هفته اول بارداری
جالب است بدانید که تا دو هفته دیگر شما باردار نمی باشید! این اولین هفته شروع دوره است . همچنان که پوشش رحمی ریزش می کند و خونریزی ایجاد می کند، هورمونها برای آزادی تخمکی دیگر آماده می شوند.
متخصصین اولین روز آخرین دوره عادت ماهانه را به عنوان اولین روز بارداری به حساب می آورند و از آن روز شروع به شمارش می کنند. تخمک گذاری تا ۲ هفته آینده آغاز نمی شود، پس منتظر هفته سوم باشید تا شاید بتوانید در آن باردار شوید.
تغییرات بدن شما
اگر امیدوار هستید که این ماه باردار شوید، ابتدا باید علائم بارداری را بدانید؛ وقتی از باردار بودن خود مطمئن شدید می توانید با حساب کردن روز تولد فرزند خود قدری لذت ببرید. برای اینکار لازم است که ابتدا هفت روز به آخرین روز دوره ماهانه آخر خود اضافه کنید، سپس سه ماه از آن کم کرده و یکسال به آن عدد اضافه کنید. این روشی است که اکثر پزشکان از آن استفاده می کنند. البته تاریخهایی که به دست می آیند تقریبی هستند و از بین هر ۲۰ نفر تنها ۱ نفر، درست در همان روز محاسبه شده، زایمان خواهد کرد. علاوه بر این باید دانست که اصلاح تاریخ وضع حمل توسط پزشک در طی دوران بارداری، اتفاق غیر منتظره ای نیست و این اصلاحات عموماً با محاسبه اندازه جنین و اطلاعات دیگر صورت می گیرد.
قبل از هر کاری پیش پزشک بروید تا از آمادگی بدنتان برای پذیرش این نقش بزرگ مطمئن باشید. تستهای مختلف از جمله پاپ اسمیر، معاینه پستان، معاینه لگنی، معاینه شکم، تستهای غربالگری و آزمایش خون (برای بررسی آنتی بادیهای خاص مانند CMV یا توکسوپلاسموز) را انجام دهید. اگر متوجه بیماری خاصی از قبیل پولیپ، کیست، کمکاری و زیادکاری تیروئید و فیبروئید شدید. بهترین زمان برای درمان قبل از بارداری خواهد بود. حتماً حواستان به داروهایی که مصرف میکنید باشد. داروها روی جنین تأثیر میگذارد.
سیگار و الکل را کنار بگذارید. مصرف این دو ماده ارزش آسیب رساندن به فرزندتان، نقضهای مادرزادی، مشکلات کموزنی کودک و …. را ندارید.
استرس را فراموش کنید. نگرانی و استرس مانع بزرگی برای مادرشدن شماست بنابراین با کنار گذاشتن آن میتوانید باردار شدن خود را تضمین کنید.
وزنتان را تعدیل کنید. اگر اضافه وزن دارید یا با لاغری شدید رو به رو هستید حتماً به فکر تنظیم وزن خود باشید. چرا که اضافه وزن زیاد و لاغری شدید میتواند دوران بارداری سختی را برای شما رقم بزند.
از گرمای زیاد دوری کند، گرمای زیاد روی کیفیت عملکرد اسپرم ها تأثیر میگذارد و باعث کاهش میزان آنها در بیضهها میشود.
از این به بعد باید خواب کافی داشته باشید. ۸ ساعت در روز بخوابید. اگر در خوابیدن مشکل دارید حتماً در این باره با پزشک صحبت کنید.
فکر نکنید فقط داروهای شیمیایی برای بارداری مضر است داروهای گیاهی هم میتواند مشکلات جدی برای شما در دوران بارداری ایجاد کند. پس، از خوردن داروهای گیاهی بدون مشورت با متخصصان جداً خودداری کنید.
بارداری فشار بیشتری به بدن شما وارد میکند. بنابراین اگر از قبل از بارداری خود استقامت لازم بدنی را داشتهاید، شروع خوبی برایتان خواهد بود.
یک برنامه ورزشی متعادل، به اندازه یک رژیم غذایی متعادل برایتان ضروری است. ورزشهای هوازی یا ایروبیک، ورزشهای انعطاف پذیری و استقامت عضلانی برایتان مناسب خواهد بود.
به خاطر بسپارید که تمرکز حرکات ورزشی بر شکم و کمرتان برای بارداری شما بسیار مفید است. اگر چه بهتر است قبل از اقدام به هر کاری با پزشکتان مشورت کنید.
علایم بارداری را بشناسید
لکه بینی و گرفتگی
چند روز پس از لقاح نطفه خود را به دیواره پر خون رحم میچسباند که این اتفاق ۱۲ – ۶ روز پس از لقاح انجام شده و ایجاد خونریزی و گرفتگی خفیف در مادر میکند و بسیاری از مادران احساسی مشابه آغاز سیکل قاعدگی دارند.
علاوه بر خونریزی مادران ممکن است شاهد ترشحات سفید رنگ شیر مانند باشند که به دلیل ضخیم شدن دیواره واژن است. این ترشحات طبیعی بوده ولی اگر حالت بد بو پیدا کند باید به پزشکتان مراجعه کنید تا احتمال عفونت بررسی شود.
تغییرات پستانها
پستانها پس از ۱ یا ۲ هفته بعد از باردار شدن، به دلیل تغییرات هورمونی پزرگتر، سفتتر و کمی دردناک میشوند. بعضی اوقات رنگ نوک پستانها تیرهتر می گردند. البته دقت داشته باشید که درد سینهها با عادت کردن بدن به میزان جدید هورمونهای بارداری به مرور کاهش مییابد.
کمبود انرژی
کاهش میزان انرژی و احساس خستگی مفرط به دلیل افزایش میزان هورمون پروژسترون، افزایش تولید خون، کاهش قند خون و افت فشار خون کاملاً طبیعی و از علائم رایج بارداری است. بهتر است در این دوران استراحت خود را افزایش دهید.
حالت تهوع
یکی از علائم رایج بارداری حالت تهوع میباشد که به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد میشود (هورمونهای بارداری عملکرد دستگاه گوارش را کند میکند). حالت تهوع و ویار (تمایل شدید به برخی خوراکیها و بیمیلی به برخی دیگر) همه طبیعی بوده و برای برخی زنان تا انتهای بارداری به طول میانجامد. البته خبر خوب این است که در اکثر موارد مادران باردار پس از اتمام ۳ ماه اول بارداریشان، حالت تهوع و ویارشان کاهش مییابد.
عقب افتادن عادت ماهانه
قطع شدن عادت ماهانه از علائم بارداری است ولی این بدان معنی نیست که عقب افتادن عادت ماهانه حتماً به معنی بارداری باشد. عوامل دیگری چون افزایش یا کاهش ناگهانی وزن، استرس، اختلالات هورمونی ، قطع مصرف قرصهای ضد بارداری و خستگی میتوانند در سیکل قاعدگی اختلال ایجاد نماید. البته توصیه میشود برای اطمینان آزمایش بارداری انجام دهید.
تکرر ادرار
تکرر ادرار به دلیل تغییرات هورمونی پس از ۸ – ۶ هفته پس از باردار شدن مشاهده میشود. البته تکرر ادرار به دلایلی از قبیل دیابت و عفونت مجاری ادرار هم میتواند اتفاق بیفتد و الزاماً دلیل بر بارداری نیست.
یبوست
به دلیل افزایش هورمون پروژسترون در بارداری که عملکرد سیستم گوارش را کند میکند، یبوست در بارداری امری رایج است. برای کاهش این عارضه، آب زیاد مصرف کنید، ورزش کنید و از مواد غذایی فیبردار استفاده نمایید.
تغییرات روحی و عاطفی ( افسردگیهای مقطعی)
از علائم دیگر بارداری تغییرات احساسی و روانی و گاه احساس افسردگی است که به دلیل تغییرات هورمونی ایجاد میشود. این حالات بیشتر در ۳ ماهه اول بارداری مشاهده میشود.
سردرد و کمردرد
برخی خانمهای باردار سردرد و کمر درد را نیز در این دوران تجربه میکنند.
سرگیجه و ضعف کردن
حالت سرگیجه و ضعف کردن به دلیل باز شده عروق، کاهش فشار خون و کاهش قند خون در بانوان باردار مشاهده میشود.