در مورد تشخیص نارسایی قلبی در نوزادان پزشک برای تشخیص از والدین بیمار سوالاتی در خصوص تغذیه نوزاد، تنگی نفس، تعریق زیاد و خوب وزن گرفتن می پرسد و بدین صورت بیماری تشخیص داده می شود…
خوشبختانه امروزه با توجه به امکاناتی که وجود دارد می توان تمام بیماری های قلبی در کودکان را شناسایی کرد از جمله سی تی اسکن ،ام آر آی ،آنژیوگرافی و… تمام این موارد می تواند کمک قابل توجهی برای تشخیص بیماری های قلبی کودکان داشته باشد . درمان به موقع در این نوع از بیماری امری مهم است ،در صورتی که درمان به موقع برای این کودکان انجام شود ،می توان به طور صد در صد این بیماری و علائم همراه با آن را درمان کرد .
با توجه به این که بیماری های مادرزادی قلب از دوره جنینی وجود دارند، بعضی از بیماری ها در جنین باعث بروز برخی علائم می شوند، به عنوان مثال اگر در جنین دریچه سمت راست قلب دچار نارسایی شود می تواند باعث نارسایی قلب جنین و در نهایت باعث تجمع مایع در قسمت های مختلف بدن جنین شود، در حالی که اکثر بیماری های مادرزادی قلب در جنین علامتی ایجاد نمی کنند ،اما بر حسب نوع بیماری ممکن است علائم آن ها بعد از تولد ماه ها ،یا سال ها بعد ایجاد شود .
تعداد زیادی از نوزادانی که بیماری مادرزادی قلبی دارند، ممکن است هیچ گونه علائم بالینی در روز های اول بعد از تولد نداشته باشند و فقط در معاینه قلب نوزاد پزشک ممکن است به صدای غیر طبیعی قلب پی ببرد.
به همین دلیل در اغلب بیمارستان ها قبل از ترخیص تمام نوزادان، این موارد توسط متخصص اطفال بررسی می گردد .
تشخیص نارسایی قلبی کودکان و نوزادان
در مورد تشخیص نارسایی قلبی در نوزادان پزشک برای تشخیص از والدین بیمار سوالاتی در خصوص تغذیه نوزاد، تنگی نفس، تعریق زیاد و خوب وزن گرفتن می پرسد و بدین صورت بیماری تشخیص داده می شود.
بهتر است بدانید که یکی از مهم ترین نشانه های بیماری نارسایی قلبی سرد بودن برخی اندام ها است. نوزادی که به نارسایی قلبی مبتلا است دچار اختلال در خون رسانی به برخی اندام ها می شود و در نتیجه این اندام ها دچار سردی بیش از حد می شود.
یکی دیگر از راه های تشخیص نارسایی قلبی ضربان قلب است. اگر ضربان قلب کودک با سن کمتر از ۲ سال بالای ۱۶۰ باشد غیر طبیعی است و باید درمان صورت پذیرد. همچنین ضربان قلب بالای ۱۴۰ در کودکان بین ۲ تا ۶ سال، ضربان قلب بالای ۱۲۰ در کودکان بین ۶ تا ۱۲ سال و ضربان قلب بالای ۱۰۰ در نوجوانان و بزرگسالان غیر طبیعی است. بنابراین در صورت مشاهده این حالت، احتمال داده میشود که فرد به نارسایی قلبی مبتلا شده باشد
کبودی در دست ها و پاها
اگرچه کبودی مختصر در انتهای دست ها و پاها اغلب ناشی از سرماست و معمولا نگران کننده نیست، بعضی از شیر خوران مبتلا به بیماری های مادرزادی قلب، در روز های اول بعد از تولد دچار کبودی می شوند که در اغلب موارد با افزایش سن شدت این کبودی به مراتب افزایش پیدا می کند .
یکی دیگر از علائم بیماری مادرزادی قلب در شیر خواران تنگی نفس ،یا افزایش تعداد تنفس است که معمولا در زمان تغذیه تعداد تنفس بازهم افزایش پیدا می کند .
خستگی زودرس
خستگی زودرس نیز از علائم بیماری مادزادی قلبی است . اغلب شیر خوار به حدی خسته می شود که از ادامه شیر خوردن خودداری می کند و یا به خواب می رود ،به دلیل اینکه نوزاد سیر نمی شود به دلیل گرسنگی خیلی زود از خواب بیدار می شود .
وزن گیری نامناسب
یکی دیگر از علل این بیماری ،وزن گیری نامناسب است که می تواند به دلایل بسیاری رخ دهد و لازم است علت آن بر حسب شرایط هر بیمار مورد بررسی قرار گیرد .
بضی از علائم بیماری های مادزادی قلب در کودکان ممکن است مشابه شیر خواران باشد ولی در کودکان یکی از علائم شایع تنگی نفس در زمان فعالیت است ،به طوریکه این بیماران نمی توانند همانند همسالان خود به فعالیت های ورزشی ادامه دهند .
درد قفسه سینه
این درد معمولا در زمان فعالیت کودک اتفاق می افتد ،البته در کودکان برخلاف بزگسالان مبتلا به بیماری قلبی درد قفسه سینه شایع نیست و در صورت وجود معمولا علت غیر قلبی دارد .
تپش قلب
تپش قلب نیز از علائم بیماری های قلبی کودکان است که بیشتر در زمان فعالیت تشدید می شود .
تعریق فراوان
این مورد نیز می تواند از علائم بیماری های مادرزادی قلبی در کودکان باشد . در یک کودک مبتلا به بیماری های قلبی ممکن است یک یا چند نوع از علائم ذکر شده به طور همزمان در کودک وجود داشته باشد .
لازم به ذکر است که در صورتی که هیچ کدام از علائم ذکر شده در کودک وجود نداشت ،نمی تواند رد کننده بیماری های قلبی باشد ،لازم است تا معاینات لازم نزد متخصص اطفال به طور منظم انجام شود . در واقع تعداد زیادی از کودکان مبتلا به بیماری های مادرزادی کودکان در مرحله اول هیچ گونه علائمی ندارند و زمانی که به علت های دیگر همانند سرماخوردگی به متخصص اطفال مراجعه می کنند ،به بیماری آن ها پی برده می شود .
عامل ژنتیک در بیماری قلبی
عامل ژنتیک در این بیماری امری مهم است گاهی برخی از کودکان به طور ژنتیکی دارای سابقه ابتلا به بیماری های قلبی می باشد ،اگر در خانواده ای دو نفر درگیری بیماری قلبی داشته باشد، برای بچه سوم ممکن است تا ۲۰ برابر شانس ابتلا به بیماری قلبی افزایش یابد .
درمان بیماری قلبی کودکان
درمان بیماری قلبی کودکان ،شامل مراقبت های منظم، درمان دارویی، درمان از طریق مداخله آنژیوگرافی و درمان از طریق جراحی است.