شاید وقتی به پدرشدن خودتان فکر میکنید، سوالات مختلفی ذهنتان را قلقلک دهد یا به دغدغه ذهنی شما تبدیل شود؛ سوالاتی از این قبیلکه: «آیا واقعا آمادگی دارم پدر شوم؟»، «از لحاظ مالی چطور باید با قضیه کنار بیایم؟»، «آیا همسر و نوزادم هر دو سالم خواهند ماند؟» و …
پیشنهاد میکنیم پای حرف پدرهای قدیمیتر بنشینید، مخصوصا پدر خودتان، تا خیالتان راحت شود که بیشتر آنها پرسشهایی مشابه شما داشتهاند!
از همسرتان غافل نشوید
بارداری و زایمان با تغییرات ناگهانی هورمونهای بدن مادر همراه است که بر حالات روحی و روانی او تاثیر میگذارد. پزشکان معتقدند اکثر زنان، پس از زایمان، این حالت را تجربه میکنند. بنابراین ضمن اینکه شما از تولد نوزاد خوشحال و شاداب هستید، ممکن است همسرتان غمگین و افسرده شده باشد. در چنین وضعیتی توصیه میشود که هر چه سریعتر، با مسائل مربوط به رسیدگی نوزاد آشنا شوید و در این کار به همسرتان کمک کنید. تحقیقات مختلف نشان میدهد زنانی که شوهرانشان بعد از تولد نوزاد، در نگهداری و رسیدگی به امور کودک کمک میکنند، کمتر دچار افسردگی میشوند و شیردهی آنها به نوزاد به مراتب موفقیتآمیزتر است. یکی از راههای آرامش مادران گوش دادن به آیات قرآن کریم است. سعی کنید فضایی را فراهم آورید که حداقل در اوقاتی از شبانهروز تلاوت زیبای قرآن در خانهتان طنینانداز شود.
به فکر سلامت نوزاد باشید
در طی دوران بارداری مادر، درباره سلامت کودک مطالعه کنید تا ببینید برای حفظ سلامتی نوزاد، چه تغییراتی در روش زندگی شما و همسرتان لازم است. مثلا اگر سیگاری هستید، سعی کنید سیگار را کنار بگذارید؛ چون حضور کودک در محیط آلوده به دود سیگار برایش ضرر دارد. علاوه بر این، رژیم غذایی جدید و سالمتری را برای خانواده در نظر بگیرید و به تدریج غذاهای کمارزش و ناسالم را از سبد خرید خود حذف کنید.
همیشه منتظر تولدش باشید
از نوزاد انتظار نداشته باشید که سر وقت به دنیا بیاید. با وجود اینکه حاملگی۳۸تا۴۰ هفتهای طبیعی است، اگر کودک شما یکی دو هفته زودتر به دنیا آمد تعجب نکنید. به هر حال حول و حوش ۴۰ هفتگی، باید هر لحظه، این آمادگی را داشته باشید که همسرتان را به بیمارستان برسانید و پشت در اتاق زایمان، برای تولد یک موجود کوچک و زیبا منتظر بمانید.
قبل از پدر شدن بدانید
بعضی از فعالیتها مانند رفتن به تئاتر، سینما و سفرهای داخلی و خارجی با داشتن نوزاد دشوارتر است. بنابراین قبل از اینکه به فکر پدر شدن بیفتید، با همسرتان به اندازه کافی سینما و سفر بروید.
اگر بیرون از اتاق زایمان منتظر تولد اولین فرزندتان هستید، راهی وجود ندارد جز اینکه آرامشتان را حفظ کنید. اضطراب را تا آنجا که ممکن است کاهش دهید و استراحت را از یاد نبرید.
تولد یک نوزاد، زندگی عاشقانه شما را تا حدودی در هم میریزد. بنابراین برای ابراز عشق و محبت به همسرتان فرصت را از دست ندهید.
بعد از پدر شدن بخوانید
در هفته اول تولد، نوزاد نیازهای متعددی دارد که پدر در کنار مادر باید با رفع نیازهای کودک آشنا شود؛ کارهایی مانند روش شیر دادن به کودک، تمیز کردن او و آموزشهای ساده دیگری که برای آسایش و راحتی نوزاد باید آنها را به کار ببرید.
مواظب کمرتان باشید و تکنیک صحیح بغل کردن کودک را بیاموزید. بغل کردن یک کودک که مدام روی دستان شما تکان میخورد به مراتب سختتر از کودک بزرگتری است که خودش قادر به حفظ تعادلش روی دستان شماست.
همیشه پیشانی کودک را ببوسید تا از این راه، تغییر دمای بدن نوزاد و تبدار بودن او را تشخیص دهید.
بیش از حد به کودک لباس نپوشانید اما همیشه لباس اضافی به همراه داشته باشید.
سعی کنید از تمام مراحل رشد فرزندتان لذت ببرید.
ممکن است کودکان، هنگام بازی به شما آسیب برسانند و به طور غیر منتظره اسباببازیهای بزرگی را به طرفتان پرتاب کنند یا به ساق پایتان ضربه بزنند. پس هنگام بازی با آنها احتیاط کنید.
۱۰ توصیه برای اینکه پدر خوبی باشید
پدر بودن کار سادهای نیست اما قطعا پدری که فعالانه در زندگی فرزندش حضور دارد، بنیاد یک رابطه خوب پدر- فرزندی را پیریزی میکند. پس اگر میخواهید پدر خوبی باشید توصیههای زیر را بخوانید:
۱) همواره از مادر فرزندتان حمایت کنید و به ویژه در حضور کودک به او احترام بگذارید.
۲) در کارها به صورت گروهی مشارکت کنید و با همسرتان، در تعلیم وتربیت کودکان سهیم شوید.
۳) برای بودن در کنار کودکان وقت بگذارید.
۴) مهربانی و عشق خود را به فرزندتان نشان دهید.
۵) از خانوادهتان در هر وضعیتی حمایت کنید.
۶) ماجراها و داستانهای زندگی خود را برای کودکان تعریف کنید. آنها از اشتباهات شما درس میگیرند و تجربه میآموزند.
۷) در جمعهای خانوادگی شرکت کنید و برای خانوادهتان وقتبگذارید.
۸) الگوی خوبی باشید.
۹) در مسائل مهم زندگی فرزندتان با او همراه شوید.