مهمترین نکات تغذیه ای در بارداری

مادر باردار لازم است رژیم های غذایی متنوع و پر کالری تری نسبت به دوران پیش از بارداری استفاده نماید .
لازم به ذکر است که در دوران بارداری غذا باید با تعداد دفعات بیشتر و حجم کمتر استفاده شود ،بخصوص در سه ماهه اول بارداری که حالت تهوع شدت دارد توصیه می شود تعداد نوبت های غذایی بیشتر و حجم استفاده کمتر باشد به صورتی که معده نه خالی باشد و نه خیلی پر، زیرا در هر دو صورت حالت تهوع را تشدید می کند .

تا بعد از سه ماهگی توصیه تغذیه ای خاصی وجود ندارد و لازم است غذاهایی که مورد علاقه مادر باردار است به دفعات و با حجم کم استفاده شود. سعی کنید مواد غذایی که فاسد شدنی نیستند و آب را به همراه داشته باشید تا هنگامی که احساس گرسنگی و تشنگی کردید از آنها استفاده کنید.

زن باردار به مقدار کالری بیشتری نسبت به پیش از بارداری نیاز دارد تا جنین رشد بهتری داشته و نوزاد سالمی به دنیا بیاید به همین خاطر استفاده از تمام گروه های غذایی توصیه می شود .
 

گروه حبوبات و غلات : عدس ، نخود ، لپه… و نان (نان سبوس دار) ، برنج ( برنج کته ) و نشاسته ها 

گروه لبنیات : شیر ، ماست ، دوغ ، کره و پنیر ( درصورت نداشتن پرهیز از استفاده از نمک ) 

گروه مواد پروتئینی : میگو ، ماهی ، گوشت مرغ و تخم مرغ و گوشت قرمز 

گروه میوه و سبزی : میوه و سبزی تامین کننده اصلی ویتامین های مورد نیاز بدن می باشند . لازم است که آنها به صورت پخته و نپخته مورد استفاده قرار گیرند.

 

لازم به ذکر است است که در بانوانی که داراری وزن مناسبی هستند استفاده زیاد از نشاسته ها مانند سیب زمینی و برنج و ماکارونی باعث اضافه وزن نامطوب آنان می شود. به عنوان نمونه می توان به جای استفاده از نشاسته ازمواد جایگزین دیگری مثل سبزیجات پخته ، شیر و ماست و گوشت ( میگو ،ماهی ، مرغ و گوشت قرمز ) استفاده کرد و همچنین دوغ و آب میوه را جایگزین نوشابه های گازدار کرد. بهتر است آب میوه از میوه های متنوع و تازه ای که خودتان تهیه کرده اید استفاده نمایید.

در مادرانی که دچار یبوست هستند بهتر است میوه هارا به طور کامل مصرف کنند .

زن باردار باید همواره آب را با اندازه مصرف نماید و هیچ زمانی احساس تشنگی نداشته باشد . در دوران بارداری توصیه می شود روزانه بین شش تا هشت لیوان آب استفاده شود.البته تاکید می شود در زمانی که احساس تهوع دارید آب به اندازه ای استفاده شود که حالت تهوع را تشدید نکند . همواره سعی کنید از خشکبار خام مثل مغز گردو، مغز بادام، پسته و فندق استفاده نماید که دارای ویتامین های بیشتری هستند .

استفاده از مواد شیرین و چرب مورد اختلاف میان پزشکان است به توصیه من استفاده زیاد از این مواد باعث افزایش نامطلوب وزن مادر خواهد شد . البته در مواردی که احساس می شود کالری کمی در روز مصرف شده است می توان با کته برنج این کمبود را جبران کرد . همچنین می توان از پودینگ و دسر های کم شیرین استفاده کرد.

استفاده از مکمل ها ( فولیک اسید – آهن – مولتی ویتامین ) در زمان بارداری ضروری است . البته باید توجه داشت که مصرف مکمل ها باید با دستور پزشک بوده و از مصرف خود سرانه آن جدا خود داری کنید . استفاده از آهن در بارداری ضروری است، زیرا آهن موجود در غذای مصرفی روزانه متناسب با میزان نیاز مادر باردار نیست. همچنین استفاده از آهن در زمانی حالت تهوع دارید حالت تهوع را تشدید می کند. 

خانم باردار باید از مصرف سیگار اجتناب کند و در در معرض دود سیگار هم قرار نگیرد زیرا سیگار باعث عدم رشد طبیعی جنین شده و جنین کوچک می ماند.
همچنین استفاده از فست فود ها به خاطر داشتن نمک و روغن زیاد توصیه نمی شود . برای پختن و یاسرخ کردن غذاها بهتر است از روغن زیتون و یا روغن دانه انگور استفاده نمایید و غذاهای سرخ کردنی را قبل از خوردن روغن گیری نمایید .

