در ابتدا می خواهم این مطلب را به شما بگویم که شما تنها مادری نیستید که موقع شیردهی دچار درد شانه، گردن یا کمر می شوید. این درد یک مشکل شایع در میان مادران امریکایی است. حدود ۱۰ درصد از مادران به خاطر درد گردن و شانه شیردهی را قطع می کنند. اما این کار تصمیم عاقلانه ای نیست؛ چرا؟ به خواندن مطلب ادامه دهید. قطع شیردهی به نوزادان راه حل رفع کمر دردتان نیست؛ چون شیردهی باعث بروز این مشکل نشده است. دلیل اصلی کمر دردتان پوزیشن هایی است که برای شیردهی انتخاب می کنید؛ چون موقع شیردهی باید برای مدت طولانی در یک پوزیشن بمانید. بنابراین لازم است به وضعیت نشستن خود یا پیدا کردن دلایل دیگر تمرکز کنید، نه اینکه شیردهی را قطع کنید. ۱۰۰ درصد به وظیفه شیردهی خود متعد باشید؛ هیچ منبع غذایی بهتری مانند شیر مادر برای کودک وجود ندارد.
نواحی و دلایل شایع درد دستگاه ماهیچه ای اسکلتی در میان مادران شیرده
دردهای دستگاه ماهیچه ای اسکلتی عمدتا در نواحی گردن، شانه ها، بازوها، بازوهای فوقانی، مچ و کمر ایجاد می شوند. گاهی اوقات این دردها ناشی از تغییرات فیزیولوژیکی و بعضی اوقات مربوط به شیردهی هستند. تغییرات فیزیولوژیکی داخلی در نتیجه موقعیت نشستن، راه رفتن یا شیردهی در اطراف نواحی کمر ایجاد می شوند. گاهی اوقات علت بروز درد در خانوم ها پس از بارداری سستی رباط است. ممکن است از دانستن این موضوع متعجب شوید که محرومیت از خواب و استرس می تواند منجر به درد شود. چطور این اتفاق رخ می دهد؟ وقتی مادران شیرده دچار استرس می شوند، میزان شیردهی آنها کاهش پیدا می کند؛ بنابراین شیردادن به کودک در یک وضعیت، زمان زیادی طول می کشد که این اتفاق منجر به درد کمر و شانه می شود.
چطور از درد شانه یا گردن در حین شیردهی خلاص شویم؟
همانطور که از مباحث بالا متوجه شده اید، شایع ترین دلایل درد شانه و گردن را شیردهی می دانند، بنابراین سعی کنید که دوره شیردهی را مطابق اصول صحیح آن ادامه دهید. مطمئن شوید که بعضی از فعالیت های منظم را مانند وضعیت قبل از بارداری خود انجام می دهید. کمی ورزش یا پیاده روی می تواند زمینه بروز درد را کاهش دهد. همچنین می توانید به یک فیزیوتراپیست هم مراجعه کنید. شیردهی به خودی خود یک فرایند طبیعی و تسکین دهنده است، پس در موقع شیردهی اصلا نگران هیچ موضوعی نباشید (مواردی مانند: آیا کودک به اندازه کافی شیر می خورد یا نه؟، چرا باز هم گرسنه است؟ و غیره). استرس را از خود دور کنید. این کار به شما کمک خواهد کرد که مقدار شیر خوبی داشته باشید. از این رو زمان کمتری را برای شیردادن به کودک خود صرف می کنید.
صبر نکنید که کودک گرسنه شود و شروع به گریه کردن کند. چون اگر مادران صدای گریه کودک خود را بشوند دچار استرس بیشتری می شوند. به طور منظم به او شیر بدهید. به موضاعتی مانند نشت یا ترش شدن شیر فکر نکنید؛ این یک مشکل شایع در میان مادران شیرده است. مطمئن شوید که از پدهای شیردهی درستی استفاده می کنید. هنگام شیردهی برای محافظت از کمر خود از یک پشتی استفاده کنید. خم نشوید؛ به کمک یک چیزی کودک را هم سطح سینه خود بالا بیاورید. من توصیه میکنم بهترین بالش های شیردهی را پیدا کنید، چون این بالش ها از کمر شما محافظت خواهند کرد.
زمانی را برای دعا و نیایش بگذارید چون این کار ذهن تان را با نشاط نگه می دارد. مطمئن شوید که بعضی از فعالیت های منظم را انجام می دهید. کمی ورزش یا پیاده روی می تواند زمینه بروز درد را کاهش دهد. در نهایت اگر نکات فوق برای شما موثر نبود، لطفا با پزشک خود مشورت کنید. هیچ مسکنی (مانند داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی) را سر خود مصرف نکنید.
مطلب مرتبط: درد شانه در بارداری: علل، علائم، راه درمان و جلوگیری از آن