عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا گفت: بیشتر مردان تصور میکنند که توانایی باروری در آنها قطعی است، اما واقعیت چنین چیزی را نشان نمیدهد. همه مردانی که قصد دارند در آینده پدر شوند، باید سلامت تولید مثل را در جهت حفظ باروری، خصوصا با افزایش سن، جدیتر بگیرند.
دکتر سعید آراسته، متخصص اورولوژی در خصوص سلامت تولید مثل و حفظ باروری مردان، گفت: بررسی سلامت دستگاه تولید مثل مردان در جهت حفظ باروری در سنین مختلف یعنی از کودکی تا بزرگسالی و خصوصا سنین باروری نیازمند بررسی و ارزیابی دقیق است.
وی افزود: در دوران نوزادی، ارزیابی و معاینه دستگاه تناسلی توسط متخصص اطفال لازم است و در صورت غیر طبیعی بودن و وجود بیضه نزول نکرده، درمان مناسب، در سن ۶ تا ۱۲ ماهگی توصیه میشود.
بیضه نزول نکرده شایعترین علت ناباروری مردان
بیضهها در دوران جنینی داخل شکم جنین تکامل مییابند و با افزایش سن، از مسیر مشخص پایین میآیند و داخل کیسه بیضه قرار میگیرند. مسیر نزول بیضه، کانال یا مجرای مغبنی است که در کشاله ران قرار دارد. اگر پایینآمدن بیضه در هر قسمت از مسیر طبیعی متوقف شود، به آن «عدم نزول بیضه» یا «بیضه نزولنکرده» میگویند، ولی اگر بیضه از مسیر طبیعی خود خارج و نزول آن متوقف شود، به آن «بیضه نابجا» گفته میشود. «بیضه نزولنکرده»، یکی از شایعترین اختلالات مادرزادی است که پسربچهها را گرفتار میكند و از هنگام تولد نوزاد وجود دارد.
این متخصص اورولوژی و ناباروری مردان با اشاره به اینکه به طور فراوان در بین بیمارانی که جهت درمان ناباروری خود به مرکز درمان ابن سینا مراجعه میکنند مشاهده میشود یکی از علل اصلی ناباروری بیضه نزول نکرده است، گفت: اگر بیماران جهت شناسایی و درمان بیماری به موقع به مراکز درمانی مراجعه کنند با مشکل ناباروری مواجه نمیشوند.
وی در ادامه افزود: در تمام طول مدت زندگی ممکن است فرد به بیماریهای مختلفی دچار شود، مثلا در هنگام بلوغ هر ضایعهای همچون التهاب بیضهها و بیماریهای عفونی مختلف که بیضهها را درگیر کند، ممکن است مشکلاتی برای مردان ایجاد کند و روی عملکرد بیضهها تاثیر منفی بگذارد.
ضرورت معاینه بیضه هنگام ابتلا به اوریون در سنین بلوغ
عضو تیم تخصصی مرکز درمان ابن سینا همچنین با توجه به اهمیت ابتلا و درگیری بیضهها، به انواع بیماریها تصریح کرد: ابتلا به برخی از بیماریها همچون اوریون چنانچه در دوران بلوغ و پس از آن رخ دهد و باعث ایجاد التهاب در بیضهها شود باید مورد بررسی و درمان قرار گیرد، چرا که ممکن است در عملکرد اسپرم سازی و باروری فرد اختلال ایجاد کند. هرچند لزوما ابتلا به این بیماری به خصوص اگر در سنین کودکی اتفاق بیفتد خطرناک و نگران کننده نیست.
آراسته با بیان اینکه بیماریهای سیستمیک در بدن ممکن است اختلالاتی در عملکرد بیضهها ایجاد کند، گفت: تومورهایی همچون لنفوم ممکن است اشکال عملکرد بیضهها در اسپرم سازی ایجاد کند و به خصوص روشهای مختلف درمان تومورها مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی، میتواند روی کارکرد بیضهها و اسپرم سازی آن و در نتیجه قدرت باروری اثرگذار باشند.
وی با بیان اینکه در حال حاضر، حفظ باروری بیماران مبتلا به سرطان و بیماریهای خاص در مرکز درمان ناباروری ابن سینا انجام میشود، تاکید کرد: بیماران میبایست قبل از شروع شیمی درمانی و پرتو درمانی حتما جهت حفظ سلولهای زایشی خود به مراکز درمان ناباروری مراجعه کنند.
مردان درد ناگهانی و شدید بیضه را جدی را بگیرند
این متخصص اورولوژی در ادامه ضمن اشاره به حفظ سلامت باروری مردان در سنین نوجوانی و دهه دوم زندگی یعنی ۱۱ الی ۱۹ سالگی، افزود: گاها ممکن است در این سنین پیچ خوردگی بیضه (تورشن) اتفاق بیفتد که عموما به صورت درد شدید و ناگهانی بیضه که اگر شب هنگام باشد باعث بیدار شدن فرد مبتلا میشود، خود را نشان میدهد و باید سریعا در ۶ ساعت اول درمان شود و لذا نیازمند ارزیابی سریع است و البته درمان آن به طور معمول از طریق یک جراحی کوچک صورت میپذیرد. در غیر این صورت ممکن است سبب اختلال در عملکرد اسپرم سازی فرد شود.
عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری ابن سینا وارد شدن ضربات مختلف به بیضهها در طول زندگی را از دیگر موارد قابل توجه دانست و تاکید کرد: به طور مثال افرادی که ورزشهای رزمی بدون مراقبت مناسب انجام میدهند، ممکن است در معرض آسیب قرار گیرند و لذا باید از محافظ مناسب برای جلوگیری از وارد شدن ضربه به بیضهها استفاده کنند.
واریکوسل از مشکلات شایع در باروری مردان
وی در ادامه با اشاره به اینکه واریکوسل یکی از مشکلات شایع در باروری مردان است، تشریح کرد: این بیماری اهمیت بسیاری دارد و معمولا در سنین ۱۵ تا ۲۰ سالگی خود را نشان میدهد که ممکن است سبب مشکلات عملکرد بیضه خصوصا اسپرم سازی آن شود. البته در صورت لزوم، درمان به موقع آن بسیار کمک کننده خواهد بود.
آراسته همچنین خاطرنشان کرد: افرادی که سابقه ناباروری یا ابتلا به واریکوسل در خانواده نزدیک خود را دارند بهتر است توسط متخصص اورولوژی مورد ارزیابی قرار گیرند.
وی همچنین با مهم دانستن وجود مشکلات چند سیستمی و فراگیر در بدن و نیز بیماریهای مزمن و طولانی در مردان، گفت: این افراد باید به سرعت مورد بررسی قرار گیرند و اهمیت این بررسی از آن جهت است که اگر زودتر به آن توجه شود امکان درمان بیشتر است و با افزایش سن ممکن است احتمال ایجاد اشکالات باروری بیشتر شود. مثلا کسانی که سندروم های با پایه ی ژنتیکی و کروموزومی داشته باشد بهتر است در سنین ۱۵ تا ۲۰ سالگی ارزیابی شده و در صورت لزوم درمان مناسب برای ایشان انجام شود.
دکتر آراسته با تاکید بر اهمیت شرایط محیط زندگی، شرایط شغلی و عادت های فردی در حفظ باروری مردان و بهداشت جنسی آنان، تاکید کرد: اجتناب از کشیدن سیگار در هر سنی لازم است و بر روی آن بسیار تاکید می شود.
باسلام خدمت اقای دکتر من به مدت دو سال هست که اژدواج کردم که صاحب فرزند نشدم من از زمان بدو تولد با عارضه بیضه نزول نکرده رو برو شدم که والدینم اقدام به پایین اوردن بیضه ها با چند نوبت عمل جراحی کردند که موفقیت امیز نبود و بعدش با مشکللاتی برخوردم که نتونستم درمانم را پی گیر شوم بهد از سن ۱۳سالگی یکی از بیضه هام نزول کرد و دیگری تا سن ۲۶ سالگی حال حاضر نزول نکرده بعد از معاینه پزشک متخصص و گرفتن تست اسپرم متوجه شدیم که اسپرم صفر هسنش و اقای متخصص نظرش براین بود که احتمال بچه دار شدن صفره الان به نظر شما راه دیگر ی هم وجود دارد لطفا راهنمایی کنید