براساس اعلام سازمان جهاني بهداشت پروبيوتيکها، ميكروارگانيسمهاي زندهاي هستند که اگر به اندازه کافي به خوراکيها اضافه شوند، ميتوانند آثار مثبتي روي سلامت ما داشته باشند. اما چرا و چگونه پروبيوتيکها اين اثرها را ايجاد ميکنند؟
فواید ماست پروبیوتیک
مقابله با عدم تحمل لاکتوزي
مهمترين خاصيت اين نوع محصولات، کاهش عوارض عدم تحمل لاکتوز است. يعني افرادي که نسبت به لاکتوز موجود در شير حساسيت دارند و مثلا با خوردن شير نفخ ميکنند، ميتوانند با خيال راحت و بدون نگراني محصولات پروبيوتيک را مصرف کنند.
۱٫ مبارزه با سرطان : خواص ضدسرطاني و کاهش خطر ابتلا به سرطان، تنظيم و تقويت سيستم ايمني بدن و کاهش کلسترول خون هم از ديگر آثار مثبت ماستهاي پروبيوتيک هستند.
۲٫ ضدعفونيکننده: استهاي پروبيوتيک خواص ضدعفونيکننده هم دارند چون با جلوگيري از رشد باکتريهاي عفونتزا در بدن، باعث پيشگيري از ابتلا به عوارض ناشي از بيماريهاي عفوني مانند اسهال ميشوند. همچنين تحقيقاتي نشان داده محصولات پروبيوتيک براي سلامت دندانها هم مفيد است.
۳٫ پروبيوتيک در بدن ما: شايد برايتان جالب باشد اگر بدانيد باکتريهاي پروبيوتيک در روده ما هم زندگي ميکنند و مقدار زيادي از سلامت ما به فعاليت و تکثير باکتريهاي پروبيوتيک در رودهمان بستگي دارد چون اين باکتريها ميتوانند باکتريهاي مضر را در بدن سرکوب کنند.
۴٫ بر باکتريهايت بيفزا: يکي از راههاي افزايش باکتريهاي پروبيوتيک در بدن و فعال نگه داشتن آنها، مصرف محصولات غذايي مانند شير يا ماست پروبيوتيک است.
۵٫ پروبيوتيک تاريخ دارد: باکتريهاي پروبيوتيک فقط يک هفته تا ۱۰ روز زنده ميمانند و اگر شما محصولات پروبيوتيکي را که تاريخ مصرفشان گذشته استفاده کنيد، انگار که ماست معمولي خوردهايد.
۶٫ اچآيوي مثبتها و نوزادان نخورند: مصرف محصولات پروبيوتيک براي هيچکس به جز افرادي با بيماريهاي خاص مانند HIV پيشرفته يا نوزادان زير ۶ ماه منع مصرف ندارد.
۷٫پيش از خريد بخوانيد: پيش از خريد محصولات پروبيوتيک، برچسب تغذيهاي آن را بخوانيد تا مطمئن شويد که در هر ميليليتر يا گرم از آن محصول، حداقل يک ميليون باکتري پروبيوتيک وجود دارد. اگر غلظت باکتريهاي پروبيوتيک محصولي کمتر از اين ميزان باشد، مصرف آن را توصيه نميکنيم.
۸٫ ماست را خالي بخوريم يا پر؟ اگر شما ماست پروبيوتيک را به غذايتان اضافه کنيد و ماست حرارت ببيند، ميکروارگانيسمهاي پروبيوتيک در اثر حرارت از بين ميروند و ديگر خواص پروبيوتيک ندارد اما افزودن سبزيهاي مختلف، خيار يا اسفناج به ماستهاي پروبيوتيک نميتواند باعث از بين رفتن خاصيت آن شود.
۹٫ بهترين روش نگهداري ماستها پروبيوتيک: حتما ماستهاي پروبيوتيک را تا آخرين لحظه مصرف، داخل يخچال نگهداري کنيد و از قرار دادن آنها در محيط آشپزخانه يا در معرض نور خورشيد و گرما بپرهيزيد.
ماست پروبیوتیک در بارداری
مصرف ماست پروبیوتیک از بروز بسیاری از بیماریها پیشگیری میکند و با از بین بردن باکتریهای بیماریزا موجب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود.
ماست پروبیوتیک ماست غنی شدهای است که ارزش تغذیهای آن بیش از ماست معمولی است و اسیدهای آمینه و چرب بدن را تأمین میکند. این ماست از نظر انواع ویتامینها نظیر ویتامین A و C و ریبوفلاوین، تیامین، بیوتین، انسولین بسیار غنیتر از ماست معمولی است و مصرف آن در دوران بارداری توصیه می شود.
کاهش استرس با ماست پروبیوتیک
محققان دانشگاه میزوری عنوان می کنند که پروبیوتیک متشکل از باکتری های زنده و مفید به معنای بهبود سلامت گوارش است که می تواند موجب کاهش اضطراب و رفتار مرتبط با استرس شود.
محققان با مطالعه بر روی گورخرماهی (زبرافیش) دریافتند این گونه ماهی بعد از مصرف باکتری های متداول یافت شده در ماست و پروبیوتیک موسوم به Lactobacillus plantarum بهتر نسبت به عوامل استرس زا واکنش نشان دادند.
معمولا ماهی های پراسترس زمان بیشتری را در ته مخزن آب می گذرانند، اما زبرافیش های که پروبیوتیک مصرف کرده بودند بعد از قرارگیری در معرض عوامل استرس زا، زمان بیشتری را در نزدیکی منطقه بالای مخزن آب می گذراندند.
به گفته الیزابت برایدا، سرپرست تیم تحقیق، «عوامل استرس زا وارد شده از الگوهای زیست محیطی متداول نظیر تغییر دما هستند از اینرو این تست می تواند در مورد انسان ها هم کارآمد باشد.»
این نتایج نشان می دهد باکتری های موردنظر در روده می توانند شیوه جایگزین مناسبی برای درمان باشند.
به گفته محققان، باکتری های خوب روده می توانند به روند هضم کمک کرده و عملکرد اکوسیستم طبیعی بدن را حفظ کنند و حتی ممکن است به کاهش وزن هم کمک کنند. اما باکتری های بد و مضر، موجب ناراحتی در روده و معده شده و حتی ممکن است عامل بیماری باشند.
منبع خبر : مهر