خانمهای باردار و شیرده، زیر نظر متخصص تغذیه میتوانند رژیم گیاهخواری داشته باشند، ولی هرگز نباید مصرف خوراکیهای حیوانی را به صفر برسانند…
در دوران بارداری و شیردهی به دلیل تامین رشد جنین و تغییرات بدن مادر، نیاز به کالری، پروتئین، ویتامین و مواد معدنی افزایش مییابد ولی ویتامینهای ب۲، ب۶، ب ۱۲، اسید فولیک و عناصری مانند روی و آهن در منابع حیوانی بیشتر و قابل جذبتر هستند.
گیاهخواران باید رژیمغذایی متنوعی داشته باشند و مواد خوراکی مختلفی از صیفیجات، میوهها، سبزیها و… در برنامه غذایی خود بگنجانند و با آنها غذاهای متفاوتی درست کنند. هم در خوراکیهای گیاهی و هم حیوانی تنوع وجود دارد مثلا نان، برنج، ماکارونی، سیبزمینی، انواع میوهها و سبزیها همه خوراکی گیاهیاند، اما مساله این است که اگر کسی در ایران رژیم گیاهخواری بگیرد خود را به خطر میاندازد و در معرض کمبودهایی قرار میدهد چون برخی ویتامینها مثل B12 با مصرف گوشت به بدن میرسند.
بنابراین مادران باردار و شیرده که از این رژیم استفاده میکنند باید به میزان بالاتری از مغزها، حبوبات، میوههای خشک و محصولات لبنی یا در صورت امتناع از شیر سویا استفاده کنند.
آکادمی بلژیک هفته گذشته استفاده از رژیم غذایی وگان را برای کودکان، نوجوانان، خانمهای باردار و مادران شیرده ممنوع اعلام کرد.
حدود سه درصد کودکان بلژیکی نوعی از رژیم وگان که جدا از گوشت، تخم مرغ، لبنیات وسایر فرآوردههای حیوانی است استفاده میکند که این رژیم غذایی محدودکننده است و کمبودهای غذایی را به دنبال خواهد داشت.
نماینده سازمان حقوق بشر ملی این کشور بر ضرورت مراقبتهای بهداشتی نسبت به اطفال تاکید کرد.
یکی از پزشکان اطفال بیمارستانهای بلژیک مطالعهای را روی معضلات گیاهخواری برای کودکان و مادران باردار مورد بررسی قرار داد و یکی از مشکلات بالقوه بهداشتی ناشی از رژیم غذایی گیاهی را فقدان پروتئینهای ضروری و اسیدهای چرب برای مغز در حال رشد اعلام کرد، همچنین ویتامینها شامل مواد مغذی ضروری همچون ویتامین D، B۱۲، کلسیم و مواد مغذی در این رژیم غذایی وجود ندارد.
یکی دیگر از دانشمندان و پژوهشگرانی که روی موضوع رژیم غذایی گیاهی در کودکان کار میکند دریافت که کاهش وزن، کمبودهای غذایی احتمالی و کم خونی از جمله ناهنجاریهایی است که کودکان با رژیم غذایی گیاهخواری به آن دچار میشوند که والدین برای کمک به فرزندان گیاهخوارشان باید مکملهای غذایی و پیگیریهای پزشکی را جدی بگیرند.
انجمن تغذیه بریتانیا اعلام کرد که رژیم غذایی مبتنی بر گیاهخواری میتواند به زندگی سالم در هر سنی کمک کند به گفته این انجمن غیرانتفاعی حدود ۶۰۰ هزار نفر گیاهخوار وجود دارد که این آمار بر اساس جمعیت سال ۲۰۱۸ است.
طبق گفته آکادمی تغذیه و رژیم غذایی آمریکا، رژیم غذایی گیاهی مناسب شامل گیاهان دارویی و مواد غذایی سالم برای پیشگیری از بروز بیماریها مناسب است، این رژیم غذایی برای هر سنی در چرخه زندگی افراد مناسب خواهد بود و حتی خانمهای باردار، کودکان، افراد مسن، ورزشکار و مادران شیرده میتوانند از این رژیم استفاده کنند.
گیاهخواران به جز گروهی که در بالا به آن اشاره شد در معرض بیماریهایی، چون بیماری قلبی، دیابت نوع دوم، سرطان و چاقی قرار میگیرند.
در سال ۱۹۴۴ گروه کوچکی از گیاهخواران واژهای به نام وگان را ابداع کردند و مطالعات اخیر تاثیر رژیمهای غذایی جهانی متفاوت را مورد بررسی قرار میدهد که البته طبق بررسیها ۸/۱ دهم مرگ و میرها تا سال ۲۰۵۰ با رژیم غذایی صحیح گیاهخواری کاهش مییابد.
منبع خبر : yjc