بهتر است غذاها به صورت بخار پز و یا آب پز استفاده شود تا ویتامین بیشتری ازهر نوبت غذایی به بدن شما و جنین برسد.
با تغذیه مناسب می توانید در دوران بارداری اضافه وزن مطلوبی داشته باشید.
مادر باردار به طور معمول در سه ماهه اول بین یک و نیم تا دو کیلوگرم وزن اضافه می کند ولی در سه ماهه دوم و سوم در هر هفته نیم کیلو گرم اضافه وزن طبیعی است.

اشتراک‌گذاری
یک نظر
  1. بادام در بارداری، مغزی مدافع…..
    بادام غنی از آنتی اکسیدان است که ترکیبات طبیعی آن با رادیکال‌های آزاد بدن شما و جنین همراهتان مبارزه می‌کنند. تحقیقی در کانادا نشان داد که پوست بادام حاوی آنتی اکسیدان فراوانی است. محققان سطوح بالایی از چهار نوع مختلف فلاونول را یافتند که تأثیرات آنتی اکسیدانی مثبتی در بدن دارند و به عنوان خط دفاعی اولیه بدن در برابر رادیکال‌های آزاد عمل می‌کنند.

    نگهداری بادام…
    * بادام یکی از در دسترس ترین مواد غذایی است که می‌توان همیشه مشتی از آن را در کیف نگاه داشت تا به هنگام گرسنگی یا ضعف در این دوران از آن به عنوان یک میان وعده سالم استفاده کرد.

    * در خرید بادام دقت کنید تا بادام مانده نگیرید. بادام خام خوشمزه است، ولی اگر قصد خرید بادام بو داده و نمکی را دارید از تازه بودن آن مطمئن شوید، اما تا حد امکان بادام خام را خریداری نمایید.

    * حواستان باشد بادامی که با مخلوطی از شکر، عسل و یا مواد نگه‌دارنده آغشته شده است (بادام سوخته) را تهیه ننمایید، زیرا دیگر برای رشد جنین همراهتان مناسب نیست.

    * سعی کنید تا بادام را درسته میل کرده و آن را پوست گرفته مصرف نکنید، چرا که پوست بادام حاوی مواد مغذی برای رشد جنین می‌باشد.

    * بادام را در جای خشک و خنک نگهداری نمایید و بدانید که بادام با پوست را برای مدت بیشتری می‌توان نگهداری کرد.

    * بادام با پوست را می‌توان در کیسه‌ای دربسته درون یخچال یا فریزر قرار داد تا برای مدت بیشتری تازه بماند.

    ۲- موز….
    موز منبع بسیار خوبی برای تأمین انرژی است و به طور چشمگیری حاوی پتاسیم می‌باشد و برای رژیم غذایی شما توصیه می‌شود. خوردن موز باعث می‌شود در هنگام ورزش دچار گرفتگی عضلات نشوید.

    موز و فشار خون…
    فشار خون سالم در زمان بارداری بسیار اهمیت دارد. مطالعات نشان داده‌اند که مصرف ۸ تا ۱۰ سهم میوه و سبزی تازه به کاهش فشار خون بالا کمک می‌کند. پتاسیم یکی از فرآورده‌های موجود در موز می‌باشد. این ماده معدنی فقط در سبزیجات و میوه‌ها یافت می‌شود و باعث می‌شود فشار خون پایین بیاید.

    موز سرشار از پتاسیم است. تحقیقات نشان داده‌اند افرادی که در رژیم غذایی آن‌ها پتاسیم به وفور یافت می‌شود، در مقایسه با کسانی که مصرف پتاسیم کمتری دارند، پنجاه درصد کمتر به سکته مبتلا می‌شوند. به علاوه تحقیقات دانشگاه کالیفرنیا و سانفرانسیسکو نشان داده‌اند موز از پوکی استخوان در دوران یائسگی جلوگیری می‌کند.

    یک موز بزرگ ۴۸۰ میلی‌گرم پتاسیم دارد که این مقدار تقریباً یک‌چهارم نیاز روزانه بدن ما می‌باشد. علاوه بر آن نزدیک ۴۰ میکروگرم فولات دارد که این ویتامین به ویژه هنگام تشکیل رشته‌های عصبی نوزادان بسیار پراهمیت می‌باشد. رشته‌های عصبی در سه ماهه اول زندگی جنین تشکیل و بسته می‌شوند و بدین علت مقدار زیادی فولات مورد نیاز می‌باشد.

    موز و تهوع صبحگاهی….
    اگر شما حامله هستید، تهوع هنگام صبح در سه ماهه اول بارداری بسیار ناراحت‌کننده می‌باشد. این حالت در همه زنان باردار مشاهده نمی‌شود، اما اگر این حالت برای زنان باردار به وجود آید، در بعضی اوقات و یا در تمام طول روز حالت تهوع شدیدی را تجربه خواهند کرد، حتی در بعضی از زنان حالت تهوع به استفراغ منجر می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *