خوردن مواد خوراکی غنی از پروتئین همچون گوشت کمچرب، ماهی و مرغ و همچنین میوه و سبزیجات از زایمان زودرس جلوگیری میکند…
برخی تحقیقات نشان می دهد که رژیم غذایی با چربی های اشباع نشده خطر زایمان زودرس را پایین می آورد. چربی های اشباع نشده در آجیل، دانه، ماهی و روغن دانه یافت می شود.
خانمهایی که عادت به خوردن کیکها، بیسکویت و خوراکیهای حاوی چربی اشباع شده و مواد قندی دارند در صورت بارداری بیشتر مستعد زایمان زودرس هستند.
خوردن چه چیزهایی از زایمان زودرس جلوگیری میکند؟
مصرف کافئین باعث ایجاد آسیب های سلولی در جنین و زایمان زودرس در مادر می شود. مطالعات متعددی که روی مدلهای انسانی انجام شده نشان میدهد مصرف کافئین با زایمان زودرس، تولد نوزاد نارس، نقایص مادرزادی، کاهش توانایی باروری و افزایش ریسک به دنیا آوردن نوزاد با وزن کم همراه است. اگرچه مطالعهای که بتواند به طور قاطع در این زمینه اظهار نظر کند وجود ندارد ولی در دوران بارداری بهتر است در مصرف کافئین صرفهجویی شود.
زایمان زودرس برای زنانی که رژیم غذایی نامناسب دارند ۱٫۵ برابر نسبت به افراد دیگر بیشتر است!
مادران بارداری که از مواد خوراکی غنی از پروتئین همچون گوشت کمچرب، ماهی و مرغ و همچنین میوه و سبزیجات مصرف میکنند به طور قابل توجهی کمتر در معرض زایمان زودرس هستند.
دیابت به طرق مختلف برای بارداری زیانآور است و مادر و جنین را مستعد بروز عوارض جدی کرده و میتواند به زایمان زودرس منجر شود.
درمان دیابت بارداری شامل رژیم غذایی، ورزش، کنترل وزن و دارو بوده و زنان باردار باید تحت نظر پزشک متخصص باشند.
تشنگی غیرعادی، خستگی، حالت تهوع، تاری دید و عفونت در پوست از علائم دیابت بارداری است.
مصرف قند به تنهایی نمیتواند علت دیابت بارداری باشد، اما مصرف انواع شیرینیجات و نوشابهها در دوران بارداری نوعی سم برای زنان است.
مصرف ۳ گروه غذایی با سدیم زیاد نظیر سوسیس، کالباس، هر نوع ماده غذایی کنسرو شده و مواد غذایی چرب با کلسترول زیاد و انواع شیرینیجات و نوشابهها در دوران بارداری مجاز نیست.
چنانچه سابقه زایمان پیش از موعد را دارید ، در حال حاضر بیشتر در معرض زایمان زودرس قرار دارید ، به همین علت پزشک به شما پروژسترون ( IVP ) تجویز می کند . طبق مطالعات اخیر ، تزریق هفتگی پروژسترون در بین هفته های ۱۶ تا ۲۰ ، حدود ۳۳ درصد زایمان زودرس را کاهش می دهد . این دارو برای استفاده ی همه ی زنان ، نتیجه یکسانی ندارد ، با پزشک خود صحبت کنید.
علائم هشدار دهنده ی زایمان زودرس
در مواردی ، داروهایی می توانند زایمان زودرس را به عقب بیندازند و به جنین فرصت بیشتری برای رشد دهد . چنانچه هر چه سریعتر تحت درمان قرار بگیرید ، بهتر جواب می بینید . بنابراین همیشه به علائم زایمان زودرس توجه داشته باشید . اگر هریک از علائم زیر را مشاهده کردید ، به پزشک خود اطلاع دهید . بهتر است خیلی مراقب باشید تا درصد زایمان زود رس را افزایش ندهید .
*وجود انقباضات در هر ۱۰ دقیقه
*وجود ترشحات یا خون از رحم
*فشار در لگن ، به طوری که احساس می کنید جنین شما در حال پایین آمدن است .
*تغییری در رنگ ترشحات از سفید به ترشحات کرمی غلیظ و چسبنده
هنگامی که به پزشک تلفن می زنید ، وی در مورد علائم و سن حاملگی تان سوالاتی می پرسد ( هفته های حاملگی تان را دقیق به خاطر داشته باشید ) . وی ممکن است از شما بخواهد به مطب یا بیمارستان بروید و تحت نظر قرار بگیرید ، تا مطمئن شود . که آیا گردن رحم تان در حال باز شدن است یا نه . اگر انقباضات با باز شدن گردن رحم همراه باشد ، شما زایمان زودرس خواهید داشت .
راهکارهای درمانی زایمان زودرس
اگر علائمی از زایمان زودرس در شما وجود داشته باشد ، پزشک به شما توصیه می کند که این آزمایش سطح که آزمایش فیبرونکتین جنینی ( FFN ) انجام دهید ، یک نوع پروتئین خاص را در دهانه ی گردن رحم اندازه گیری می کند. اگر جواب آزمایش منفی باشد ، پزشک مطمئن می شود که تا ۲ یا ۳ هفته آینده زایمانی رخ نمی دهد .اگر تست مثبت باشد با اطمینان نمی توان گفت که شما در مرحله زایمان زودرس قرار دارید . از طرفی ، آزمایش مطمئنی وجود ندارد که بتوان زایمان زودرس را در خانم ها پیش بینی کرد . بنابراین گاهی اوقات وضعیت عصبی ” انتظار ” وجود دارد.
برخی از پزشکان برای جلوگیری از زایمان زودرس ، به شما توصیه می کند تا استراحت نمایید ، اگرچه در تحقیقات به عمل آمده مدرکی دال بر تاثیر استراحت برای جلوگیری از زایمان زودرس وجود ندارد . بنابراین با توجه به قطعی نبودن این موضوع ، پزشکان محتاطانه برخورد می کنند و برای جلوگیری از زایمان زودرس ، استراحت را پیشنهاد می کنند.
اگرچه پزشکان نمی توانند جلوی زایمان زودرس را بگیرند ، اما می توانند ” توکولیتیکس، را تجویز کنند که این دارو ، زایمان را برای دو تا سه روز به تعویق می اندازد. هر چند این مدت شاید زمان کمی باشد ، اما می تواند بسیار موثر باشد زیرا ماندن جنین حتی برای چند روز، شانس زنده ماندن او را افزایش می دهد.
اگر در هفته های ۲۴ تا ۳۴ بارداری، هستید ، به شما ” کورتیکوستروئید ” داده خواهد شد که میزان فعال کنندگی سطحی را در ریه های جنین افزایش می دهد.
فعال کننده ی سطحی ، به جنین این امکان را می دهد که آسان تر تنفس کند و زمان کمتری در زیر دستگاه بماند .
بعد از آن که شما کورتیکوستروئید دریافت کردید ، لازم است برای بهره مندی بیشتر از دارو ، جنین برای ۴۸ ساعت در رحم بماند . چنانچه کیسه آب پاره شود ، آنتی بیوتیک هایی را دریافت می کنید تا از بروز عفونت های گروه ب جلوگیری کند و زمان ماندن در رحم ، افزایش پیدا کند.