تبخال تناسلی در دوران بارداری/ راههای انتقال ویروس تبخال تناسلی به نوزاد!

اگر خانم حامله ای در زمان نزدیک به زایمان برای اولین بار آلوده به ویروس تبخال تناسلی شود، در ۵۰-۳۰ درصد موارد آنرا به نوزاد منتقل خواهد کرد، حتی اگر هیچ علامتی نداشته باشد …

تبخال تناسلی جزو بیماریهای آمیزشی محسوب می شود و اگر نوزادی به آن مبتلا شود عواقب وخیم در انتظار وی خواهد بود. عامل این بیماری ویروس بخصوصی به اسم (Herpes Simplex Virus) (HSV) می باشد که دارای نوع ۱ و نوع ۲ می باشد. ویروس نوع یک بیشتر سبب تبخال سرماخوردگی می گردد در صورتیکه ویروس نوع دو بیشتر سبب تبخال تناسلی می شود. ولی هر دو ویروس می توانند هر دو بیماری فوق را ایجاد کنند. عامل تبخال تناسلی همان ویروسی است که می تواند سبب ایجاد آبله مرغان و یا زونا شود. حدود ۸۰ درصد بالغین دارای تبخال دهانی و ۲۰ درصد بالغین دارای تبخال تناسلی هستند.

اگر فردی با فرد آلوده به ویروس تبخال تناسلی تماس جنسی داشته باشد، به تبخال تناسلی مبتلا خواهد شد. علاوه از آن از راه تماس جلدی نیز این بیماری قابل انتقال است مثلا اگر فردی دارای تبخال لب ناشی از سرماخوردگی باشد و به آنها دست بزند و سپس ناحیه تناسلی فرد دیگری را لمس کند، می تواند سبب انتقال ویروس گردد. بسیاری از افرادیکه آلوده به ویروس تبخال تناسلی هستند، از آن بی خبر هستند چون فاقد علائم می باشند.

در حالیکه بسیاری از خانمهای مبتلا به تبخال تناسلی فرزندان سالم بدنیا می آورند، ولی تعدادی از آنها نیز این ویروس را به نوزاد منتقل کرده و سبب عوارض شدید و گاه کشنده در نوزاد می شوند.

بنابراین خانمهای حامله باید آشنا به تبخال تناسلی باشند، و اگر دارای علائم تبخال تناسلی شدند و یا شک داشتند که مبتلا به تبخال تناسلی شده اند، باید بلافاصله به پزشک خود مراجعه نمایند. حتی اگر خانمی در گذشته دارای تبخال تناسلی بوده باشد باید آنرا با پزشک خود در میان بگذارد، آن بخاطر این است که اقداماتی جهت جلوگیری از ابتلا نوزاد به ویروس تبخال تناسلی انجام شوند. وقتی خانمی یکبار به این ویروس مبتلا شد، آن در غلاف فیبرهای عصبی باقی می ماند. آنجا مکانی است که سیستم ایمنی بدن بدان دسترسی ندارد. بعد از آن در شرایط مساعد ویروس فعال شده و سبب بیماری تبخال تناسلی و یا زونا می شود. ممکن است یک خانم در سال چند بار مبتلا به این بیماری شود.
از هر ۴ نفر خانم حامله یک نفر دارای ویروس تبخال تناسلی در دنیا است، که اکثر آنها از آن بی خبر هستند.

چگونه ویروس می تواند به یک شیرخوار منتقل شود؟
• اگر مادری در هنگام زایمان دارای ویروس تبخال تناسلی در کانال زایمانی باشد، آنرا به کودک منتقل خواهد کرد. این شایعترین راه ابتلا کودک به ویروس تبخال تناسلی است.
• اگر کودک توسط فردیکه دارای تبخال سرماخوردگی است، بوسیده شود ویروس می تواند به کودک منتقل گردد.
• بندرت از راه تماس جلدی نیز این ویروس به کودک منتقل می شود. مثلا فردی دارای تبخال لب بعلت سرماخوردگی است و به آن دست می زند و سپس دست آلوده خود را به کودک می زند. از این طریق ویروس می تواند به کودک منتقل گردد.

