با گرفتگی بینی نوزاد هنگام سرماخوردگی چه کنیم؟!/ درمان خس خس بینی در نوزادان

گرفتگی یا چسبندگی بینی زمانی ایجاد می شود که بافت داخل بینی متورم شود و مخاط تولید کند. یک نوزاد تازه متولد شده اگر گرفتگی بینی داشته باشد ممکن است در زمان تنفس خرخر کند یا به زحمت نفس بکشد. صدای نفس کشیدن یک نوزاد تازه متولد شده، ممکن است در روزهای ابتدایی تولد، مانند گرفتگی بینی باشد ولی این بدین دلیل است که در رحم در احاطه مایعات بوده است؛ گاهی اوقات نوزاد در چند روز اول عطسه می کند تا این مایعات را از بینی خود خارج کند و از آن خلاص شوند.

اگر نوزاد شما گرفتگی بینی داشته باشد ممکن است از طریق دهان تنفس کند که این گونه غذا دادن به نوزاد را سخت‌تر می‌کند. در موارد نادر دیده شده است گرفتگی بینی نوزاد می تواند مشکلات تنفسی ایجاد کند. معمولاً گرفتگی بینی بعد از یک هفته از بین می رود.

هوای بسیار خشک می تواند باعث ایجاد حساسیت بینی نوزاد به خشکی شود. رگ های خونی در داخل یک بینی خشک، از بین می روند و خونریزی می کنند. اگر بینی نوزاد شما بدون اینکه آسیب دیده باشد خونریزی می کند ممکن است به علت خشکی بینی او باشد. این خشکی همچنین می تواند به سرعت باعث سرماخوردگی نوزاد شود. خشکی بینی اغلب در ماه های سرد زمستان که گرمای داخل خانه باعث خشکی هوا می شود، اتفاق می افتد.

چه چیزی باعث گرفتگی بینی نوزادان می شود؟

هوای خشک
تحریک کننده هایی مانند گرد و غبار، دود سیگار و یا عطر
بیماری های ویروسی (مانند سرماخوردگی)
اگر کودک به سختی نفس می کشید و یا دچار اختلال تغذیه ای شده است با پزشک نوزاد خود صحبت کنید تا علت گرفتگی بینی نوزاد مشخص شود.

چگونه خشکی بینی کودک خود را برطرف کنیم؟

اگر بینی کودکتان خشک شده و یا تحریک شده و به نظر می رسد کودکتان ناراحت ست، اقدامات زیر را انجام دهید:

مرطوب کردن بینی کودک

برای مرطوب کردن بینی کودک، می توانید قطره های آب نمک (سالین) از داروخانه ها تهیه کنید:

کودک خود را به پشت بخوابانید، یک حوله یا یک پتوی کوچک، زیر شانه های او قرار دهید و نوک بینی را به آرامی فشار دهید تا قطره راحت تر وارد بینی شود.
۲ یا ۳ قطره سالین در هر سوراخ بینی بریزید و ۳۰ تا ۶۰ ثانیه صبر کنید و بعد از آن بینی کودک را تخلیه کنید.

یک دستگاه بخور در نزدیکی گهواره کودک خود قرار دهید

اگر کودکی دچار خشکی بینی باشد احتمالاً گرفتگی بینی هم دارد. بخار آب می تواند به مرطوب شدن بینی کودک و همچنین کاهش مخاط بینی آن کمک کند. شما همچنین می توانید کودک را قبل از خواب به یک حمام بخار ببرید.

علاوه بر استفاده از دستگاه بخور یا بخارساز در نزدیکی کودک، می توانید مخاط داخل بینی را با قطرات محلول سالین پاک کنید.

پاک کردن مخاط های بینی توسط قطرات بینی سالین

کودک خود را به پشت بخوابانید، یک حوله یا یک پتوی کوچک، زیر شانه های او قرار دهید و نوک بینی را به آرامی فشار دهید تا قطره راحت تر وارد بینی شود.
۲ یا ۳ قطره سالین در هر سوراخ بینی بریزید و ۳۰ تا ۶۰ ثانیه صبر کنید.
کودک را به روی شکم قرار دهید تا تخلیه بینی راحت تر انجام گیرد. با یک گوش پاک کن مخاط های داخل بینی را خارج کنید.
کودک شما ممکن است، عطسه و یا سرفه کند و قطره بینی و محتویات داخل بینی خارج شود.
گوش پاک کن را در اطراف سوراخ بینی نوزاد چرخش دهید تا محتویات بینی به خارج رانده شود. مراقب باشید پنبه گوش پاک کن را داخل بینی کودک قرار ندهید.
پاک کردن بینی نوزاد با استفاده از پوار بینی

اگر تمیز کردن بینی نوزاد سخت است، می توانید از یک پوار بینی نوزاد استفاده کنید.

چگونه بینی گرفته نوزاد را پاک کنیم؟

هوا را از پمپ خارج کنید.
نوک پوار را به سمت سوراخ بینی حرکت دهید. فقط در ابتدای سوراخ بگذارید و به قسمت های عمیق سوراخ بینی فشار ندهید زیرا ممکن است به قسمت های داخلی بینی آسیب وارد شود. اجازه دهید هوا به داخل پمپ حرکت کند و اینگونه مخاط داخل بینی نیز به همراه آن خارج شود.
مخاط ها راتوسط گوش پاک کن، پاک کنید.
قبل و بعد از هر بار استفاده، پوار بینی را با آب تازه بشویید.

چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟

اگر کودک شما هر یک از علائم زیر را داشت، به پزشک مراجعه نمایید:

تب نوزاد
خارش
بینی گرفته همراه با تورم پیشانی، چشم ها، بینی و گردن.
گرفتگی بینی که بیش از دو هفته طول کشیده است.
دشواری تنفس یا تنفس سریع
اختلال در تغذیه و یا بی اشتهایی کودک
درد و ناآرامی کودک

گرفتگی بینی نوزاد و یا چسبندگی بینی زمانی اتفاق می افتد که بافت داخل بینی متورم شود.

معمولاً در طول یک هفته گرفتگی بینی به خودی خود بهبود می یابد.
برای تمیز کردن بینی نوزاد، می توان از قطره های محلول نمک و یا پوار بینی نوزاد استفاده کرد.
اگر کودک شما بعد از استفاده از پوار بینی، مشکل تنفس داشت؛ به پزشک متخصص مراجعه نمایید. 

بینی اش را چرب کنید

دکتر جنیفر شو (Jenifer shu) یکی از نویسندگان کتاب "کنترل خانه با وجود نوزاد تازه به دنیا آمده" (Heading Home with Your Newborn) می گوید: "هر کاری که بتوانید برای چرب کردن بینی اش انجام دهید، به کاهش التهاب او کمک کرده، می تواند مجرای بینی او را تحریک به باز شدن کند و تنفس را برای کودک تان راحت تر کند. یک بخور خنک یا اسپری نمکی بینی را امتحان کنید. خوب است در کودکانی که قادر به فین کردن نیستند، برای پاک کردن ترشحات بینی اش از مکش بینی (nasal aspirator) استفاده کنید. البته به اندازه ای محدود، برای جلو گیری از سوزش بیشتر، بیش از ۲ تا سه بار در روز از آن استفاده نکنید.

اشتراک‌گذاری
یک نظر
  1. هنگام استفاده از قطره بینی کودک به نکات زیر توجه کنید:
    برای کودکان و نوزادان از قطره های بینی مخصوص نوزادان و شیر خواران استفاده کنید، زیرا قطره های بینی با غلظت های متفاوت برای سنین مختلف تهیه می شود.
    بهتر است قبل از اینکه، از قطره بینی استفاده کنید ترشحات جلویی بینی را تا حد امکان خارج کنید و سپس قطره را در سوراخ‌های بینی بچکانید.
    همه چیز درباره قطره بینی نوزاد

    چکاندن ۱ تا ۲ قطره معمولاً کافی است. اگر بیشتر از این مقدار چکانده شود به حلق کودک وارد می شود و موجب سرفه و حالت تهوع در کودک می شود. بهتر است که پس از گذشت ۵ تا ۱۰ دقیقه ۱ تا ۲ قطره دیگر بچکانید تا انتهای بینی نیز باز شود.
    برای چکاندن قطره در داخل بینی از قطره چکان های پلاستیکی استفاده کنید؛ چرا که قطره چکان ها به ترشحات بینی نوزاد آلوده می شود و برای دفعات بعدی و دیگر افراد خانواده امکان استفاده مجدد وجود ندارد.
    هنگام ریختن قطره بینی باید زیر شانه‌های کودک کاملاً به عقب برگردد. سپس درحالی‌که کودک را به سمت راست می‌خوابانید، قطره را در داخل سوراخ بینی سمت راست و سپس کودک را به طرف چپ نموده و قطره را در سوراخ بینی سمت چپ بچکانید و اجازه دهید که کودک در همان وضع یکی دو دقیقه بماند. در صورتی که قطره به صورت صحیح چکانده نشود ممکن است وارد حلق و ریه نوزاد شود و حالت خفگی به نوزاد دست می دهد. بهترین موقع چکاندن قطره بینی در شیرخواران ۱۵ تا ۲۰ دقیقه قبل از شیر دادن و در موقع خواب می‌باشد.
    همه چیز درباره قطره بینی نوزاد

    به غیر از استفاده قطره های دارویی، می توانید به کمک سرنگ، ترشحات داخل بینی نوزاد را خارج کنید. از طرفی دیگر با مرطوب نگه داشتن اتاق کودک نیز می توانید از خشک شدن ترشحات داخل بینی نوزاد جلوگیری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *