عوامل افزايش دهنده میل جنسي
ويتامين A
ويتامين A از ويتامين هاي محلول در چربي است که نقشي اساسي را در توليد مثل ايفا مي کند. اين ويتامين در هويج، کلم، شلغم، اسفناج، بروکلي، کاهو، فلفل قرمز و انبه يافت مي شود.
ويتامين هاي گروه B
از ويتامين هاي گروه B، تيامين(B1)، ريبوفلاوين (B2) و نياسين (B3) بسيار حايز اهميت مي باشند. البته ويتامين هاي B5، B6، B12 نيز براي کاهش استرس و تنظيم مقدار هورمون هاي بدن لازم هستند.
ويتامين B3 (نياسين) باعث اتساع عروق شده و گردش خون را بهبود مي بخشد. اين ويتامين همچنين باعث ساخته شدن هورمون هاي جنسي مي شود. مصرف نياسين نيم ساعت قبل از فعاليت جنسي، هيجان جنسي را افزايش مي دهد.
ويتامين B6 از افزايش ميزان پرولاکتين که خود باعث کاهش ميل جنسي مي شود، جلوگيري مي کند. همچنين باعث افزايش باروري در زنان مي گردد. ويتامين B12 در مرداني که اسپرم کافي ندارند، موثر است.
منابع سرشار از ويتامين هاي گروه B عبارت اند از نان و غلات سبوس دار، تخم مرغ، حبوبات (نخود و لوبيا و..)، محصولات سويا، ماهي سالمون و ديگر ماهي هاي آزاد، آجيل، بروکلي، گوشت کم چرب و موز.
موز داراي آنزيم بروملين (Bromelain) است که در افزايش ميل جنسي مردان موثر است. همچنين سرشار از پتاسيم و ويتامين هاي گروه B مي باشد.
بايد توجه داشت که مصرف نوشيدني هاي الکلي باعث از بين رفتن ويتامين هاي گروه B مي شوند.
ويتامين C
ويتامين C جهت عملکرد سالم غدد جنسي لازم است. همچنين اسپرم ها را در برابر اثر راديکال هاي آزاد که باعث چسبيدن و عدم تحرک آن ها مي شود، محافظت مي کند.
ويتامين C احتمال بارور شدن تخمک توسط اسپرم را افزايش مي دهد. منابع سرشار از اين ويتامين انواع مرکبات، توت فرنگي، کيوي، هلو، انبه، گوجه فرنگي و سبزيجات برگ سبز مي باشد.
ويتامين E
ويتامين E به توليد هورمون هاي جنسي کمک کرده و گردش آن ها را بهتر مي کند. همچنين اکسيژن لازم براي اندام هاي تناسلي را فراهم مي کند و باعث بهبود استقامت جنسي و رسيدن به ارگاسم (اوج لذت جنسي) مي شود. اين ويتامين در لقاح سلول تخم موثر است. ويتامين E در مغزها، حبوبات، غلات سبوس دار، ميوه ها و سبزيجات يافت مي شود.
روي
روي از آنتي اکسيدان هايي است که باعث عملکرد صحيح غده فوق کليه مي شود. روي براي توليد هورمون تستوسترون (مردانه) و افزايش تعداد اسپرم لازم است. همچنين باعث افزايش استقامت جنسي مي شود و احساس خستگي را از بين مي برد. در ضمن اسپرم را در برابر باکتري هاي واژن محافظت مي کند. مقدار مورد نياز روي، ۴۰ ميلي گرم در روز مي باشد. روي در تخمه کدو تنبل، تخمه گل آفتابگردان، سير و اسفناج يافت مي شود.
منيزيم
منيزيم استقامت ماهيچه ها را افزايش مي دهد و باعث افزايش تمدد اعصاب (Relaxation) مي گردد. همچنين باعث فعال شدن آنزيم هاي لازم براي متابوليسم کربوهيدرات ها و پروتئين ها مي شود. کمبود منيزيم باعث کاهش اکسيژن رساني به بافت هاي ماهيچه اي مي شود. منابع غني از منيزيم آجيل و غلات سبوس دار مي باشند.
اسيدهاي چرب ضروري
اسيدهاي چرب ضروري در توليد هورمون هاي جنسي نقش دارند و همچنين به ذخيره ي ويتامين هاي محلول در چربي مثل D ،E و K کمک کرده و فرد را از نظر جنسي فعال نگه مي دارند. اسيدهاي چرب ضروري در ماهي ها، دانه کتان، کنجد، بادام، جوانه گندم و کدو تنبل به وفور يافت مي شود.
دي هيدرو اپي آندوسترون
DHEA) Dihydroepiandostron)، هورموني است که توسط غدد فوق کليوي ترشح مي شود. محققان معتقدند DHEA به تقويت سيستم ايمني بدن کمک مي کند و باعث کاهش استرس و بهبود خلق و خو مي گردد. DHEA را نمي توان از طريق مواد غذايي تامين کرد و بايد مکمل هاي DHEA مصرف شود. اين مکمل به عنوان افروديت (داروي موثر بر ميل جنسي) مصرف مي شود و داراي عوارض جانبي است. پس توصيه مي گردد تجويرآن توسط پزشک صورت گيرد. البته هيچ دليلي بر اثبات اينکه اين مکمل ها موثر واقع مي شوند، وجود ندارد، ولي بسياري از مردم معتقدند که اين ترکيبات، موثر هستند. آثار سوء اين مکمل ها عبارتند از: سردرد، اختلال بينايي و حتي نابينايي و اختلالات جنسي دراز مدت.
اسيد فوليک
اسيد فوليک از ايجاد نقايص مادرزادي جلوگيري مي کند و باروري را بهبود مي بخشد. همچنين باعث افزايش تعداد اسپرم مي شود. فقدان هيستامين در بدن با اختلالات جنسي مرتبط است و اسيد فوليک در توليد هيستامين نقش موثري دارد. اسيد فوليک در سبزيجات برگ سبز، نان سبوس دار، مغزها، جوانه ها، پرتقال، گريپ فروت، جگر، دل و قلوه، ماکيان و حبوبات يافت مي شود.
سلنيوم
سلنيوم آنتي اکسيداني است که بدن را در برابر اثر راديکال هاي آزاد محافظت مي کند. همچنين در کاهش نقايص مادرزادي و افزايش تعداد اسپرم در مردان موثر مي باشد. سلنيوم در گوشت قرمز، ماهي تن، ماکاروني و نان سبوس دار يافت مي شود.
ورزش
ورزش باعث مي شود که گردش هورمون ها در بدن به راحتي انجام گيرد. افرادي که ورزش مي کنند، انرژي بيشتري داشته و در نتيجه از نظر جنسي فعال تر هستند.
به طور خلاصه مي توان گفت که براي افزايش توانايي جنسي بايد تغذيه سالم داشته باشيد، در صورت نياز از مکمل ها استفاده نموده و ورزش کنيد.
چه عواملی میل جنسی را کاهش می دهد؟
کافئین
مصرف بیش از حد نوشیدنی های کافئین دار از طریق فرسودگی غدد فوق کلیوی باعث کاهش میل جنسی می گردد.
مقادیر زیاد کافئین باعث ایجاد استرس در بدن شده که خود باعث کاهش سطح کورتیزول می شود. کورتیزول هورمونی است که بدن را در برابر استرس محافظت می کند.
مصرف زیاد کافئین باعث خستگی مفرط می گردد و نهایتا موجب مصرف شدن تمام هورمون کورتیزول بدن می شود.
این خود منتج به فرسودگی غدد فوق کلیوی می شود و کاهش توانایی جنسی را به دنبال دارد.
چربی های اشباع
مصرف بیش از حد چربی های اشباع، نه تنها باعث افزایش کلسترول و رسوب آن در دیواره عروق قلبی می شود، بلکه باعث رسوب کلسترول در مویرگ های متعدد آلت تناسلی مردان می شود و جریان خون در آلت را با مشکل روبرو می کند، در نتیجه فرد نمی تواند به محرک های جنسی صادره از مغز به درستی پاسخ دهد.
غذاهای بسته بندی شده، فست فودها و غذاهای آماده دارای مقدار زیادی چربی های اشباع هستند.
الکل
الکل همانند هورمون استروژن در زنان عمل می کند و اثر مخربی بر قدرت مردانگی دارد و منجر به ناتوانی جنسی و کوچک شدن بیضه ها در مردان می شود.
همچنین مصرف بیش از حد الکل، علائم افسردگی را به همراه دارد.
نیکوتین
نیکوتین باعث آترواسکلروز (سخت شدن رگ ها) عروق آلت تناسلی مردان (پنیس) می شود که این خود موجب ایجاد پلاک در مویرگ های پنیس و تنگ شدن آن می شود. در نتیجه گردش جریان خون در آلت دچار مشکل شده و منجر به ناتوانی جنسی می شود.
تحقیقات نشان داده است که ۳۰ درصد زنان میانسال فاقد میل جنسی هستند و رژیم غذایی مناسب در آنان آمادگی جنسی و میل جنسی را افزایش می دهد.
خستگی، استرس، بیماری، عدم تعادل هورمونی، مصرف بیش از حد غذا و الکل، فشار کاری، بالا رفتن سن و در نتیجه کاهش انرژی، از عوامل کاهش دهنده میل جنسی در زنان هستند.