمله خرما، تخم مرغ، سبزی و… لازم است.
مصرف صبحانه در تأمین نیازهای کلی بدن بسیار مؤثر است. صبحانه و میل کردن آن علاوه بر نقش تأثیرگذار در سلامت، ترمیم و رشد، مهمترین اثر را در تمرکز انسان دارد و افرادی که صبحانه مصرف نمیکنند توانایی ذهنی و فکری کامل را ندارند. کودکان همچنین چون در حالت رشد، آموختن و آموزش سریع هستند، با مصرف نکردن صبحانه اغلب دچار مشکلات یادگیری میشوند. از این رو، لازم است مادران نسبت به مصرف صبحانه کودکان و نوجوانان دقت لازم را بعمل آورند.
مصرف صبحانه برای دانشآموزان و نوجوانان که در مرحله رشد به سر میبرند، بسیار لازم و ضروری است. برای موفقیت هر چه بیشتر دانشآموزان در دوران تحصیلی اولین اموری که معمولاً به فکر والدین میرسد، انتخاب مدرسه مناسب و آمادهسازی امکانات خوب، و همینطور انتخاب معلمان و همکلاسیهای خوب برای فرزندانشان است و ممکن است کمتر به فکر مسئله تغذیه مناسب برای کودکانشان باشند.
برخی از مناسبترین موادغذایی برای مصرف در وعده غذایی صبحانه که میتواند مورد توجه مادران قرار گیرد، عبارتند از:
۱٫ انواع نان: بهترین نوع نان برای صبحانه نانهای سبوسدار مثل نان سنگک و نانهای تیره فانتزی است. این ماده غذایی جزء اصلی صبحانه است که با تأمین کربوهیدرات روزانه تا حدودی انرژی مورد نیاز فرد را تأمین خواهد کرد.
۲٫ نوشیدنیهای مناسب برای صبحانه، شیر و آبمیوههای طبیعی بدون قند اضافی هستند. بهتر است چای صبحانه را شیرین نکنید و اگر خیلی دوست دارید چای شیرین بخورید چای را با عسل و یا مقدار خیلی کمی شکر شیرین کنید. بهتر است از قندهای طبیعی مثل عسل و خرما استفاده کنید.خوردن موادقندی به خصوص قندهای ساده برای صبحانه توصیه نمیشود، چون مصرف موادقندی باعث افزایش موقتی قند خون شده و بعد از آن احساس خستگی به شما دست میدهد، بنابراین ترجیحاً مقدار قند و شیرینیها را در برنامه غذاییتان به حداقل برسانید.
۳٫ عسل: این ماده غذایی در گروه قندها جای میگیرد و بر مربا ارجحیت دارد، اما نباید در خوردن آن زیادهروی کرد.
۴٫ پنیر: یکی از مواد پر پروتئین صبحانه پنیر است و از نوع کمنمک و کمچرب آن توصیه میشود. شما میتوانید پنیر را با ماده غذایی دیگری مانند کنجد، گردو و حتی سبزیجات معطر طعمدار کنید.
۵٫ گردو: یکی از اجزای چرب صبحانه گردو است. خوردن این مغز که سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ است حتی برای افرادی که کلسترول بالایی دارند نیز مفید است. پس حداقل ۲ عدد گردو در صبحانه بخورید.
۶٫ کره و خامه: یکی دیگر از اجزای پر کالری صبحانه است که اسیدهای چرب موجود در آن از نوع اشباع هستند. از آنجاکه کره میتواند کلسترول خون را افزایش دهد، مصرف آن برای کودکان و نوجوانان و نیز افراد بزرگسال که فعالیت بدنی زیاد دارند و مبتلا به کلسترول بالا نیستند، توصیه میشود.
۷٫ تخم مرغ: یکی دیگر از مواد پروتئینی صبحانه تخم مرغ است که آن را به صورت آبپز، عسلی، نیمرو و املت میل میکنند. نوع آبپز آن برای کسانی که محدودیت دریافت انرژی دارند توصیه میشود و بهتر است از نوع عسلی آن صرفنظر شود، زیرا امکان آلودگی به میکروب در آن بالاست؛ نوع نیمرو و املت آن به دلیل سرخ شدن در روغن برای افرادی که کمبود وزن دارند بهتر است.
۸٫ عدسی: این منبع پروتئین گیاهی یکی از غذاهای تنظیمکننده قند خون در صبحانه به حساب میآید که برخی آن را با سیبزمینی و کره و برخی به تنهایی میل میکنند. یک کاسه عدسی جایگزینی مناسب برای پنیر یا تخممرغ است.
۹٫ میوه و سبزی: مصرف میوههای تازه مثل سیب و پرتقال به دلیل داشتن فیبر و ویتامین C برای صبحانه مناسب هستند. مصرف آب پرتقال به همراه شیر میتواند باعث افزایش جذب کلسیم موجود در شیر شود.
برای دیدن پربازدیدترین های نی نی نما لطفاً کلیک کنید…