پریودهای نامنظم و فولیکولهای ضعیف/ چگونه فولیکول تخمدان را برای بارداری تقویت کنم؟!

من۲۰ سالمه۲سال ازدواج کردم ۵سال هست قاعدگی نامنظم دارم ممکنه در ماه دوبار پریود بشم ممکنه هم اصلا نشم تازه فلکول هام هم ۹هست ۶ماه قرص پرژسترون مصرف میکردم اما فایده نداشت الان ۳۰روزه پریود هستم دکتر قرص ال دی داده بهم اما من میخوام بدونم این قاعدگی برای باردار شدن من ضرر داره چکارکنم که فلکول هام بالا بره لطفا راهنمایم کنید.

پاسخ :
پاسخ از خانم دکتر رویا امدادی، متخصص زنان و زایمان:
پریودهای نامنظم شما ناشی از بدکارکردن تخمدان میباشد.درمان قطعی ندارد.اگر تمایل به بارداری دارید باید داروهای تحریک کننده تخمک گذاری به صورت ماهانه دریافت کنید. 

در طولِ تخمک گذاری چه رخ می‌دهد؟

یک چرخه قاعدگیِ متوسط بین ۲۸ تا ۳۲ روز طول می‌کشد. در حالی که زمانِ دقیقِ تخمک گذاری می‌تواند متغیر باشد، به طورِ متوسط تخمک گذاری در روز هایِ ۱۱ تا ۲۱ چرخه قاعدگیتان رخ می‌دهد. ترشح یکی از هورمون هایِ مغز به نامِ هورمون لوتئینی کننده (LH) آزاد سازیِ تخمکِ رسیده را راه اندازی می‌کند. در همین زمان، موکوسِ گردنی رحم لیز می‌شود تا به اسپرم کمک کند خودش را به تخمک برساند.

همه چیز زمان بندی است

زنان با ۱ تا ۲ میلیون تخمکِ نارس در تخمدان هایِ خود به دنیا می‌آیند، اما در طولِ عمرشان تنها ۳۰۰ تا ۴۰۰ تخمک از بدنِ آن‌ها آزاد می‌شود. یعنی معمولاً هر ماه یک تخمک آزاد می‌شود. سپس این تخمکِ آزاد شده توسطِ لوله فالوپ از تخمدان‌ها به سویِ رحم منتقل می‌شود. این تخمک تنها برایِ ۱۲ تا ۲۴ ساعت پس از آزاد شدن از تخمدان زنده می‌ماند. اسپرم نیز می‌تواند برایِ ۳ تا ۵ روز زنده بماند؛ بنابراین اگر بتوانید سریع مشخص کنید که چه زمانی تخمک گذاری می‌کنید، می‌توانید به زوجتان بگویید که زمانی را برایِ داشتنِ ارتباط برنامه ریزی کند؛ در این صورت بیشترین احتمالِ باروریتان وجود دارد. اگر لقاح در آن زمان اتفاق نیفتد تخمک ظرفِ ۲۴ ساعت در بدن حل خواهد شد.

روزهایی را که در آن احتمال باروریتان زیاد است مشخص نمایید

به طورِ کلی بیشترین احتمالِ باروری زمانی است که آمیزش یک تا دو روز قبل از تخمک گذاری صورت بگیرد. اگر شما یک چرخه ۲۸ روزه طبیعی داشته باشید، ۱۴ روز از زمانی که انتظار دارید قاعدگیِ بعدیتان باشد، به عقب بشمارید؛ و یک روز در میان در اطرافِ این زمان یعنی روز هایِ ۱۲ تا ۱۴ با زوجتان رابطه بر قرار کنید. به یاد داشته باشید که اگر هر روز رابطه برقرار کنید میزانِ اسپرم هایِ همسرتان کاهش خواهد یافت. چرخه شما ممکن است طولانی‌تر و یا کوتاه‌تر باشد بنابراین استفاده از یک محاسبه گر آنلاین برایِ تعیینِ زمانِ شانسِ باوریتان ممکن است مؤثر‌تر واقع شود.

راه‌هایی برایِ بهبود و ارتقاءِ تخمک گذاری

شواهدِ روز افزونی وجود دارند که اثبات می‌کنند، عواملِ محیطی در کاهشِ میزانِ باروری مؤثرند. اگر می‌خواهید شانسِ بارداریتان را افزایش دهید، غذا هایِ غنی از فولیک اسید میل کنید و غذا هایِ اُرگانیک و طبیعی خریداری کنید. از پلاستیک‌ها (برخی از آن‌ها حاوی BPA) هستند استفاده نکنید، وزنِ متناسبتان را به کمکِ رژیمِ متعادل غذایی و ورزش کردن حفظ کنید، و از نوشیدنِ الکل و کافئین خودداری نمایید.

 استرس یکی از عوامل مخربی است که نه تنها در میزان ترشح هورمون های بدن دخالت می کند بلکه سن یائسگی را به جلو می اندازد. بنابراین هرگونه استرس حتی در مورد زمان تخمک گذاری را از خود دور کنید. علاوه بر این بهترین زمان برای استفاده از اسید فولیک سه ماه قبل از بارداری است و اگرسابقه بیماری هایی از قبیل نقص در سیستم عصبی در خانواده تان وجود دارد برای پیشگیری حتما با پزشک خود مشورت نمایید.

وزن بر قابلیت باروری تأثیر می‌گذارد

یک مطالعه بر رویِ زنان نشان داد که، زنانی که شاخصِ توده بدنی (BMI)شان بالا‌تر از حدِ طبیعی است، باروریشان دو برابر بیشتر از افرادی که BMI طبیعی دارند، زمان می‌برد. کاهشِ وزن میزانِ قابلیتِ باروریِ افرادی که اضافه وزن دارند و چاق هستند را افزایش می‌دهد. کاهشِ وزن ۵% تا ۱۰% می‌تواند تخمک گذاری و باروری را ارتقاء بخشد. چاقی همچنین در مردان موجبِ ناباروری و کاهشِ سطحِ تستوسترون می‌شود. البته اگر وزن فردی به طور شدید زیرِ میزانِ طبیعی باشد نیز، میزانِ هورمون‌هایش تغییر پیدا کرده و این امر موجبِ کاهشِ قابلیتِ باروری در او می‌شود.

سن، شانسِ باروری شما را تحتِ تأثیر قرار می‌دهد

سن بر نرخِ موفقیت درمانِ ناباروریِ زنان و همین طور بر احتمالِ باروری طبیعی تأثیر می‌گذارد. یک زنِ سالمِ ۳۰ ساله هر ماه ۲۰% احتمالِ باروری دارد در حالی که این احتمال در یک زن سالمِ ۴۰ ساله ۵% است. باروری با افزایشِ سن، به خصوص پس از سنِ ۳۵ سالگی، کاهش پیدا می‌کند. محققان می‌گویند زنانی که زیرِ ۳۵ سال دارند و بیش از ۱۲ ماه برایِ باردار شدن تلاش کرده‌اند، و همین طور زنانی که بالایِ ۳۵ سال دارند و بیش از ۶ ماه برایِ باردار شدن تلاش کرده‌اند باید با پزشک خود مشورت کنند.

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *