برای شروع کار و حرکت عجله نکنید
قرار نیست بلافاصله پس از زایمان، نوزاد را در آغوش گرفته و راه ببرید، اما پس از یک روز باید بتوانید از تخت برخاسته و کمی قدم بزنید. شاید بپرسید که چرا باید برای راه رفتن صبر کنید. نخست اینکه تاثیر داروهای بی حسی باید از بین بروند تا حداقل قادر باشید پاهای خود را احساس کنید!
به گفته سارا واگنر، دکترای پزشکی و از اعضای کالج امریکایی زنان و زایمان، برخی مادران، بخصوص آن دسته از مادرانی که پیش از سزارین تلاش بسیاری برای زایمان طبیعی کرده و درد زایمان را نیز کشیده اند؛ برای بازگشت انرژی بدنشان به زمان بیشتری نیاز دارند.
پس از خارج شدن سوند می توانید از تخت بلند شده و کمی قدم بزنید، این کار به بهبودی شما کمک می کند. از آنجایی که سوند محتویات مثانه را تخلیه می کند، در طول زایمان همراه شما خواهد بود.
به عقیده دکتر واگنر، فعالیت باعث می شود که بدن به حالت روتین خود بازگشته و عوارض پس از عمل نیز کاهش یابند. کم تحرکی باعث می شود حرکات روده ها نیز کند شده و یبوست ایجاد شود. همچنین ممکن است به ایجاد لخته خون در پا و التهاب ریه پس از عمل جراحی منجر شود. البته قرار نیست بلافاصله بلند شده و شروع به دویدن کنید. پیش از شروع ورزش باید به بدنتان اجازه دهید بهبود پیدا کند. به توصیه دکتر واگنر، بهتر است در طول دو هفته پس از زایمان به تدریج میزان فعالیت خود را افزایش دهید. یعنی به مرور مسیرهای پیاده روی را طولانی تر کرده و فعالیت خود را بیشتر کنید. حدود شش هفته پس از زایمان می توانید بر شدت فعالیت ها بیفزاید. پیش از ان باید ملاقاتی با پزشک خود داشته باشید تا مطمئن شوید منعی برای انجام فعالیت های بدنی سنگین تر و همچنین فعالیت جنسی وجود ندارد.
برای بلند کردن نوزاد کمک بگیرید
قطعا بزرگترین خواسته یک مادر این است که فرزندش را در آغوش بگیرد، اما در روزهای نخست نباید به تنهایی فرزند تان را از گهواره بلند کنید. انجام این کار بلافاصله پس از زایمان ممکن است دردناک باشد یا مشکلاتی را بوجود آورد. این امر طبیعی است و بهتر است از همسرتان کمک گرفته و همچنین برای کاهش درد، داروی مسکن مصرف نمایید. به گفته سامانتا فدر، دکترای پزشکی و مسئول بخش اورژانس زنان و زایمان، بلند کردن نوزاد از گهواره یا تخت ممکن است برای مادر مشکل ایجاد کند، اما نشستن روی صندلی و مراقبت و رسیدگی به او ایرادی ندارد. بنابراین از همسر یا مراقب خود برای بلند کردن نوزاد کمک بگیرید و بعد از آن با خیال راحت به او شیر بدهید.
از مصرف داروهای مسکن اجتناب نکنید
ممکن است محل برش سزارین تا مدت ها دردناک باشد. داروهایی که بلافاصله پس از زایمان به روش اپیدورال (نخاعی) تزریق میشوند، در کاهش درد موثر هستند. پس از آن داروهای خوراکی ضد التهاب برای شما تجویز میشود. مصرف این داروها در شیردهی منعی ندارد، بنابراین از مصرف آنها اجتناب نکنید. به گفته دکتر واگنر، درد را در خود نریزید. البته اگر بتوانید بر آن غلبه کنید چندان غیر قابل کنترل نخواهد بود. اما اگر به حال خود رهایش کنید شما را از پا در می آورد. همه مادران پس از زایمان دچار گرفتگی های شکمی می شوند. دلیل این گرفتگی ها این است که رحم در حال جمع شدن و بازگشت به اندازه ی قبل از بارداری است که حدود ۲ هفته طول می کشد. وجود برش جراحی در ناحیه شکم این دردها را تشدید می کند. شیردهی نیز باعث گرفتگی بیشتر و تشدید این نوع دردها می شود. این نیز یکی دیگر از دلایل ضرورت مصرف مسکن ها می باشد. در صورت درد شدید هنگام شیردهی یا مشکلات دیگر مربوط به ان، با پزشک یا مشاور شیردهی مشورت نمایید.
انتظار خونریزی را داشته باشید
حتی اگر زایمان شما از نوع طبیعی نباشد، باز هم دچار خونریزی واژینال پس از زایمان خواهید شد، درواقع محل اتصال جفت با رحم، پس از زایمان و خروج جفت شروع به خونریزی می کند و این خونریزی ممکن است چند هفته ادامه داشته باشد البته به مرور کمتر می شود. به گفته دکتر واگنر این خونریزی بخشی از پروسه بهبودی رحم است. بنابراین اگر خونریزی ندارید به پزشک اطلاع دهيـد.
تا می توانید فیبر مصرف کنید
یبوست یکی از مشکلات اصلی مادرانی است که به روش سزارین زایمان می کنند. نوع جراحی که روده ها را درگیر کند، نیازمند زمان برای بازگشت آن ها به حالت عادی نیازمند ایجاد نفخ نیز یکی دیگر از این نوع مشکلات است. این مسائل نه تنها دردناک هستند، بلکه مشکلات عجیب دیگری را نیز ایجاد می کنند برای مثال ممکن است منجر به درد شانه شوند. در صورت اتساع روده ها، دیافراگم تحریک شده و احتمالاً منجر به دردی می شود که به شانه ها منتهی می گردد.
بنابراین داروهای مسهل و ضدنفخ مصرف کنید، غذاهای سرشار از فیبر همچون میوه ها و سبزیجات را در برنامه غذایی خود بگنجانید، تا می توانید آب و مایعات و آب میوه هایی چــون آلو را بنوشـيد، و تا میتوانید تحرک داشته باشید. همچنین بدون خجالت اجازه دهید گازهای روده دفع شوند.
مراقب محل برش جراحی باشید
هنگامی که به حمام میروید، بجای مالیدن و شستن زخم سزارین، اجازه دهید قطرات آب و صابون روی زخم بریزند. سپس به آرامی آن ناحیه را خشک کنید. اگر پوست شما در محل بخیه ها چروک یا تا شده، یک پد پارچه ای روی ان قرار دهید تا ان ناحیه را از عرق خشک نگاه دارد. زخم سزارین در طول یک هفته تا حد زیادی بهبود می یابد. اما به این نکته توجه داشته باشید که در صورت تب، قرمزی ناحیه اطراف بخیه ها، ترشح سبزرنگ یا خروج چرک از محل جراحی شده، سفت شدن یا درد شدید در آن ناحیه، حتما با پزشک خود تماس بگیرید. این موارد میتوانند نشانه عفونت باشند.
در مورد باقی ماندن جای زخم سزارین نگران نباشید، گرچه باید با آن کنار بیایید. چون خواه ناخواه ایجاد شده و معلوم هم نیست که پس از بهبودی چه ظاهری پیدا خواهد کرد. به گفته دکتر فدر، هر جراحی و برشی باعث ایجاد جای زخم می شود و اندازه و شدت آن نیز به عوامل ژنتیکی بستگی دارد.
پس از بهبود زخم ها، حدود ۶ هفته پس از زایمان، می توانید از پمادهای رفع جای زخم استفاده کنید. شاید کمی کمرنگ شود اما محو نخواهد شد. در اغلب مادران، خط سزارین افقی بوده و زیر خط مایو قرار می گیرد. بنابراین می توانید گاهی با مایو دو تکه به استخر بروید و این عالی است!
مراقب خودتان باشید
هم اکنون شما یک مادر تازه نفس با مسئولیت های جدید شبانه روزی هستید. هر چه روند بهبودی تان سریع تر باشد، به نفع شما و نوزادتان خواهد بود. با مصارف غذاهای مقوی، استراحت کافی، و ورزش پس از کسب اجازه از پزشک، روند بهبودی خود را تسریع نمایید. از کمک خواستن از دیگران غافل نشوید؛ از این فرصت می توانید برای خواب بیشتر، یک حمام طولانی و مصارف یک وعده غذای کامل استفاده نمایید.