فکر کردن را یاد میگیرد
شطرنج به فرزند شما کمک میکند یک الگوی فکری در خود ایجاد کند و بتواند از آن درست استفاده کند. او یاد میگیرد همه نظریههایش درست نیستند و گاهی لازم است از دیگران الگو بگیرد و مسیر فکریاش را تغییر دهد. اگر فرزند شما با شطرنج آشنا باشد، میداند که برای حل هر مسئلهای باید راهی ویژه را جستوجو کند.
انعطافپذیر میشود.
کودک شطرنج باز شما، میداند که قوانین همیشه ثابت و بدون تغییرند، اما برای کمک گرفتن از آنها، باید منعطف باشد. این بازی به او یاد میدهد که برای حل هر مسئلهای، نباید از یک راه برود و میفهمد که برای پیروز شدن، ابتکار و انعطافپذیری، حرف اول را میزند.
بهترین میشود
او میداند که اگر این بازی را خوب بداند، باز هم کسانی هستند که از او توامندترند و میداند که اگر در این بازی بهترین باشد، بدون توجه به سن، جنسیت و طبقه اجتماعی آدمها، میتواند بر آنها پیروز شود. فرزند شما از این بازی یاد میگیرد که تنها دلیل موفقیت، او و تصمیماتش هستند و تفاوتهای اجتماعی و سنی، کمترین نقش را بازی میکنند. اگر شطرنج بتواند این تفکر را در فرزند شما شکل دهد، اعتماد بهنفسش بیشتر میشود و یاد میگیرد که خودش، میتواند پله ترقی خود باشد.
خودش را کنترل میکند
بازی شطرنج برخلاف بسیاری از بازیهای دیگر، تنها با برد و باخت پایان بازی همراه نیست. در تمام لحظات بازی، شطرنجباز این احساس را دارد و با زدن یا از دست دادن هر مهره، حس بردن یا باختن را تجربه میکند. اما فرزند شما در جریان این بازی، یاد میگیرد که خودش را کنترل کند و در مقابل بردن یا باختن، هیجان زده برخورد نکند.
شاگرد اول میشود
شاید رشتههای ریاضی، زبان یا فلسفه، بهترین گزینه برای ادامه تحصیل کودک شطرنجباز شما باشند. محققان میگویند این بازی، مهارتهای خواندن، حافظه، زبان و ریاضیات را تقویت کرده تفکر منتقد و خلاق را با خود به همراه میآورد. از آنجا که در شطرنج، افراد برای حل یک مسئله میتوانند از راههای مختلفی بروند، بچههایی که به این بازی علاقه دارند، در ریاضیات هم موفق میشوند و میتوانند مسئلههای پیچیده ریاضی را به خوبی پردازش کنند.
اگر میخواهید شطرنجباز شود:
بازی با بازی
برای اینکه کودکتان بازی دشواری مثل شطرنج را یاد بگیرد، بهتر است محیطی همراه با بازي را برایش فراهم کنید. در پژوهشی، برای آموختن شطرنج به کودکان از اسمارتیز استفاده شده و با قرار دادن دانههای اسمارتیز روی خانهها، از کودک خواسته شد برای رسیدن به آن، حرکتی مناسب را انتخاب کند. شاید بد نباشد شما این راه را بروید و به بهانه خوردن اسمارتیز، فرزندتان را شطرنجباز کنید.
آسان بگیرید
برای آموختن همه فوت و فنها، عجله نکنید، از حرکات ساده شروع کنید و تا مدتی سراغ حرکات پیچیده نروید. بررسیها میگوید بیشتر کودکان ۷-۶ ساله میتوانند قوانین پایه را به کار ببندند و حتی برخی از آنها در سنین ۵-۴ سالگی هم از عهده آن برمیآیند.
خستهاش نکنید
یادگرفتن شطرنج را به یک وظیفه تبدیل نکنید و نگذارید احساس خستگی کند. شما قبل از یاد دادن شطرنج، میتوانید از بازیهای کودکانه دیگری کمک بگیرید. برای مثال بازی « لی لی» در سالهای قبل از آموزش شطرنج، میتواند درک او را نسبت به خانهها بالاتر ببرد و دید شطرنجی فرزند شما را تقویت کند.
زود شروع نکنید
درست است که برخی از بچههای ۳ تا ۴ ساله هم از پس یادگیری شطرنج برمیآیند، اما کسانی که تجربه فعالیت در این ورزش را دارند، میگویند ۵ یا ۶ سالگی، بهترین سن برای آموزش شطرنج به بچههاست. در این سنین، بچهها راحتتر قانونها را میپذیرند و از آنجا که مهارت حل مسئله هم در آنها شکل گرفتهاست، راحتتر میتوانند راهی برای حل مسائل دشوار این بازی پیدا کنند.