ویروس تبخال تناسلی چگونه خانمهای حامله را تحت تاثیر قرار می دهد؟
• اگر خانم حامله ای در زمان نزدیک به زایمان برای اولین بار آلوده به ویروس تبخال تناسلی شود، در ۵۰-۳۰ درصد موارد آنرا به نوزاد منتقل خواهد کرد، حتی اگر هیچ علامتی نداشته باشد. ریسک در اینگونه خانمها بسیار بالا است، چون در بدن آنها هنوز به میزان کافی آنتی بادی بر علیه ویروس تبخال تناسلی ایجاد نشده است تا نوزاد را از ابتلا به ویروس تبخال تناسلی مصون دارد. دو درصد خانمهای حامله برای اولین بار در زمان حاملگی مبتلا به تبخال تناسلی می شوند.

• اگر خانم حامله ای قبلا مبتلا به تبخال تناسلی بوده است و اکنون بیماری در او عود کرده است و یا اینکه فاقد علامت است، در ۳ درصد موارد ویروس را به فرزند خود منتقل خواهد کرد. گاها در حین حاملگی خانم حامله مبتلا به تبخال تناسلی شدید می شود و فکر می کند که برای اولین بار است که مبتلا به این بیماری شده است، در صورتیکه وی قبلا مبتلا شده و چون علامت نداشته است، متوجه نشده است. برای افتراق اینکه عفونت اولین بار است و یا اینکه عود آلودگیهای قبلی است، انجام آزمایش خون خیلی کمک کننده است.

راههای انتقال ویروس تبخال تناسلی به نوزاد
• موقع زایمان در مادری که دارای کانال زایمان آلوده است.
• وارد شدن ویروس به بدن نوزاد قبل از زایمان، اگر خانمی برای اولین بار در ۳ ماه اول حاملگی مبتلا به ویروس تبخال تناسلی شود ویروس می تواند از جفت عبور کرده و وارد بدن جنین شود.
• بوسیدن نوزاد توسط فردیکه دارای تبخال سرماخوردگی است
• زدن دستان آلوده به ویروس به کودک

علائم و عوارض آلودگی به ویروس تبخال تناسلی در کودک کدامها هستند؟
• عفونت پوست، زخم دهان و عفونت چشم: آلوده شدن این نواحی معمولا بدون عارضه سپری می شود ولی گاها آسیب شدید به آعصاب چشم وارد می آید.
• انتقال ویروس به مغز و عفونت مغز: اینگونه نوزادان تحریک پذیر شده، خوب شیر نمی خورند و دچار تشنج می گردند. متاسفانه ۴ درصد نوزادان مبتلا به عفونت ویروسی مغز می میرند.
• گرفتاری سایر اعضاء بدن: در این موارد میزان مرگ و میر ۳۰ درصد است. بسیاری از نوزادانیکه از ابتلا به عفونت مغز و سایر اعضاء جان سالم بدر می برند، بعدها دچار عوارض شدید مثل عقب ماندگی ذهنی، تشنج، کوری، کری و فلج مغزی می شوند.

چگونه یک نوزاد آلوده درمان می شود؟
• این نوزادان را باید با داروی آسیکلوویر درمان کرد. آن در درمان عفونت پوست، زخم دهان و عفونت چشم خیلی موثر است. هرچه زودتر باید درمان را شروع کرد تا ویروس در بدن منتشر نشود. وقتی عفونت به مغز یا سایر اعضاء منتشر شد، دیگر این دارو زیاد مؤثر نخواهد بود
.

اگر مادر مبتلا به تبخال تناسلی بوده باشد، چگونه می توان از ابتلا نوزاد پیشگیری کرد؟
• اگر خانمی دارای سابقه ابتلا به تبخال تناسلی باشد، موقع زایمان باید بدقت توسط پزشک معاینه شود. اگر هنگام زایمان مادر دارای عفونت فعال باشد (چه اولین بار باشد و چه عود باشد) می توان از ابتلا کودک با سزارین جلوگیری کرد.
• بسیاری از پزشکان معتقد هستند اگر خانمی برای اولین بار در دوران حاملگی مبتلا به تبخال تناسلی شده باشد و یا اینکه تبخال تناسلی فعال در دوران حاملگی عود کند، در ماه آخر حاملگی به آنها داروی آسیکلویر تجویز شود.
اکثر مادرانیکه نوزادان آنها مبتلا به ویروس تبخال تناسلی می شوند، هیچگونه علامتی در دروان حاملگی و زایمان ندارند. اینگونه مادران دارای عفونت مخفی می باشند و راهی هم وجود ندارد که کودکان این مادران را در هنگام زایمان از ابتلا نجات داد.  

اشتراک‌گذاری
16 نظر
  1. سلام .ممنون از اطلاعاتی که در اختیار ما قرار میدید من مادر مبتلا به هرپس تناسلی ام و پنج ساله که مبتلا هستم و۴ ماه پیش زایمان سزارین کردم پدر طول بارداری سه بار بیماری ام عود کرد و دارو مصرف کردم نگران فرزندم بودم . اکنون مشکلی برای فرزندم وجود نخواهد داشت یعنی مبتلا نمی شود؟

    1. سلام خیر نگران نباشید مشکلی ندارد.

  2. سلام خسته نباشید .من ۵ هفته باردارم قبلا دو مرتبه تبخال تناسلی داشتم که اسیکلوییر مصرف کردم .اگر در دوران بارداری عود کنه میتونم دارو مصرف کنم؟ برای جنین اتفاقی میوفته؟ و ایا قابل تشخیص هست؟لطفا جواب بدید خیلی نگرانم

    1. سلام بله اگر در زمان بارداری دچار ضایعات پوستی تبخال شوید درمان دارویی دارد .

  3. باسلام.من سال گذشته باردار بودم ك متوجه مشكلات مغزي جنين در هفته ي سي شديم.ازمايش و ام آر آي انجام دادم.توي ازمايش ايمني بدنم بالا بوده ولي متخصص پريتانولوژي گفت مبتلا به هرپس تناسلي هستم و علت مشكلات مغزي و درنتيجه فوت جنين همين ويروس بوده است.اكنون باردارم و تا الان ك وارد ماه نهم شده ام همه ي ازمايش ها و سونوگرافي ها خوب بودن.من در مورد زايمان طبيعي پرسيدم ،گفتن ويروس توي خونم هست نه در كانال زايمان.پس ميتونم زايمان طبيعي انجام بدم.ضمنا من واكسن سه مرحله اي اچ پي وي هم قبلا زده بودم.هميشه معاينه ها و تست پاپ اسمير هم سالم بوده.الان خيلي نگرانم.ايا اين ويروس به جنين منتقل ميشه؟زايمان طبيعي ميتونم انجام بدم؟

    1. سلام بله می توانید زایمان طبیعی داشته باشید منعی ندارد.

  4. سلام من الان تبخال تناسلی دارم ۷ماهم تموم شده رفتم تو۸ماه باید چکغر کنم توروخدا راهنماییم کنید آیا بچه من مبتلا شده است

    1. سلام خیر نگران نباشید.

  5. سلام من ١ سال دچار اين ويروس تبخال تناسلي هستم چند ماهي يك بار عود ميكنه ايا ميشه من مدت طولاني قرص اسيكلوويو استقاده كنم كه اصلا ظاهر نشه ؟

    1. سلام خیر فقط باید با تجویز پزشک از دارو استفاده کنید.

  6. سلام من هفته ۴بارداری هستم الان ۳روزه متوجه تبخال تناسلی شدم بادکتر مشورت کردم
    قرص وپماد مصرف میکنیم ایا واسه جنین مشکلی پیش نمیاد.

  7. سلام من حدودا ۶ سال مبتلا به تبخال تناسلی هستم هرز.گاهی میزنه و کرم اسیکلوویر استفاده میکنم الان ۶ ماهه باردارم و تا الان ۴ مرتبه زده امکان داره به جنین سرایت کرده باشد یا خیر ؟ و اینکه اگر سزارین انجام شود هیچ مشکلی برای بچه بوجود نمیاد ؟ ممنون میشم راهنمایی کنید.

    1. سلام نگران نباشید خیر مشکلی به وجود نمی آید.

  8. سلام من چهار ساله مبتلا به تبخال تناسلی هستم. الان ماه اول بارداری هستم که تبخال ها ظاهر شدن .سه یا چهار روزه خودش بدون دارو خوب میشه آیا لازمه من دارو مصرف کنم ؟ واسه بچه خطرناکه ؟

    1. سلام اگر تا سه چهار روز آینده کاملا برطرف شدند نیاز به پیگیری ندارد.

  9. تبخال تناسلی می تواند باعث درد، خارش و زخم در ناحیه تناسلی شما شود. اما ممکن است شما هیچ علامت یا علائمی از تبخال تناسلی نداشته باشید. در صورت آلوده شدن ، می توانید مسری باشید حتی اگر زخم قابل مشاهده ای نداشته باشید.
    هیچ درمانی برای تبخال تناسلی وجود ندارد ، اما داروها می توانند علائم را کاهش داده و خطر ابتلا به دیگران را کاهش دهند. کاندوم همچنین می تواند به جلوگیری از شیوع عفونت تبخال دستگاه تناسلی کمک کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *