از مهمترین علائم باقی ماندن جفت در رحم بعد از سقط، انجام سونوگرافی است. مهمترین عوارض بقایای سقط جنین، خطر عفونت رحم است که ترشح بدبو و تب از علایم آن است.
با توجه به دقت بیشتر سونوگرافی داخلی یا وازینال به دلیل فرکانس بالاتر و به دلیل بافت چربی یا هوایی که در مسیر سونوگرافی روی شکم قرار میگیرد، سونوگرافی داخلی بسیار دقیق تر است. برای بررسی بافت باقیمانده بعد از سقط سونوگرافی داخلی رنگی مورد نیاز است تا بافت جفت را از خون و لخته متمایز کند.
علائم باقی ماندن جفت در رحم بعد از سقط
مهمترین علامتهای سقط جنین ناقص و باقی ماندن بقایا در رحم، خونریزی و انقباض است. در اغلب موارد، سقط جنین که در زمان تشخیص ناقص است، خودبخود با قاعدگی بعدی و یا یک دوره مصرف قرص ال دی بر طرف میشود. اما در صورتی که بقایای آن باقی بماند بدن نمیتواند به طور طبیعی آنرا خارج کند و جراحی و مداخله پزشکی لازم است. از دیگر علائم باقی ماندن جفت در رحم بعد از سقط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تب
- خونریزی شدید
- دردهای شکمی
- ترشحات بدبو از واژن
- کاهش شیر مادر
دلایل باقی ماندن جفت در رحم
- آتونی رحم
- چسبندگی جفت
- جفت گیرافتاده
راههای درمان سقط جنین ناقص
برای درمان زنان دچار سقط جنین ناقص از روشهای زیر استفاده میشود:
- مراقبت زیر نظر پزشک برای دفع بقایای حاملگی از بدن.
- درمان دارویی با قرص سایتوتک؛
- عمل جراحی کورتاژ.
کدامیک از روشهای درمان سقط جنین ناقص مناسبتر است؟
مطالعات نشان میدهد در سقط جنین ناقص در سه ماهه اول بارداری تاثیر این سه روش یکسان است. در این حالت، نظر خود فرد به همراه مشاوره با پزشک اهمیت زیادی دارد.
مطلب مرتبط: این بارداری ها به سقط جنین ختم می شود!
مراقبت زیر نظر پزشک برای درمان سقط جنین ناقص و عوارض آن
در این روش بدون بستری زیر نظر پزشک قرار میگیرد. اغلب، بدن هیچ گونه مداخله، بقایای بارداری از بدن دفع میشود. این روش غیر تهاجمی ترین روش است و ضمنا برای کسانی که تامین هزینه سایر روشها برای آنها مشکل است گزینه مناسبی است.
اما این روش خطر نیاز به کورتاژ برنامه ریزی نشده را دارد. همچنین احتمال خونریزی بیشتر شده که اگر پیوسته و سنگین باشد خطرناک است. اگر خونریزی شدید باشد باید کورتاژ کرد. اگر نتوان خونریزی را به سرعت کنترل کرد انتقال خون لازم است.
قرص سایتوتک (میزوپروستول) برای درمان سقط جنین ناقص
در روش دارویی، سایتوتک دارویی است که به صورت واژینال، خوراکی، گونه گذار یا زیر زبانی قابل استفاده است. سایتوتک در اصل برای مداوای سایتوتک در اصل برای مداوای زخم معده تولید شد. عوارض جانبی آن، درد، حالت تهوع، استفراغ و اسهال است.
به طور کلی، موفقیت سایتوتک برای سن بارداری ۱۳ هفته یا کمتر حدود ۹۰ درصد است. گاهی ممکن است سایتوتک موثر باشد اما کورتاژ هم لازم شود. به طور کلی، خطر چسبندگی رحم در روش دارویی نسبت به کورتاژ کمتر اما احتمال خونریزی بیشتر است. ضمنا به اندازه جراحی تهاجمی نیست.
کورتاژ برای درمان سقط جنین ناقص و عوارض آن
کورتاژ یا به درخواست خود بیمار یا به دلیل متوقف کردن از خونریزی سنگین انجام میشود. در عملِ کورتاژ، پزشک از وسیلهای کوچک برای باز کردن سرویکس و دسترسی به رحم استفاده میکند. معمولا این عمل با بیهوشی عمومی انجام میشود. پزشک بافتهای باقیمانده را از رحم خارج میکند. عمل کورتاژ اغلب بی خطر است اما خطرات غیر شایع آن به شرح زیر است:
- خونریزی
- مسائل مربوط به بیهوشی
- آسیب به سرویکس
- تخلیه ناقص بقایای بارداری و جفت از رحم
- سوراخ شدن رحم
- عفونت
اثر جراحی یا چسبندگی روی دیواره رحم که در موارد نادر منجر به سندرم آشرمن میشود. سندرم آشرمن ممکن است باعث سقط جنین مکرر، نازایی یا زایمان زودرس (به ندرت) شود.
زنانی که تا چند روز بعد از کورتاژ خونریزی یا ترشحات بدبو دارند حتما باید بلافاصله به پزشک مراجعه نمایند. سایر علائم نگران کننده بعد از کورتاژ، درد و انقباض است.
مطلب پیشنهادی: برای جلوگیری از سقط جنین چه کنیم؟!
تاثیرات عاطفی سقط چیست؟
علاوه بر عوارض درمان، اثرات عاطفی سقط جنین هم زیاد است. اغلب مادران بعد از سقط جنین به نوعی برای فرزند خود سوگواری میکنند و این کاملا طبیعی است. بهترین کمک برای پشت سر گذاشتن این شرایط، همراهی نزدیکان از جمله همسر و پدر و مادر است. مطالعات نشان میدهد هم زن و هم مرد بعد از سقط جنین برای فرزند از دست رفته سوگواری میکنند. باید از این شرایط برای نزدیکتر شدن به همسر استفاده شود نه دوری جستن.
منبع خبر : مطلب تکمیلی از ninitalar