روش شروع تغذیه کودک ۶ ماهه
آیا قبل از ۶ ماهگی لازم است غذایی به نوزاد داده شود؟
تا قبل از سن ۶ ماهگی، غیر از شیر مادر هیچ غذایی نباید به نوزاد داده شود. ولی چون ویتامین D و A شیر مادر به اندازه نیاز روزانه طفل نمی باشد لازم است از پانزده روزگی تا پایان یک سالگی قطره ویتامین D و A به کودک طبق دستور پزشک یا مرکز بهداشتی داده شود.
ادامه مصرف قطره ویتامین D و A تا پایان دو سالگی با تشخیص پزشک است. پس از سن ۶ ماهگی، دیگر شیر مادر به تنهایی جوابگوی نیاز مندی های غذایی طفل نمی باشد و باید از این سنین تغذیه کمکی برای طفل شروع شود.
چون اطفال معمولا پس از ۶ ماهگی، در معرض کم خونی فقر آهن قرار دارد، لازم است بعد از ۶ ماهگی با تجویز پزشک به کودک قطره آهن داده شود. میزان لازم توسط پزشک مشخص می شود. قطره آهن باید حتما در انتهای سطح زبان کودک چکانده شود چون در صورت تماس با دندان ها قطره آهن می تواند باعث سیاه شدن دندان ها گردد. معمولا قطره آهن از پایان ۶ ماهگی تا پایان دو سالگی برای کودکان تجویز می شود.
تغذیه کودک ۶ ماهه را چگونه شروع کنیم؟
همه غذای کمکی را نباید به یکباره شروع کرد. همواره باید به یاد داشته باشیم که غذای اصلی طفل در این زمان هنوز شیر مادر است و در هر حال، ابتدا شیر و سپس غذا داده می شود (برای از بین نرفتن عادت مکیدن پستان مادر، لازم است کلیه مواد غذایی با قاشق یا فنجان به کودک داده شود).
نحوه شروع گروه های مختلف غذایی، به صورت زیر پیشنهاد می شود :
غلات : در هفته اول ۷ ماهگی می توان تغذیه کمکی را با لعاب برنج، روزانه یک تا ۱۰ قاشق مرباخوری شروع کرد. هفته دوم می توان از حریره بادام، شیر برنج و یا فرنی به میزان یک تا ۱۰ قاشق مرباخوری استفاده کرد.
سبزیجات : در هفته چهارم ۷ ماهگی بعد از شروع غذاهای کمکی می توان به تدریج از یک تا ده قاشق مرباخوری آش یا سوپ سبزیجات ( به صورت نرم و صاف شده ) استفاده کرد.
میوہ جات : در ماه هشتم از یک قاشق مرباخوری آب میوه شروع نموده به تدریج آن را به ده قاشق مرباخوری رسانیده بهتر است فقط از یک نوع آب میوه استفاده شود. دادن آب مرکبات به کودکان کمتر از یک سال به دلیل امکان ایجاد آلرژی در کودکان توصیه نمی شود.
گوشت و غذاهای پروتئینی: از سن ۸ ماهگی، از غذاهای پروتئینی در هر وعده می توان نصف قاشق چایخوری زرده تخم مرغ مخلوط با کمی آب جوشیده با شیر مادر یا از سن ۹ ماهگی یک قاشق غذاخوری گوشت پخته و نرم شده بدون چربی یا یک قاشق غذاخوری حبوبات پخته و نرم شده استفاده کرد.
از سن ۸ ماهگی می توان مقدار غذاهای ذکر شده را افزایش داد و غذاهایی را که کودک بتواند با دست بگیرد مانند بیسکویت یا نان برشته، در اختیار او گذاشت.
در سن ۱۱ تا ۲۴ ماهگی باز مقدار غذا افزوده می شود. در این زمان دیگر نیازی به صاف کردن غذا نیست و کم کم می توان از غذای سفره که خوب پخته شده باشد به طفل داد.
نکات مورد توجه تغذیه تکمیلی کودک
در مورد غذای کمکی شیرخواران رعایت موارد زیر ضروری است :
– غذاها باید به دقت و از میوه جات و سبزیجات و گوشت تازه انتخاب شوند و طوری تهیه گردند که مواد مغذی آنها باقی بماند.
– در تهیه غذا برای کودک حتی الامکان از نمک استفاده نشود و از شکر نیز به مقدار بسیار کم استفاده شود.
– تا قبل از یک سالگی نباید عسل و سفیده تخم مرغ به کودک داده شود، چون عسل می تواند باعث بوتولیسم در طفل شود و همچنین مصرف این مواد قبل از یک سالگی باعث بروز حساسیت و آلرژی در طفل می گردد.
– هر بار به میزان کمی غذا برای یک یا دو وعده تهیه شود و باقیمانده غذا در ظرف سرپوشیده در یخچال یا فریزر نگهداری گردد.
– همه وسایل مورد نیاز باید کاملا تمیز باشد و دست ها نیز قبل از تهیه غذا و همچنین در موقع غذا دادن به طفل کاملا با آب و صابون شسته شوند.
۶- برای غذا دادن به کودک، از قاشق استفاده شود، چون تمیز کردن آن خیلی راحت تر و سالم تر از غذا دادن با دست است.
– بار دیگر ذکر این نکته ضروری است که از سن ۱۸ ماهگی تا ۲ سالگی که زمان از شیر گرفتن نوزاد است باید به قدر تمایل به شیر خوار شیر داده شود.
از شیر گرفتن شیرخوار به معنی حذف شیر از برنامه غذایی کودک نمی باشد. شیر تا هر زمان و بخصوص زمان رشد تا بلوغ جزء برنامه غذایی کودک است. اما از سن ۱۸ ماهگی به بعد و تا ۲۴ ماهگی کم کم باید شیر مادر قطع شود. برای انجام این کار باید با برنامه منظم تعداد وعده های شیردادن به تدریج کاهش یابد و سپس حذف گردد.
کودک چه غذایی را می تواند از ۶ تا ۸ ماهگی بخورد؟
?شیر مادر یا شیر خشک
?از میوه ها (موز، گلابی، سیب زمینی، هلو، آووکادو)
?سبزیجات خرد شده (هویج به خوبی پخته شده، اسکواش، سیب زمینی شیرین)
? گوشت خالص (مرغ، گوشت خوک، گوشت گاو)
توفو خالص
? مقدار کمی ماست غیر شیرین (شیر گاو تا سن ۱ سالگی مجاز نیست)
? حبوبات خرد شده (لوبیا، نخود، عدس)
? غلات غنی شده با آهن (جو، بلغور)
?غذای کودک ۶ تا ۸ ماهه چه مقدار در روز است؟
? ۱ قاشق چای خوری میوه، به تدریج به ۲ یا ۳ قاشق غذاخوری در چهار وعده افزایش یابد
?۱ قاشق چای خوری سبزیجات، به تدریج به ۲ یا ۳ قاشق غذاخوری در چهار وعده افزایش یابد
? ۳ تا ۹ قاشق غذاخوری غلات در ۲ یا ۳ وعده
۶ تا ۸ ماهگی:
?♨?غذاهای جدید را کم کم به کودک معرفی کنید. دو یا سه روز منتظر بمانید سپس غذای جدید دیگر را معرفی کنید. (اگر کودک یا خانواده شما سابقه آلرژی دارند، سه روز منتظر بمانید). ? همچنین خوب است غذاهای نمونه را بنویسید.
? اگر کودک واکنش نامطلوب نشان بدهد راحت تر می توانید متوجه بشوید مربوط به کدام غذا است.
ترتیب غذاهای جدید معمولا مهم نیست. پزشک فرزند شما می تواند به شما لیست غذاها را پیشنهاد بدهد.