بقایای جنین بعد از سقط/ تا چه اندازه ای نیاز به کورتاژ هست؟!

چه زمانی برای دفع بقایای جنین بعد از سقط نیاز به کورتاژ هست؟

من بعد سقط سونو دادم ۳۰+۵۰ میلیمتر بقایا مونده چند روز بعدش سونو دادم اندازش شده ۲۹+۳۸ میلیمتر باید کورتاژ بشه یا خودش دفع میشه هنگام دفع ادرار احساس میکنم چیز های خیلی کوچیک دفع میشه مثل ترشح لزج مانند هستش رنگ قرمز یا سفید ممکنه بقایا باشه یا نه ترشح لزج مانند هم ازم خارج میشه برای چیست برای بقایا هستش یا نه؟

خیر نیازی به کورتاژ نیست و کم کم خودش دفع می شود.

اگر اندازه بقایا کمتر از سه سانتی متر باشد، اشکالی ندارد و نیازی به کورتاژ نیست و خود به خود دفع می شود. اگر سقط خود به خودی اتفاق بیفتد باید سونوگرافی واژینال کرد تا مشخص شود که رحم پاک است و بقایای جفتی ندارد در این صورت تا یک هفته خونریزی معمولا قطع می شود ولی اگر سونوگرافی بعد از یک هفته وجود تکه ای از جفت را نشان داد باید حتما کورتاژ کرد چون ماندن تکه ای از جفت باعث بروز عفونت، تداوم و طولانی شدن خونریزی می شود.

در بسیاری از مواقع بعد از سقط جنین بافت ها به طور کامل از رحم خارج می شوند و بعد از چند ساعت و چند روز بهبودی صورت می گیرد.بعد از سقط جنین بعد از ۴ تا ۶ هفته پریودی اتفاق می افتد و معمولا محتویات حاملگی همراه با قاعدگی خارج می شوند در این حین اگر درد شدید، تب و خونریزی شدید داشتید حتما به پزشک مراجعه کنید و به طور جدی این قضیه را پیگیری کنید.

بعد از خروج بافت چه باید کرد؟
بعد از خروج بافت و بقایای حاملگی چه به صورت طبیعی و چه به وسیله ی جراحی به مدت یک روز یا بیشتر گرفتگی عضلات دارید .این گرفتگی عضلات به صورت عادت ماهانه می باشد.در ابن مواقع باید از پدهای بهداشتی استفاده کنید و برای تسکین درد و گرفتگی عضلات از استامینوفن و ایبوبروفن مصرف شود.
از استفاده از تامپون خودداری شود.
از داروهای واژینال به مدت دو هفته استفاده نکنید.
از انجام رابطه ی جنسی به مدت دو هفته خودداری کنید.
از شنا کردن و شستشوی واژن به مدت دو هفته خودداری شود.
در طول این دوره به احتمال زیاد، پزشک برای جلوگیری از عفونت، آنتی‌بیوتیک یا سایر داروها را تجویز خواهد کرد. اگر شروع به خونریزی شدید کردید؛ به معنی آغشته به خون شدن یک پد در طول یک ساعت، یا در صورت وجود علائم عفونت مانند تب، درد، ترشحات بدبو از واژن یا احساس ضعف، گیجی و حواس‌پرتی، فوراً با پزشک خود تماس بگیرید یا به اورژانس مراجعه کنید. اگر خونریزی شما افزایش یافته است و احساس ضعف، گیجی یا حواس‌پرتی می‌کنید، احتمالاً دچار شوک شده‌‌اید. در این شرایط هرچه سریع‌تر به اورژانس مراجعه کنید.    

دلایل باقی ماندن جفت و بقایای حاملگی
برخی خانم ها تمام بقایای حاملگی را نمی توانند دفع کنند و مقداری از بقایای حاملگی در رحمشان باقی می ماند که دلایلی برای آن ذکر شده و شامل موارد زیر می باشد:

۱٫ آتونی رحم: آتونی رحم حالتی است که انقباضات رحمی کم و یا متوقف می شود و رحم توانایی جدا کردن جفت و بقایای حاملگی را از رحم ندارد و در این وضعیت مقداری از جفت و یا بقایای حاملگی در رحم باقی می ماند.

۲٫ در صورتی که چسبندگی جفت ایجاد شود بقایای حاملگی به طور کامل از رحم خارج نمی شوند. زمانی که جفت به جای اینکه در لایه های اولیه بچسبد در لایه های عمیق تر رحم بچسبد، چسبندگی جفت ایجاد می شود. یکی از علت هایی که باعث می شود جفت به رحم بچسبد تشکیل جفت در قسمت جلویی رحم و پشت برش سزارین قبلی می باشد. حتما پزشک باید بارداری را از نظر چسبندگی بررسی کند.

۳٫ جفت ممکن در رحم گیر بیافتد یعنی جفت از دیواره رحم جدا شود اما در پشت گردنه رحم که نیمه بسته است گیر بیافتد. ممکن است ماما بند ناف را به آرامی بکشد و جفت به راحتی خارج شود اما در بعضی مواقع ممکن است بند ناف نازک باشد و بند ناف پاره شود و جفت دورن رحم باقی بماند و ممکن است با یک انقباض رحمی جفت به راحتی از رحم جدا و از طریق واژن خارج شود.

علائم باقی ماندن بقایای جفت
در بسیاری از مواقع بقایای حاملگی در رحم، از طریق واژن خارج می شوند و معمولا وجود بقایای حاملگی در رحم با دردهای شکمی همراه است .باقی ماندن بقایای حاملگی و سقط در رحم علائمی دارد و ممکن است این علائم را داشته باشید:

۱٫ تب
۲٫ خونریزی شدید
۳٫ دردهای شکمی
۴٫ ترشحات بدبو از واژن
۵٫ کاهش شیرمادر

در صورتی که این علائم را داشته باشید حتما به پزشک مراجعه کنید و اگر در خانه هستید و این علائم را دارید حتما با اورژانس تماس بگیرید. پزشک برای بررسی باقی مانده ها در رحم ممکن است سونوگرافی انجام دهد.

اگر تکۀ خیلی کوچکی از جفت در داخل رحم باقی مانده باشد، اغلب خودبه‌خود از مجرای واژن دفع می‌شود و ممکن است قبل از عبور لختۀ بافت باقی‌مانده از جفت، دردهای شکمی را احساس کنید. اگر در حین این اتفاق در خانه بودید، لازم است با اورژانس یا پزشک خود تماس بگیرید و موضوع را با آنها در میان بگذارید.

پزشک ممکن است بخواهد شما را معاینه کند تا از نبود مشکلی مطمئن شود. همچنین اگر تکه‌های باقی‌ماندۀ جفت، از مجرای واژن خارج نشود، ممکن است بعد از رفتن به خانه علائمی را در خود مشاهده کنید. این علائم می‌تواند شامل موارد زیر باشد: در صورتی که که بقایای حاملگی در رحم باقی مانده باشد ممکن است شما را در بیمارستان بستری کنند تا بقایا را از رحمتان خارج کنند.

برای جلوگیری از عفونت ها به بیمار آنتی بیوتیک داده می شود و ممکن است تحت بیهوشی کامل یا موضعی برای خارج کردن بقایای حاملگی قرار بگیرد. به طور کلی داشتن دل درد بعد از زایمان طبیعی است اما در صورتی که دل دردها شدید همراه با تب باشند می توانند نگران کننده باشد و حتما به پزشک معالجتان مراجعه کنید.

درمان باقی ماندن بقایای جفت و جنین بعد از سقط
در برخی مواقع جفت ممکن است در زمان مورد نظر از رحم خارج نشود و ممکن است پزشک تصمیم بگیرد آن را با دست بردارد. در طول زایمان جفت و جدا شدن آن از رحم مدام از طریق پزشک و ماما بررسی می شود .زمانی که پزشک تصمیم می گیرد جفت و بقایای باقی مانده را دستی خارج کند شما هیچ دردی را احساس نمی کنید و تحت نظر یک متخصص بیهوشی قرار دارید و طبق نظر پزشکتان ممکن است تحت بیهوشی اسپاینال یا اپیدورال قرار بگیرید. 

متخصص بیهوشی آن ناحیه را بی حس می کند و ماما و پزشک به آرامی بافت های باقی مانده را از رحم خارج میکنند و برای جلوگیری از عفونت ها به شما آنتی بیوتیک داده می شود.اگر شما بخواهید، می‌توانید درخواست بیهوشی عمومی بدهید، اما بیهوشی عمومی ممکن است خطرات بیشتر برای شما داشته باشد. 

بیهوشی عمومی همچنین به معنای آن است که قادر نخواهید بود بلافاصله پس از عمل به نوزاد شیر بدهید، زیرا ممکن است اثر داروهای بیهوشی در شیر مادر وجود داشته باشد. به علاوه، بهتر است تا بازگشت هوشیاری کامل صبر کنید تا بتوانید با خیال راحت کودک خود را نگه دارید.

زمانی که سقط جنین اتفاق می افتد در بسیاری از مواقع بقایای حاملگی در رحم باقی می ماند و می تواند موجب عفونت و مشکلاتی برای مادر شود .و به سرعت باید برای خارج کردن بقایا پیگیری کرد تا از مشکلات احتمالی بعدی پیشگیری کرد.

انواع سقط جنین

۱٫ سقط غیرقابل اجتناب
زمانی که در بارداری خونریزی بسیار واضح و شدید رخ می دهد سقط غیرقابل اجتناب می باشد.در این شرایط دل دردهای رحمی و زیرشکمی به وجود می اید.زمانی که سقط اتفاق می افتد ممکن است پرده های جنینی پاره شده باشد و کیسه آب پاره شود و از واژن آب کیسه اب خارج شود. در این شرایط ضربه ی روحی سختی به مادر می خورد. در این شرایط دهانه رحم حدود یک سانتی متر باز می شود. خونریزی متوسط تا شدید می باشد. انقباضات در ناحیه زیر دل و دردهای کمر به میزان متوسط تا شدید حس می شود.
تحت شرایط بالا سقط قریب الوقوع است در صورت تایید سقط درمان خارج کردن محصولات حاملگی به وسیله کورتاژ است.

۲٫ سقط کامل و سقط ناقص
سقط کامل قبل از هفته ۸ بارداری رخ می دهد و جنین و پرده ها کاملا از رحم مادر جدا می شود. در این حالت از سقط خونریزی از شدید شروع و به مرور کمتر می شود و دردهای زیر شکمی به مرور بهتر می شود .

سقط ناقص بعد از هفته ۱۰ بارداری اتفاق می افتد و در این سقط خروج بافت حاملگی به طور کامل اتفاق نمی افتد و مقداری از بافت ها در رحم باقی می مانند .خونریزی در این حالت شدید تا متوسط می باشد و تا زمانی که بافت ها به طور کامل خارج نشوند خونریزی ادامه دارد. در این مواقع کورتاژ صورت می گیرد تا بقایا به طور کامل خارج شوند .
زنانی که به تازگی جنین خود را سقط کرده اند، نیاز به انجام یک دیلاتاسیون و کورتاژ (D & C)، بلافاصله پس از مرگ جنین خواهند داشت، تا با استفاده از این روش، باقی مانده جنین و جفت از رحم اين افراد برداشته شود .

راه هایی برای خارج کردن بافت های باقی مانده جنین سقط شده
بعد از سقط در اغلب مواقع بقایای جنین و جنین به طور کامل از رحم خارج می شود اما در برخی مواقع مقداری از بافت حامگی در رحم باقی می ماند و پزشک بعد از سقط معمولا با معاینه ی لگن، سونوگرافی و آزمایش خون سقط را تشخیص می دهد و برای بررسی میزان بقایای حاملگی سونوگرافی را انجام می دهد. در صورتی که سقط به صورت کامل رخ ندهد باید تحت نظر پزشک قرار بگیرید تا از خونریزی بیشتر و عفونت جلوگیری شود .معمولا برای خارج کردن بافت و بقایای سقط از سه روش استفاده می شود.

علائم باقی ماندن بقایای بارداری

۱٫ استراحت و انتظار:
ابتدا پزشک به مدت یک تا دو هفته منتظر می ماند تا جنین سقط شده به صورت طبیعی از واژن خانم خارج شود. پزشکان معتقدند که بهترین راه برای خروج جنین مرده به صورت طبیعی می باشد و کمترین آسیب را به مادر می رساند. در صورتی که خونریزی بیشتر از ۱۴ روز طول کشید پزشک روش های دیگر را تجویز و پیگیری می کند.

۲٫ راه حل دارویی:
پزشک برای خارج شدن محتویات حاملگی قرص های واژینال پروستاگلاندین را تجویزی می کند که موجب خارج شدن بقایای حاملگی می شود. قرص دیگری به نام میفپرستون وجود دارد که بعد از مصرف آن تخلیه رحم بهتر صورت می گیرد.

۳٫ کورتاژ و ساکشن:
خارج کردن محتویات باقی مانده در رحم به وسیله ی کورتاژ که در این روش معمولا بی حسی موضعی انجام می شود در روش کورتاژ دهانه رحم به آرامی باز می شود و بافت های باقی مانده با روش ساکشن خارج می شوند .در روش ساکشن پزشک یک لوله ی پلاستیکی توخالی را در دهانه ی رحم قرار می دهد و بافت های باقیمانده را با استفاده از مکش خارج می کند. در روش قدیمی کورتاژ، پزشک با استفاده از وسیله‌ای شبیه قاشق‌، به آرامی بافت‌های جنین را از دیوارۀ رحم جدا و از رحم خارج می‌کند.

خارج کردن بقایای حاملگی معمول کمتر از ۱۰ دقیقه طول می‌کشد و کل عمل در حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه زمان می‌برد. در برخی موارد، اگر سقط جنین در سه ماهۀ دوم اتفاق افتاده باشد، ممکن است نیاز به عملی به نام اتساع و تخلیه باشد که در این حالت علاوه بر ساکشن، لازم است پزشک با استفاده از فورسپس و ابزارهای بیشتر، نسبت به جدا کردن و خارج کردن بافت اقدام کند و در انتها اگر Rh خون مادر منفی باشد، به او پادتن Rh تزریق خواهد شد.

منبع خبر : مطلب تکمیلی از banotv

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *