دارو برای درمان کهیر کودک/ چه پمادی بزنم؟!

دارو‌های آنتی هیستامین مانند ستریزین یا کورتیکواستروئید‌های موضعی می‌تواند موجب کاهش خارش و تورم آن‌ها و تسکین کهیر کودک شود…

کهیر بثورات پوستی قرمز رنگ، در اشکال و اندازه‌های مختلف است که احساس خارش ایجاد می‌کند. علامت شناخته شده کهیر، یک ناحیه مرکزی قرمز رنگ است که کمی متورم شده و با یک حلقه بثورات قرمز رنگ احاطه شده است. 

برای رفع کهیر کودک چه درمان دارویی وجود دارد؟

دارو برای کهیر کودک

قرص کهیر و خارش

انواع مختلفی از دارو‌ها برای درمان کهیر مورد استفاده قرار می‌گیرند. مصرف این دارو‌ها موجب کنترل علایم کهیر در کودکان می‌شود. «بنادریل» دارویی رایج برای کنترل کهیر است. دیگر درمان‌ها عبارتند از:

۱. آنتی هیستامین
اگر کهیر در سراسر بدن پخش شده باشد، دارو‌های آنتی هیستامین مانند «ستریزین» می‌تواند موجب کاهش خارش و تورم آن‌ها شود.

۲. مسدود کننده‌های هیستامین
پزشکان گاهی از مسدود کننده‌های هیستامین (به صورت خوراکی یا تزریقی) برای تسکین کهیر استفاده می‌کنند. سایمتیدین و رانیتیدین در این گونه شرایط مورد استفاده قرار می‌گیرند، اگرچه ممکن است عوارض جانبی ناخواسته‌ای مانند سوء هاضمه داشته باشند.

۳. کورتیکواستروئید‌ها
در مواردی که بدن کودک به دارو‌های بالا پاسخ ندهد، پزشک کورتیکواستروئید‌های موضعی یا دارو‌های خوراکی قوی‌تری مانند پردنیزون را تجویز می‌کند. این دارو‌ها تنها برای مدت زمان کوتاهی استفاده می‌شوند.

۴. داروی آسم تزریقی
پژوهش‌ها نشان داده اند که تزریق omalizumab، داروی آسم، منجر به درمان کهیر بدون عوارض جانبی می‌شود. هزینه این درمان بیشتر از روش‌های معمول است.

۵. ترکیبی از دارو‌های ضد آسم و آنتی هیستامین
در موارد شدید کهیر، پزشک ترکیبی از دارو‌های آسم و آنتی هیستامین را تجویز می‌کند. این درمان موجب تغییر در حالات و رفتار کودک می‌شود.

۶. مهار کننده‌های سیستم ایمنی
ممکن است برای درمان کهیر در کودکان نیاز به مهار کننده‌های سیستم ایمنی باشد. دارو‌هایی مانند سیکلوسپورین و تاکرولیوزس واکنش سیستم ایمنی بدن به کهیر را کنترل می‌کنند، اما عوارض جانبی مانند سردرد و حالت تهوع را در پی دارد.

کهیر واکنش بدن انسان به آلرژی است. هر زمان که بدن انسان در معرض ماده آلرژن قرار گیرد، ماده‌ای به نام هیستامین آزاد می‌شود.

دلایل بروز آلرژی و واکنش کهیر می‌تواند موارد زیر باشد:

گزش حشرات
تماس داشتن با حشرات خاص و یا گزیده شدن توسط زنبور‌ها یا مورچه ها، ممکن است به واکنش کهیر در بدن منجر شود.

خوردن برخی مواد غذایی
مصرف برخی مواد غذایی، حتی دست زدن به آنها، یکی دیگر از عوامل بروز کهیر است. مصرف شیر، بادام زمینی، سویا و صدف برای برخی کودکان حساسیت‌زاست و موجب بروز کهیر می‌شود.

تماس با حیوانات خانگی
در برخی موارد کودکان به موی حیوانات خانگی مانند گربه یا سگ واکنش نشان می‌دهند و کهیر می‌زنند.

بیماری
ابتلا به بیماری‌های خاصی، مانند عفونت ویروسی یا سرماخوردگی ممکن است باعث ایجاد لکه‌های قرمز و کهیر در کودکان شود.

برخی داروها
از آنجایی که کهیر واکنش بدن انسان نسبت به یک ماده شیمیایی ناخواسته است، برخی دارو‌ها یا آنتی بیوتیک‌ها نیز باعث ایجاد واکنش بدن و کهیر می‌شوند.

نوسانات دمایی
نوسانات دمایی در محیط باعث می‌شود که پوست کودک واکنش نشان دهد و موجب بروز کهیر می‌شود. معمولا، شدت کهیر در کودکان خفیف است و با درمان‌های ساده خانگی بهبود می‌یابد. داروی آنتی هیستامین خوراکی موجب کاهش شدت کهیر می‌شود و پماد هیدروکورتیزون احساس خارش در اطراف کهیر را برطرف می‌کند.

در موارد نادر، اگر بثورات پوستی به مرور زمان شدت پیدا کند و آنتی هیستامین پاسخگو نباشد، بایستی به پزشک مراجعه شود. به ویژه زمانی که کهیر همراه با تورم است. پزشک دارو‌هایی تجویز می‌کند تا از شدت تورم بکاهد در موارد حاد، پزشک تزریق یک دوز اپی نفرین را برای کودک تجویز می‌کند.

علت کهیر در کودکان
کهیر معمولا در نتیجه یک واکنش آلرژیک ایجاد می‌شود، اگرچه تعیین دقیق منبع واکنش کار ساده‌ای نیست. به طور معمول کهیر در حدود ۲۴ ساعت روی پوست ظاهر می‌شود و سپس ناپدید می‌شود. این بازه زمانی اندک می‌تواند شما را از منبع آلرژی کودک‌تان آگاه کند. آلرژی ممکن است واکنش به یک شامپوی جدید، گزش حشره‌ای در باغ، تست کردن یک غذای جدید یا بازی با گربه یا سگ خانگی باشد.

تعیین دلیل کهیری که ظرف ۲۴ ساعت بهبود نمی‌یابد و چند هفته تا چند ماه درمان آن طول می‌کشد، بسیار مشکل است. در اغلب موارد دلیل آن‌ها آلرژی غذایی است. اما مصرف برخی دارو‌ها نیز باعث ایجاد واکنش‌های آلرژیک و ایجاد کهیر می‌شوند. کهیر مزمن در میان کودکان نادر است. بنابراین بهتر است که بر روی رژیم غذایی کودک نظارت داشته باشید و از آزمایش آلرژی برای کشف منبع حساسیت در کودکان استفاده کنید.

علائم و نشانه‌های کهیر در کودکان و نوزادان
ظاهر شدن بثورات قرمز رنگ همراه با احساس خارش به طور ناگهانی و بدون هیچ دلیلی
ظاهر شدن لکه‌های قرمز و جوش در چندین محل بدن
بثورات ملتهب که در محلی از بدن ناپدید می‌شوند و در ناحیه دیگری ظاهر می‌شوند
بثورات دایره‌ای شکل که روز‌ها یا هفته‌ها روی پوست ظاهر می‌شوند
کهیری که درمان آن بیش از شش ماه طول می‌کشد مزمن است.

شوک آنافیلاکتیک بر اثر کهیر
در موارد شدید، ظاهر شدن کهیر منجر به شوک آنافیلاکتیک در بدن می‌شود. در عرض یک ساعت یا بیشتر پس از بروز کهیر، شوک آنافیلاکتیک منجر به مشکل تنفسی، حالت تهوع، تاری دید، خارش، عطسه یا حتی از دست دادن هشیاری می‌شود.

روش تشخیص

اولین گام در جهت تشخیص کهیر، بررسی بثورات قرمز رنگ روی پوست است. سپس منبع آلرژی با بررسی عوامل مرتبط با آن‌ها مشخص می‌شود، مانند:

زمان و مکان مشاهده اولین بثورات پوستی
بررسی رژیم غذایی روزانه و مواد غذایی مصرف شده
اعلام هر دارو جدیدی که اخیرا مصرف شده
حضور حیوانات یا حیوانات خانگی در محیط زندگی
گزیدگی حشرات
سابقه خانوادگی کهیر

عوارض جانبی کهیر
کهیرهای مزمن و حاد موجب تورم عمیق در بافت پوست می‌شوند. همچنین بر حالات و خلق و خوی کودک نیز تاثیر می‌گذارند.
کهیر‌های بسیار بزرگ در اثر تجمع مایع در لایه‌های زیرین پوست ایجاد می‌شوند. این کهیرها بسیار متورم هستند و معمولا روی چشم، لب، اندام تناسلی، دست و پا دیده می‌شوند. حضور دائمی این کهیر‌های بزرگ موجب احساس ناراحتی و استرس در فرد می‌شود.

درمان‌های خانگی کهیر کودک
نواحی از بدن که دچار کهیر شده اند را بشویید تا آلرژن‌های موجود روی پوست از بین روند.
نشستن در وان آب سرد با اندکی جوش شیرین موجب تسکین خارش پوست می‌شود.
قرار دادن کمپرس سرد روی محل خارش موجب التیام آن می‌شود.

توصیه‌هایی برای مراقبت از کودک در دوران عفونت کهیر
مراقب باشید تا کودک کهیر‌ها را نخارد.
لباس آزاد و راحتی به تن کودک کنید تا در اطراف کهیر چسبان و تنگ نباشد.
کودک را در معرض دمای شدید (خیلی سرد یا خیلی گرم) یا نوسانات دمایی قرار ندهید.

روش‌های تسکین خارش پوست
تسکین خارش پوست موجب آرامش کودک می‌شود. حمام سرد و یا دوش گرفتن موجب التیام خارش ناشی از کهیر می‌شود. همچنین مواد آلرژن موجود روی پوست را نیز از بین می‌برد. استفاده از یک پماد مخصوص کهیر و آرامش بخش نیز همین تاثیر را دارد.

زمان مراجعه به پزشک
اگر کهیر ظرف چند روز ناپدید نشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
در مورد کهیر مزمن، به محض مشاهده بثورات پوستی، به پزشک مراجعه کنید.
اگر کودک واکنش شدیدی به کهیر نشان داد، بلافاصله به اورژانس مراجعه کنید.
کهیر در کودکان معمولا ملایم است و به راحتی با درمان خانگی ساده درمان شود. به طور معمول با مراقبت و استفاده از دارو‌های بدون نسخه (OTC)، کهیر از بین می‌رود. 

منبع خبر : برگرفته از setare

اشتراک‌گذاری
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *